ujira komentáře u knih
Vzpomínkové vyprávění ze života volyňských Čechů ústy mladé školačky a studentky, zachycuje těžké období mezi válkami, za druhé světové války a krátce po ní. Vyprávění smutné o smutném čase.
Dojemné, hluboké, užitečné čtení, které vede k uvědomění si hodnoty moudrosti stáří a důležitosti mezigeneračních vztahů pro vývoj člověka. Měla jsem také takovou krásnou, laskavou babičku a vděčně na ni vzpomínám.
Absurdně vtipný, absurdně reálný příběh o vině a smyslu pro spravedlnost, o bezcharakternosti a hrdinství v absurdní době. Howard Campbell je zde typickým příkladem netypického amerického hrdiny druhé světové války.
Není špatná Durrellova kniha o dobrodružství mladíka a slonice, ale četla jsem mnohem vtipnější, i krásnější dílka autora, který rozumí zvířatům a lidem a miluje je stejnou láskou.
Vynikající, současné, napínavé, dojemné sci-fi. Především obdivuji technické a jazykové nadání autora.
Gombrich patří mezi špičku mezi popularizátory dějin a umění, ale tahle kniha mne nenadchla.
Překombinované, přecpané zbytečnými efekty, Harry sice nezklame, jak se vyrovnává s odchodem otce, jak manévruje ve zpolitizované situaci mezi oddělením vražd a Kriposem nevyváží to ani nádherný popis laviny a Harryho mozku, který se dokáže koncentrovat pouze na přežití. Zbytek je hodně ujetý, ale hlavní hrdina pije kafe, pokud nechlastá a tak se mi kniha hodila do výzvy.
A také to mávýtvarně povedený obal.
Příběh unesené a uvězněné ženy, která díky třem porodům během 14let vytvoří se svým únoscem a věznitelem velmi kontroverzní a úzce spjatou rodinu a posléze je, po smrti, nahrazena dalšími matkami a je neustále hledána vlastním otcem, který si svou ztracenou dceru idealizuje. Zajímavou linkou příběhu je psychologické vykreslení vlivu takové neobvyklé situaci na vývoj dětí. Občas příběh ztrácí kontinuitu, ale v audioknize a díky způsobu vyprávění z pohledu různých postav to tak nevadí. Asi by se to hůř četlo, leč téma je zajímavé.
Na začátku jsem si říkala, že snad tohle sci-fi nedoposlouchám, přišlo mi to hloupě praštěné, bez nápadu a nebýt kocoura nepokračuji, ale od další kapitoly jsem se zaposlouchala a nechala se do vyprávění vtáhnout a přehodnotila jsem autorovo rozehrané a vtipné cestování v čase za účelem pomsty.
Bizarní, ztřeštěné, ale zároveň krásné čtení o jednom velkém snu a jedné velké rodině.
Úžasná naučná kniha o stromech a lese. Až do doby, než jsem se dostala k přečtení knihy od Wohllebena jsem netušila, co vše se o stromech a lesním ekosystému ví a co vše se dá v lese pozorovat a zjistit. Pro mne byl les vždy trochu tajemné místo, vzbuzující pokoru a působící klid. Nyní si, tohoto pro lidi nepostradatelného bohatství budu ještě více vážit a přát mu i lidem, kteří se o stromy starají, aby se jim dobře vedlo. Knihu doporučuji všem.
Nebylo to špatné fantasy, ale trochu mi to připomínalo Metro, ovšem tohle působilo více pohádkově a méně důvěryhodně.
Další z pohledů na způsob přežívání v koncentračním táboře, zajímavý je ten přesah do poválečné doby a vyrovnávání se s poznáním, jak tento vyhlazovací moloch fungoval a s vědomím německé matky, že její syn se toho účastnil.
Autor píše vtipně a lyricky, jeho jazyk asi současnému čtenáři nebude zcela vyhovovat, ale mně zní lahodně, jako milostná lidová píseň. Pravda, téma milostného vztahu stárnoucího spisovatele a mladičké nábožensky poblouzněné dívky může působit nereálně až směšně, ale třeba je to autorův způsob, jak se vyrovnat s neodvratným stárnutím a výhledem na věci konečné, prostě typický Vaculík.
Četla jsem jako dítě, ale zcela nepřekonatelná je audioverze, ve které čte a zpívá vlastní písně Marek Eben. S touto verzí usínaly mé děti i já. Nic lepšího než toto zpracování není.
Velmi zajímavá sonda do utajovaných oblastí. Karel Pacner nepíše povrchně, téma má prostudované.
Velký básník, úžasný člověk, nádherné barvité vzpomínky - to se mi vybaví při vyslovení jména Jaroslav Seifert a s touto knihou ještě vzpomínka na milého přítele, taktéž úžasného člověka a sochaře,který mi ji doporučil a půjčil.
Byla to moje seznamovací kniha s dánským autorem severské krimi, s jeho Případy oddělení Q a byla to dobrá volba.
Další kniha, čtená v dospívání, která na mne silně zapůsobila. Silný příběh s autobiografickými prvky o překonávání překážek a také o vztahu dítě a kůň.