tygřík2
![Dějiny psal sex Dějiny psal sex](https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74503/dejiny-psal-sex-h9h-74503.jpg?v=1580043383)
Ani náhodou nenapsáno suchopárně odborně, přesto jsem ulovila pár nových střípků do mozaiky historie. A že za vším jsou hormony, i když mocní tohoto světa to halili, halí a budou halit do vznešených lží? To už víme, žejo. ( Co asi jiného znamená úsloví "za vším hledej ženu"?) Ale díky takovýmto literárním počinům jim to bude baštit snad méně a méně lidí :-)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Svoboda v exilu - autobiografie 14. Dalajlamy Svoboda v exilu - autobiografie 14. Dalajlamy](https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76793/svoboda-v-exilu-76793.jpg?v=1311051862)
Poučné čtení!!! Velice!!!
Shodou okolností jsem knihu četla v době, kdy se náš prezident veřejně plazil před soudruhy, kteří způsobili nezměrné utrpení mírumilovného, bohabojného a bezbranného národa.
Plakala jsem.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Jiskra života Jiskra života](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35474/jiskra-zivota-M0Q-35474.jpg?v=1496765482)
Pro mne nejsilnější dílo tohoto autora. Jedna z mála knih, které mne opravdu vyděsily. Nemohla jsem tehdy pochopit, proč se lidé k sobě takhle chovají. ( To jsem nepochopila dodnes.) Není to lehké čtení, i když je napsáno skvěle.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Na západní frontě klid Na západní frontě klid](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250/na-zapadni-fronte-klid-vvT-250.jpg?v=1619946443)
Jako skoro všechno od Remarqua - MAZEC!!! Četla jsem už dávno, ale pořád v paměti a svěží.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hvozd Hvozd](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12448/hvozd-LJq-12448.jpg?v=1585301461)
Protože jsem blázen do historie a mám ráda tlustopisy, je pro mne dílo tohoto autora jako stvořené. Spousta postav, osudů, historických událostí, detailů z běžného života a kupodivu se mi nepletou a v paměti drží lépe než nabiflované vědomosti ze školy.
Musím si nakázat, kolik stránek ten který večer přečtu, protože jinak bych sůvila do rozbřesku :-)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Angelika, markýza andělů. 1. díl Angelika, markýza andělů. 1. díl](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/3851/angelika-markyza-andelu-1-dil-1SO-3851.jpg?v=1563205890)
Červená knihovna par excellence. Omlouvám se, nebavilo mne to.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Pražská zima Pražská zima](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136744/prazska-zima-N1b-136744.jpg?v=1589107876)
Pro někoho možná povrchní pohled na dějiny. Ale tohle NENÍ učebnice dějin a ani se tak netváří.
Jsou to vzpomínky ženy, která byla v dětství zachráněna a ta záchrana nebyla zbytečná. Stala se z ní osobnost, která se vlastní inteligencí, vůlí a pílí vypracovala na post opravdu mocného tohoto světa. Samozřejmě, že si člověk při četbě musí uvědomovat, že zde, jakož i dalších knihách, uplatnila silnou autocenzuru. ( Přece si nikdo nemyslí, že by napsala opravdu všechno, že ne? To ani nelze, byla političkou.) Ale i tak je to zajímavé a poučné. A je dobré se seznámit s jiným pohledem na věci, než jak nám je předkládají dnešní masová média. Proč? Je to nejlepší lék proti totálnímu zblbnutí.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Povídky z jedné kapsy / Povídky z druhé kapsy Povídky z jedné kapsy / Povídky z druhé kapsy](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/101117/povidky-z-jedne-kapsy-povidky-z-dru-xGZ-101117.png?v=1578552260)
Karel Čapek je jedna z mých literárních lásek. (Jeho styl nedokážu popsat jinak než slovem DOMA. Je při něm tak dobře jako tam.)
