tami1 Online tami1 komentáře u knih

Štěstí hřeje jako slunce Štěstí hřeje jako slunce Pauline Mai

Začátek hodně zdlouhavý. Celkově mě příběh Carli moc nezaujal. Daleko zajímavější byla střeštěná Fritzi a také trochu odbytá historická linka o Fabriziově osudové lásce.

17.11.2023 3 z 5

Potopené lodě Potopené lodě Tami Fischer

Nádherná obálka skvěle doplňuje milostné trable Carly a Mitchella. Jiskrná romantika a sympatická partička mladých lidí dotvářejí moc hezký, pohodový příběh.

19.09.2023 4 z 5

Mexikopedie 2 Mexikopedie 2 Eva Kubátová

Druhý díl jsem zhltla s velkou chutí, stejně jako ten první.
Vyčerpávající informace o známých i neznámých místech, událostech a osobnostech Mexika, které charakterizují a formují obyvatele této nádherné země. Spousta barevných fotografií celkovou atmosféru knihy úžasně dotváří.
Doporučuji!

17.07.2023 5 z 5

Mexikopedie Mexikopedie Eva Kubátová

Krásná kniha o krásné zemi.

Autorce se prostřednictvím adresáře povedlo přenést k čtenářům něco z té fantastické barevnosti, radostné atmosféry a lákavé chutě Mexika.

Jediné, k čemu mám výhrady, je Cichén Itzá. Nenechte se odradit davy turistů, ti jsou dnes naprosto všude. Majestátnost a tajemnost toho místa pocítíte i přes cvakání fotoaparátů. Davy jsou ostatně i v Tulum a Cobá. A na pyramidu v Cobá už vás nepustí, od letoška zakázáno.

Doporučuji! México mi amor!

12.05.2023 5 z 5

Líbánky Líbánky Rona Halsall

Ty tři hvězdičky jsou vážně s odřenýma ušima.

Nelogické, rozčilující chování hlavních postav sráží zážitek ze čtení hodně nízko. Přitom se kniha čte docela dobře, děj postupuje. Námět dobrý, jen by si autorka měla ujasnit směřování a psychologii hlavních aktérů.

10.04.2023 3 z 5

Rituál Rituál Sergej Djačenko

Milé překvapení. Naprosto jiný příběh než ve filmu. Víc syrový, ne tak pohádkově dokonalý. Občas je poznat, že ho napsali dva autoři, mírný nesoulad.

21.03.2023 4 z 5

Fabrika Fabrika Kateřina Tučková

Forma mi vůbec nesedla. Není to román ani literatura faktů. Celé dílo je plytké a nezáživné. Pár ověřených informací nevyváží tu spoustu fabulací a smyšlenek. Dvě hvězdičky dávám za snahu přiblížit nám tuto nelehkou dobu na příbězích sirotků a obyčejných dělníků.

11.12.2022 2 z 5

Městečko Virgin River Městečko Virgin River Robyn Carr

Milá letní jednohubka, ve které jsem se vrátila ke svému oblíbenému seriálu. Nádherné prostředí sekvojových lesů, muškaření na řece a záplava zvláštních osobitých obyvatel městečka mě hezky naladili. Příjemné prázdninové čtení.

10.08.2022 4 z 5

Dítě války Dítě války Renita D´Silva

Osud Clary je plný střelného prachu, dezinfekce, ale i exotických vůní daleké Indie. Přes ztrátu své rodiny je schopná si vybudovat skvělou karieru a po každém otřesu se znovu vzchopit a přežít. V životě jí čeká spousta dobrých přátel, nenaplněná láska i těžká rozhodnutí.
Z knihy na vás dýchne lidská nezdolnost a schopnost sebeobětování pro dobro ostatních. Doporučuji!

10.08.2022 5 z 5

Když krev promluví Když krev promluví Dana Stabenow

Jako vždy mě nejvíc zasáhla ohromující první kapitola.
Živočišnos a strohá jednoduchost lovu. Obdiv nad praktickou zručností a schopnost využít beze zbytku dar, který jí poskytla příroda je jako modlitba a zároveň jako příběh pro budoucí generace.

06.06.2022 4 z 5

Tisíce metrů ode dna Tisíce metrů ode dna Jasmin Schreiber

Kniha o putování, smíření, smutku a nečekaném přátelství.
Nevšední humor z ní dělá nadčasové dílo, které dojme k slzám a zároveň přinutí přemýšlet o smrti a umírání jinak.

