tami1 tami1 komentáře u knih

Diamantové oko Diamantové oko Kate Quinn

Musím se opakovat!
Autorka je naprosto geniální!
Kniha vám vezme dech a když dočtete, začněte si říkat, že je to fikce, že se to nemohlo stát. Pak si přečtete doslov a budete zírat stejně jako já. Vše podstatné je pravda a po světě opravdu chodí takto výjimečné ŽENY!

23.09.2023 5 z 5

Clona Clona Samuel Bjørk (p)

Konec je takový nijaký. Hodně uspěchaný, chybí vysvětlení. Ale jinak velká spokojenost. Kniha má skvělé tempo, postavy se vyvíjejí, obzvlášť Mia mě potěšila.

07.09.2023 4 z 5

Hlídka Hlídka Robert Crais

Druhá kniha od autora a opět skvělá.

Parádní dvojice vyšetřovatelů, vyšinutý nájemný vrah a tajemná žena. Překvapivý děj z knihy dělá jednu z nejlepších detektivek, které jsem v poslední době četla. K této sérii se určitě brzo vrátím.

02.09.2023 5 z 5

Vzpoura mozků Vzpoura mozků Václav Šorel

Báječně akční jednohubka, která má v dnešní době velmi aktuální téma.

Vždyť vědci po celém světě v poslední době vydávají jedno varování za druhým před umělou inteligencí.

20.08.2023 5 z 5

Hodiny Hodiny Michael Cunningham

Deprese a smutek jsou hlavní myšlenkou knihy.

Tři naprosto rozdílné ženy, které žijí každá v jiné době a řeší zdánlivě jiné problémy. Přesto je spojuje určitá, plíživá nevyhnutelnost tragédie.
Asi bych víc uvítala hlubší pohled na životy ostatních postav. Přijde mi, že kniha klouže po povrchu a kromě niterných pohnutek nenabízí žádný příběh nebo děj, který by chování hrdinek vsadil do většího kontextu.

20.08.2023 3 z 5

Tichá noc Tichá noc Michael Connelly

Ballardová a Bosh
Bosh a Ballardová
Dva zarputilí vyšetřovatelé, dva výkonné mozky, dvě komplikované povahy a dva tvrdohlaví, neústupní policajti.
Starý případ, který nedá Boshovi spát a díky němuž se seznámí s Ballardovou snad vyústí v nějakou příští spolupráci. Moc mě to bavilo.

17.07.2023 4 z 5

Tichý zabiják Tichý zabiják Volker Kutscher

Milé překvapení.
Autora jsem neznala, ale v budoucnu si od něj určitě ještě něco přečtu. Kniha se velmi dobře četla, děj skvěle představuje dobu přechodu z němého na zvukový film. Také politická atmosféra přidává příběhu na plastičnosti a uvěřitelnosti. Sympatický vyšetřovatel a jeho okouzlující přítelkyně jsou příjemným bonusem.

02.01.2023 4 z 5

Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

ZHNUSENÍ je asi slovo, které mě s touto knihou napadá nejvíc.

Paradoxně mi ta syrovost a neosobnost vyprávění pomohla k dočtení knihy. Některé pasáže byly fakt odporné. Nejvíc mě nezasáhly jatka a popis bourání těl, ale lov a chování ke gravidním. To jak se lidská potřeba přesunula od nutnosti k úchylné rozežranosti a perverzi.

Originální příběh, plný úvah nad tím, kam až jsme schopni zajít. Hranice prostě nejsou konečné, společenská norma nás ovlivňuje ať chceme nebo ne.

10.10.2022 4 z 5

Lov Lov Bernard Minier

Lov je trochu komornější a uzavřenější než ostatní knihy od Miniera. Přesto má skvělou, děsivou atmosféru, která graduje k překvapivému závěru. Autor perfektně zapracoval covidovou krizi a bezmoc lidí, kteří jsou omezování na svých svobodách. Z "válečného" stavu, který ve Francii panuje mi bylo úzko.

12.05.2022 5 z 5

99 dědečků a 1 babička 99 dědečků a 1 babička Jiří Žáček

Vtipná miniknížečka plná básniček pro pobavení.
Limeriky jsou především vtipné, ale občas v sobě mají i hlubokou pravdu.

Byl jeden dědeček z Nové Vsi pod Pleší,
a ten si předsevzal, že všechny potěší.
A když je těšil,
řekli mu: "Nešil!
Potěšit všechny je ze všeho nejtěžší!"

A protože zrovna čtu Švejka od Jaroslava Haška, tak přidám ještě jeden.

Byl jeden dědula (nebo snad nebyl?),
ten volal na bytnou, přičemž se šklebil:
"Milá paní, bude sranda -
zabili nám Ferdinanda!"
Ten starý génius... Anebo debil?

10.01.2022 4 z 5

Poslední bitva Poslední bitva Cornelius Ryan

Poslední bitva je skvěle napsaným, chronologicky dokonalým, mrazivým dílem, které nás seznamuje s koncem 2. světové války. Autor se ůžasně zhostil všech známých faktů a naservíroval nám tu řež z pohledu všech protivníků. Nemoralizuje, pouze konstatuje fakta.
Dokonalé!

