soupik2012 soupik2012 komentáře u knih

Proč bychom se netopili aneb Vodácký průvodce pro Ofélii Proč bychom se netopili aneb Vodácký průvodce pro Ofélii Zdeněk Šmíd

Příjemná letní oddechová literatura o partě mladých vodáků. Sama jsem v mládí v podobné partě byla a dodnes se jednou ročně ve větším počtu scházíme i když na vodu už to není. Díky tomu jsem se mnohem lépe dokázala vcítit do všech postav z tohoto příběhu a mohla jsem při poslechu této audioknihy zavzpomínat na mnohé příběhy, které by klidně mohly být součástí této knihy. Protože na vodě se toho za ta léta zažije opravdu mnoho. Audiokniha je velice vydařená a načetl ji pan Jaromír Meduna.

22.10.2024 4 z 5

Pláňata Pláňata Petra Dvořáková

Zatím nejslabší kniha, mé velice oblíbené autorky. Ze tří pohledů nám přibližuje soužití v podstatě typické vesnické rodiny. Příběh máme možnost sledovat jednak z pohledu otce alkoholika, matky, která se od něj bojí odejít, protože podle ní je samota horší, než nechtěné manželství. A hlavní vypravěčky, jedné z jejich dcer. Proč nebyla do příběhu zahrnuta také druhá dcera je mi záhadou, protože její pohled na fungování rodiny, by vzhledem k prapodivnému zakončení celého příběhu, mohl být velice zajímavý. Příběh je tuctový, nepřináší nic zajímavého, až na samotný závěr, který ovšem z mého pohledu nedává vůbec žádný smysl. Dovedu pochopit, že nás chtěla autorka šokovat a proto v příběhu nenajdeme žádné pomocné indicie k tak brutálnímu konci, ale bohužel se tím pro mne stává příběh zcela nevěrohodný. Díky velmi vydařené audioknize zapisuji 4 hvězdy. Jinak je to 3,5. Audioknihu načetli: otec: Robert Mikluš, matka: Lucie Valenová a dcera Marie Černochová.

24.09.2024 4 z 5

Uzel Uzel Dominik Dán

Při poslechu této audioknihy, mi opravdu běhal mráz po zádech. Slušný člověk, nováček u policie Krauz, velice brzy zjistí, že „kdo chce s vlky být, musí s nimi výt.“ Neustále opakuji, jak jsem šťastná, že jsem tuto dobu nezažila. Neodsuzuji vůbec nikoho, kdo to těm sviním podepsal. A ten kdo přes veškerý nátlak nepodepsal, je u mě polobůh. Kniha je napsána velmi autenticky, proto byl pro mě poslech této audioknihy nesmírně bolestivý. Čtyři dějové linky, které rozehrávají drama, na pozadí politických událostí, z období těsně před koncem socialismu. Detektivní příběh je zde upozaděný. Jedná se především o politický thriller. Audioknihu načetl naproto dokonale můj velice oblíbený narátor pan Martin Stránský.

01.06.2024 5 z 5

Klára a Slunce Klára a Slunce Kazuo Ishiguro

Po delší době, jsem zase narazila na knihu o které mohu říci, že není tuctová, že je plná filozofických myšlenek, které nemohou nechat klidného nikoho, kdo si tuto knihu přečte. Ačkoliv se jedná žánrově o příběh z budoucnosti, já jsem zcela přesvědčena o tom, že to je budoucnost velmi blízká. Podle mého názoru to nebude trvat příliš dlouho a androidi zastanou většinu práce, kterou nyní vykonávají lidé. I z tohoto důvodu, bylo pro mne nanejvýš zajímavé, sledovat příběh očima jednoho z těchto androidů. Především musím vyzdvihnout způsob jakým byl tento román napsán. Pro zachycení celkové atmosféry příběhu, bylo velmi důležité neprozradit z budoucího světa příliš mnoho. A to se povedlo naprosto dokonale. Stejně tak jako Klára, tápeme v tomto příběhu také my čtenáři a mnoho věcí nám zůstává utajeno. Dlouho jsem byla přesvědčena o tom, že tuto knihu zařadím na seznam těch, které doporučuji. Ale lehce mě zklamal závěr. Nabízelo se naprosto bizarní zakončení, ke kterému nakonec z mého pohledu bohužel nedošlo. Každopádně již samotný náznak byl velice znepokojující. Asi i tyto volby má lidstvo v budoucnosti před sebou. Tato audiokniha, která byla vyhlášená jako vítěz pro rok 2022, je načtena opravdu velice dobře a načetla ji paní Klára Suchá.

