Špekyn Špekyn komentáře u knih

Seznam hostů Seznam hostů Lucy Foley

Slabší thriller. Vyprávění se vleče a nic moc se neděje. Každá z hlavních postav předkládá svoje problémy a psychické rozpoložení. Chybí napětí, člověk je spíše zvědavý, čí mrtvolu to vlastně nalezli. Jen konec má grády. Ale schází vysvětlení některých věcí a vše je nějak moc rychle uzavřeno.

02.02.2024

Ztracenné Ztracenné Michaela Losekoot

Úžasná kniha! Motivuje, povzbuzuje, nutí k zamyšlení a "přetvoření" vlastního života. Mnoho myšlenek mi po přečtení stále rezonuje v hlavě. Rozhodně se ke knize budu vracet a také ji doporučovat všem potřebným ženám!

23.11.2023 5 z 5

Hospodyně Hospodyně Natalie Barelli

Takový nenáročný psychothriller.
Konec je poněkud přehnaný, i když celé j3 je to vlastně dost nereálné a přitažené.
Chybělo mi napětí, to se objevilo až v závěru. Ale jinak je kniha vcelku čtivá.

13.09.2023 3 z 5

Osudný pád Osudný pád Christina McDonald

Napínavý a srdcervoucí příběh
Střídání vypravěčů v pofobě Olivie a Abi je dobře zpracováno a pěkně se čte. Zápletka je celkem odhalitelná, ale čtivosti příběhu to nebrání. Konec je dojemný.
Kniha otvírá téma skrytých vztahů, ničivých lží, mateřské lásky a naivní či idealistické představy rodičů o životě jejich dětí.

26.06.2023 4 z 5

Pomalu hořící oheň Pomalu hořící oheň Paula Hawkins

Thriller, který má hloubku. Gró příběhu ke skryto pod povrchem, v psychologii postav. Na pozadí je retrospektivně vyprávěn druhý thriller, Ta, co vyvázla, neboli příběh podivínky Miriam. Vše je velmi zamotané a plné zvratů. Konec je náhlý a nechává některé záležitosti otevřené. Kvituji mapku v úvodu.

10.05.2023 3 z 5

Černý korál Černý korál Andrew Mayne

Druhý díl se sympatickou "vyšetřovatelkou" Sloan je podstatně lepší a čtivější než díl první. Atmosféra divokých mokřadů Everglades je fantastická a dechberoucí - zejména jak se Sloan a její nový kolega Scott, o kterém trochu nevím, co si mám myslet, potápějí do kalných vod a prodírají se houštinami hemžícími se aligátory. Příběh je celkem pěkně vykonstruovaný, ale chybí mu dovysvětlení. Konec je napínavý a má spád, ale typicky pro autora je dost rychlý. Také bych zvolila jiný, víceříkající, název.

21.04.2023 4 z 5

Teorie vraždy Teorie vraždy Andrew Mayne

Zajímavá a děsuplná myšlenka. Fingované místo sériové vraždy je už přehnané.
Konec je zase příliš rychlý. Řada věcí nebyla nevysvětlena či byla nedomyšlena. Snad se nějakého vysvětlení dočkáme v dalším díle, který je naznačen. Celkově tedy slabší díl.

11.03.2023 4 z 5

Dívka pod hladinou Dívka pod hladinou Andrew Mayne

Slabší detektivka, za thriller bych to neoznačila. Prostředí vody a ,,vodního vyšetřování" je zajímavé a originální. Nicméně drogová podsvětí a politické intriky mne příliš neberou. Kniha se ale dobře čte díky krátkým kapitolám. Hlavní hrdinka je sympatická, její kolega víceméně též. Konec je málo dramatický. Ale další díly této dvojice si ráda přečtu.

29.01.2023 3 z 5

Dívka na neděli Dívka na neděli Pip Drysdale

Čtenář je rychle vhozen do děje, i když začátek je pak poněkud rozvleklý. Styl vyprávění je zvláštní – přítomnost soustavně prolínaná s vyprávěním z předchozími událostmi z doby hodně i krátce předtím. Komentáře, že „teď to ještě nic nebylo, oproti tomu, co se stalo později“, že „to bylo naposledy, co jsem se cítila bezpečně“, jsou trochu rušivé a napětí moc nepomáhají. Zhruba v polovině knihy děj a události nabírají spád a napětí roste. Ovšem po té „nešťastné“ nehodě už je to takové divné. Hlavní hrdinka se zcela promění, ale hlavně se děj stane nereálným. (Proč zapírá a neřekne pravdu? A to by byly detektivové opravdu tak hloupí?) Konec je celkem rychlý a příliš jednoduchý. Takže celkový dojem je takový lepší průměr.

