TeaPeter TeaPeter komentáře u knih

Tajná služba Tajná služba Daniel Silva

Opět jeden z lepších dílů série o černobílém světě zlobivých teroristů a hodných tajných agentů. Já vím, že tohle hodnocení může vyznívat cynicky, ale svět je ve skutečnosti plný odstínů šedi v důsledku zákonů akce a reakce. Ano, neplatí to jen ve fyzice, ale i ve světě lidí, politiku nevyjímaje. A tato kniha je pohledem z jednoho břehu na ten šedý oceán, kde každá vlnka vypadá, že je z jedné strany světlejší a z druhé tmavší. Ale tak jako má oceán břeh kolem dokola, tak i ta voda vlastně má pořád stejnou barvu. Násilí plodí násilí, a když je to ještě podložené nějakou ideologii nebo dokonce náboženstvím, které je a priori postavené na postulátech a dogmatech, které se přijímají bez přemýšlení, a dobře zafinancovanými partikulárními zájmy, tak se rodí peklo na zemi, kde netrpí hříšníci, ale právě všichni ti ostatní. Jako thriller je tato kniha skvělá, nemá hluchá místa a čtenáři nedá vydechnout až do samotného konce. Nesmí se nad ní ale přemýšlet.

09.11.2024 4 z 5

Tíživé ticho Tíživé ticho Robert Bryndza

Po sérii s Erikou Foster to pro mě bylo kruté zklamání. Byl to jen takový opravdu slabý a naivní odvar autorových schopností. Ale možná to bylo jen takové dloubavé intermezzo, abychom si příště uvědomili, jaká je to jízda, když se do toho opravdu pustí.

06.11.2024 2 z 5

Než zmizela Než zmizela Lisa Gardner

Tento začátek série mě vůbec nezaujal. Hlavní hrdinka mi byla nesympatická a její chování pro mě bylo zvětší části nepochopitelné. Na konci jsem si říkal, jestli nemá v sobě něco z Jacka Reachera - tím myslím, tu doslova profesionální osamělost a vztahoborectví. Ale to je asi jen divné zdání - kvalita reacherovek tu nebyla ani zahlédnuta.

30.10.2024

Krutá hra Krutá hra Max Seeck

Bez přečteného prvního dílu působily některé odkazy do minulosti divně, ale na celkovém vyznění knihy to až tak moc nezměnilo. Autorka by si podle mého měla ujasnit, jakou knihu vlastně chce napsat. Jestli detektivku nebo psychologický román. Tahle kniha není pořádně ani jedno a je to celkem škoda. Námět byl zajímavý, i když konec vlastně moc uvěřitelný nebyl. Ten twist ve sklepě, to bylo co? Jak to, že nikdo ani nezapochyboval? A jak se tam ten zachránce najednou objevil? Ne, opravdu si kniha více než tři hvězdičky nezaslouží. A i tak si myslím, že je to velkorysé.

28.10.2024 3 z 5

Báje, mýty, dějiny Báje, mýty, dějiny Vladimír Karbusický

Kniha byla velice těžká na čtení. Bylo to moje první setkání se seriózně psanou monografií z oblasti humanitních věd. Takže jsem se v tom boji názorů a politických a národnostních tlaků občas docela topil. Kniha tedy pro mě byla zajímavá hned ve dvou rovinách. V rovině odborné, kde se ukazuje, že pověsti a kroniky jsou v této oblasti asi stejně seriózní zdroj jako jakákoli pohádková knížka. Podle mého názoru je nepravděpodobné, že se někdo někdy dokáže prokopat všemi historickými nánosy a říci jestli v celých starých pověstech českých (schválně psáno s malým písmenem, protože na autorovi a době zpracování moc nezáleží) je alespoň to pomyslné zrnko pravdy. Ale vědci stejně budou dále bádat a svádět nelítostné boje o hubené granty. Druhou rovinou je rovina lidská. Shrnutí různých názorů a jejich vývoje ukazuje nezaujatému pozorovateli krutou válku eg a politických názorů, ve které nebylo zbraně, která by nebyla podle použita k prosazení vlastního názoru a zadupání jiného názoru (nezřídka i s autorem). Obzvlášť mrzké mi přišly poměry, co panovaly v 50. letech. Pokřivené názory tenkrát zaseté do školních osnov tvrdošíjně přežívají až do dnešních dnů. Kdoví, zda se dočkám toho, že lidé získají v této oblasti rozumný nadhled.

20.10.2024 4 z 5

Ostří meče Ostří meče Iveta Svobodová

C'était un conte de fée absolument incroyable, n'est pas? Tak frankofonní prostředí bych v našich luzích a hájích rozhodně nečekal. S nadsázkou se dá říct, že kdo nebyl Francouz nebo francouzsky nemluvil, tak měl alespoň francouzské hole. Jinak to ale byla celkem milá, nenáročná a humorná knížka. A s opravdovým happyendem.

19.10.2024 3 z 5

Hrob Hrob Yrsa Sigurðardóttir

První díl série mi přišel zajímavý a neotřelý, a tak jsem zvědavé vyhlížel, kam se série bude ubírat dále. Druhý díl mě moc nezaujal. Je to další variace na téma jak se skupina lidí, kteří mají nějakou společnou minulost, dostane na izolované místo ve špatném počasí a tam se začnou rozuzlovat staré záležitosti. A přitom obvykle další postavy přijdou k nějaké úhoně. Známe to od mnoha autorů, lepší i horší. Všechno tady bylo zamotané - události i vztahy. Ne právě sympatické postavy se často chovaly nelogicky až nesmyslně - vlastně k žádné postavě jsem si nevytvořil náklonnost. To se mi opravdu často v knize nestává. Nemůžu říci, že by mě rozuzlení uspokojilo. Na konci jsem knihu vážně rád odložil.

