ujira ujira komentáře u knih

Dědina Dědina Petra Dvořáková

Velmi zdařilá audioverze mne zaujala, autorka prolíná osudy různých obyvatel malé moravské dědiny a vykresluje tak obraz vesnice po roce 89, přičemž se nevyhne přesahům do minulosti, tak jak své životy lidé žijí a jak sdělují svým potomkům a okolí své zkušenosti. Jen mne trochu překvapilo, že se tu rozehraje mnoho příběhů, ale zůstanou pouze rozehrané a život na vesnici
trochu depresivně nikam nespěje, leda snad ku smrti těch nejstarších.

12.06.2020 4 z 5

Oběť 2117 Oběť 2117 Jussi Adler-Olsen

Jen člověk, který prožil tolik co Asad(Zaid), může být důvěryhodný v zásahu proti teroristům i radící a vtipkující ve sklepě kodaňské policie. Dobrá kriminálka.

14.05.2020

Terror Terror Dan Simmons

Ledový příběh z péra pana Simmonse. Napínavý, trochu mysteriozní, krutý příběh polárníků, badatelů a mořeplavců.

09.05.2020 4 z 5

Pařížský polibek Pařížský polibek Maggie Ritchie

Neměly to ženy umělkyně snadné, zejména sochařky, prosadit se ve světě mužů a ve společnosti vůbec na konci 19.stol. Ani výrazný talent jim nestačil na to, aby mohly pracovat samostatně, pouze ve stínu někoho. A výrazný talent často se často snoubí s výraznou psychickou labilitou, která v případě Camille Claudelově způsobila, že byla společností a rodinou odložena do psychiatrického ústavu. Její anglická a jediná přítelkyně ji po létech hledání najde a přestože cítí, že Camille je neprávem uzavřena, nepodaří se jí z ústavu dostat.

05.03.2020

Policie Policie Jo Nesbø

Jo Nesbøovi to píše a myslí stále excelentně. Kniha u které se člověk nenudí.

27.02.2020 5 z 5

Jediný muž Jediný muž Andrew Gross

Ano, trochu moc americké pojetí toho, jak přechytračit nacitsty a trochu moc amerických zápletek a hrdinů. Dobré počtení, ale o tom to asi je, jak se může o pobytu v koncetráku a hrůzách 2. svět. války číst něco dobře?
Pokud by to byla silná kniha na tohle téma, tak to bylo také těžké a deprimující čtení.

08.01.2019 2 z 5

Dalajlamova kočka a umění příst Dalajlamova kočka a umění příst David Michie

Díky JESCE nalézám v Budhismu jistou zajímavost a budhistická moudrost se mi líbí. Shledávám, že pokud by autor podobným způsobem poskytl náhled na jiné filosofie a náboženství, možná by probudil zájem hledat hlubší smysl lidské existence i v dnešní západní kulturní společnosti, která má na zřeteli jen pomíjivé ukájení potřeb.

01.05.2018 5 z 5

Pravidla moštárny Pravidla moštárny John Irving

Jak už to tak bývá, plodný autor napíše lepší i horší knihy a Pravidla moštárny řadím mezi ta lepší autorova díla/autor sám je mým oblíbencem/. Vždycky se divím, kam chodí spisovatelé/někteří/pro náměty a pokud se spisovateli podaří vytvořit vždy nové, zajímavé prostředí a ještě k tomu čtivý děj a neméně zajímavé postavy, pak jej považuji za opravdu nadaného autora a měl by psát až do smrti.

26.03.2017 5 z 5

Pán ohně Pán ohně Peter May

Překvapivé prostředí Činy, propojení empatického a tradice vyznávajícího čínského vyšetřovatele s americkou patoložkou. hledající v cizím prostředí nový impuls do života. Také zajímavá zápletka - prostě tenhle autor neselže, pokud se chcete odreagovat a být vtaženi do příběhu.

