ujira komentáře u knih
,,Dánovky,, jak jim říkám, se čtou vždy dobře, i když autor trochu námět přepískne a pustí se do politického trilleru ze Slovenska. Ale možná v reálu je to ještě horší. D. D. umí psát a píše rád a to je poznat.
Velký básník, úžasný člověk, nádherné barvité vzpomínky - to se mi vybaví při vyslovení jména Jaroslav Seifert a s touto knihou ještě vzpomínka na milého přítele, taktéž úžasného člověka a sochaře,který mi ji doporučil a půjčil.
Zase jedna z vydařenějších páně Vondruškových historických detektivek. Mělo to šmrnc, zajímavý námět a také rozdělení pátračských úloh bylo nezvyklé.
Odbornou stránku nehodnotím, nicméně je to podnětné čtení až na poslední část, to pro homo sapiens nevyznívá moc nadějně.
Velmi mne překvapila mladá autorka, která se pustila do tragické historické novely a depresivní námět zpracovala bohatým jazykem a postavy vykreslila syrově, ale plně a krásně.
Hezká severočeská novela o životním zrání tří mladých mužů s lehkým filosofickým podtextem.
Dobrá oddechovka, ačkoli až moc autor popustil uzdu fantazii. Dramatičnost na úkor stylu.
Silný a emotivní příběh o mateřské lásce, o lásce k lidem prokazované jednoduše navzdory době, hrůzám, šílenostem a prostředí. Nic podobného jsem zatím nečetla, navíc věnovaného holokaustu a romům.
Dánovy detektivky jsou nejen napínavé, ale i vtipné a lidsky napsané. Nejsou to vykonstruované, brutální prózy, které mají pouze děsit a napínat, jsou to příběhy, které se mohly opravdu stát. Ačkoli této knize bych vytkla trochu méně propracovaný závěr. Ale každý den nejsou vánoce.
Pokud styl psaní měl podtrhnout nudnou a stereotypní atmosféru života mladé rodiny, pak se to asi autorce povedlo. Jinak jen plytký návod na destruktivní přežívání.
Díky skvělému načtení se mi kniha líbila. Téma jak stará dáma vzpomíná na překonávání krutostí života, genocidu, totalitu, válku láskou a vařením, bylo pokusem odlehčit neodlehčitelné všechno zlo světa. Ale možná jen takhle mohli lidé nést tíhu války, totality, že se upnuli k obyčejným radostem života a prostě žili. Přesto není kniha literárním skvostem, nějak postrádám vedle nadsázky uvěřitelnost.
Skvělé postřehy, úžasný smysl pro vystižení české osobitosti ať už kladné, či záporné. Páně Szczygielowy reportáže z Česka se čtou velmi dobře.
Audioverze se mi velmi líbíla, celkové zarámování hudbou a doprovodnými modlitbami podtrhuje truchlivost místa a události. Líčení události jednotlivými postavami dodává tajuplnosti až mystičnosti vyprávění, které posléze vede k odhalení vraha.
muži nepochopí, co se prožene opuštěné ženě hlavou, jak hledá příčinu a důvod, proč byla opuštěna, jak se hroutí a dělá nesmyslné věci, jak dlouho a těžko se hrabe nahoru. Žena nechápe, jak snadno muž opouští, jak vše hodí za hlavu a už se minulostí nechce zabývat. Ale zanechá to stopu na muži i ženě.
Znovu mne překvapilo téma, které se, kromě mrtvol, ztráty paměti a fingované sebevraždy pro záchranu dítěte,vine románem - záchrana včel a výzkum chemických látek, které nezabíjejí okamžitě, ale skrytě. Znovu téma, které působí tak reálně, až to nahání strach, jak to bez včel dopadne.
Přestože autor je skvělým vypravěčem a jeho knihy jsou navíc zajímavé tím, v jakém prostředí rozehrává děj, tahle kniha, zejména zbrklým zakončením, bude patřit k méně povedeným. Ale i tak patří k těm lepším detektivním románům současnosti.
Neuvěřitelný příběh tří židovských matek, které přivedly své děti na svět na konci války, za podmínek, které jsou neslučitelné se životem. O síle, nezlomném naději, že děti donosí a porodí, i když se neznaly a navzájem o sobě nevěděly se pak podělily se svými dětmi a teprve několik let po válce se jejich děti setkaly a poznaly i s těmi, kdo jim pomohli v nejtěžších chvílích a zachránili je pro život.
Tak trochu vizionářský román, mrazilo mne při poslechu, jak se námět knihy letos podobně vyplnil. Sice nešlo o virus Španělské chřipky, ale přišel z Číny, není tak smrtelně nebezpečný, ale také si s ním neumíme zatím poradit a souvisí s migrací a cestováním.
Kromě zápletky se znovu v románu rozehrává vztah mezi americkou patoložkou a čínským vyšetřovatelem, tentokrát na americké půdě a přestože mi konec románu přišel až trochu zbytečně vystupňovaný a násilně a zběsile vykonstruovaný, konečně pro hlavní dvojici svitla naděje a důvod překonat všechny rozdíly a být spolu.
Některé sci-fi vize se mohou naplnit a ta představa mne děsí, protože téma není zas tak nepřestavitelné a nenaplnitelné. Jinak souhlasím, že seriál byl bohatší, svižnější a napínavější.
Ale i kniha je díky velmi nosnému námětu čtivá.