ThomasRuhe ThomasRuhe komentáře u knih

Ženevský podvod Ženevský podvod James Twining

Tak přebal knihy nelhal. Do děje se zamíchalo vše, policie, církev, politici i ta mafie. To vše vytvořilo velký spletenec událostí. Není to úplně marné, směsice pátrání s objasňováním historických dějin šlo dobře dohromady.
Na druhou stranu, hlavní postava Toma Kirka mi nepřišla tak zajímavá, aby se kolem ní vytvořila celá série.
Hodnotím 3/5.

23.03.2019 3 z 5

Odplata Odplata Andrew Grant

Grant je mladší bratr Lee Childa, a jeho David Trevellyan má být mladší verzí Jacka Reachera. Ovšem do knih s Reacherem má tahle hodně daleko. Grant se snaží o spoustu akce s mnoha zvraty, jenže to neumí tak dobře popsat a vytvoří akorát pořádnou slátaninu. Ano, je zde několik slibných pasáží, které si zaslouží ty dvě hvězdy, ale zbytek je nepřehledný mišmaš.
Nechci spoilerovat, ale jak chce šokovat vytvoří i několik nesmyslů. Kdo četl ví o čem je řeč.
Pro mne to byl čtenářský omyl.

19.08.2018 2 z 5

3001: Poslední vesmírná odysea 3001: Poslední vesmírná odysea Arthur Charles Clarke

Začátek, kdy se Frank Poole probudí po tisíci letech a seznamuje se s tím, kam se lidstvo za tu dobu posunulo, není úplně nejzajímavější. Poté co se přesune k Luciferovi a naváže spojení s duchem Davea Bowmana je příběh opět ve starých dobrých kolejích. Proto nakonec za 80%.

03.07.2018 4 z 5

Michael Jordan - Život Michael Jordan - Život Roland Lazenby

Kniha mi nabídla mnoho informací, které jsem se neměl možnost dozvědět. Nejvíce jsem se těšil na jeho roky v Chicagu.
Najednou vše vidím v jiném světle, jeho vztahy se soupeři, spoluhráči , trenérem Philem Jacksonem, vedením klubu Bulls, rodinou atd.
Zajímavé je taky jeho reklamní spojení s Nike. Proč se rozhodl skončit s basketem a chtěl být baseballistou. Opětovný návrat a další tři tituly s Bulls.
Jordan je pro mne nejlepší hráč všech dob, a tahle kniha mi pomohla více pochopit kým byl a co ho hnalo vpřed.
Knihu bych určitě doporučil, a to ani nemusíte být fanouškem Michaela Jordana.

16.06.2018 4 z 5

Vetřelci komplet - svazek 2 Vetřelci komplet - svazek 2 Robert Sheckley

Kniha obsahuje dva příběhy, ovšem jejich hlavní námět je stejný, lidská posádka se snaží získat vetřelčí mateří kašičku.
První příběh, Válka vetřelců byl trochu lepší, celkově se však jedná o průměrnou knihu s vetřelčí tématikou.

25.01.2018 3 z 5

Šest dnů Kondora Šest dnů Kondora James Grady

Jako první jsem viděl zdařilou filmovou verzi. Scénář byl však upraven, protože kniha se od filmu liší.
Začíná to už jménem Kondora, kniha Malcolm, film Turner. A jsou zde i další rozdíly, včetně závěru ( tady dávám přednost filmovému konci ).
Škoda, že v knize není vynikající filmová scéna ve výtahu. ( von Sydow vs. Redford)
Jinak jsem byl s knihou spokojen, a ocenil bych ji 70%.

16.01.2018 3.5 z 5

Ohnivý muž Ohnivý muž Joe Hill (p)

Čtení knihy byl docela boj, moc jsem nevěřil, že to nakonec dočtu. Přitom začátek byl dobrý, ale zhruba od 150 stránky začíná sáhodlouhý popis nezajímavého děje, ve kterém se hlavní pointa příběhu úplně vytrácí. Celkově je kniha zbytečně dlouhá.
Některé kapitoly jsou fajn, ale ty střídají pasáže o ničem, jakoby chtěl Hill pouze natáhnout text.
Závěr není taky žádná sláva.
No dočetl jsem to, ale velký zážitek jsem z knihy neměl.