01.01.2017 5 z 5

A hory odpověděly A hory odpověděly Khaled Hosseini

Poslouchala jsem audioknihu a doporučila bych příběhy tohoto mladého afgánského vypravěče poslouchat. Mnohovrstevný příběh s jednou prolínající se linií tragedie rozdělení dvou sourozenců, příběh o chudobě i bohatství života afgánců, příběh o zmařených nadějích, o iluzích a o nalezení smyslu života. Příběh krásný až poetický, příběh plný emocí, ale i příběh o obyčejném žití.

15.03.2016 5 z 5

Zimní hrob Zimní hrob Peter May

Peter May povýšil krimiromán na sci-fikrimiromán a opět skvěle.

10.01.2025 5 z 5

Vinice ve Francii Vinice ve Francii Julie Caplin

Nepřeslazená romance z vinic, na kterých zrají hrozny určené k výrobě šampaňského, příběh kolem svatebních příprav, vína a vaření, dokonce tajemno z válečné doby a vztahy... tentokrát autorka vytvořila delikatesnější příběh.

09.01.2025 4 z 5

Chlorid sodný Chlorid sodný Jussi Adler-Olsen

Tentokrát hodně mrtvol, vrah je přesvědčen o poslání ,,anděla očisty,, od zlých a zkažených hříšníků. Vrah je v této krimi skutečně složitou osobností s komplikovanou minulostí a narušenou psychikou, vzbuzuje místy soucit a nelze nepřemýšlet o tom, co tuto ženu vedlo k tak iracionálnímu chování. Složitou situací s řešením starého případu se potýká i vyšetřovatel Carl Mørck a končí za mřížemi. Takže.... jak to bude dál?

05.01.2025 3 z 5

Daleko od hlučícího davu Daleko od hlučícího davu Thomas Hardy

Všechny Hardyho knihy jsem četla jako dospívající, ale tohle byla moje první kniha od autora, který si mě získal drsným, ale i krásným popisem anglického venkova a jeho obyvatel, jejich nelehkých osudů a jejich potýkáním se s realitou.

25.12.2024 4 z 5

Vlaštovčí kopec Vlaštovčí kopec Donna Everhart

Román z drsné doby, drsného prostředí, s drsnými osudy hlavních hrdinů,hledajícími svou cestu životem a přece mu nechybí také romantická linka, která vše to drsné zjemňuje a činí čtivým až do konce.

18.11.2024 5 z 5

Jeřabinový dům Jeřabinový dům Marie Hajdová

Novodobý vesnický román pro ženy, jež se vyrovnávají s mateřskou rolí, s minulostí, se současností a vztahy. Návrat domů, znamená pro každého něco jiného, může být i útěkem, též hledáním a přijetím.

02.11.2024 4 z 5

Normální lidi Normální lidi Sally Rooney

Velmi čtivá, soudobá, mladistvá, romantická a dokonce existenciální literatura z vysokoškolského prostředí. Autorka, ač mladá, vzbuzuje naději na ještě lepší knihy.

23.07.2024 5 z 5

Lovci hlav Lovci hlav Jo Nesbø

Tak tohle byla ukázka všestranného spisovatelského nadání Jo Nesba, musel se i autor při psaní bavit, když čtenář má na líci po celou dobu lehký úsměv, který vede k otázce,, už bylo dost drsné, temné, tragické severské krimi,,?

29.05.2024 5 z 5

Svědomí proti násilí Svědomí proti násilí Stefan Zweig

Co dodat historie nás učí, posunuje, posiluje. I sebelepší myšlenky, sebelepší ideje a sebelepší úmysly se mohou proměnit v nástroj proti lidskosti. ,,Zabít člověka, to nikdy neznamená hájit nějaké učení, nýbrž zabít člověka.,, kniha plná hlubokých myšlenek a polemik.

16.05.2024 5 z 5

Hovory s T. G. M. Hovory s T. G. M. Karel Čapek

Skvělé dílo, které vzniklo díky dvěma významným osobnostem. Jsem ráda, že jsem se konečně odhodlala k poslechu tak náročné literatury a poznala významného myslitele, filosofa, politika, demokrata, ale též opravdového člověka, s hlubokou vírou a silnými morálními zásadami, našeho prvního prezidenta prostřednictvím vzpomínek a rozhovorů sepsaných vynikajícím spisovatelem K. Čapkem.

21.04.2024 5 z 5