28.01.2024 5 z 5

Operace Thümmel Operace Thümmel František Kotleta (p)

České hlášky, které jsou pro Kotletu tak typické a bohužel nejenom pro něj, protože tento nešvar se týká mnoha českých spisovatelů, kteří se věnují military literatuře, de fakto již předem znemožňují prorazit na mezinárodním trhu. A to je myslím škoda, protože jinak by tato kniha, možná série, nevím jsem teprve na začátku, měla šanci ve světě zaujmout. Předností je bezesporu zajímavé prostředí ve kterém se tento příběh odehrává. Je jím celý vesmír a nepřeberné množství různých mimozemšťanů, což otevírá prakticky neomezené možnosti. Proto je obrovská škoda, že kniha sklouzne, tak jako všechny ostatní kotletoviny do bezduché střílečky. A příběh tak začne připomínat béčkový film z 90. let minulého století. Za mě zatím obrovsky nevyužitý potenciál, který tento svět nabízí. Snad v dalších částech bude příběh dějově bohatší. Přesto to bohatě stačí na plný počet bodů, je to zkrátka velice zábavné. Audioknihu velice dobře načetl pan Martin Stránský.

07.07.2023 5 z 5

Zbabělci Zbabělci Josef Škvorecký

Neznám žádnou jinou knihu, ve které by někdo dokázal zachytit blížící se konec války tak reálně a realisticky. Celý román je výpovědí v několika málo dnech a to nám umožňuje tyto dny prožívat tak jak se to ve skutečnosti mohlo opravdu odehrát. Vypravěčem příběhu je romantický snílek Danny, který díky své mladické nerozvážnosti a touze zalíbit se své lásce Irence, neváhá nasadit svůj život. Pan Škvorecký ukázal jaká válka ve skutečnosti je, hrdinové umírají a zbabělci si vyřizují své účty na potenciálně nevinných obětech. Audiokniha je neméně vydařená a načetl ji pan Otakar Brousek.

17.06.2023 5 z 5

Strážce boleslavského mystéria Strážce boleslavského mystéria Vlastimil Vondruška

Zatím nejhezčí pohádka z této detektivní série. Napínavé, záhadné a tentokrát dokonce vtipné. Historikové si patrně rvou vlasy, ale já se u této konspirační teorie náramně bavila. Audiokniha je také povedená a načetl ji pan Jan Hyhlík.

19.05.2023 5 z 5

Zvon Zvon Neal Shusterman

Nimbus byl ve všech směrech naprosto dokonalou knihou, na které jsem nenašla nic, co bych jí mohla vytknout. A kdyby nebyla součástí série, tak bych si jí vložila na seznam knih, které doporučuji. A tak jsem již dopředu předpokládala, že Zvon této kvality nemůže dosáhnout. A to se také vyplnilo. Příběh se rozdrobil na několik různých dějových linek. Řekla bych, že všechny které se týkají Nimbuse, jsou v podstatě téměř dokonalé. Bavilo mě sledovat jak se Nimbus snaží obcházet svá omezení. To z něj dělalo člověka víc, než si asi sám uvědomoval. Bohužel značné zklamání jsem pocítila především ze samotného zvěru. A také z většiny dějových linek, které se týkají cechu smrtek. Očekávala jsem mnohem dramatičtější a také nápaditější souboje. Nakonec se to celé uzavřelo poněkud samovolně. Na to, kolik práce si dal pan Shusterman s vytvořením tohoto světa a jak propracovaný a nápaditý děj vymyslel, tak mi závěr přišel velice uspěchaný, až odfláknutý. Podezírám ho, že byl tlačen uzávěrkou vydavatele. Audiokniha je velice vydařená a načetl ji pan Vasil Fridrich. Paní Jana Stryková čte deníkové zápisky.

