tereziehl tereziehl komentáře u knih

Haunting Adeline: Stíny nad Adeline Haunting Adeline: Stíny nad Adeline H. D. Carlton

Zvlastni zazitek uplne mimo me bezne zanry. Nejvice me na tom popravde nalakala stalkerska linka, ktera mi pripomnela serial You, ktery miluju, a zavonela thrillerem. Dokud byl vztah Zada a Adeline nebezpecny, taky mi to tak pripadalo a moc se mi to libilo. Jakmile se to zlomilo, zajimalo me to o neco mene, ale stale to bylo velmi ctive a Zadova linka plochost pribehu dotvarela. Preklad mi ale az tak nesedl, normalne nectu takhle explicitni veci, ale tady jsem mela problem prevazne s castym opakovanim tech stejnych popisu a scen. Mimochodem, “temny web? Proc prekladat? Zvlastni, ale cteni mi uteklo a bylo to zajimave. Linka s babickou me nebavila a jeji zaver byl o nicem. Do dalsiho dilu nevim, zda se pustim, ale nelituju, ze jsem knizku cetla. Byla dobrym spolecnikem.

30.11.2024 3.5 z 5

Krutý princ Krutý princ Holly Black

Čteno v AJ

No tak to bylo uplne perfektni! Kolem tehle knizky jsem v knihkupectvi chodila stale dokola asi 2 roky, neustale ji brala do ruky a pokladala, presvedcena, ze to nebude nic pro me, at uz vzhledem ke stylu psani, nebo kombinaci lidskeho a viliho sveta. Kvuli obavam z jednoduche cestiny a detskosti jsem sahla po originalu, nemuzu tak soudit vyzneni v prekladu.
V originale mi ale jazyk prisel chytry, zajimavy a napadity. Byt jsem nejdrive cetla o lidskem svete a hranolkach s trochu primhourenyma ocima, nakonec se mi ten napad strasne libil a v moment, kdy jsem se odpoutala od te divne kombinace, me zacala strasne bavit a brala bych ji klidne vic.
Svet mi prisel krasny, rozmanity a kouzelny, bylo to cele tak zvlastni a jine, ale zaroven cele povedome, nostalgicke, ze mi to nejak podivne pripominalo detstvi, jeho prozivani a fantazii.
Jude jsem si absolutne zamilovala a je to moje momentalne oblibena fantasy hlavni hrdinka.
Lecktera myslenka se me velmi dotkla a spousta momentu mi prisla hodne silnych. Pribeh me nesmirne bavil a konec me totalne odzbrojil. Nemuzu se dockat dalsich knih serie. Miluju.

27.10.2024 5 z 5

Železný plamen Železný plamen Rebecca Yarros

Prvni cast mi prisla vynikajici, nabita akci a emocemi a nemohla jsem se od ni odpoutat. Druha mi prisla mdla, natahovana a cetla jsem ji po kouskach.
Konec byl samozrejme uz lepsi, ale v prvnim dile mi prisel mnohem vzitelnejsi, vice strhujici, po vsech strankach. Serie se mi moc libi, ale je pro me velmi nekonzistentni. Pro vybornou prvni cast, slabsi 4*.

20.10.2024 4 z 5

Chci tvůj život Chci tvůj život Amber Garza

Výborný thriller, skvělé zvraty. Nejednou mi spadla brada. První část super čtivá, druhá část mě dostala, třetí taky. Pokud chcete čtivý svižný thriller s nezvyklou zápletkou a dobrými plottwisty, je tohle skvělá volba.

