toni-az komentáře u knih
Byly tam celkem dobré nápady, ale na druhou stranu dost často se tam postavy chovají naprosto nelogicky. Navíc souhlasím s tím, že motivace je hodně uměle našroubovaná. Ale dobrodružné to bylo a jako oddechovka ok.
Oproti prvnímu dílu mnohem víc fantasy prvků, z toho už by historický román udělat nešel.
Trochu pomalejší rozjezd, první bitva až tak ve dvou třetinách knihy, ale i ta první část byla celkem dobrá, ve druhé jak se začalo bojovat, tak to šlo od jedné bitvy ke druhé. Každopádně za mě celkově o něco horší než první díl, i když konec zase lepší.
Forma vyprávění po postavách mi sedla, vždycky jsem se těšil na Revu a na Frentise, kupodivu Vélin v tomto díle byl poměrně nejméně zajímavá pasáž. Jen ve vedlejších postavách jsem se po čase trochu ztrácel, bylo jich celkem dost a některé se i podobně jmenovaly, takže jsem musel občas chvíli přemýšlet, co že to je vlastně za člověka.
(SPOILER) Myšlenka vesmíru pod kormidlem muslimů je opravdu originální a pro mě zajímavá. Klasicky kotletovské popisy, humor a akce toto téma jaksepatří využily, takže spokojenost.
Sympatický hlavní hrdina i jeho outlaw přátelé, napínavý poutavě napsaný děj a přiměřeně akce, zoufalství a romantiky jsou z mého pohledu hlavní devizy této knihy. A pokud posloucháte jako audiobook, skvělý přednes Martina Zahálky.
Na druhou stranu pár věcí mi tam úplně nesedlo. Vlastně to nejzajímavější bylo i nejpodvnější. Protože opravdu nevěřím, že by se všichni ostatní nechali převálcovat od muslimů. Možná západ, ale taková Čína? Blbost... A že by se Češi přidali k Rusům? To mi taky moc nesedí. Přišlo mi, že kolem půlky druhé části trochu spadl řemen, ale pak zase s honbou na Alláhův hněv všechno začalo fungovat.
Mimochodem, to fakt nikoho nenapadlo ho ukrást?
Každopádně za mě dobré počtení a těším se na další pecku od Františka.
Posloucháno jako audiobook a jako dobrý. Přednes místy super a místy dost přehrávaný.
Co se týče knížky, začátek mě nějak nebavil, ale jak se to rozjelo, tak mě příběh chytil a už se těším na další díl. Mám rád fantasy, mám rád steam punk, takže tahle kombinace je má krevní skupina. Navíc dobře napsaná :)
Číst se to dalo, akce a spád nechybí. Nicméně na můj vkus trochu přeplácané a na konci překombinované. A co mi vyloženě vadilo, bylo použití hovorového jazyka. V dialozích to beru, lidi tak mluví. Ale do zbytku knihy (v podstatě skoro žádné) to rozhodně nepatří.
Každopádně atmosférou připomíná Total Recall s jemnými prvky Star Wars a dalších klasických děl.
Jak jsem byl z prvního dílu nadšen, druhý mě dost zklamal. Ne že by to byla špatná knížka, ale tak nějak mi v ní chybí ten naivní roztomilý pohled z prvního dílu. Tentokrát se děti chovají příliš dospěle, Felix nepříjemně mudruje (kontemplace o tom, jak je špatné, že nové kulomety jsou lepší než staré mě vyloženě znechutila) a Zelda prudí s tou nesmyslnou hláškou.
Trochu milá, trochu drsná, trochu naivní, prostě Andersen. Příjemná jednohubka na cestu autem.
Nápady dobré, humor trochu laciný, řežba trochu méně akční než jsem očekával. Jiné očekávání jsem neměl, takže nezklamala. Jako pohodová oddechovka ok, ale podruhé už si to nepřečtu.
Na můj vkus moc překombinovaná forma, zejména linie, kde vypráví dementní stařec nedává vůbec smysl. Tedy děj smysl dává, ale komu to vypráví? A jak to, když si nic nepamatuje? Linka s Finem je fajn.
Vlastně z celé knížky je nejzajímavější ta atmosféra a popis prostředí. Úplně to Skotsko vidím, a to jsem tam nikdy nebyl. Rozhodně zajímavě napsaná knížka, ale pár nesmyslů a nelogičností mi ji trochu zkazilo, takže na rozdíl od prvního dílu jednu hvězdičku odebírám. A na poslední díl se těším.
Mimochodem "čteno" jako audiobook namluvený J. Dvořákem, velmi povedený i přednes. Ty starý páky stejně umí předčítat nejlíp.
Abych řekl pravdu, některé Pratchettovky mě baví, některé moc ne. Tato bohužel patří ke druhé skupině. Ne že bych se občas nějakému vtipu nezasmál, ale nějak mi tam chyběla postava, se kterou bych se sžil. Trochu jsem se musel do čtení nutit a překousávat spoustu nudných či nelogických pasáží. Dohromady s dobrým řemeslným zpracováním a kvalitním převodem do našeho jazyka tak 50 %.