16.10.2024

Když byla hodná Když byla hodná Michael Robotham

Skvělý námět, který nechal vzniknout velmi depresivní knize s koncem, který vyznívá prakticky beznadějně. Když se ale člověk zamyslí nad Jimmyho monologem v 51. kapitole, tak musí dát zapravdu tvrzení, že politické reprezentace se často střídají, ale státní aparát je stále pevně na svém místě. A pokud v něm není něco v pořádku, tak následky mohou být dalekosáhlé a zničující. Jsem zvědavý, kam se bude příběh dále vyvíjet. Cyrus s Evie mají v ruce opravdu špatné karty…

13.10.2024 4 z 5

Posel Posel Daniel Silva

Průměrný díl trochu pokažený některými žánrovými klišé. Jako třeba, že starý pán přežije jakýkoli atentát. Nebo že kladnému hrdinovi u skvělé ženy projde i to, co jí udělal v minulém díle. Nebo že záporák, který byl v první části knihy nekonečně jasnozřivý a vše odhalil, i když proti tomu nic neudělal, je na konci tak marnivý, že ani nepostřehne smrtící zájem kladného hrdiny. A tak by se dalo pokračovat. Vatikánská linka tam byla spíše do počtu. Kniha by si vystačila i bez ní. Stejně skončila dost podivně i přes dokonalé schopnosti kladného hrdiny.

12.10.2024 3 z 5

Hodinářův trik Hodinářův trik Jeffery Deaver

Docela dobře zamotaný příběh. Jen škoda, že proti ranějším dílům série je ta zamotanost už celkem křečovitá a postrádá tu neskutečnou lehkost, která mi dříve tak imponovala. Také technické detaily často působily dost nevěrohodně. Ale nebudu spoilovat, ať si zejména v poslední čtvrtině udělá každý svůj vlastní závěr. A na konec jedna řečnická otázka: Kolik knih asi bude věnováno Ženě X?

05.10.2024 4 z 5

Ostrov Ostrov Samuel Bjørk (p)

Lehce podprůměrný díl série. Za napínavý bych ho určitě neoznačil. Zbytečně roztahaný a s některými neuzavřenými linkami.

03.10.2024 2 z 5

Černočerné srdce Černočerné srdce Robert Galbraith (p)

Přesně toho jsem se obával na konci minulého dílu! V zásadě zajímavý námět byl autorčinou nezřízenou grafománií na více než jedenácti stech stranách roztahán a rozmělněn až k nesnesení. A ty nekonečné přepisy chatů… Narovinu přiznávám, že tato kniha se zařadila k několika velmi málo knihám, které jsem ani s nejlepší vůlí nedokázal dočíst. Všechny síly mě opustily ještě před polovinou. Tedy polovinou, která by u jiného autora vydala na jednu nebo i dvě plnotučné detektivky.

25.09.2024

Vražedná naděje Vražedná naděje Wendy Dranfield

Slušné pokračování. Spíše mi přijde, že se série vyvíjí směrem ke vztahovým dramatům a detektivní linie se posouvá k periferii.

19.09.2024 4 z 5

Gothikana Gothikana RuNyx

Docela dobrá kniha. Sice to byla taková rozháraná variace na mnoho podobných knih včetně Harryho Pottera, ale pobavila.

13.09.2024 3 z 5

Vlk Vlk Samuel Bjørk (p)

Zajímavá kniha o tom, jak to začalo, ale úúúmorně dlouhá. Nechci spekulovat, jestli je autor placený od stránky. Spousta motivů tam byla, jen aby tam byla a čtenáři vlastně nic nepřinesly. Tedy kromě pocitu zmatku.

25.08.2024 2 z 5

Mrtví se mstí Mrtví se mstí Jan Bauer

Velmi lehká až potrhlá soudnička z rudolfínské doby. A ještě k tomu s americkou zlatou linkou.

19.08.2024 3 z 5

Sběratel polibků Sběratel polibků James Patterson

Byl to velmi dobrý kriminální thriller, ale musím přiznat, že jsem se místy ztrácel v časové ose. Zejména na konci. Asi proto jsem si úplně nevychutnal všechny finesy dějových zvratů, a tak dávám o hvězdičku méně. Jako Casanovu jsem si dlouho představoval někoho jiného, takže odhalení bylo maličko zklamání.

15.08.2024 4 z 5

A pavouk přichází A pavouk přichází James Patterson

Opravdu dobrá detektivka. Jen dost rušivě působilo, že se pořád řešilo, jakou má kdo barvu. Hvězdička dolů za to, že to vypadá na zrození dalšího nesmrtelného zloducha.

10.08.2024

Závod s časem Závod s časem Lisa Regan

Proti minulému dílu velký sešup dolů. Dlouhé, nudné a neuvěřitelné. Myslím, že potenciál této série se už vyčerpal.

28.07.2024 2 z 5

Pověz mi Pověz mi Anne Frasier (p)

Kniha s koncem, který vlastně vůbec není veselý a šťastný. Optimista by mohl nesměle navrhnout, že je nadějný, protože Edward dostane nový výcvik a s paničkou vyrazí na dlouhé horské putování. Já to ale vidím spíše realisticky. Každá postava vlastně dostala nebo ještě očekává nějakou ránu - strany jsou různé, ale bolet bude každá. A co kromě jizev na těle a duši bude dál, zůstává v nejistotě.

14.07.2024 4 z 5