Povídky z jedné i druhé kapsy jsou jako náhrdelník z malých jiskřivých temně červených českých granátů. Mohu je číst po sté a pořád se mi budou líbit. Chytré, poetické, trochu filozofické a hlavně laskavé. Prostě pan Čapek...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Měsíc je drsná milenka Měsíc je drsná milenka](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31834/mesic-je-drsna-milenka-B3f-31834.jpg?v=1592201818)
Musím konstatovat, že myšlenka stroje, který se nudí a aby měl zábavu, využije ho skupina lidí k politickému převratu (nebo spíš on je), mne zaujala. Ale zároveň musím konstatovat, že kniha mne nechala zcela chladnou:-) Strašně mi lezlo na nervy to "soudruhování" . Nedočteno a myslím, že dočítat nikdy nebudu.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Vystěhovalci Vystěhovalci](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/171857/vystehovalci-ctyrsvazkove-vydani-vystehovalci.png?v=1733386917)
Všechny čtyři díly (Vystěhovalci, Přistěhovalci, Usedlíci a Poslední dopis do Švédska) jsou pětihvězdičkové a doslova mne vcucly. Nedokázala jsem přestat číst, přes den chodila jako mátoha, v noci četla, četla a četla, až do skoro oslepnutí. Silný příběh silných lidí milujících jeden druhého i své děti tak silně, že se odhodlají pro jejich šťastnější život (možná vůbec nějaký život) navždy opustit rodnou hroudu, jediné co znají, a začít v úplně novém, jiném světě.
Jen málokterá kniha mne dokázala tak zasáhnout jako tahle. Příběh oproštěný od patosu a zbytečných kudrdlinek a vyprávěný tak, že nelze vypustit ani změnit byť jedno slovo. Nejkrásnější je to, co musíte číst mezi řádky, protože tam je to kouzlo schované.
Filmy s Liv Ullmannovou a Maxem von Sydowem jsou velice povedené a knihám dělají čest.
V mysli se mi navždy slily knihy i filmy v jedno.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/191857/analfabetka-ktera-umela-pocitat-nl2-191857.jpg?v=1408731681)
Každý tomuto druhu humoru nerozumí. Ale kdo je fanda Járy da Cimrmana, má natrénováno.
Bavila jsem se, i když Stařík to není. Ale jen o fous.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129734/stolety-starik-ktery-vylezl-z-okna-a-zmizel-129734.jpg?v=1344515828)
Maličko mi to voní po cimrmanovsku.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Záhir Záhir](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418/zahir-7Za-418.jpg?v=1586516651)
Tohle se také nazývá krásnou literaturou? a dokonce světovou? Hmmm...po Alchymistovi jsem dala autorovi ještě jednu šanci. Promarnil ji.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Alchymista Alchymista](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413/alchymista-zdB-413.jpg?v=1586504721)
Prostinké až k pláči...to napsal žáček páté třídy pro spolužačku? Pak je to v pořádku. Ale jinak je to ztráta času.
![První kniha vikinga Vika První kniha vikinga Vika](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/118279/prvni-kniha-vikinga-vika-118279.jpg?v=1333746032)
Jó, viking Vike. Ty hvězdičky kolem jeho přemýšlející hlavičky musím alespoň jednou za čas oprášit. Nejlépe, když mi připadá, že svět je plný tupců. A hele! Jeden človíček s vysokým IQ mi rozjasní den a obnoví mou dobrou náladu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hry a semináře – úplné vydání Hry a semináře – úplné vydání](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42854/hry-a-seminare-uplne-vydani-C5I-42854.jpeg?v=1602688336)
To se nedá popsat, to se musí vidět! Nebo přečíst, že.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Třetí přání Třetí přání](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/2705/treti-prani-nmW-2705.jpg?v=1622228043)
Knihy pana Fulghuma mám ráda, ale tuhle jsem moc nepobrala. Nevím proč, ale nudila jsem se. Chyba bude, samozřejmě, u mne. Možná budu muset ještě trochu zestárnout.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Krkonošská pohádka Krkonošská pohádka](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28845/krkonosska-pohadka-GlO-28845.jpeg?v=1627546428)
poznámka ke komentáři ELMA: ale že si člověk uleví, co? A než to přeříká, hněv je dávno ten tam :-)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Už hořela, když jsem si do ní lehal Už hořela, když jsem si do ní lehal](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/2706/uz-horela-kdyz-jsem-si-do-ni-lehal-GZz-2706.png?v=1622218465)
Tato kniha se mi dostala do ruky jako první z knih páně Fulghumových. A troufám si tvrdit, že hned ta nejlepší. Když se chci od srdce zasmát, najdu si nezapomenutelnou pasáž o pářících se mývalech.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Sophiina volba Sophiina volba](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539/sophiina-volba-19n-539.jpg?v=1566577540)
Tahle skvěle napsaná kniha je o mnoha věcech. Ale nejvíc mě zasáhlo právě to, co je v jejím názvu. Nedalo mi to dlouhou dobu pokoje. Budila jsem se ze spaní zpocená hrůzou a plížila se pohladit svá spící robátka. Myslím, že tenhle kousek textu ztvrdil můj postoj k diktaturám víc, než by to dokázalo tisíc odborných knih, přednášek a filmů.