TaJeMa TaJeMa komentáře u knih

☰ menu

Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Překonejte prvních 100 stran docela nezáživného guláše; ale tím špatná kritika končí. Zbytek knihy smazal i negativní emoce ze začátku, následuje nádherně napsaný příběh.

08.10.2024 5 z 5


Uloupené dívky Uloupené dívky Angela Marsons

Za mně kniha, která nemá žádnou uměleckou hodnotu, prostě jen oddechovka, nic víc. Linka s Alex, která je tak přemoudřelá, že všechny v kriminále přelstí, tak to mi vysloveně "lezlo krkem".
Děj se dost táhnul, ale vysloveně špatný nebyl, ale ničím nepřekvapil.
Bohužel budu mít problém přečíst si od této autorky další knihu.

02.10.2024 3 z 5


Dům duchů Dům duchů Isabel Allende

Čtyři generace žen, popsaných na 350 stránkách, to byl asi, z mého hlediska, hlavní problém. Místy se musely události nahustit, postavy nestačily vyniknout.
První polovina knihy krásná, pak zhruba 100 stran chaosu a nezáživnosti, stálé opakování některých scén cholerického hlavního hrdiny. Poté nastává tragické období vývoje v Chile, zde dochází k tragédiím na lidech, které se v knize objevili, ale nestačili proniknout k srdci čtenáře. Posledních 100 stran je strhujících, ale nezachránily můj celkový dojem z knihy.

31.08.2024 3 z 5


Koruna z trávy Koruna z trávy Colleen McCullough

Krásné! Dám pár týdnů oddych a vrhnu se na třetí díl!!!!

27.08.2024 5 z 5


Karambol Karambol Håkan Nesser

Moc špatné; nechápu, čemu lidé dnes "tleskají".

27.08.2024 1 z 5


Sestřenice Běta Sestřenice Běta Honoré de Balzac

Vydržet prvních zhruba 50 stran a pak je to tedy jízda. Krásně vyjádřené charaktery postav, strhující, úžasné.

20.08.2024 5 z 5


Jeho a její Jeho a její Alice Feeney

Brak! Jestli tohle je literatura, tak klesáme hodně hluboko.

24.07.2024 1 z 5


Básník neumírá Básník neumírá František Kožík

Jedním slovem: ÚCHVATNÉ

15.07.2024 5 z 5


Chladnokrevně Chladnokrevně Truman Capote

Za mě velice nezáživné čtení. Těch odboček od hlavní linie bylo prostě moc. A to jak v první části knihy, tedy před tím hrozným činem, tak i do doby, než byli oba zločinci chyceni. A když už jsem čekala, že kniha nabere spád, tak opět to samé, tedy zbytečné zdlouhavé pasáže. A myslím, že nebylo nutné na mnoha stránkách popisovat zločiny odsouzenců, kteří sdíleli cely smrti s hlavními aktéry.

11.07.2024 1 z 5


Ztracený profil Ztracený profil Françoise Sagan (p)

Nudné, neskonale hloupé a naivní.

07.07.2024 1 z 5


Vesnický román Vesnický román Karolina Světlá (p)

Nádherně napsané.

07.07.2024 5 z 5


První muž Říma První muž Říma Colleen McCullough

Perfektní kniha, už se nemůžu dočkat, až začnu číst další díl.

24.06.2024 5 z 5


Pohřbený obr Pohřbený obr Kazuo Ishiguro

Neobvyklá kniha to zajisté je. Ale bohužel mě čtení knihy spíše rozčilovalo, četla jsem ale dál, protože knihy tohoto autora zvláštní jsou, Klára a slunce mě velice mile oslovila.
Stále jsem čekala strhující závěr, ale bohužel až do samého konce se kniha vlekla, nikam se neposouvala, dialogy se opakovaly, příběh s otrávenou kozou a přemlouvání dětí, aby stařečkové druhou kozu, též otrávenou, vlekli po příšerné cestě k nestvůře, která ji má sežrat a ukončit kletbu, tak v tomhle bodě jsem s knihou chtěla už vážně seknout a jen malý počet stránek, co mi zbýval do konce, tomu zabránil. Nevím, zda se odvážím číst další knihu tohoto autora.

13.06.2024 2 z 5


O údělu člověka O údělu člověka William Somerset Maugham

Krásné!

08.06.2024 5 z 5


Probuzení Probuzení Kate Chopin

Velmi nezajímavé, literárně nevýrazné, konec předvídatelný a nemohl ubohost knihy nikterak zachránit. Jediné, v čem byla autorka vůči čtenářům shovívavá, že tento "román" napsala na pouhých 190 stran poměrně řídkého písma, takže waste of time nebyl na dny, ale jen na hodiny.

26.05.2024 1 z 5


Třináctá komnata Třináctá komnata Vladimír Neff

Některé pasáže knihy jsou příšerně zdlouhavé a nezábavné, ale to u starší literatury je běžné. Hezké pasáže střídaly ty horší a v první polovině knihy převládaly, bohužel, ty méně dobré. V knize se nacházely ale i pasáže doslova nádherně napsané. Posledních 250 stran už bylo strhujících.

23.05.2024 3 z 5


Mrtvá a živá Mrtvá a živá Daphne du Maurier

Půjdu proti názorovému proudu.
Podle mého knihu nezachrání ani její druhá polovina, která už byla docela zajímavá. Kniha byla strašně zdlouhavá, příšerně natahované úvahy hlavní hrdinky, co by bylo kdyby, co by kdo řekl, co udělá, jak si ten či ten bude něco špitat za jejími zády......kniha by měla daleko větší spád bez těchto zdlouhavých, opakujících se pasáží. Myslím, že za pár měsíců nebudu už vědět, o čem ta kniha byla.
Ale věřím, že si své čtenáře najde, každý máme jiný vkus a jiná očekávání.

02.05.2024 2 z 5


Nedokončená Nedokončená František Kožík

Ani nevím, jak bych knihu ohodnotila. Ač tenká , místy se zdála dlouhá. Téměř celá kniha byla o skladatelově touze komponovat, jeho nepřeberném množství nápadů a jeho píli. Jak už to v té době asi bývalo zvykem, umělec byl za svého života nepochopen, živořil a na sklonku svého mladého života si přestal věřit ve svá díla. Celý život byl obklopen přáteli, kteří ho v této knize provázejí až do konce.
Jeho život by se, bohužel dal popsat ještě stručněji. Neprožil žádná dramata, to, co ho provázelo celý život, tedy jeho nezdary, se stále opakovalo.
Co ale postrádala celá kniha, to nahradila poslední kapitola. Dojala mě vskutku ohromně.

17.04.2024 4 z 5


Odkaz Ester Odkaz Ester Sándor Márai

První povídka krásná, druhá byla sice ze soudku ne zrovna podle mého gusta, ale napsaná hezky. Třetí povídku jsem četla už s velkým přemáháním a čtvrtou jsem měla problém dočíst. Poslední dvě patří do skupiny , kvůli kterým povídky nečtu. Tyto povídky jsem si vzala z knihovny hlavně kvůli knize Svíce dohořívají, která byla vskutku krásná.

23.03.2024 3 z 5


Miláček Miláček Guy de Maupassant

Ta kniha má vše, co postrádám dnes u současných autorů, až na výjimky. Velice čtivé, krásně popsané postavy a zvláště bezcharakterní hlavní hrdina. Mohu jen doporučit.

19.03.2024 5 z 5