sweeney sweeney komentáře u knih

Světlo mezi oceány Světlo mezi oceány M. L. Stedman

Zajímavý příběh (pro mě určitě i zasazením děje do prostředí opuštěného majáku na australském pobřeží), který čtenáře donutí zamyslet se nad hodnotami lidského života, nad mateřskou láskou a sílou svědomí. Ukazuje nám, že ne vždy to, co sami považujeme za správné, je správné i z pohledu ostatních.
Pohodové čtení, navíc rozdělené do kratších přehledných kapitol, co víc dodat :)

31.08.2021 4 z 5

Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Ačkoli mi postava Rachel nebyla příliš sympatická, kniha se čte doslova jedním dechem. S příběhem jsem se poprvé seznámila prostřednictvím filmu, nicméně kvůli (nebo snad díky) mé zapomnětlivosti jsem se při čtení naštěstí nepřipravila o moment překvapení z odhalení pachatele. Plusový bod má za mě i způsob vyprávění, tedy z pohledu hned tří hlavních aktérů.
Doporučuji :)

26.08.2021 5 z 5

Kateřina Aragonská: Pravá královna Kateřina Aragonská: Pravá královna Alison Weir

Jako milovník historie nemůžu napsat jinak, nežli skvěle napsaná kniha :) Oceňuji autorčin um spojení historických faktů se schopností zaujmout čtenáře čtivým, zajímavým příběhem. Ačkoli jsem si mnohokrát klepala na čelo, jak vlastně Kateřina mohla být tak naivní a až přehnaně dobrosrdečná, rozdíl několika století je zkrátka rozdíl několika století, a tak nám holt můžou z dnešního pohledu její činy (pocity) připadat v určitých aspektech nepochopitelné. Ale určitě není ani současnému člověku na škodu ponořit se do způsobu myšlení a jednání našich předků.

24.08.2021 5 z 5

Svědkyně ohně Svědkyně ohně Lars Kepler

Jako fanda Jo Nesba jsem si byla takřka jistá, že mě žádný jiný autor severských krimi nezaujme téměř stejnou měrou. A mýlila jsem se. Svědkyně ohně je napínavý příběh, a to od počátku až do překvapivého konce (já to prostě neumím-odhalit vraha už v půli knihy :). Nicméně je určitě lepší číst případy Jonny Linny postupně, ke konci knihy se odkazuje na detektivův soukromý život včetně jeho minulosti, což samozřejmě pro mě znamenalo menší dezorientaci vzhledem k faktu, že toto bylo mé první setkání s autorem.
Každopádně vřele doporučuji :)

22.08.2021 4 z 5

Muž v mlze Muž v mlze Agatha Christie

Musím přiznat, že ačkoli jsem fanynkou detektivních příběhů Agathy Christie, doposud jsem neměla ponětí o existenci jiných detektivů, nežli proslulých Poirota a slečny Marplové (holt člověk se celý život učí a já jsem moc ráda, že jsem měla možnost setkat se i s jinými charaktery této úžasné spisovatelky :). Jak je psáno níže, ne všechny povídky jsou na plný počet bodů, nicméně pokud to člověk vezme jako celek, není o čem pochybovat.

01.08.2021 4 z 5

Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Příběh, napínající naše smysly od začátku až do konce :) Ačkoli spousta z nás zná příběh z některého z filmových zpracování, i přes to stojí za to přečíst i knihu (vlastně ani nevím, co se mi líbilo víc). Severské detektivky mají celkově své specifické, osobité kouzlo, a to právě díky kombinaci drsného severského prostředí se syrovostí povah a činů tamějšího obyvatelstva.
Vřele doporučuji :)

01.08.2021 5 z 5

Dívka, která se dotkla nebe Dívka, která se dotkla nebe Luca Di Fulvio

Tato kniha je od autora mou první přečtenou, čili nemůžu porovnávat s jeho ostatními díly. Nicméně musím přiznat, že vzhledem ke kladným ohlasům na autora celkově jsem přeci jenom doufala v něco víc. Spíše nežli jako historický román, ve kterém jsem čekala detailně vykreslený život tehdejších lidí a prostředí ve kterém žili, mi kniha přišla jako dobrodružná pohádka jen tak mimochodem zasazená do Benátek 16. století.
Každopádně jako odpočinková četba dostačující.

28.07.2021 2 z 5

Věčná Ambra Věčná Ambra Kathleen Winsor

Velmi zdařilý a tedy i poměrně rozsáhlý historický román, kde najdeme úplně vše. Přes historická fakta, barvitý popis životů londýnské chudiny, intriky na královském dvoře až po nešťastnou lásku, jejíž příběh se vine celou knihou a která nám prostřednictvím činů Ambry ukazuje, jak dokáže být zničující. Ambra si už od prvních stránek získala mé sympatie a vlastně i soucit, protože ona jednostranná láska opravdu bolí a mnohdy nás nutí konat způsobem, který bychom si sami nevybrali :)

28.06.2021 4 z 5

Chlapec, krtek, liška a kůň Chlapec, krtek, liška a kůň Charlie Mackesy

Kniha, která pohladí duši a zahřeje u srdce :) Není tak o rozsahu textu, jako spíše o hloubce myšlenek. A ty ilustrace...naprostá nádhera :) Uplynulý rok nám všem jaksepatří zamíchal životy a možná právě proto potřebujeme víc takových knih, které nám svou na první pohled jednoduchostí ukazují pravé hodnoty lidského života.