07.04.2023 4 z 5

Muž, který spadl na Zemi Muž, který spadl na Zemi Walter Tevis

Strašně ráda čtu scifi příběhy, které jsou již staršího data vydání a tedy ve skutečnosti popisují naší současnost. A jsem většinou hodně překvapená, jak se autorům daří naší budoucnost předpovídat. S trochou nadsázky řečeno, jsou jejich předpovědi přesnější, než dlouhodobé předpovědi počasí. Tato kniha sice nepředpovídá něco co se již odehrálo, ale je až tíživě pravdivá a je obžalobou samotného lidstva. Jsme ve vesmíru sami, nebo se vesmířané s námi nechtějí setkat? Poslech této audioknihy ve mně tyto myšlenky vyvolal. Přestože knihu hodnotím velmi pozitivně, myslím si, že v tomto případě pan Walter Tevis nevyužil veškerý potenciál, který tento příběh nabízel. A proto nedávám plný počet bodů, ač si to příběh samotný zasloužil. Audiokniha je načtena pouze průměrně a načetl ji pan Igor Orozovič.

23.03.2023 4 z 5

Ptáci v trní Ptáci v trní Colleen McCullough

Ústředním tématem tohoto románu je láska. A je to láska ve všech jejích možných podobách. Je to román o těžkém životě na ranči, o tom jak nelehký úděl na sebe berou kněží, když si dobrovolně zvolí tento způsob života. Příběh je sice lehce kýčovitý, ale napsáno je to velice poutavým způsobem a v žádném případě se nejedná o nějakou lacinou červenou knihovnu. Ovšem k mé úplné spokojenosti, by v tomto románu muselo být o něco více dramatických situací, jako byla ta s požárem na ranči. Celkově knihu hodnotím pozitivně a určitě si od této autorky ještě něco poslechnu. Audiokniha je naprosto dokonalá. Ženské postavy čte paní Dana Černá. Mužské pan Lukáš Hlavica.

21.03.2023 4 z 5

Probudím se na Šibuji Probudím se na Šibuji Anna Cima

Zajímavá kniha kterou nedovedu žánrově nikam zařadit. Nacházejí se zde tři dějové linie, přičemž je každá z nich úplně jiná, ale dohromady tvoří zajímavý celek. Všechny jsou založené na vzájemném dialogu a obsahují naprosté minimum děje. Hlavní dějová linka se odehrává v Praze, kde Jana studuje vědecký obor, konkrétně japanologii. To co mě na této knize zaujalo nejvíc, je její druhá dějová linka. A tou je postupný překlad jedné japonské povídky. S něčím podobným jsem se setkala vůbec poprvé a samotnou mě překvapilo, jak mě odhalování tohoto v podstatě prostého textu udržovalo v neustálém napětí. Třetí dějová linka se odehrává v Tokiu a je zase úplně jiná. Celá je protkána magickým realismem. A tak se ze zdánlivě obyčejného příběhu autorce podařilo vytvořit něco co nejde rozumem uchopit. Jediné z čeho jsem byla malinko zklamaná byl samotný závěr. Všeobecně mám otevřené konce ráda, ale tady těch otazníků zůstalo příliš mnoho. Audiokniha je načtena obstojně a načetla ji paní Anna Kameníková.

22.01.2023 4 z 5

Příběh lvice Elsy Příběh lvice Elsy Joy Adamson

Kniha která se musí líbit všem, nejenom milovníkům zvířat. Před dávným časem jsem viděla film Volání divočiny a když jsem potom zjistila, že byla napsána také kniha, moc jsem si jí přála mít. Ale dodnes si pamatuji to obrovské zklamání, které jsem považovala málem za zradu, že není stejná jako byl film. Dneska se na to dívám z jiného úhlu pohledu a knihu považuji za daleko lepší než je filmové zpracování. Jsem totiž přesvědčena o tom, že by se v knihách měla psát nepřikrášlená pravda. Jenom tak mohou nést smysluplné poselství pro budoucí generace. Krásný a pravdivý příběh o tom, že divoká zvířata patří do přírody jíž jsou součástí. Audiokniha je perfektní a velice dobře ji načetla paní Pavla Vojáčková.