Jak se mi první díl líbil, druhý byl vyloženě nastavovaná kaše. Autor zjevně chtěl využít popularitu prvního dílu, ale moc se nezadařilo. Děj nemastný neslaný, napětí žádné, dialogy nesmyslné. Od začátku jsem doufal, že se to zlepší, od cca poloviny jsem se spíš modlil, aby to už skončilo. Nicméně popisy a některé psychologické momenty a poslední 2-3 kapitoly byly zajímavé, takže úplná ztráta času to nebyla, asi bych dal i 3*, ale ty kydy Enocha byly nesnesitelně mimo mísu, když se k němu pak přidal ten šašek, tak to až bolelo.
Komunikace s windows přes hlasové ovládání a přitom se připojují přes modem? Zajímavý nápad, asi kdybych to četl před 20 lety, bylo by to super. Dnes taková spíše ukázka toho, jak se svět IT mění jinak, než si autoři představují. Dobrá parodie na internet napsaná v době, kdy ještě internet znal málokdo.
Atmosféra knížky mi trochu připomíná Petera Maye. Luxusní příběh, mysteriózní začátek. Už jsem se trochu bál, že nebude žádný konflikt, ale ten přišel v podstatě hned v tu chvíli, kdy mě napadlo, že chybí. Jediné, co mi trochu vadilo, bylo nekonzistentní chování dětí, chvíli se chovaly příliš dospěle a z toho strašně dětsky naivně. Nicméně vzhledem k tomu, že se mi těžko loučilo s hlavními postavami a jsem opravdu zvědavý, jak to bude pokračovat, dávám plný počet a těším se na pokračování. Další audiokniha už je připravena.
Pohodové, zábavné, naposloucháno za cestu do Rakouska na vodu. Přednes Martina Stránského jako obvykle ještě zvednul úroveň. Není to zdaleka tak komplexní knížka jako první Stařík, ale i tak dobře čitelná a zábavná.
Moc cestopisy nečtu, ale když už to je potřeba do Výzvy... Co se týče cestopisné části, bylo to fajn čtení. Co se týče "humoru", místy jsem se zasmál, ovšem většinou mi to přišlo trochu zbytečné tlačení na pilu, místy padající až k trapnosti. A průběžné (a hlavně koncové) filozofování mě dost rušilo.
Každopádně vlastně děkuji autorovi za tento naturalistický popis, už nikdy nebudu mít cuky zkusit si něco takového? Maximálně tak Santiago v nějakou rozumnou roční dobu.
Lukjaněnka mám rád, hlavně jeho scifi záležitosti. Bohužel tahle věc, ač řemeslně špičkově napsaná, přišla mi poněkud plytká a užvaněná. Ne že by se to nedalo číst, ale tak nějak to bylo o ničem. Prostě dobře pospojovaná snůška klišé bez čehokoli, co by nějak vyčnívalo nad průměrem.
Nemám moc co dodat k předchozím komentům. Za mě o kus lepší než jednička, toto gadgetování mám fakt rád. Pohodová odpočinková scifi ze staré školy. Odsýpá to pěkně, žádné romány placené podle počtu stránek.
Doufal jsem, že tento díl bude lepší než jednička, ale bohužel úroveň spíš klesá. Jsem zvědav na poslední díl, ale jsem k tomu poněkud skeptický. Tento díl je dosti zklamání.
Když jsem to četl někdy před 20 lety, tak jsem byl úplně unešený. Dnes to jsem trochu kritičtější, nicméně stále za mě hodně dobře napsaná kniha s neuvěřitelným rozhledem autora ve spoustě oborů, děj je strhující a postavy uvěřitelné, snadno se s nimi sžívá.
Váhal jsem mezi 4 a 5 *, ale nakonec jsem dal 4 ze dvou důvodů - trochu pomalý začátek a nekonečné politické úvahy v podstatě všech postav. Beru to, že psychologické pochody postav jsou důležité, ale místy to je už trochu moc, a hlavně se to dost opakuje.
Každopádně knihu rozhodně doporučuji japanofilům, dobrodružným povahám a čtenářům, kteří mají rádi střet kultur. V tomto případě doslovně.
Tak pro mě jako geokačera povinnost. Zpočátku dost nedospělý styl a pocit, že jde spíš o červenou knihovnu než detektivku mě skoro donutil knihu odložit. To by ovšem byla škoda, protože kolem půlky se to příjemně rozjelo a pak už se kniha četla skoro sama. Závěrečná katarze byla zajímavá, i když zde vidím velkou inspiraci seriálem Most (Bron).
Škoda jen několika věcí - zápletka byla trochu překombinovaná, vadil mi překlad, asi by stálo za to, kdyby požádali o korektury nějakého "kačera". Výrazy jako "kešer" nebo "dóza" se v české komunitě fakt nepoužívají.