šneki komentáře u knih
3,5*
Zajímavě pojatý retelling Romea a Julie, prostředí popsáno skvěle, motivace hlavních postav taky. Plus za dobře vykreslené vedlejší postavy. Avšak chybělo tam tomu něco málo, co by mě přinutilo hned vzít do ruky druhý díl, proto to nejsou plné 4*
Opět skvělý útěk směrem k úžasně rozmanitému a tolerantnímu světu, o kterém si většina queer lidí může nechat jen zdát. Příběh sám o sobě krapet horší než RWRB, ale chemie tam určitě byla a zajímavé vedlejší postavy taky není nouze. Konec je takový očekávatelný vzhledem k charakteru knížky, ale nevadí.
Nečekaně zajímavá kniha, jakožto člověk políbený francouzštinou hodnotím její výskyt kladně a taky mě moc bavilo spojení reálné historie a vymyšleného příběhu. Konec mi možná přišel trochu slabší, ale ráda zde ty 3,5 hvězdy zaokrouhlím nahoru.
Nenáročné čtení, které rychle ubíhá, ale nic speciálního. Slovní přestřelky tomu hodně pomáhají.
Ideální jednodílná fantasy, když se nechcete pouštět do rozsáhlé série.
Skvělý nápad, dobře napsané a docela nečekané zvraty. Rozhodně je to kniha, která vám zůstane v hlavě.
Ze začátku jsem neměla moc velká očekávání, ale pořád jsem byla zvědavá na zajímavý příběh. A musím říct, že Emily A. Duncan vůbec nezklamala! Nebyla to sice úplně bez chyb, ale postavy mi přišly zajímavé, plot twisty nemůžu říct že bych čekala a celé prostředí a jeho historie byly popsány docela uvěřitelně. Na internetu jsem narazila na dost nařčení z antisemitismu, ale jestli se Židi identifikují v Supech (jejichž charakteristika doslova vychází z toho jak vypadá ten pták), tak mi to spíš připadá, že hledají problémy, kde nejsou a sami ze sebe dělají padouchy.
Na plné 4* to není, ale 3,5 zaokrouhlím v tomhle případě ráda nahoru a jsem zvědavá, co příští díly nabídnou.
V pořadí už moje třetí Zapata a já vám nevím. Příběh vždycky vypadá slibně, ale co ty postavy vypustí z pusy to byste je občas zfackovali. Cením krasobruslařské prostředí, ale některé věci byly hodně přestřelené nejen co se krasobruslení týče (třeba že Lukov se půlku knížky o Jasmine stará jak o dítě).
Super knížka, jen první část mi přišla taková uspěchaná. Styl, jakým byla psaná mě nutil číst rychle a musela jsem se vědomě zpomalovat, protože jinak ty informace byly prostě moc rychlé. Druhá část byla sice nabitější, ale tempo už bylo pomalejší a četla se lépe. Přesto hodnotím velmi pozitivně a jsem ráda, že v Česku vycházejí takovéto knížky.
Nevím proč, ale čekala jsem tak trochu něco jiného, lepšího... ráda bych dala alespoň 3*, ale prostě to byla docela podprůměrná romance.
Docela zajímavá zápletka a děj ubíhal dobře, škoda že nějsou přeložené další díly.
(SPOILER) Bylo to fajn čtení, možná o drobet originálnější a drsnější než většina YA, ale to je tak všechno. Nikdynoc se četla dobře, chvílemi jsem ji nechtěla odložit, ale rozjezd byl velmi pomalý.
[SPOILER]
Jsem ráda, že na rozdíl od Maasové má Kristoff trochu větší koule (haha) a nebojí se někoho zabít. Respektive zabít někoho kdo není úplně vedlejší postava. Možná si přečtu další díl, ale spěchat na něj nehodlám.
Zábavnější než Pýcha a předsudek, stále tam jsou ale trochu hluchá místa. 4,5* čteno v aj.
Fajn romantika se sympatickýma postavama, jen se občas trochu opakuje.
Pomyslných 3,5* protože: hlavní zápletka je velmi neotřelá, ač se jedná o retelling. Hlavní postava je morálně šedá, prostředí zajímavé, ale nedokázala jsem se do něj úplně přenést - možná tam toho bylo na mě trochu moc (hermetika, bohové, démoni, Vlídní...). Určitě doporučuji knihu přečíst, ale nezaručuji, že se bude líbit každému, ani ne většině.
Není sice tak úplně pravda, že by se kniha odehrávala během jednoho dne, vzhledem k častému vracení se do minulosti postav, ale každopádně bylo zajímavé pozorovat rodinu Kleinburgerovu, jak se svou naivitou téměř očišťují nacismus.
Ač bych moc chtěla dát plné 4*, tak nemůžu protože v druhé polovině už jsem se ke čtení nutila. Chybělo mi tam více kapitol s markýzem, který se na nějaký čas prostě vytratil, což jsem moc nepochopila. Myšlenka skvělá, ale prostě to nedostálo očekáváním.
Klasika, přesto velmi čtivá. Zajímavé, jak jsou některé postavy (Eduard Rochester, Jan Křtitel) morálně šedé, kdežto jiné jsoi docela jasné dobré/špatné.