19.12.2022 5 z 5

Národní třída Národní třída Jaroslav Rudiš

Mé první seznámení s autorem a mám radost, že mohu napsat, že jsem byla opravdu mile překvapená. Monolog místního hospodského povaleče, který by byl rád za hrdinu, ale nemá na to. A tak se stává alespoň králem sídliště a místní putyky. Drsný a syrový jazyk, který se přesně k tomuto antihrdinovi náramně hodil. Nejvíc mě bavil jeho dialog s místní servírkou. Ta ho doslova i obrazně vysvlékla zcela do naha. Audiokniha je velmi vydařená. Monolog nečte, ale rovnou hraje pan Hynek Čermák. V dialogu je mu partnerkou paní Kristýna Frejová.

21.10.2022 5 z 5

Znamení rožmberské růže Znamení rožmberské růže Vlastimil Vondruška

Další milá pohádka. Z počátku jsem si říkala, že je tento příběh docela nezáživný. Bylo to takové přešlapování na místě a děj se nikam příliš neposouval. Ale od chvíle kdy si Ludmila vyjede na výlet, příběh nabere takové tempo, že jsem velice rychle na mírně nudou počáteční pasáž zapomněla a nakonec tento příběh hodnotím jako zatím ten nejvydařenější z celé série. Jenom mi trochu vadí, ten stále se opakující stejný vzorec. Klaďasové jsou bez výjimky od děvečky až po panovníka strašně chytří. Ale podvodníci, vrazi a lapkové jsou naprostí prosťáčci. No zkrátka pohádka. Škoda, že to je ve skutečném světě dost často právě naopak. Ale tím si zároveň odpovídám na nevyslovenou otázku, proč mám tyto příběhy tak ráda. Alespoň v knížkách je všechno v pořádku. Audioknihu čte pan Jan Hyhlík. Pro četbu historických románů se jeho pomalé vyprávění dokonale hodí a neumím si představit někoho vhodnějšího.

10.09.2022 5 z 5

Staré odrůdy Staré odrůdy Ewald Arenz

Náhodné setkání dvou zlomených a ztracených duší. Mile mě překvapilo s jakým citem se pan Arenz dokázal vžít do psychologie svých postav. Věřila jsem mu každé slovo a připadala jsem si jako kdybych sama byla součástí tohoto příběhu. Navíc s využitím minima slov dokázal nádherným způsobem popsat okolní krajinu. Opravdu okouzlující román, kterých rozhodně mnoho není. Plný počet bodů navíc podtrhuje velmi vydařená audiokniha, kterou svým malebným hlasem načetla paní Jitka Ježková.

30.06.2022 5 z 5

Carrie Carrie Stephen King

Carrie byla vůbec první kingovkou, která se mi kdy dostala do ruky. Tenkrát před mnoha lety, ještě na cyklostylu, kde bylo velmi složité text vůbec správně dešifrovat. Patrně i z tohoto důvodu je zároveň mojí nejoblíbenější knihou od pana Kinga. Proto mě velmi potěšilo, když byla vydána také audiokniha. A zatraceně se povedla. Děj je prostý, ale naprosto dokonale zpracovaný. Fanatické uctívání boha a vrozené telekinetické schopnosti. K tomu šikana na škole a to je všechno. Minimalistické, ale naprosto geniální. Tuto audioknihu čtou Veronika Lazorčáková, která nám zprostředkovává samotný děj knihy a Pavel Soukup, který má na starosti zprávy z vyšetřování a četbu z protokolů. Vydavatelem je OneHotBook a tuto audioknihu opravdu všem vřele doporučuji.

14.06.2022 5 z 5

Stařec a moře Stařec a moře Ernest Hemingway

Ve škole jsem k této knize přistupovala s vědomím, že za ní pan Hemingway obdržel Nobelu cenu. A tak jsem měla až přehnaně velká očekávání. Teď jsem hledala něco do čtenářské výzvy a přiznávám, že rozhodl počet stran. Říkala jsem si, že ten den to nějak vydržím. Ale ukázalo se, to co již mnohokrát. U naprosto drtivé většiny knih, které jsem musela ve škole povinně číst, jsem totiž našla cestu, až ve svém pokročilejším věku. Je to opravdu krásně popsaný věčný souboj člověka s přírodou. A také je to o tom, že když vás má někdo upřímně rád, je důvod žít, je důvod se chtít vracet. V knize jsem našla nenapsané myšlenky, úvahy nad kterými mladý člověk vůbec nepřemýšlí. Audioknihu načetl pan Ladislav Mrkvička. Měla jsem tak možnost znovu si připomenout jeho nezaměnitelný a krásný hlas.