03.02.2024 5 z 5

Panny Panny Alex Michaelides

Je pravda, že Pacientka byla oproti tomuto 100 a 1. První půlka se mi přelouskávala těžce, zato od druhé jsem se nemohla odtrhnout. Asi nejvíc se mi líbila vsuvka s Theem, knihy jsem přečetla se vzájemným odstupem, a tak mi to až do zmínky Alicie vůbec nedošlo, a přišel pro mě tak zajímavý vstup, asi se tomu nedá úplně říkat plottwist, ale i tahle drobnost pro mě předčila závěr. S pachatelem jsem moc spokojená nebyla, narozdíl od Mlčící pacientky. I tak mám ke knize jistý sentiment 3,5*

26.11.2023 4 z 5

Terapie Terapie B. A. Paris (p)

(SPOILER) Mně se to líbilo. Super čtivé, což jsem ale ostatně věděla už ze Zavřených dveří. Tohle rozuzlení i námět mě bavilo mnohem více, ale mohlo toho být o trošku méně. Nelíbilo se mi, že si Alice náhodně vzpomínala na podobné vraždy z různých období a pak ještě k tomu i z jiné země, a nakonec za všemi fakt stál on. To bylo za mě už fakt moc. Spadla mi ale brada v moment, kdy jsem pochopila, že terapeutické deníky jsou jeho a né Niny, líbilo se mi i že byl synem Lorny s Edwardem, i když už na hraně, za mě pořád fajn. Ve výsledku se mi to líbilo moc, tu lehkou překombinovanost se pro nevídaně zajímavý plottwist rozhoduji ignorovat. :-)

09.11.2023 4 z 5

Královna mrtvol Královna mrtvol Heather M. Herrman

Skvělé, těžké originální téma, atmosféra mě do sebe vtáhla a nepustila. Moc se mi to líbilo.

05.09.2023 5 z 5

Někdo cizí v domě Někdo cizí v domě Shari Lapena

Tak tohle se mi vubec nelibilo :(
Uz snad pred pulkou se dozvidame, jak to cele v podstate je a jenom sledujeme, jak informace, ktere uz davno zname, mezi sebou sdili vsechny postavy knihy, dokud se to nedosane az k detektivum, a ti tu uz milionkrat nastinenou situaci zase vezmou a opet s ni obchazi vsechny dotycne, aby se dozvedeli dalsi informaci, kterou mi opet davno vime
To ani nezminuju, ze to zase znova vsichni vykladaji pravnikovi, soudkyni :D no boze.

To, ze jsme celou dobu vedeli 90% pointy mi radoby zvrat na samem konci vubec nevynahradil, protoze i ten byl za me uplne predvidatelny, a tim, jak se to cele silene vleklo, mi to bylo uprimne i uplne jedno :D i kdybych to necekala celou dobu

Pred timto titulem jsem cetla jako posledni knihu Nevitany Host od stejne autorky, ta mi prisla skvela a nalakala me hned sahnout po jeji dalsi. Tohle je ale uplne jiny level a uprimne nechapu vysoka hodnoceni. Dloooouho se mi nestalo, ze bych musela preskakovat cele vety, odstavce, protoze me pribeh tak nudil naprosto repetativnimi pasazemi :(

2* davam jen proto, ze si autorky diky predesle knize vazim a taky proto, ze ten namet ve vysledku nebyl nijak hloupy, verim, ze by me i bavil, kdyby mi jeho podstatu prozradila az na samem konci

24.08.2023 2 z 5

Zachraň se Zachraň se Mona Kasten

Plne souhlasim s komentarem ElikaS par prispevku pod timto. Pro me bohuzel nuda. Dej pro me nebyl vubec zajimavy, preklad pokulhava uz skoro neodpustitelne a chemie, ktera fungovala v prvnim dile, vyprchala kvuli absolutni predvidatelnosti a natahovani a opakovani odlouceni. Hmm Serii asi dokoncim, mam ji doma celou, snad byla tohle jen vypln a na konci se stane neco vic nez jen divny faul Jamese a Rubyino (ne)odpousteni.

26.07.2023 2 z 5

Dívky z lesů Dívky z lesů Minka Kent

Mně se kniha líbila moc. Byla úžasně čtivá, kratinké kapitoly byly tak akorát pro udržení napětí a dynamičnosti. Jen těžko se ji dalo odkládat, a to mně se až tak často nestává. Příběh byl za mě nápaditý, jazyk chytrý, osobní. Rozuzlení se mi taky líbilo, chápu komentáře o překombinovanosti, já ale nutně nepotřebuju, aby každá knížka byla stoprocentně pravděpodobná. Já to nečekala a uspokojilo mě to, to mi stačí.

