stanislava9718
![Čas stoleté války Čas stoleté války](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/352886/cas-stolete-valky-Ba1-352886.jpg?v=1504026131)
Knihu nemám dočtenu, jelikož ve formátu ebooku chyběly závěry kapitol. Prozatím jsem kompletní ebook nesehnala. Zkusím půjčit v knihovně, pak k četbě této knihy vrátím.
![Detektiv Detektiv](https://www.databazeknih.cz/img/books/91_/9123/detektiv.jpg?v=1731258001)
Arhtura Haileho knihy čtu již poněkolikáté. Tato o detektivovi miamské policie, který je na stopě sériovému vrahovi, autor napsal ve více dějových rovinách. Zápletka na dobu, kdy se měl příběh odehrát, je rok 1997 byla autorem opět, jako dalších knihy pečlivě promyšlena a propracována.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Drama Bílé hory - Česká válka 1618 - 1620 Drama Bílé hory - Česká válka 1618 - 1620](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/337819/drama-bile-hory-ceska-valka-1618-16-Q8q-337819.jpg?v=1489754132)
Kniha na téma 400 let tragických důsledků a vyvrcholené povstání stavů v Českých zemích a na Moravě mi chybělo na základní škole. Jednotlivé události jsou pečlivě a chronologicky popsány i bohatě obrazově doloženy, včetně popravy významných osobností naší historie.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Egypťan Sinuhet Egypťan Sinuhet](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145715/egyptan-sinuhet-ga6-145715.jpg?v=1555067045)
Perfektně napsaný historický román z doby starověkého Egypta, autor v poutavém ději a popisuje prostředí a zvyky dávných zemí, kterými lékař Sinuhet prošel.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Boží pěst Boží pěst](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43199/bozi-pest-43199.jpg?v=1282478994)
Další špionážní román z pera mistra Forsytha, tentokrát z regionu Blízkého východu - Iráku, kolečko zapadlo ke kolečku a bylo z toho válka.
![Den pro Šakala Den pro Šakala](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42037/den-pro-sakala.jpg?v=1731259050)
Jedna z prvních knih v mé knihovně, o komisaři Lebelovi, který mravenčí prací se snaží dopadnout atentátníka na francouzského prezidenta De Gauella. Líbil se mi popis jeho "mravenčí" práce a závěr rychlý spád děje.
![Panoptikum Panoptikum](https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77315/panoptikum-panoptikum-7Xr-77315.jpg?v=1406476712)
V tomto případě bylo lepší, že jsem dříve viděla filmové zpracování a tím pádem se více orientovala v jednotlivých postavách kriminálních případů, které řešil rada Vacátko a jeho mord parta první republiky, dá-li se to tak nazvat. To ještě byli delikventi dá se říci pokorní, nějaké do dání přes hubu, někdy končící tragicky, bylo uděláno mnoho kačen, napáleno spousta hejlů a hlavně, děj příběhů je z ulic a předměstí Prahy.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Carol Carol](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/272286/carol-DA2-272286.jpg?v=1447852668)
Knihu jsem si půjčila až po shlédnutí filmu, oceňuji odvahu autorky, která napsala román v době přísných morálních zásad, které společnost v Americe, v 50. letech vyžadovala. Vztah Terezy a Carol je citlivě napsaný, líbil se mi i styl popsaných pocitů mladičké Terezy a pocitů a jistě těžkého boje Carol o svou dceru Rindy, proti manželovi a jeho konzervativní a mocné rodině.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Země zapomnění: Po stezkách katarů Země zapomnění: Po stezkách katarů](https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69807/zeme-zapomneni-po-stezkach-kataru-0Og-69807.jpg?v=1549118968)
Knihu jsem přečetla s úmyslem doplnit další mozaiku, tentokrát z období 12. století, na téma Kataři, praví křesťané, ale pro církev, šlechtu i panovníka to byli heretici, tak byli pronásledováni a potíráni, aby se zřekli své víry.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Bosá královna Bosá královna](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/172163/bosa-kralovna-S38-172163.jpg?v=1587039282)
Třetí kniha od autora z prostředí Španělska, které mě zajímá, se odehrávala v prostředí cikánů o jejich hrdosti, vychytralosti a soužití mezi španělskými poddanými začátku 18. století. Děj knihy je trochu slabší než předchozí volné historické romány autora o Španělsku. V příběhu je i osvobozená černoška, která se ocitá po plavbě z otrocké Kuby na březích Evropy ve Španělsku. Moc bych tomu nevěřila, že zůstala tak dlouho svobodná.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Jana Seymourová - Laskavá královna Jana Seymourová - Laskavá královna](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/417739/jana-seymourova-laskava-kralovna-wKH-417739.jpg?v=1565550557)