23.05.2022 4 z 5

Spasitel Spasitel Andy Weir

S velkou pravděpodobností audiokniha roku. Ryland se probudí a neví: kdo je, co je a kde je. Pro vytvoření napínavé situace nelze začít lépe. Máme zde dvě dějové linky. V té první se odvíjí současnost a čeká nás setkání s mimozemskou civilizací. Druhá dějová linka je retrospektivní. V ní se Ryland postupně rozpomíná na všechno co se odehrálo. Občas bylo vědy trochu moc a musela jsem se plně soustředit. Ale ono to všechno je tak propracované a logické, že potom marně hledám něco, co by mi nesedělo, co bych mohla panu Weirovi vytknout. Jak jsem se zmínila hned na začátku, tak audiokniha je klenotem. Příběh tomu hodně nahrál, protože zvuková komunikace v knize určitě nešla tak vystihnout jako v audioknize. Ale pochvalu si zaslouží úplně všechno. Režie, střih, hudba i četba. Vše je naprosto dokonalé. Audioknihu čte pan Lukáš Hlavica.

22.11.2021 5 z 5

Zelená míle Zelená míle Stephen King

Toužebně jsem si přála jiný konec, než ten který znám z filmového provedení, ale věděla jsem, že k tomu nedojde. Není dobré vidět dříve film a teprve potom si přečíst tuto knihu. Já jinou možnost neměla, protože audiokniha vyšla teprve nedávno. Byla jsem tak ochuzena o největší přednost tohoto příběhu a tím je nesporně moment překvapení. I když u pana Kinga to není neobvyklé. I to je možná důvod, proč jsou jeho knihy tak dobré, nejlepší z nejlepších. Nedařilo se mi z mysli vypudit ani herecké obsazení a protože filmová verze zcela věrně kopíruje tu knižní, tak i při poslechu této audioknihy to bylo jako kdybych si pustila film. Přesto to byl velký zážitek. Příběh z kterého mrazí i když dopředu znáte jeho děj. Audioknihu čte velmi dobře pan Vladislav Beneš.

19.11.2020 5 z 5

Mlýn Mlýn Michal Vaněček

Hodně mi pomohlo, když autor hned na začátku oznámil, že se jedná o smyšlený příběh, který byl pouze volně inspirovaný skutečnou událostí. Odpadla mi tak starost zabývat se myšlenkou jestli jsou bratři tak čestní, nebo až na tolik podivínští. Myslím si, že pravda bude někde uprostřed. Pan Vaněček má svůj osobitý styl vyprávění, který není pro romanopisce vůbec běžný. Neplýtvá totiž zbytečně slovem. Nesnaží se nám dlouhým popisem přiblížit okolní krajinu. Ani neřeší, kdo chodí jak oblékaný. Jde rovnou na dřeň jednotlivým problémům. V knize je tolik pravdy. Nejsilněji mě to zasáhlo ke konci příběhu. Když je po revoluci a ono se vlastně vůbec nic nezměnilo. Nejlépe to obsáhne citát od Karla Čapka, který je v knize hned dvakrát připomínán. A mně se nesmírně líbí.

Ano, mnoho se změnilo, ale lidé zůstali stejní; jenomže teď víme líp, kdo je kdo. Kdo je slušný, byl slušný vždycky; kdo byl věrný, byl věrný i teď. Kdo se točí s větrem, točil se s větrem i dřív. Kdo myslí, že teď přišla jeho chvíle, myslí vždycky jenom na sebe. Nikdo se nestává přeběhlíkem, kdo jím nebyl vždycky. Kdo mění víru, neměl žádnou. Člověka nepředěláš, jenom se Ti vybarví.

Audiokniha snese jenom ta nejpřísnější měřítka. Knihu nám přečte pan Pavel Soukup a to je pro vyprávění románů a příběhů ze života ten nejkrásnější hlas. Navíc dobová hudba, oznámení, znělky. Prostě absolutní TOP.

08.09.2020 5 z 5