16.04.2022 4 z 5

Skok do prázdného bazénu Skok do prázdného bazénu Amos Oz (p)

Poutavý rozhovor mezi Amosem a Širou o životě v Izraeli z pohledu člověka, který prožil téměř celý svůj dospělý život v komunitě kibucu Chulda. Jeho život velmi ovlivnila sebevražda matky, odcizení od otce, následný vstup do komuny a změna jména.
Amos Oz byl osobností, se kterou se muselo počítat na poli literatury, politiky a lidství. Díky své píli a nevídané sebereflexi byl člověkem, který se dokázal na různé aspekty svého života podívat vždy z několika úhlů.

"Nejsem zoufalý, protože vím, že žít, to je jako řídit auto se zakrytým předním
sklem a mít jen boční zpětná zrcátka, která ukazují, co je za námi. Známe jen
to, co bylo, ne to, co nás čeká. "

11.02.2022 5 z 5

Tři lásky Tři lásky Pierre de Ronsard

Pierre de Ronsard je jedním z nejznámějších renesančních básníků. Opěvuje krásu a mládí svých lásek (Kasandry, Marie a Heleny) a milostnými verši se je snaží svést. Je teatrální. Vyznává se ze svého soužení, touhy, strachu ze stárnutí a smrti, ale také ze silného milostného citu, který není opětován. Skvělý překlad.
Moc krásné básně!

Víc než má jaro květů v háji
a podzim hroznů, které zrají,
víc než má léto parných dnů
a zima jíní po ránu,
víc než má moře ryb a raků
a širé nebe chmur a mraků,
víc než má Bretaň kamenů
a Auvergne čistých pramenů,
víc než má půlnoc hvězd a svící
a prales větví ševelících,
mám já, má paní, kvůli vám
hluboko v srdci běd a ran.

11.08.2021 5 z 5

Ztracené květiny Alice Hartové Ztracené květiny Alice Hartové Holly Ringland

Krásná kniha s velmi smutným a dojemným obsahem.

Alice se během svého krátkého života většinou setkává se spoustou bolesti, strachu a tajemství. Pravou lásku jí zatím projevila jen maminka, knihovnice Sally a rezervovaná babička se svými společnicemi. Celá rodinná historie je poznamenaná nebývalou spoustou tragédií, které všechny zúčastněné zanechávají zraněné a mnohdy neschopné se z minulosti vymanit.

Škoda, že nemá kniha pokračování, určité pasáže byly zbytečně strohé a také by mě zajímaly osudy ostatních postav.

26.04.2021 5 z 5

Sladká pomsta Sladká pomsta Jonas Jonasson

Absurdně překombinovaný děj je plný konspirací a náhod, které spojují nespojitelné. Stejně jako ve Staříkovi a Analfabetce jsou hlavní postavy tak různorodé a svým způsobem divné, že by se vlastně ani nemohly potkat, natož spolu mít nějaký vztah. Zběsilá dějová linka vás vtáhne do děje a už nepustí.

Humor a pomsta jsou věčné!

13.01.2021 4 z 5

Zátopek ... když nemůžeš, tak přidej! Zátopek ... když nemůžeš, tak přidej! Jan Novák

Grafika knihy skvěle koresponduje s dobou a navozuje tu správnou socialistickou atmosféru. Z komiksu se dozvíme pár zajímavostí o této naší slavné sportovní ikoně a také něco málo o tehdejším režimu.
Jediná věc, která mi vadila, byla přemíra angličtiny.

23.09.2020 4 z 5

Ostrov Entry Ostrov Entry Peter May

Téměř celou dobu jsem měla pocit, že autor napsal poutavý historický román a pak se na něj rozhodl našroubovat detektivku. Závěr je skvělý, ale nemůže zachránit celou knihu.

08.09.2020 3 z 5

Jeden z nás Jeden z nás Shari Lapena

Skvěle jsem se bavila.
Za vraha jsem považovala prakticky každého a stejně jsem neuhodla. Postavy jsou popsány barvitě, děj je plný zvratů.

28.07.2020 5 z 5

Devátá oběť Devátá oběť Dana Stabenow

Na Aljašku dorazilo jaro. Nebezpečná to doba, protože spolu s přírodou se probouzejí i vášně a city lidí. Láska, hormony, žárlivost, chtíč a nenávist jsou velmi špatnou kombinací. Kniha je plná rituálů, nádherné krajiny, zajímavých postav a vražd.
Tato série mi prostě sedí. Strašně moc se mi líbí propracovanost postav a možnost dozvědět se něco víc o místní komunitě Aleutů. První kapitola je naprosto ohromující.
Doporučuji!

08.07.2020 5 z 5

Po italsku do hubky Po italsku do hubky Marta Kučíková

Moc fajnová kuchařka plná tradičních receptů z podhůří Dolomit. Každý recept je doplněný vtipným komentářem autorky. Z knížky přímo tryská láska k vaření.
Při čtení se mi zbíhaly sliny od začátku do konce a určitě dobrou polovinu receptů vyzkouším.

07.06.2020 5 z 5