TheMelorry TheMelorry komentáře u knih

Biblické příběhy Biblické příběhy Ivan Olbracht (p)

Bibliké příběhy pro mladší čtenáře (nejen) obsahují přesně to, co slibují. Jednoduší formou podané příběhy z Bible, které pomohou ve znalosti podstatných částí a v orientaci v příbězích, postavách, prostředí ale i v ustálených frazémech souvisejících s toutou tematikou.
Velmi příjemné čtení, které může být buď milým připomenutím nebo studnicí nových znalostí.

17.11.2023 4 z 5

Hrátky v zákulisí Hrátky v zákulisí Olivia Cunning

Varování, že jde o knihu naditou milostnými scénami měo rozhodně své opodstatnění. V podstatě velká část knihy je věnována právě této tématice, někdy na úkor děje, který je ale i tak zajímavý. Rocková kapela, velké turné a profesorka psychologie, to zní dobře. Až jsem si říkala, že je škoda, že tomu není věnováno více prostoru.
Pozitivně vidím to, že jednotlivé scény se neopakují, autorka pořád přichází s něčím novým a jsou vhodně zvolené výrazy, které nepůsobí nepatřičně nebo směšně.
Celkově mi kniha přijde jako příjemná oddechovka, která nepřekvapí zápletkami ani akcí, ale člověk se u ní nudit nebude.

03.11.2023 4 z 5

Údolí snů Údolí snů Anna Jacobs

Příjemná oddechová knižka, ze které přímo sálá pozitivní atmosféra a klid. Příběh jako takový je zajímavý a od začátku je jasné, že skončí pozitivně. Všechno je pozitivní, miloučké a naviní, ale na odreagování od běžného života je to naprosto ideální.
Nechybí romantika, nepatrný zvrat a příslib budoucího pokračování.

07.10.2023 4 z 5

Dej tomu šanci Dej tomu šanci Emma Lord

Příjemná odpočinková kniha inspirovaná muzikálem Mamma Mia, plná odkazů na všelijaké muzikály. Tak by se dala kniha popsat.
Ze začátku jsem měla problém začíst se do knihy a nějakým způsobem se naladit na hlavní hrdinku, která je na můj vkus dost ztřeštěná a výrazná. Po prvotním zaváhání se mi ale kniha zalíbila a oceňuji pozitivní atmosféru a pocity, které její čtení navozuje.

17.09.2023 3 z 5

Jezdec Jezdec Skye Warren

Opět můžu říct, že jsem spokojená. Příběh pokračuje přesně tam, kde skončil. Některé zápletky se začínají rozmotávat, ale zároveň se objevuje řada nových. Nechybí odvážnější scény, jiskření mezi ústřední dvojicí, ale také rodinné záhady.
Nevím, čím přesně to bylo, ale tenhle díl mi přišel trochu slabší než ten předchozí, který mě nadchl víc.
Vzhledem k otevřenému konci je ale další díl nutností.

25.08.2023 3 z 5

Pěšec Pěšec Skye Warren

Já jsem spokojená. Trochu jsem se obávala kvůli rozporuplnému hodnocení, ale dostala jsem přesně to, co jsem očekávala. Příjemný, o šachovou tematiku ozvláštněný, příběh se zajímavou zápletkou, napjatou emocemi naplněnou atmosférou, skvělou ústřední dvojicí a několika vkusně napsanými erotickými scénami.

18.08.2023 4 z 5

Řecké štěstí Řecké štěstí Kateřina Panou

Nápad, ukázat Řecko z jiného úhlu pohledem místních, je skvělý. Autorka pomocí krátkých článků ukazuje řecké prostředí, gastronomii, mentalitu, svou rodinu, staré příběhy a svátky i historii. Za mě je rozhodně nejzajímavější právě zmiňovaná historie.
Celkově je vše napsáno svižně, příjemně, tak jak to je. Trochu mi vadily, přiznávám, části o rodině z Řecka, která z popisů působila krajně nesympaticky až nepřátelsky. Zejména v prví třetině. Zbytek knihy jsem si ale užila.

19.06.2023 3 z 5

Markýz hledá ženu Markýz hledá ženu Ella Quinn

Stejně jako u minulého dílu jsem opět nadšená. Romantický příběh z vyšší britské společnosti, který se odehrává v 19. století, a jehož hlavním motivem je výhodné manželství, ale také láska a rodinné vztahy.
Autorka prostě umí psát. Příběh je prvoplánový, to ano, ale postavy jsou velmi sympatické, prostředí a zápletky skvělé. Navíc se opět setkáváme s hrdiny z předešlého dílu.
(4,5)

12.06.2023 4 z 5

Jak flirtovat Jak flirtovat Nina Deissler

Na knihu jsme narazila díky autorčině jiné knize, která se mi líbila. Bohužel v tomhle případě jsem nijak zvlášť nadšená nebyla. V podstatě jsou zmiňovaný dobře známé věci a na tématiku jako takovou je nazíráno spíš jen z vrchu. Nic nového se tak člověk nedozví.
Jako pozitivum ovšem vidím autorčin příjemný styl psaní a její smyslu pro humor, který se objevuje ve formě vtipných narážek, vsuvek...

08.05.2023 3 z 5

Okna v bouři Okna v bouři Jaroslav Vrchlický (p)

Některé básně krásné, jiné se mi tolik nelíbily. Celkově ale sbírku hodnotím pozitivně.
A konečně jsem si mohla přečíst "Za trochu lásky šel bych světa kraj..."