21.06.2021 5 z 5

Hana Hana Alena Mornštajnová

Jako nepříliš velký fanda české literatury (mimo povinnou maturitní četbu jsem nikdy "dobrovolně" knihu od českého autora nečetla) jsem četbu tohoto skvostného díla dlouho odkládala, čehož teď upřímně lituju. Hana je ten typ story, kterou prostě musíte dočíst až do konce, i kdyby se svět kolem rozpadal. Určitě sáhnu i po dalších knihách této autorky.
Naprosto doporučuji :)

08.06.2021 5 z 5

Nahý jsem přišel na svět Nahý jsem přišel na svět David Weiss

Doposud jsem znala Rodina pouze prostřednictvím jeho děl, čistě jako vynikajícího sochaře. Až tato kniha mi umožnila poprvé nahlédnout na Rodina jako na člověka z masa a kostí. A musím říct, že mě ten pohled ne úplně mile překvapil. Seznamujeme se s člověkem, který spíše nežli na své okolí hledí sám na sebe, což se nejvíce projevuje v jeho vztahu k ženám..
Ačkoli kniha patří mezi objemnější, příběh se čte velmi dobře :)

20.05.2021 4 z 5

Království Království Jo Nesbø

Stejně jako předchozí knihy od Nesba, které jsem četla, i tato nepostrádala napětí a zvraty. K tomu dokonale vykreslené prostředí, kde se krutost severského podnebí střetává s krutostí života místních, jejich syrových povah a činů. Skvěle propracovaný příběh lásky dvou bratrů, kterou smrt nejenže nerozděluje, ale dokonce pojí.

15.05.2021 5 z 5

Pentagram Pentagram Jo Nesbø

Box prvních příběhů o Harrym Holeovi (1.-5. díl) jsem si pořídila na Vánoce a musím přiznat, že se mi každý z případů velice líbil. Určitě je lepší číst knihy tak, jak jdou za sebou, přece jenom se tak čtenář cítí víc přiblížen Harrymu, událostem jeho života, které se do příběhů prolínají.
Co se týče Pentagramu, stejně skvělý jako předchozí díly. Zpočátku zdánlivě nesouvisející sled informací, které postupně zapadají na své místo, napětí až do konce příběhu, který končí usvědčením vraha, kterého já osobně nikdy nedokážu dopředu odhadnout...paráda :)

02.05.2021 5 z 5

Detektivní hry 2 (Černá káva, A pak už tam nezbyl ani jeden, Poslední víkend) Detektivní hry 2 (Černá káva, A pak už tam nezbyl ani jeden, Poslední víkend) Agatha Christie

Co se týče detektivních příběhů, Agatha Christie je pro mě bezesporu tou nejlepší volbou. Takže když jsem se začetla do této knížky, ani jsem nečekala jiný čtenářský požitek, než ten nejvyšší kvality. Určitě doporučuji i románové podoby příběhů a taktéž filmové zpracování.

02.05.2021 5 z 5

Marie Stuartovna Marie Stuartovna Stefan Zweig

Musím přiznat, že jsem se občas musela "dokopávat" k dočtení knihy..Skotsko miluju, a to jak jeho majestátní hrady a opatství protknuté přenádhernou přírodou, tak jeho historii, o které se vždycky ráda něco navíc přiučím. Kniha je určitě zajímavá, jen mi v tomto případě nejspíš moc neseděl styl psaní, kdy autor na jedné straně ospravedlňuje činy Marie, aby o pár řádků níže její činy zatracoval. Nicméně možná nám čtenářům dává jen prostor pro vlastní úsudek :)

23.04.2021 3 z 5

Benátčan Benátčan David Weiss

Uceleně zpracovaný životopis psaný ich formou, tedy z pohledu samotného Tiziana.
V příběhu se prolínají dvě roviny, totiž malířovo vzpomínání na minulost (tvoří většinovou část) a současnost, kdy se již jako stařec zaobírá nejen celým svým životem, ale umožňuje nám nahlédnout i do posledních dnů svého života.
Snad je ke čtení tohoto příběhu lepší si konkrétní obrazy, o kterých píše, vyhledat (pro ty, kteří z paměti jeho díla neznají) - prohloubí se tak požitek ze čtení.
Ke konci knihy se pak také vyjadřuje historik umění Jiří Kropáček, který příběh zasazuje do kontextu doby a život Tiziana ještě shrnuje.
Určitě doporučuji, a to nejen pro nás pro milovníky umění.

06.04.2021 4 z 5

Paměti kata Mydláře Paměti kata Mydláře Josef Svátek

Jak je již psáno níže, knížka detailně nepopisuje jednotlivé exekuce, jak by možná čtenář očekával. To ale není vůbec na škodu, právě naopak - kat Jan Mydlář nám umožňuje nahlédnout do své mysli, zjistit, jak na jednotlivé události své popravčí dráhy nahlížel. Mimoto se zde dozvíme i spoustu zajímavostí, a to jak o způsobu života vykonavatelů trestů, tak o způsobu života v českých zemích přelomu 16. a 17. století.
Za mě určitě doporučuji.

04.04.2021 5 z 5