28.05.2023 4 z 5

Plíseň Plíseň Siri Pettersen

Ódinovo dítě je za mě o hodně lepší, to ale spíše kvůli preferenci prostředí, ve kterém se odehrává. Mnohem radši bych udržela vesmír trilogie Havraních kruhů daleko od toho našeho a ponechala mu tu osobitost, pohádkovost. Nu, což. I tak byla ale kniha psaná skvělým jazykem, Pettersenová zkrátka umí. Stále se něco dělo a bylo to dobré. Hvězdu bych ubrala max za to prostředí, toto pro mě byla už úplně jiná kniha, ale to hlavní, za co tuto sérii hodnotím tak kladně, jí stále musím nechat, a tak dávám stále pět hvězd, akorát jen už za mě za úplně jiný příběh.

14.05.2023 4.5 z 5

Ódinovo dítě Ódinovo dítě Siri Pettersen

Ódinovo dítě je nádherné, neporovnatelné s dalšími díly. Jako dítě jsem začala milovat čtení kvůli knize české autorky Michaely Burdové "Křišťály moci", která mě jako malou uměla neuvěřitelně zanořit do krásného magického světa. Tento pocit jsem poprvé a zatím naposledy zažila po xy letech až s touto knihou. Vůbec mi nevadilo, že se ze začátku čtenář příliš nechytá kvůli úplně novým pojmům, brzo se s nimi totiž ztotožní a naopak to pro mě přidávalo autentičnosti příběhu, promyšlenosti světa. Fantasy pro dospělé, to je to, co mi chybí, a ještě jsem to nezvládla v knihkupectví odhalit. Spousta knih je zaseklá v young adult vesmíru, a to už mě bohužel často pálí do očí. Pettersenová mi dokázala, že to jde i jinak. Krásné, děkuji za tento zážitek.

14.05.2023 5 z 5

Poslední paprsek světla Poslední paprsek světla Tim Probert

Jé, to bylo supr. Poslední dny zažívám takovou čtecí krizi a když jsem objevila tohle v knihkupectví, hned mě to zaujalo. Ty ilustrace jsou skvělé, některá místa fakt kouzelná a jen koukám. No nic… asi běžím pro druhý díl.
Mimochodem moc se mi líbila práce s úzkostí a paralýzou.

14.01.2025 4 z 5

Útočiště Útočiště Jérôme Loubry

(SPOILER) Skvělé, moc mě to bavilo od začátku až do konce. I když paradoxně mě bavilo možná nejvíc čtení na ostrově a chápu tak, proč mohlo být příjemným útočištěm..:) Další pasáže byly moc zajímavé, já mám tato témata v knihách moc ráda. Bohužel stejně jako návrat z ostrova a jeho podstatu jsem odhalila hned z názvu knihy, i když přímo tento psychologický termín neznám, ten úplný konec jsem odhadla v podstatě okamžitě při prvním objevení této linky, několik náznaků to pro mě prozradilo až moc okatě.. Ale i tak pro mě bylo téma i styl psaní moc zajímavé a myslím, že kniha je to výborná. Zajímalo by mě, zda to i pro někoho dalšího bylo podobně okaté, oba twisty. I tak ale říkám, skvělé.

22.09.2024 4.5 z 5

Anna O Anna O Matthew Blake

Stejne jako kniha byla dlouha a mnohovrstva, i ja mam problem uchopit svoje hodnotici myslenky jen za jeden konec.
Moc se mi libily psychologicke vlozky, pojeti knihy me zaujalo svou netradicnosti a hodnotim jej velmi kladne. Je pravda, ze kvuli nemu byla ale kniha nevyhnutelne mene ctiva, kdyz se do napinaveho thrilleru prida spousta faktu, uvah a dukazu, logicky ztrati svuj spad. To se ale autorovi celkem povedlo vynahradit kratinkymi kapitolami a chytrym, udernym jazykem. Anna O. a jeji rozsudek zajimal cely svet a me take. To, jaka pravda se za tim vsim skryvala, nebyl muj nejoblibenejsi zaver, ale je pravda, ze vse zacalo davat smysl. Chvili jsem mela jeste nejake otazky, ale mam pocit, ze jejich odpovedi nachazime v nevyrcenem a daji se netezce odvodit z ostatnich cinu vinika.
Kniha byla minimalne moc zajimavy zazitek, spis nez pro thriller davam 4* hvezdy pro psychologicky roman.

