SladkaK SladkaK komentáře u knih

Leonardo da Vinci Leonardo da Vinci Walter Isaacson

Žasnu nad tím, jak mnohostranný byl Leonardo génius a zároveň stejně lidský, jako obyčejný člověk. Bavilo mě, jak ghostoval panovníky a vyhýbal se dokončení děl, kterého nebavily. Rozpracovat spoustu nápadů a pak je nedokončit máme společné. Zpětně bych ocenila menší hloubku vysvětlování jednotlivých děl, přišlo mi to zdlouhavé. Víc mě zajímaly jeho vědecké poznatky, pitvání a celkově jak to kdysi fungovalo. Fascinuje mě, jak tyto poznatky propsal do malování i to, kolik stránek deníku byl schopný popsat.

15.11.2024 3 z 5

Rozložíš paměť Rozložíš paměť Marek Torčík

Uff. Tak na tuto dávku úzkosti a těžkosti jsem nebyla psychicky připravená. Čtení jsem si musela rozložit do menších porcí, protože jsem vše potřebovala vstřebat. Líbil se mi styl, jakým je kniha napsaná. Minimum dialogů, jen nesouvislý tok myšlenek.

04.11.2024 4 z 5

O hvězdách víš hovno O hvězdách víš hovno Petr Hanel

(SPOILER) Klub psáčů konzumuju na instagramu už velmi dlouho. Upřímně jsem byla velmi zvědavá, jak Petr uvede všechny ty skvělé rady a tipy do praxe. Kniha měla spád, místy tak rychlý, že jsem nestíhala pochopit, co se děje a musela jsem se vracet. Přirovnání a vtípky dokázaly nahlas rozesmát (popisu jedné postavy, který byl takový vágus, že kdyby existoval vágusland, seděl by na vágustrůnu a pyšně držel vágusžezlo dávám 10/10). U erotických scén mi nebylo trapně za autora. Byly přirozeně syrové. Každá věta měla nějaký smysl. Kromě těch ujetých útržků a screenů konverzace. Nějak mi nesedělo teen prostředí. Na druhou stranu chápu, že tohle by se ve vyšší věkové kategorii u podobně vyspělé populace stát (s největší pravděpodobností) nemohlo. Do půlky knihy jsem měla vtíravý pocit, že hlavní postavě je více než sedmnáct, protože taková sebereflexe a určité vyspělé myšlenky mi k tak mladému člověku neseděly. (POZOR SPOILER) Na úplném konci si však reputaci mladistvé blbosti napravil a kniha skončila bohužel úplně jinak, než jsem po masivním marketingu "nečekej teenage blbinu" doufala. Tím si vysloužila hvězdičku mínus.
Ale pouze jednu, jelikož se opět dostáváme k tomu, že je mu přece sedmnáct!

27.10.2024 4 z 5

Náhradník Náhradník Princ Harry (p)

Osobně nemám ráda lidi, kteří si pořád na něco stěžují. Věřím, že člen královské rodiny bojuje s rozporem mezi určitými pravidly a povinnostmi a touhou po svobodě a nezávislosti. Pasoval se do role oběti a snažil se vzbudit soucit. Do poslední chvíle jsem se snažila nesoudit, jenže mi chybělo jeho převzetí zodpovědnosti za svá rozhodnutí a dobrovolně jsem nasávala fňukání na 400 stranách. Do těch zbylých světlejších 40 stran se vlezly zajímavé informace. Ale bohužel, po přečtení knihy se cítím jako po kávičce s kámoškou, která mě zasypala problémy a vysála ze mě energii. Předstírám hodně práce a ahoj už musím jít.

21.10.2024 1 z 5

Změňte své návyky, změňte svůj život Změňte své návyky, změňte svůj život Marc Reklau

Velmi stručná kniha. Je takovým výcucem ze všech možných sebe rozvojových knih, proto se ji vyplatí mít doma jako takový reminder.

12.10.2024 4 z 5

Eleanor se má vážně skvěle Eleanor se má vážně skvěle Gail Honeyman

Eleanor mě vážně štvala. Upřímně jsem ji chtěla po prvních kapitolách odložit. Nevěděla jsem, jestli pořádá nějaký sociální experiment, nebo je vážně taková prudérní kráva. Čím víc se ale odhaloval děj, tím víc jsem chápala, proč je taková a tím větší soucit jsem s ní měla. A možná právě proto, že jsem byla z knihy ze začátku tak znechucená, mě celková atmosféra, tempo knihy, dávkování informací i sebereflexe hlavní postavy, velmi překvapilo a těšilo. Nebo měknu. Poslední dobou jsem s tím hodnocením nějak štědrá.