01.01.2022 5 z 5

Když se vosy vyrojí Když se vosy vyrojí Marie Rejfová

Letní, bláznivý příběh z hlubokých brdských lesů.

Bavila mě pestrá skvadra osob, které se spolu s Josefínou ocitly na samotě pod hradem. Každého z nich trápí nějaké tajemství a tak není divu, že je brzy jeden z nich v pánu. Zpočátku mi trochu chyběla Miroslava se svým flegmatickým manželem, ale zdatně ji nahradila Tvrdíkova dcera Lída. Její střety s Josefínou mají skvělou energii.

"Když už to vypadalo, že stráví s drahým papá tejden na horách, nějakej dement z Mníšku se rozhodl zamordovat polovinu příbuzenstva, a kriminálka na pětce se z toho mohla pojevit."

21.06.2021 5 z 5

Sapiens: Stručné dějiny lidstva Sapiens: Stručné dějiny lidstva Yuval Noah Harari

"Poutavé vyprávění o tom, jak se jedno bezvýznamné zvířátko stalo pánem světa."

Příběh nás provede obdobím od vzniku homo sapiens až po současnost. Kniha se snaží dát do souvislosti jevy z historie, genetiky, vědy, techniky, pokroku a psychologie, a tím nabízí odpovědi na nejpalčivější otázky ohledně budoucnosti. Autor nikomu nevnucuje svůj názor, spíš nabízí různé úhly pohledu. Nutí nás o tématu přemýšlet a utvořit si vlastní názor.

DOPORUČUJI!

06.01.2021 5 z 5

Slib mlčení Slib mlčení Linda Castillo

Hurá! Konečně thriller podle mého gusta. Kniha měla skvělé tempo a po dlouhé době i nějaké sympatické postavy. Zároveň jsem se něco dozvěděla o komunitě Amišů. PECKA!

09.12.2019 5 z 5

Genesis Genesis Chris Carter

Tohle je jedním slovem PARÁDA.

Patřičně krvavé, brutální a zvrhlé. Přesně tohle jsem čekala a autor opět nezklamal a naservíroval čtivo vskutku skvostné.

DOPORUČUJI!

16.11.2024 5 z 5

Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Matthew Perry

Je těžké hodnotit něčí memoáry a nedržet se své představy o něm.

Matthew Perry mě hodně překvapil, ani ne tím, jak velké měl problémy, ale spíš svou upřímností. To jak zemřel, vrhá na knihu jistý stín a vlastně celé vyprávění halí předzvěst smutku a temnoty.
Asi je pravda, že někteří lidé v sobě mají "sebedestrukční gen", jinak není možné projít přes padesát odvykaček a nepoučit se. Matthew měl všechno a přesto nikdy nebyl šťastný. Přes veškerou pomoc a podporu blízkých nebyl schopen odolat. Jediné co se mu nedá upřít, je to, že to nevzdal a stále věřil. Je s podivem, že se dožil tolika let.

30.05.2024 4 z 5

Míjím se s měsícem Míjím se s měsícem Miloň Čepelka

Pestrá ukázka haiku od českých a slovenských autorů.
Tato antologie mě příjemně překvapila svou kvalitou a vyvážeností. Téměř všechny ukázky jsou nápadité, vtipné a inspirativní.
Pro mě jsou haiku o náladě, pocitu který evokují a obrazu, který mi při čtení naskočí jako první.

v srpnovém žitě

Nezůstalo nic.
(Zdeněk Škrabánek)

16.04.2023 5 z 5

Lucia Lucia Bernard Minier

Nevím jestli stačí, že mě bavil jen začátek a konec.
Střed knihy je přeplácaný, nevyvážený, jako by se autor nemohl rozhodnout kterým směrem bude příběh pokračovat. Postavy mají zajímavé osudy, případ zamotaný, vrah předvidatelný.
Minier je můj oblíbený autor, ale toto jeho dílo mě moc neupoutalo.

11.01.2023 3 z 5

Než natáhnu brka Než natáhnu brka Antti Tuomainen

Mrazivě zábavný, často plný absurdních náhod a ztřeštěných postav, přesto lidský a občas smutně melancholický příběh z malého města kdesi ve Finsku.
Suchý, černý humor člověka nenutí k výbuchům smíchu, ale celá kniha je ve své absurdnosti vtipná.
Děj se řítí dopředu závratným tempem a až na ta nevyslovitelná jména se kniha čte jedním dechem.

22.07.2022 4 z 5

Hvězdy na cestě Hvězdy na cestě Karin Krajčo Babinská

Obyčejný příběh, (ne)obyčejných lidí.

Je jedno, jestli jste slavní a bohatí nebo nenápadně obyčejní a nemáte moc peněz, život s vámi může zamést takovým způsobem, že se bez pomoci přátel a rodiny neobejdete. Mnohdy je život některých, dáván za příklad dokonalosti, ale zdání může klamat. Nahlédnout pod vnější slupku není vůbec jednoduché.

20.07.2022 4 z 5