19.04.2023 3 z 5

Nová zkouška Nová zkouška Kinga Litkowiec

První díl byl jednoznačně lepší, ale ani tenhle není špatný. Zvlášť pokud člověk ví, co od knihy očekávat - odpočinkový, nenáročný příběh. Objevuje se i několik akčnějších scén, ale celkově není děj, ani závěr, příliš překvapující. Jede se ve stejném modelu jako u minulého dílu.
Plusem je nenáročný a čtivý styl, kterým autorka píše. Naopak negativem zvolená slova u popisů milostných scén. (viz komentář níže)

30.01.2023 3 z 5

Jak lépe zvládat nepříjemné situace a konflikty Jak lépe zvládat nepříjemné situace a konflikty Melanie Greenberg

Kniha je překvapivě poučnou a opravdu vhodnou publikací pro každého, kdo někdy bojoval se stresem, problémovými situacemi a problémy stresem způsobenými.
Celkově je kniha pojata poměrně odborně a zajímavě a skutečně čtenářům v mnohém pomůže, nebo minimálně "otevře oči".

30.10.2022 4 z 5

Sýr a červi Sýr a červi Carlo Ginzburg

Dílo bych označila jako zvláštní pohled do duše a mysli jednoho mlynáře 16. století a jeho problémy s inkvizičním soudem. Téma jako takové je zajímavé, ale filosofické a existenciální otázky o Bohu, smyslu existence a dalších náboženských věcech, byly někdy až zbytečně moc rozvleklé a často se opakující.
Nepochybně se jedná o zlomové dílo, které přibližuje venkovské prostředí a dějiny jednotlivce, které byť často opomíjené, hrají zásadní roli i ve velkých dějinách.

09.10.2022 3 z 5

Francouzská revoluce: Politika, kultura, třída Francouzská revoluce: Politika, kultura, třída Lynn Hunt

Kniha je velmi povedeným vhledem do období francouzské revoluce. Autorka se zaměřuje na méně obvyklý úhel pohledu, konkrétně na sociální, kulturní a politické dějiny revoluce. Vše předává čtivou, příjemnou formou, vhodnou i pro ty, kteří nemají o francouzské revoluce tak velké povědomí. Jako velké plus vidím také stručnou chronologii revoluce, které pomůže při orientace v textu a v dějinných událostech.

20.09.2022 3 z 5

Jak říkat pravdu o dějinách Jak říkat pravdu o dějinách Joyce Appleby

Začátek skvělý a velmi zajímavý, stejně tak záveřečná část. Bohužel prostředek byl na mě asi až moc odborný a úplně jsem nechápala, co se autorky snaží říct.
Celkově ale knihu hodnotím jako zajímavou. Předkládá trochu jiný pohled na dějiny jako takové i konkrétní dějiny USA a zajímavě srovnává to, jak se postupem času měnil pohled na historii, osobu historika a vědeckou práci.

12.09.2022 3 z 5

Cítit se skvěle - vypadat skvěle! Cítit se skvěle - vypadat skvěle! Veronika Marešová

Kniha je na můj vkus až moc stručná a klouže spíše po povrchu. Zaměřuje se hlavně na to, jak člověk působí na své okolí, a co má udělat pro to, aby se cítil dobře, sebejistě a sebevědomě. Autorčin záměr je zajímavý, ale větší podrobnost by knize neuškodila.
Co musím vyzdvihnout je krásné grafické zpracování.

21.08.2022 3 z 5

Tma pod srdcem Tma pod srdcem Lucie Ortega (Navrátilová)

Po úžasném prvním dílu jsem měla trošku strach, že se mu tento nevyrovná. Ale není to mu tak. Opět jsem se zamilovala do prostředí, postav, zakomponování slovanské mytologie... Pravda, začátek v lidském světě mě tolik nebavil, ale když se příběh rozjel a vrátil do Temného Navu, byla jsem nadšená. Velkým plusem je také (níže zmiňovaná) hlouběji rozebraná psychika Leny.
Celkově mě oba díly velmi mile překvapily a doufám, že se třeba časem objeví další pokračování série.

21.08.2022 4 z 5

Jak vycházet s problémovými lidmi Jak vycházet s problémovými lidmi Silke Weinig

Kniha není vůbec špatná. Snaží se předat typy, jak jednat s problémovými lidmi a ve své podstatě přináší i několik zajímavých rad. Spíše se ale zaměřuje na osobnost čtenáře, to jak ji rozvíjet, pochopit sebe sama a své pocity, charakterové vlastnosti... díky čemuž bude reagování na problémové osoby snazší. Velkým plusem je, že není opakováno totéž, co se lze snadno dočíst i v dalších podobných publikacích. Autorka šla trochu jinou cestou a myslím, že se podařilo. Škoda jen, že není trochu podrobnější.

10.08.2022 3 z 5

Paříž je vždycky dobrý nápad Paříž je vždycky dobrý nápad Jenn McKinlay

Krásná romantická kniha o hledání sebe sama a putování po několika evrospkých zemích. Jedná se o příjemná, milé čtení a atmosféra jednotlivých míst je podle mě dobře věrně zachycena. Ačkoliv je poměrně brzy jasné, jak hlavní hrdinka dopadne, i tak jsem si čtení užívala a pátrání po dávných milencích mě bavilo. Mimo jiné se krásně ukazuje také to, že lidé se mění, a to co bylo ideálem tehdy, nemusí jím být teď.

27.06.2022 4 z 5

Pět vůní našeho příběhu Pět vůní našeho příběhu Laure Margerand

Nevěděla jsem, co od knihy čekat, a o to víc jsem byla překvapená. Téma související se ztrátou čichu a celkově čichovou pamětí je opravdu velmi zajímavé a neobvyklé. Sama mám mnoho vůní spojených s určitými vzpomínkami a situacemi.
Klidně bych se přikláněla i k podrobnějšímu rozpracování příběh.

18.06.2022 4 z 5