Ve třetím díle o šesti ženách krále Jindřicha VIII. - Jana Seymourová, laskavá královna, sepsala Alison Weirová skutečný smutný příběh, krátkého života třetí ženy Jindřicha, která porodila Jindřichovi jediného syna Edwarda a po porodu zemřela. I tragédie se nevyhýbají králům a královnám.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kateřina Aragonská: Pravá královna Kateřina Aragonská: Pravá královna](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455652/katerina-aragonska-prava-kralovna-JXt-455652.jpg?v=1602775462)
První přečtená kniha z pera Alison Weirové, autorka podrobně rozepsala podložená historická fakta. Královské rody se potýkali s existencí svých království, životy svých potomků, náboženstvím. Kateřina Aragonská byla první manželkou Jindřicha VIII. a dala mu pouze dceru, pro Jindřicha VIII. nedostatečné.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ruka Fátimy Ruka Fátimy](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40497/ruka-fatimy-EUi-40497.jpg?v=1558209816)
Další ze zajímavých knih o moriscích - Maurech, kteří zůstali a přijali křest na španělských územích dobytých křesťany v reconquistě - znovudobytí Pyrenejského poloostrova křesťany. Autor v postavě Hernanda ani maura ani křesťana, představil víru, lásku, nenávist, kulturu Španělska, nezapomněl ani na život těch nejchudších a nejbědnějších poddaných španělských králů.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Katedrála moře Katedrála moře](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15423/katedrala-more-fu3-15423.png?v=1637338565)
Krásný, drsný a také trochu nadnesený příběh o hlavním hrdinovi z prostředí středověké Barcelony. Nesmí samozřejmě chybět náboženství a hlavně inkvizice, která napáchala tolika zla v celém světě. Autor se vyjádřil o postavách a faktech v pěkném doslovu v knize.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Dvorní šašek a čarodějnice Dvorní šašek a čarodějnice](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/130026/dvorni-sasek-a-carodejnice-Cb0-130026.jpg?v=1553969502)
Hmm, tak proto byla kniha v knihobudce. Opravdu děj se rozvláčně vleče a tragický konec tohoto vztahu byl jasný. Autorovo vychvalování německé šlechty a zkreslení historie, mě už vůbec nenadchlo.
![Jak umírá král Jak umírá král](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/196624/jak-umira-kral-s7U-196624.jpg?v=1413622037)
První kniha od autora Jana Bauera, bez přiklášlování sepsal příběhy smrtí a úmrtí našich panovníků zemí Českých. Panovníci umírali, mladí, staří, přrrozenou smrtí nebo smutně tragicky.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Péra a perutě Péra a perutě](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/52855/pera-a-perute-52855.jpg?v=1289761155)
Opravdu autorka je svérázná osoba, její styl psaní a myšlenkové pochody mi daly zabrat, abych pochopila je rychlý sled událostí které hodila na papír do jednotlivých někdy i úryvkových kapitol.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Potkáme se v Praze Potkáme se v Praze](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524430/potkame-se-v-praze-652ce68226e38.jpg?v=1697441410)
Než jsem si zarezervovala od autorky Cukrárna v Paříži, zhltla jsem Potkáme se v Praze, no hodně lehké a rychlé oddechové čtení.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Drak Drak](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/429568/drak-w8n-429568.jpg?v=1580538660)
Čtvrtý díl Války růží - Drak, autor perfektně zakončil historické skutečnosti boje o trůn. Král Eduard s bratrem Richardem po porážce uniká do Francie, v Anglii ale zůstává jeho rodina, která získá azyl v opatství. V Anglii zůstává také mocný nepřítel hrabě Warwick z rodu Lancasterů, který také touží po královské koruně. Návrat Eduarda, s bratry Richardem a Jenem, vítězství nad Warwickem je zasloužené, vracejí se staré časy nadvlády Yorků, ale nemají věčného trvání. Král Eduard umírá, ať žije nový král Richard III. V doslovu autor podal více informací, což závěr knihy obohatilo.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dynastie Dynastie](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/398263/dynastie-QgW-398263.jpg?v=1549658000)
Třetí díl Válka růží - Dynastie autor podle historických skutečností poutavě sepsal pokračování krvavé války o anglický trůn. Po neúspěšné bitvě manželka krále Eduarda VI., Markéta z Anju, utíká s jediným synem do bezpečí francouzského dvora. Samotného krále nechá na pospas osudu a ten je hrabětem Warwickem zajat a uvězněn. Toho využije Eduard z Yorku a prohlásí se králem. Předchozího krále ovládala manželka Markéta, tohoto krále ovládá manželka vdova Alžběta Woodwillová, která kolem krále opřede nitky vypočítavosti a zášti proti nepřátelům jejího rodu, za vším hledej ženu!