10.01.2018 2 z 5

Na zabití Na zabití Peter Swanson

Vcelku solidní thriller s mnoha zvraty. Hodně situací dopadne jinak, nežli je u jiných knih obvyklé, takže autor trochu rozboural zažitou šablonu. Dobře funguje i systém kdy je každá následná kapitola vyprávěna z pohledu jedné z klíčových postav. Dobrých 60%.

02.10.2017 3 z 5

Honba za Phoebe Honba za Phoebe Ross Macdonald

Honba za Phoebe přináší jeden z klasických detektivních scénářů, a to pátrání po zmizelé osobě. Archer drtivou většinu knihy jezdí všude možně a vyptává se, pátrá a kombinuje. Případ je slušně zašmodrchaný a konečnému rozuzlení neschází překvápko.
Vcelku solidní díl, tak za 60%.

16.09.2017 3 z 5

Kallocain Kallocain Karin Boye

Pochmurný román ve kterém stát ovládá a kontroluje veškerou činnost lidí, a to do té míry, že chce znát i osobní pocity a myšlenky obyvatel. K tomu přispívá i hlavní postava, chemik Leo Kall svým výzkumem na séru pravdy Kallocainu.
Kall mi byl protivný hned od počátku příběhu, kde jsou jeho názory zmanipulovány propagandou. Doufal jsem, že nakonec prozří...
Konec vystihuje celé ladění knihy. Orwellovu 84 v mnohém připomíná, ale přesto za ní Kallocain trochu zaostává. 60%.

10.09.2017 3 z 5

Na ostří nože / Osm milionů způsobů, jak zemřít Na ostří nože / Osm milionů způsobů, jak zemřít Lawrence Block

Lawrence Block stvořil takovou marloweskou verzi detektiva. Akorát jeho detektiv Matt Scudder řeší své případy v 90 tých letech minulého století a v New Yorku. Vyšetřování plyne zvolna, protože Scudder nemá velké možnosti, snad až na pár přátel u policie. Většinu času chodí, vyptává se a uvažuje. Nějaké akce je zde minimum.
Oba případy v této knize bych hodnotil zhruba nastejno. Výrazným rysem příběhů je samotný Scudder a jeho osobní problémy, a výstižný popis newyorských čtvrtí, kde se děj odehrává. Celkově 80%.

14.05.2017 4 z 5

Pulz Pulz John Lutz

Tohle byla má třetí kniha od Lutze v poslední době, a tak se mi zdá, že je to pořád to samé dokola. Quinn opět pátrá po sériovém vrahovi, který je slušný sadista. V knize jsou další dvě dějové linie, u kterých jsem dlouho nevěděl co z toho vzejde. Dlouho se nic neděje, tedy vrahoun si vesele vraždí, ale Quinn se nemůže pohnout z místa. Teprve až v závěru se vše vysvětlí, když Lutz všechno splácá dohromady jako kuličku. Asi bych knihu hodnotil lépe, kdyby jsem měl od minulých dílů větší časový odstup, takhle je to jen solidních 60%.

12.11.2016 3 z 5

Atlas světa Atlas světa Vladimír Vokálek

Pamatuji si, že to byl velice pěkný atlas. Barevné mapy zemí podle hranic se střídali s mapami zobrazujícími oblasti nížin, pohoří, hor, řek, jezer atd. Na začátku atlasu bylo něco málo informací o vesmíru a planetách. Na konci pak velká mapa Československa.

23.10.2016 4 z 5

Firma Firma John Grisham

Další Grishamův román z právního prostředí. Autor opět potvrzuje, že tohle téma má nastudované a dovede k němu vymyslet poutavý příběh, a ten pak převyprávět. Závěrečné rozuzlení se sice trochu táhne, ale i tak jsem s knihou spokojený.

