SputnikV SputnikV komentáře u knih

Špinavá práce Špinavá práce Christopher Moore

poněkud zdlouhavé

11.07.2021

Deset dnů, které otřásly světem Deset dnů, které otřásly světem John Reed

tato kniha je podle mne moc málo čtena a byla málo čtena vždy, při tom podává pohled očitého svědka, nikoliv ale účastníka, ale kolemjdoucího, ukazuje velmi plasticky, jaká byla v té době nejméně v Petrohradu nálada mezi lidmi, ukazuje, jak byla doba zejméona v Rusku zralá na změnu, k níž nakonec došlo.

Je potřeba si také uvědomit, že autor nikdy nebyl ani bolševikem, a ani revolucionářem, byl dějem zasažen a unesen i bez toho, kniha není ideologická, je to reportáž.

10.07.2021

Ďáblík Ďáblík Mikael Niemi

snad nejpůsobivější strašidelná kniha, kterou jsem četl, tak uvěřitelná

09.07.2021

Jak jsme v Teheránu četly Lolitu Jak jsme v Teheránu četly Lolitu Azar Nafisi

kniha je určitě zajímavá, dozvíme se o životě a postojích jedné skupiny Íránek, bohužel té nepočetné, nic nevíme o životě, strastech a postojích většiny, té, která je bez graotnosti pod vlivem náboženských vůdců a žije tak bídně, že stěží přežívá,, to oni určují, kdo bude v Íránu vládnout a kudy se země bude ubírat a ustavičné výhrůžky Západu je jistě nepřesvědčí o tom, že by měli svou zemi svěřit jiným než těm náboženským cvokům.

Poirot a já Poirot a já David Suchet

podle mne je pan Suchet Poirot, jak ho viděla Christie, nejpřesvědčivější ze všech. životopis je vcelku čtivý, poněkud dlouhý a podrobný, ale dá se dobře přečíst celý.

Mystérium Putin Mystérium Putin Anna Arutunyan

takových protiputinovských blábolů je každou chvíli jak na knižním trhu tak i v článcích dost a dost..už neprovokují,. nejprve zlobily, nyní už jen nudí

Lichožrouti Lichožrouti Pavel Šrut

u nás jich musí žít celá veliká rodina, protože jiné než liché ponožky v podstatě nenalézám....

Hra s ohněm Hra s ohněm Marie Pujmanová

znovu musím zopakovat, celá série je velmi čtivá, přináší pohled z dob, které jsme nezažili, všímá si sociálních rozdíů v tehdejší společnosti (známe je už zase) a příběh advokáta Gamzy a Dimitrova na soudě v Berlíně (podle JUDr. Ivana Sekaniny)

psaní o dobové tendenčnosti pak patří tedy ke všem dílům, která vznikala v jakékoliv době, protože doba, v níž žijeme nás ovlisňuje všechny

07.07.2021

Lidé na křižovatce Lidé na křižovatce Marie Pujmanová

kniha se mi četla výborně, jakož i celá série, jazyk paní Pujmanové je větvený , podněcuje představivost

07.07.2021

Děti víl Děti víl Stefan Bachmann

pěkně se to rozběhlo, ale bohužel další díly nevyšly, není to jediná podobná zejména dětská kniha, která tak dopadla. nepřišlo, mi, že by se děj zpomalil, naopak frčel po celou knihu...

06.07.2021

Koralina Koralina Neil Gaiman

příběh byl opravdu skvělý, velmi dobře zpracován, nicméně je podle mne inspirován jiným příběhem a sice Knihou ztracených věcí, v podstatě stojí na stejných základech - na dětech, které kdysi zmizely, na zemi,která je hned vedle a vede do ní nepostřehnutelný vstup, na aktuálních dětech, které mají problémy s rodiči .....a nic není takové, jak se to nejprve zdálo

06.07.2021

Encyklopedie – Plemena psů 2 Encyklopedie – Plemena psů 2 Hans Räber

i když lovecká plemena, a těch se právě druhý díl týká, nejsou mým šálkem horké čokolády, je to i tak zjímavé, nehledš na to, že dědičnoszt některých znaků, které autor podrobně vysvětluje , v podstatě stejně funguje i u dalších ne-li všech plemen.

13.06.2021

Encyklopedie – Plemena psů 1 Encyklopedie – Plemena psů 1 Hans Räber

a opravdu snad nejlepší encyklopedie o psech - oba díly, autor vyhledal podrobné informace z historie plemen, snažil se vyvrátit existující mýty a probral i dědičnost v otázce barvy, srsti, tvarů uší i dalšího

13.06.2021

Lví Charlie Lví Charlie Zizou Corder

zdá se mi to, nebo tady bylo komentářů podstatně více?

no na každý pád, kniha je opravdu skvělá a je strašná škoda, že se český nakladatel nechal odradit nevelkým zájmem čtenářů a nezkusil vydat alespoň jeden další díl, protože jak jsem se dočetl, překlad byl hotov. rozmluvy s kočkama všech druhů jsou velmi dobrý fantasy námět... i když ne zcela originální.

Obálka mi přijde velmi přiléhavá ukazuje cirkus, kočky i vlak....proč divná? a že se nejedná o propagaci multikulturalismu snad ani nemusím psát.

Boj o ostrov Boj o ostrov Arthur Ransome

celá série je opravdu skvělá, ale ilustrace Kamila Lhotáka k ní podle mého soudu sedí nejlépe, Taky jsem chtěl bydlet na ostrově nebo mít loď...

Kulička a Toník Kulička a Toník Erich Kästner

velmi dobrá kniha, která ukazuje srozumitelně dětské přátelství i rozdílné sociální poměry a možnosti

12.06.2021

Černá sanitka a jiné děsivé příběhy Černá sanitka a jiné děsivé příběhy Petr Janeček

máme doma celou sérii, ale zatím jsem je všechny nečetl, prostě jsou to legendy toho druhu, že by se stát i mohly a to je na nich nejděsivější.- večer před spaním je číst nemůžu a přes den není tolik času...rozhodně tohle jsou horory, ne ty sadistické popisy zdemolovaných těl a drastického mučení bez zjevného důvodu.

12.06.2021

Dobrodružství Huckleberryho Finna Dobrodružství Huckleberryho Finna Mark Twain (p)

krásná kniha, za mne podstatně lepší než Dobrodružství Toma Sawyera, zdá se mi na rozdíl od té o Tomovi nadčasová

Jak se kalila ocel Jak se kalila ocel Nikolaj Alexejevič Ostrovskij

naprosto úžasná kniha, kterou vypráví ten, kdo prožil to, co popisuje s obrovským literárním talentem, jak dětství, tak i mladá léta i dospělost hrdiny člověka strhnou. Jeho popis dětství a ranného mládí ještě za cara mi připomíná Gorkého Dětství, ta zkušenost byla hodně podobná

12.06.2021

Ve službách Ministerstva vnitra - Chránil jsem tři prezidenty Ve službách Ministerstva vnitra - Chránil jsem tři prezidenty Olin Jurman

velmi zajímavá kniha a vekmi zajímavé srovnání tří osobností, nepřekvapí, že nejlépe je vnímán pan prezident Svoboda

11.06.2021