SumýšIrena SumýšIrena komentáře u knih

Drsné časy Drsné časy Louis L'Amour

Skvělá kovbojka, drsní muži, silné ženy a pár padouchů přesně podle autorovy vysoko nastavené laťky.

16.12.2024 5 z 5

Tři životy Tři životy Natasha Lester

Námět knihy mě nadchnul a moc jsem se těšila, jak ho autorka zpracuje. No, vyšla jí z toho červená knihovna a ještě průměrná. Co mě úplně zklamalo, bylo rozuzlení pátrání v minulosti.

12.12.2024 2.5 z 5

Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Karin Lednická

Fantastický čtivě napsaná literatura faktu, která je kombinovaná vyprávěním historek pamětníků. Doporučuji

04.12.2024 5 z 5

Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce Karla Kubíková

Velmi silný příběh, čte se dobře, ale vyprávění klouže po povrchu, je neosobní a chybí hlubší propracovanost psychologie postav.

26.11.2024 3 z 5

A všichni svatí spali 1 A všichni svatí spali 1 Sharon Kay Penman

Jedna z mála knih, kterou jsem nedokázala dočíst. Vzdala jsem to v půlce. Buď mi nesedí autorčin rukopis a nebo se mi kniha nepotkala s náladou. Nedokázala jsem si najít k postavám vztah a vlastně mi bylo jedno, jak to dopadne.

18.11.2024

Tajemství Tajemství Kathryn Hughes

Podle mě je to zdaleka nejslabší autorčina kniha. Kromě autonehody, která je pro děj zásadní, všechno skončí dobře, chybí jakýkoliv padouch a všichni se chovají jako Mirek Dušín...

10.11.2024 1 z 5

Zulejka otevírá oči Zulejka otevírá oči Guzel Jachina

Moc se mi líbila Zulejčina postupná proměna v silnou a soběstačnou ženu. Také historický kontext je velmi zajímavý. Jednu hvězdu ale musím odebrat za velkou zdlouhavost vyprávění.

06.11.2024 4 z 5

Prokletý kraj Prokletý kraj Michaela Klevisová

O tom, že pohraničí osídlovali také Rumuni, jsem nevěděla. Příběh plynul krásně, postavy jsou také pěkně vykresleny, jen ten konec postrádal moment překvapení. Spíš se jen tak rozplynul do ztracena.

31.10.2024 4 z 5

Ztracené klenoty Ztracené klenoty Kirsty Manning

Třetí kniha od této autorky a zase to vidím za 3*. Jako v předchozích knihách má i tato mnohem silnější děj historické linky a ten současný je hodně slabý.

30.10.2024 3 z 5

Vlaštovčí kopec Vlaštovčí kopec Donna Everhart

Kniha patří k těm povedeným, ale srovnání s knihou Kde zpívají raci je trochu unáhlené. Zajímavé prostředí těžby smoly a pracovních táborů, trochu červené knihovny a pár lumpů dává dohromady docela pěkný příběh.

27.10.2024 4 z 5

Krysař Krysař Viktor Dyk

Nejvíc se mi líbila poslední část knihy.

23.10.2024 4 z 5

Krabička vzpomínek Krabička vzpomínek Kathryn Hughes

Příběh ze Jenny byl docela pěkný, ale příběh Candice mě hrozně vadil a rušil čtení.

22.10.2024 3 z 5

Babička pozdravuje a omlouvá se Babička pozdravuje a omlouvá se Fredrik Backman

Ze začátku jsem měla problém popasovat se s pohádkovým světem, ale když mi došly všechny souvislosti, začala jsem si čtení užívat. Jen mě mrzí, že to byla poslední kniha pana autora, která mi zbývala k přečtení. "Věc můžeš prohlásit za ztracenou, až když ji nedokáže najít ani tvoje máma." "Pro rodiče je těžké si uvědomit, že svoje dítě nedokážou před vším ochránit."

21.10.2024 5 z 5

Loď plná nevěst Loď plná nevěst Jojo Moyes

Kdybych nebyla zvědavá, jaké tajemství skrývá Frances, nikdy bych knihu nedočetla. Myslím, že paní autorka umí mnohem lepší příběhy. Toto je slabý průměr.

17.10.2024 2 z 5

Mlýn Mlýn Michal Vaněček

Strhující příběh dvou bratrů nešťastně sepsaný. Kniha chvílemi vyhlíží jako učebnice dějepisu, trhací kalendář, kronika obce a příběhy z časopisů. Chyběla mi ucelenost příběhu. Osudy obou bratrů a jejich rodiny asi jen tak nezapomenu, ale není to díky této knize...

04.10.2024 3 z 5

Vlak naděje Vlak naděje Christina Baker Kline

Silné téma zpracované v lehkém románu, téměř červené knihovně. Trochu mě zaskočil ten uspěchaný konec, ale 4* dám.

25.09.2024 4 z 5

Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé Fredrik Backman

Je to krásná kniha, jen nemůžu souhlasit s anotací. "Naprosto bláznivá komedie" to tedy opravdu není. Je to příběh plný smutku, lásky, porozumění, životních mouder a úsměvů, prostě Backman.
"Humor je poslední obranná linie duše, dokud se smějeme, ještě jsme neumřeli."

23.09.2024 5 z 5

Doktorka z domu Trubačů Doktorka z domu Trubačů Ilona Borská

Čtivě napsaný memoár o velmi akční a renesanční paní. Klobouk dolů před tím, co všechno paní Vlasta za život stihla a s čím se dokázala vyrovnat. Ke konci knihy jsem se bohužel trochu ztrácela v postavách.

19.09.2024 4 z 5

Katova dcera Katova dcera Oliver Pötzsch

Chválím jednoduché řešení celé krimi zápletky, ale knize by stačilo o 100 stran méně a příběh by tím získal mnohem větší spád.

16.09.2024 3 z 5

Nebe nad Perninkem Nebe nad Perninkem Štěpán Javůrek

Téměř rok jsem čekala, než přijdu v knihovně na řadu, abych si mohla knihu přečíst, ale vlastně to za to nestálo. Děj je vyprávěný jen tak mimochodem a těžko se mi věří proměně hlavního hrdiny z prevíta na dokonalého klaďase.

11.09.2024 2 z 5