11.10.2024 5 z 5

Směšné lásky Směšné lásky Milan Kundera

"Nestálo to ani za tu půl hodinu nepozornosti, kterou jsem tomu věnoval." Souzním a aplikuji na tuto knihu.

No dobře, ten Falešný autostop za to naopak i trošku stál. Vlastně asi nejlepší povídka, jakou jsem kdy četla.

09.10.2024 2 z 5

Feng-Šuej v 10 lekcích Feng-Šuej v 10 lekcích Jane Butler-Biggs

Na dnešní poměry už velmi starý titul. Hledala jsem něco stručnějšího a údernějšího, tady popisuje pravidla velmi abstraktně. Dále mi vadilo, že u spoustu věcí autorka napsala jen, že se to tak dělá, ale už nevysvětlila proč. A nakonec se často opakovala.

09.10.2024 1 z 5

Prázdniny v Česku Prázdniny v Česku Ladislav Zibura

Moc se mi do ní nechtělo. Nebýt čtenářské výzvy (kniha z prostředí poslední dovolené), vyhýbala bych se Ziburovi snad do konce života. Další možnost byla detektivka od slovinského jezera a do toho se mi chtělo ještě míň. Takže buď jsem mohla vyrazit na nějakou novou dovolenou s vyhlídkou lukrativnějšího čtiva, nebo tohle.
Upřímně. Byla jsem mile překvapena. Humor, se kterým popisuje situace mi fakt seděl a navíc jsem se dozvěděla pár zajímavých informací o historii, místech i lidech.
Takže nakonec toto téma nebylo až takové utrpení, jak jsem čekala a co víc, dám autorovi ještě šanci i s jinou knihou.

09.10.2024 4 z 5

Čtyři tisíce týdnů Čtyři tisíce týdnů Oliver Burkeman

Upřímně nechápu takto nízké hodnocení, protože osobně bych knihu označila jako povinnou četbu spokojeného člověka.
Hluboké zamyšlení nad vlastním prožíváním života a nacházení pohodlí v nepohodlí.

26.09.2024 5 z 5

Tajuplný ostrov Tajuplný ostrov Jules Verne

Už dlouho jsem si nepřála konec knihy tolik, jako u této. Byla tak zdlouhavá, že jsem měla pocit, že jsem tam ztroskotala taky. Možná, že to perfektně reflektuje tok času trosečníků. Nicméně mně se to táhlo jako v čekárně u zubaře. Navíc mě zklamalo, že pan inženýr je tak trochu MacGyver a vymyslí na ostrově všechno. I to, o čem se mi nesní ani v plné civilizaci a nejdivočejších snech. Škoda, lehce osekaná (asi třeba o 200 stran) by se kniha určitě těšila mé větší oblibě.

26.09.2024 3 z 5

Věž vlaštovky Věž vlaštovky Andrzej Sapkowski

Pokud vás celou dobu zajímaly pikantnosti o Ciri (od jejího původu, přes rozbor DNA starší krve až po její lesbické pletky v dějové lince předchozí knihy), tady se vše dozvíte. Na rozdíl od Geralta. V tomto díle je o něm napsáno žalostně málo. A to asi jen proto, aby se na něj nezapomnělo. Na co ale rozhodně nezapomenu, tak na Bonharta. Na obálce by mělo být upozornění: Děj obsahuje nechutně krutého kanála a čtení pasáží s ním může vážně poškodit vaši pohodu.

24.09.2024 3 z 5

Hlava plná lásky Hlava plná lásky Ali Hazelwood

Vážně může existovat na zeměkouli takový Levi Ward, nebo je to jen výplod autorčiny fantazie? To jemu věnuji všechny 4 hvězdičky. Nechť všechny ženy najdou tak dokonalého, pozorného, pečujícího a milujícího partnera.

15.09.2024 4 z 5

Ami, chlapec z hvězd Ami, chlapec z hvězd Enrique Barrios

Na děti příliš dospělé a pro dospělého příliš dětské. Pedrito mě svými dotazy vyloženě vytáčel. Naštěstí kniha obsahuje krásné poselství a spoustu hlubokých myšlenek, které stojí za to v příběhu objevit.

