šneki šneki komentáře u knih

Kniha noci Kniha noci Holly Black

Po Krutém princi jsem měla velké očekávání, které sice nebyly úplně naplněny, ale rozhodně nejsem zklamaná. Ze začátku to bylo trochu pomalejší, ale pak to začalo ubíhat rychleji a i postavy mi začaly více přirůstat k srdci. Zvrat byl tak napůl očekávatelný a jsme zvědavá, co přinese další díl.

21.11.2024 4 z 5

To nemyslíte vážně, pane Feynmane! To nemyslíte vážně, pane Feynmane! Richard P. Feynman

Rozhodně zajímavé čtení, které bych nevzala do ruky nebýt čtenářského kroužku. Feynman byl rozhodně renesanční člověk, který byl mistr nejen přírodních věd ale vlastně i umění a srdce měl i poměrně na pravém místě. Některé příhody byly poměrně roztahané, než se člověk dostal k pointě, ale jinak se to četlo docela dobře.

21.11.2024 4 z 5

V divočině V divočině Hannah Grace

Nečekala jsem, že by mě to chytlo stejně jako Icebreaker, ale stalo se. V Aurořině nezodpovědnosti jsem se občas nacházela, což se mi u Stassie moc nestávalo. Dialogy byly vtipné, chemie fungovala a sex byl sexy, více není od této knihy třeba.

13.10.2024 5 z 5

Teorie lásky Teorie lásky Ali Hazelwood

Je to velmi podobné jako Hypotéza lásky, ale když do toho jdete s tím, že přesně tohle od toho čekáte.... Tak se Vám to bude líbit :D

13.10.2024 4 z 5

Jeden rok bez tebe Jeden rok bez tebe Nina De Pass

Knihu jsem si stáhla na čtečku a pozapomněla, takže když jsem neměla nic jiného tak přišla vhod. Ovšem nic moc speciálního to nebylo. Všichni skákající během hlavní hrdinky, která je na ně akorát protivná je trope, který nemusím.

13.10.2024 2 z 5

Zlaté enklávy Zlaté enklávy Naomi Novik

Bohužel jsem si knížku vzala na Erasmus a četla jí s veeelmi dlouhými pauzami, ale co svědčí o její skvělosti je to, že když jsem ji vzala do ruky po 2 měsících, hned jsem se začetla a chytlo mě to znovu. Skvěle je tam rozebrán smutek a jak se s ním Galadriel vypořádává (nebo spíš ne). Je pravda, že zvyknout si na mimoškolní prostředí chvíli trvá, ale odhalení dalších mechanismů fungování tohoto světa děj posouvá skvěle dopředu a musím říct, že otevřenější konec stylu Piráti z Karibiku se mi líbil.

13.10.2024 5 z 5

Naše zakázané vášně Naše zakázané vášně Chloe Gong

3,5*
Zajímavě pojatý retelling Romea a Julie, prostředí popsáno skvěle, motivace hlavních postav taky. Plus za dobře vykreslené vedlejší postavy. Avšak chybělo tam tomu něco málo, co by mě přinutilo hned vzít do ruky druhý díl, proto to nejsou plné 4*

13.10.2024 4 z 5

Královna rebelů Královna rebelů Lynette Noni

Po doporučení od kamarádky jsem čekala nějakou neotřelou YA fantasy s morálně šedou hrdinkou, ale nakonec to všechno bylo celkem předvídatelné, hrdinka vlastně moc mrcha nebyla a překvapení na konci bylo v souladu s ostatními knížkami tohoto žánru. Kdybych neměla tolik načteno, tak by mě asi potěšila více, ale jinak se rozhodně dá tato série přeskočit.

13.10.2024 3 z 5

Lekce chemie Lekce chemie Bonnie Garmus

Nečekala jsem, že se mi bude tolik líbit, ale zároveň to zase nebyla úplná bomba na 5*. Velmi se mi libí, že se postava Elizabeth byla konzistentní a řekla bych že na svou dobu i velmi odvážná. Romance je tam trochu, ale nepřijde mi na sílu. Je tam trochu dost pohádkových ex-machina elementů i když jako celek to funguje dobře, pokud člověk přivře oko.