24.05.2021 3 z 5

Krutý princ Krutý princ Holly Black

(SPOILER) Pěkná (lehká) fantasy kniha. Prostředí mi zpočátku nesedělo, ale pak jsem si ho celkem zamilovala. Příběh má pomalejší rozjezd, nic závratného se tam neděje, víceméně se člověk seznamuje s prostředím, jeho zákonitostmi a důležitými postavami. Ale spousta věcí je vysvětlována až později, když už čtenář většinou souvislost pochopil (tedy aspoň z mého pohledu, např. jak víly okouzlují lidi nebo k čemu slouží sůl). V druhé knize se vše zamotává, intriky a politické propletence vyplouvají na povrch, nechybí ani několik zvratů. Napětí mezi Jude a Cardanem je napínavé a zábavně příjemné sledovat. Locke mi přitom od začátku neseděl. Zajímavé je, jak se z vyvrhele stane někdo, kdo tahá za nitky a ovlivňuje budoucnost celé země. A vyjednávání s podružnými králi mi přišlo až moc jednoduché. Jdu se vrhnout další díl!

16.04.2021 4 z 5

Dětské zoubky Dětské zoubky Zoje Stage

(SPOILER) Povedený thriller, ze kterého mi běhal mráz po zádech v určitých chvílích. Velmi psychologicky propracované a, jakkoliv to může být děsivé, myslím si, že i reálné. Hlavní hrdinka Suzette mi nebyla moc sympatická; o Hanně nemluvě, to byl spratek neskutečný. Líbilo se mi střídaní obou pohledů.
Ohledně děje, rozhodnutí o umístění Hanny do Marshes bylo až moc rychle a jednoduše přijaté a následná absence ztráty nebo lítosti nad opuštěným dítětem byla přímo zarážející. A důvod proč začala Hanna matku nenávidět měl jako vysvětlovat ta jediná příhoda z doby, kdy Hanně byly dva nebo tři roky??
Konec mě nepřekvapil. Dalo se čekat, že tahle sitauce nebude mít rychlé a jednoduché řešení. A tak autorka nechala na mysli čtenáře, jak si příběh dokreslí. A název bych možná také vyměnila za jiný...

10.04.2021 4 z 5

Jak hacknout zlomené srdce Jak hacknout zlomené srdce Kristin Rockaway

Příjemná nenáročná oddechovka určená primárně pro mladší ročníky. Zajímavý náhled do světa IT a jak to v něm mají ženy těžké (myslím, že podobná situace panuje i v řadě dalších oborů). Konec je předvídatelný, ale občas je fajn si přečíst něco nekomplikovaného a očekávatelného. Jen celá situace ohledně tvorby aplikací, jejich spuštění a proslavení je, dle mého názoru, až příliš zrychlená a zjednodušená. Příběh je však čtivý a hlavní hrdinové sympatičtí.

05.03.2021

Rozbité panenky Rozbité panenky Sarah Flint

Prima detektivka, i když o něco slabší než předchozí díly. Kniha rychle vtáhne do děje, líčení je napínavé a syrové. Více událostí a vyšetřování ve stejnou dobu dělá vše autentičtější a realističtější. Prostředí i pohnutky hlavních aktérů jsou dobře vykreslené (např. jak jsou dívky na ulici citově připoutány ke svým pasákům a mají pokřivené vidění světa). Oproti předešlým dílům série je však zápletka slabší a rozuzlení "jednodušší". Chyběl mi také vývoj vztahu Charlie a Bena, respektive víc z osobního života hlavní vyšetřovatelky, jak bylo zvykem v předešlých dílech.

01.03.2021 4 z 5

Ztracená dcera Ztracená dcera Rick Mofina

Velmi povedený thriller, který rychle vtáhne do děje. Příběh je napínavý, emotivní a hodně zamotaný se spoustou slepých stop, kdy vyplouvají na povrch tajemství jednotlivých členů rodiny. Popisy a postupy vyšetřování mi připadaly velmi reálné, stejně jako celý příběh, což mu přidávalo na působivosti. Jen bylo v příběhu příliš mnoho postav (zejména různých policistů a vyšetřovatelů). A obálka mi nepřijde příliš tematická.

07.12.2020 4 z 5

Čas odejít Čas odejít Jodi Picoult

(SPOILER) Úvod je poněkud pochmurný. Část první: Taková pomalu ubíhající, občas moc prvoplánová (př. nalezení řetízku po 10 letech na místě nehody), chvilkami zmatená (událostmi, které se odehrály mezi střídáním vypravěčů). Část druhá: Stále pomalé, rozvážné tempo, ale vše se začíná vyjasňovat. Jen Jenna je na 13letou dívku moc vyspělá, uvědomělá a pamatuje si detaily z dětství, což není možné. Zajímavé jsou pasáže o věštění a jeho praktikování a samozřejmě fakta o slonech. Pohnuté osudy slonů jsou velmi emotivní. Závěr knihy je šokující, chvíli nechápete a tápete a říkáte si, že to je přece nějaká blbost. Je to prostě rozčarující, jak je všecko najednou vzhůru nohama a celé to byl blud…
Po formální stránce: jiný styl písma pro každého vypravěče je nevídaný, ale funkční – lépe se orientuje, z čího pohledu je zrovna vyprávěno.
Celkově tedy až na pasáže o slonech to nebyl úplně šálek mého čaje. Chybí tam napětí nebo větší zvraty. Chvílemi jsem chtěla knihu i odložit, ale nakonec mi to nedalo a chtěla jsem znát rozuzlení. Rozhodně si chci knihu někdy přečíst ještě jednou, z toho „správného“ pohledu.