06.09.2024 3 z 5

Nadělení: Příběhy kluka ze zámku Nadělení: Příběhy kluka ze zámku Daniel Krejčík

Jedna z mála knih, kterou je lepší si poslechnout. Je to unikátní možnost všechny ty příběhy vnímat přesně tak, jak je autor cítí a zamýšlí. Dříve jsem občas nakoukla na Danovy sociální sítě, protože mě projekt zámek zaujal. Laskavost a něžnost historek mě pohladil po duši, usmívala jsem se, smála jsem se nahlas, možná jsem i trochu brečela ("Já totiž někdy, když nevím co mám říkat, tak brečím..."). Okrajově se dotkl také temných míst, ale většinou se vyprávění drželo v radostném rozpoložení.

03.09.2024 5 z 5

Duna Duna Frank Herbert

**Člověk se neposuzuje podle toho, co si myslíš, že udělá. Ale podle toho, co opravdu udělá.**

Tato kniha vystupuje z davu, protože nutí nad čtením přemýšlet. Je plná filozofie, uvědomělých myšlenek a intuitivních postřehů. Až jsem se zdráhala uvěřit, že se to opravdu děje.

Na druhou stranu jsem některé pasáže četla opakovaně i proto, abych se vyznala ve všech intrikách a plánů plánů v jiných plánů.

30.08.2024 4 z 5

Národní opruzení Národní opruzení Karolína Zoe Meixnerová

Čtení Národního opruzení bych přirovnala k mému půl maratonu. První půlku provází nadšení, energie a drive. To všechno ale od určitého bodu opadá. Zápletka ztrácí na zajímavosti. Stěží držím motivaci dorazit do cíle. Když tam přeci jen dorazím, jsem ráda, že už to mám za sebou. Jelikož mě běhání baví a sarkastický styl psaní K. Z. Meixnerové taky, do dalšího půl maratonu se pustím zase, jen co si trochu odpočinu.

27.08.2024 3 z 5

Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo Rebecca Yarros

Nepatřím mezi fanoušky young adult fantasy, ale velký povyk vehnal Čtvrté křídlo do mých rukou. Po přečtení je mi jasné, že se ani fanouškem nestanu.

Dokážu ocenit kreativitu, se kterou autorka vymyslela celý dračí svět, ale chybělo mi tam vykreslení pozadí za tím vším. Jaká je to doba? Jak například funguje svět mimo kvadranty? Místo popsání faktů a promyšlení příběhu do hloubky se autorka zbytečně moc věnovala popisování pocitů hlavní hrdinky tak do detailu a dokola, že jsem měla chuť pasáže přeskakovat. Stejně tak ten koitus - při čtení mi bylo za autorku trapně. Jestli je to jedno z hlavních lákadel, doporučila bych nakouknout na půdu, kde otec schovává pestrou sbírku časopisů Leo.

Kniha mohla být o polovinu kratší, nebo místo plytkých textů obsahovat záživnější informace.

27.08.2024 2 z 5

Křest ohněm Křest ohněm Andrzej Sapkowski

(SPOILER) **Předpovídám, že to s vašú nenažranú rasú zle skončí," zaprorokoval si Zoltan posupně. „Všecka rozumná stvoření na temto světě to v núzi, svízeli a neštěstí táhne do hejna, poněváč mezi svojima rodnýma sa těžké časy lepčí prekonávajú, když jeden druhému pomáhá. Ale mezi váma, luďma,
každý akorát hledí, jak na bídě teho druhého zarobit. Když je hlad, nedělíte sa o žrádlo, ale sežerete slabé. Něco takého sa može osvědčit ve vlčí smecce, poněváč to pomože přežít najsilnějším, enemže u vaší rozumnej rasy přežijú a do čela
sa proderú tí najhorší zkurvenci. Přeberte si to, jak chcete.**

Už jen za tohle dávám 3 hvězdy. Ale protože se mi děj táhl jako oni na cestě s uprchlickými dětmi a proto, že Geralt v tomto díle ztrácí auru neohroženého a rozumného hot zaklínače, chtěla jsem být s hvězdičkami úspornější. Nakonec mohu být štědřejší. Uzavření kruhu pasováním Geralta z Rivie na Geralta z Rivie mi totiž udělalo velkou radost.

15.08.2024 4 z 5

Nejkrásnější dárek Nejkrásnější dárek Julie Caplin

Mám ráda, když se postavy v knihách prolínají, ale tady to zkazil formát příběhu. Možná, kdyby byla povídka více rozepsaná, neměla bych pocit, že je všechno špatně, zbrkle, unáhleně a ne prostě ne.

Doktor Hamilton se aury dědka nezbavil až do konce a závěr knihy přišel dřív, než byste stihli říct “kufr.

10.08.2024 1 z 5