25.07.2024 4 z 5

Léčebna Léčebna Helen Fields

Kniha má zajímavý námět a prostředí, stejně ale nějak nezvládám sdílet nadšení ostatních, i když jsem z anotace byla přesvědčená, že si příběh užiju.
Stylu psaní za mě chyběl spád, myšlenky Connie nebyly natolik zajímavé, aby jim byl věnován takový prostor. Nesmírně dlouho se vůbec nic nedělo a to co se dělo, bylo stále tak zvláštně povrchové. Chtěla jsem knihu přečíst rychle, ale do čtení jsem se často nutila. Hlavní hrdinka mi svojí vyšinutostí hlavně vůči Taře vadila, coming out personálu na konci divný, viníci nakonec ti, které jsem podezírala od prvního objevení se. Jediného pacienta jsem neuhodla, což byl za mě nejsilnější moment knihy. Po dlouhé době thriller, kdy mám spoustu výhrad. Velmi mě ale lákalo to prostředí, atmosféra byla popsaná a navozená skvěle, vynikající postava Vince. Po dalších knihách od autorky nejspíš nesáhnu, ale chápu, že své publikum má.

10.07.2024 3 z 5

Kliatba pravej lásky Kliatba pravej lásky Stephanie Garber

Přečteno v AJ

Krásná série, stejně jako Caraval. I tenhle díl mě bavil, konec mi přišel zvláštní, slabý, ale nevím, co přesně jsem čekala. Nejlepší byla pasáž s Prokletým lesem. Stephanie Garber je vynikající autorka kouzelných pohádek.

03.07.2024 4 z 5

Všude samí lháři Všude samí lháři Shari Lapena

(SPOILER) Audiokniha.
Ani nevím, co říct. Mám pocit, že všechny moje komentáře na Lapenu můžu kopírovat i do recenzí dalších titulů, stejně jako i ona má pro mě až příliš opakující se vyprávěcí tempo.
Za mě neurazí, nenadchne, z nějakého důvodu mi toho všeho přišlo hrozně moc a přitom vyústění jednoduché, neuvěřitelné. Charakter Avery, i kdyby třeba psychopatka, absolutně neodpovídající věku, závěr bez pointy.
Lapena je nenáročná, ale začíná mě bohužel nudit :(

14.05.2024 2 z 5

Dej si na ni pozor Dej si na ni pozor Samantha M. Bailey

3,5 * Ze začátku velmi napínavé, zajímavý námět, kniha mě úplně chytila, od půlky bohužel trochu nuda. Konec neurazí, nenadchne, námět měl podle mě mnohem větší potenciál. Taky nemám ráda, když je poslední kapitola zalitá sluncem, mám pocit, že jsem podobnou četla už stokrát. Oddechovka fajn, ale na thriller málo wow.. :)

11.05.2024 3.5 z 5

Dvůr křídel a zmaru Dvůr křídel a zmaru Sarah J. Maas

To, že před klišé a nelogičnostmi musím občas přimhouřit oko vím už samozřejmě od prvního dílu. Předchozí dvě knihy mi to ale kompenzoval zajímavý příběh i vztahy, v tomto díle pro mě bohužel chemie Rhysand a Feyre prakticky nulová, i Rhysand sám o sobě byl tak nějak zapomenut? Nejzajímavější storyline byl asi Nestin, jsem zvědavá, co se z toho vyklube. Popravdě vůbec nechápu, že tento díl je pro mnohé nejoblíbenější, já se bavila až v posledních 200 stránkách, za mě kniha mohla být o 300 stran klidně kratší. Samozřejmě fajn počin, bohužel mi ale v tomto díle trochu opadlo nadšení pro příběh, hlavně kvůli zvláštnímu (ne)vývoji příběhu postav. No, jsem zvědavá, co ukáže další díl. :)

23.04.2024 3.5 z 5