01.11.2020 3 z 5

Lháři, lháři Lháři, lháři Sarah Flint

(SPOILER) Opět velmi zdařilá detektivka. Zápletkou a postupem vyšetřování s různými podezřelými dokonce lepší než předešlé díly.
Nicméně, už mě trochu unavuje to klišé, když vraždí policista - většinou ještě nějaký inspekční vyšetřovatel. Už je to takové ohrané, copak takoví lidé by prošli opakovaně psychotesty?? Samozřejmě nechybí ani útok na hlavní postavu, ačkoliv zde to alespoň není ta nejzasadnější.
Ale knihu jsem si užila, je čtivá a napínavá. Vztah mezi Charlie a Benem mě baví a velice mě zajímá, jak se bude vyvíjet dál (fandím mu). Těším se na další díl!

19.09.2020 4 z 5

Vítr z hor Vítr z hor Andy Wildwood

Zdařilá lehká fantasy kniha. Příběh je pěkný, promyšlený, jeho hlavním motivem je láska, respektive láska a nenávist. Ačkoliv je kniha obsáhlá (415 stran), člověk se nenudí, stále se něco děje. Mapa světa na začátku knihy je skvělý počin. A příběh je dobře rozčleněn do kapitol, čte se příjemně. Jen některé pasáže zbytečně opakují to, co už bylo řečeno (např. o tom, co otroci jedí nebo jak vypadají chortojové ). Všímavý čtenář si informace pamatuje a myslím, že není třeba mu je vysvětlovat vícekrát.
Úvodní Jonovo vyprávění o minulých událostech vysvětluje jeho motivy po pomstě, odhodlání i touhu po svobodě. Nicméně mě trochu rozčilovalo, že Jon v průběhu celého příběhu působí jako „nadčlověk“ – co vše přežije a dokáže, je místy až moc. A úvodní setkání hlavních dvou hrdinů působí také až příliš prvoplánově. Chortojové jsou zajímavá stvoření. Ale neškodilo by rozvinout např. jejich zrod. Zato Jonovo dlení mezi životem a smrtí je velmi působivé. Konec je romantický a nenápadně naznačuje další díl.
Celkově je to tedy rozhodně dobré počtení :-).

31.07.2020 4 z 5

Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

Celkově fajn nenáročná oddechová kniha pojednávající o sexu z různých pohledů/povah/věku. Osudy jednotlivých postav jsou líčeny v situacích a s pocity jako z reálného života. Je to humorně napsané, jen mi trochu vadí, že je to o slavných lidech (fotbalista, hlasatelka, modelka, proslulý chirurg, aistentka produkce...) a ne o "obyčejných". Ze začátku je trochu problém se zorientovat v časových přechodech a kolik je komu vlastně momentálně let. Chování některých postav mi občas přišlo až příliš naturalistické - pokud, zejména, muži takto opravdu přemýšlejí, tak to potěš koště. Kapitola Z ptačí perspektivy o reinkarnaci psa Fida do holuba už byla na mě poněkud moc a do celku nezapadá. A nesedělo mi také to, že ačkoliv Tomáš a Cyril jsou dvojčata a zároveň se nahrazují na zkouškách, jeden z nich je líčen jako krasavec přivydělávající si modelingem a druhý jako "ohava". Předešlá kniha Prvok, Šampón, Tečka a Karel byla z mého pohledu rozhodně lepší.

20.07.2020 3 z 5

Omamná chuť anýzu Omamná chuť anýzu Klaus Eckhardt

Taková slabá oddechová detektivka. Příběh je víceméně jednoduchý a celkově je to poněkud unylé. Napětí schází, postavy nejsou vůbec propracované... Hlavní hrdina není moc sympatický - je to povaleč a alkoholik - a případ řeší spíš pomocí náhod než svých schopností.
Zajímavá je obálka a prostředí horké Kréty a místního koloritu, včetně neokoukaných jmen.
A název odkazuje pouze k tomu, že hlavní hrdina Jak Anatolis (a jeho přátelé) popíjejí ve velkém řecký anýzový alkoholický nápoj raki (ouzo).

18.06.2020 2 z 5

Navždy s láskou, Lara Jean Navždy s láskou, Lara Jean Jenny Han

Kniha je nejslabší ze všech 3 dané série. Pozvolný sled událostí, žádná vysoce převratná událost - takové unylé. Chybí mi také kontext knih a filmů, které jsou často zmiňovány. Stejně tak prestižnost jmenovaných univerzit. Ale dějově to pěkně uzavírá sérii. Kniha dobrá třeba na oddech na pláži.

23.04.2020 2 z 5