10.10.2016 4 z 5

Propast času Propast času Roman Bureš

Hned na začátek musím říct, že mě kniha bavila.Různé časové linie autor zvolil dobře a chytře je promíchal.
O některých situacích, které tak v knize vznikli mám sice pochybnosti, ale to jsou detaily.Asi nejlepší pasáže jsou o putování Toňi, další výrazná postava je velitel římských legií Lucius ( tady mě autor vcelku naštval, jak s Luciem zatočil)
Tato kniha tak pro mne byla příjemným překvapením. Zasloužených 80%.

SPOILER:
Bod navíc pro autora,že v závěru nevrátil nějakým trikem všechny časové linie tam kam patří.

21.08.2016 4 z 5

Třetí výstřel Třetí výstřel Stephen Hunter

V této knize si Stephen Hunter vzal do pera atentát na Johna F. Kennedyho. Jak sám přiznává, vycházel ze známých faktů a událostí uvedených ve zprávě Warrenovy komise, která se atentátem tehdy zabývala.
K tomu všemu přidává vlastní fiktivní verzi příběhu, ve kterém je Lee Harvey Oswald pouze nastrčená figurka.
Musím přiznat, že tento mix pravdivých událostí a fikce se povedl.Kniha je dobře sepsaná, napínavá a přitom reálně uvěřitelná. Hunter se v knize hodně věnuje zbraním, střelivu i balistice, kde znovu vychází z pravdivých skutečností a tím opět přidává na realitě.
Poslední třetina knihy se trochu táhne, ale protože se blíží velké finále, je to jen drobná vada na kráse.
Vidím, že jsem úplně první čtenář který bude knihu hodnotit, takže jí pošlu na startovní čáru se čtyřmi hvězdami.

17.06.2016 4 z 5

Případ Pelikán Případ Pelikán John Grisham

Případ pelikán znám z filmu, ale chtěl jsem si přečíst i knižní předlohu. Je znát, že je Grisham vystudovaný právník, protože politicko-právní záležitosti má v malíčku a dokáže je popsat atraktivně, přehledně a srozumitelně.
V příběhu zabrousí až do nejvyššich pater politiky a práva (soudců a prezidentského úřadu).To vše zvládá dobře, jen v akčnějších částech jeho psaní trochu kolísá. Závěr knihy je také uvěřitelný, takže za mne 4/5.

21.05.2016 4 z 5

Dřív než půjdu spát Dřív než půjdu spát S. J. Watson

Hodně povedená kniha, jak originálním námětem, tak způsobem vyprávění, které mě bavilo od začátku do konce. S.J. Watson zvládl srozumitelně přidávat další a další vzpomínky Christine, takže nebyl problém v pohodě sledovat pokračující děj.
Proto mohu knihu vřele doporučit.

01.05.2016 5 z 5

Otčina Otčina Robert Harris

Román odehrávájící se v roce 1964, kde má Německo za sebou vítězství ve 2. sv. válce a její Třetí říše ovládá skoro celou Evropu až k Uralu....tohle byl hlavní důvod proč jsem si chtěl knihu přečíst. Z počátku je to jen detektivka, kde trochu chybí informace jak toto Německo funguje, což mě právě nejvíce zajímalo. Nakonec i k tomuto popisu se Harris v rámci příběhu dostal.
S postupem děje, tak jak Xavier March pátrá, později spíše na vlastní pěst, úroveň příběhu stoupá, v napětí, gradaci i samotném závěru.
Proto mohu knihu doporučit všem čtenářům ,kteří chtějí detektivku zasazenou do originálního prostředí.

17.04.2016 4 z 5

Deset plus jeden Deset plus jeden Ed McBain

I zde jsou nejsilnější částí příběhu rutinní vyšetřovací metody. Společné úvahy o případu mezi Carellou a Meyerem, výslechy svědků, z nichž mnozí jsou podivné existence , řada omylů a nedorozumění. Z tohoto pohledu je zlatým hřebem rozhovor Carelly s detektivy Monoghanem a Monroem.Celkově je tento díl klasickým McBainovým standardem.

26.03.2016 3 z 5