24.09.2023 4 z 5

Tajná historie Tajná historie Donna Tartt

Nehodnotím, jelikož jsem nedočetla (40%). Ale silně pochybuji, že by dočtení nějak změnilo mojí nechuť tuhle knihu brát do ruky a upřímné pohrdání všemi postavami, které nemají nic lepšího na práci než rozhazovat svoje peníze a stěžovat si jak mají prázdný život.

07.08.2023

Kečupová mračna Kečupová mračna Annabel Pitcher

Chtěla jsem číst mnohem dříve, ale nakonec jsem na ni nahodně narazila v Levných knihách. Je rozhodně poznat, že je určena pro mladší ročníky, ale stejně mě trochu překvapila některá témata. Celkově ale zápletka nebyla nic světoborného a forma dopisů vězňovi mohla být trochu lépe využita.

14.07.2023 3 z 5

Daisy Jones & The Six Daisy Jones & The Six Taylor Jenkins Reid

Bylo to fajn, ale doufám , že další knížky mě odloví více.... Postavy fajn, jen příběhově to prostě nebylo úplně dotažené.

09.04.2023 3 z 5

Mluvčí za mrtvé Mluvčí za mrtvé Orson Scott Card

Po druhém přečtení stále skvělé. Chování některých postav mi úplně nejde po chuti (totiž že i po několika tisícech let se lidstvo nedokázalo odpoutat od náboženství, konkrétně od přespříliš upjatého katolictví) a srovnávat se s tím, že Ender je už dospělý je trochu těžké, ale tahle kniha už se vydává docela jiným směrem něž první díl a rozhodně stojí za přečtení.

09.04.2023

Enderova hra Enderova hra Orson Scott Card

I po druhém přečtení skvělé, ale vím že další díly teprve ukážou, jak komplexní je celá série.
Nicméně už jsem si všimla některých lehce kontroverzních částí, které už by dnes nejspíš neprošly a kvůli kterým byl autor kritizován.

11.02.2023

Poslední stanice Poslední stanice Casey McQuiston

Opět skvělý útěk směrem k úžasně rozmanitému a tolerantnímu světu, o kterém si většina queer lidí může nechat jen zdát. Příběh sám o sobě krapet horší než RWRB, ale chemie tam určitě byla a zajímavé vedlejší postavy taky není nouze. Konec je takový očekávatelný vzhledem k charakteru knížky, ale nevadí.

11.02.2023 4 z 5

Poslední absolvent Poslední absolvent Naomi Novik

Opět skvělé jako první díl, ale už proklínám autorku za ten cliffhanger na konci.

11.02.2023 4 z 5

Okouzlená Okouzlená Gita Trelease

Nečekaně zajímavá kniha, jakožto člověk políbený francouzštinou hodnotím její výskyt kladně a taky mě moc bavilo spojení reálné historie a vymyšleného příběhu. Konec mi možná přišel trochu slabší, ale ráda zde ty 3,5 hvězdy zaokrouhlím nahoru.

03.01.2023 4 z 5

Smrtící vzdělání Smrtící vzdělání Naomi Novik

Moje první Noviková a rozhodně ne poslední. Styl psaní mi sedl, Galadriel jsem v mnoha ohledech chápala a celý magický systém je bezvadně vymyšlen. A samozřejmě obří cliffhanger, který vás donutí číst další díl.

10.09.2022 4 z 5

Papírová princezna Papírová princezna Erin Watt

Nenáročné čtení, které rychle ubíhá, ale nic speciálního. Slovní přestřelky tomu hodně pomáhají.

10.09.2022 3 z 5

Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Nechápu, co bylo na knížce tolik skvělého... Dobře styl psaní a napad docela ušly, ale to že za osamělou holkou z bažiny pálí hned 2 kluci, kteří by si mohli vybírat? Prostě mi to přijde celé přitažené za vlasy.

10.09.2022 2 z 5