Vakalik
![Nejlepší víkend Nejlepší víkend](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387884/nejlepsi-vikend-tUp-387884.jpg?v=1539520596)
Není to zlé, je to taková klasická hatlovská oddychovka. Stále ten samý námět, podobné zvraty... Ale já mám Hartla ráda.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Jeden z nás Jeden z nás](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/433030/jeden-z-nas-51i-433030.jpg?v=1585339989)
Shari Lapenu mám moc ráda, ale tahle kniha mě popravdě trochu zklamala. Děj je předvídatelný a chybí mi tam hlubší analýza do myšlenek postav. Pro mě to byl takový tuctový knižní thriller, který mi v paměti zapadne mezi mnoho dalších momentálně vycházejících.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Tajemství sídla Craven Manor Tajemství sídla Craven Manor](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413458/tajemstvi-sidla-craven-manor-PGp-413458.jpg?v=1560505396)
Osobně mi vůbec nevadí že má kniha stejný námět jako předchozí Dům rodu Ashburnů. Opuštěný strašidelný dům mimo civilizaci, je vděčné a bohaté téma, pokud se zpracuje dobře. Tady se to za mě tolik nepovedlo, ne tolik, jako v první knize. Líbí se mi hlavní hrdina, je mi sympatický. Líčení domu je právě tak podrobné, aby vylíčilo atmosféru, ale ne tolik, aby čtenáře nudilo. Autorka si většinu knihy hraje s odkrýváním charakteru hlavních postav, nechává čtenáře v nejistotě, která stránka osobnosti je pravdivá. Do poslední chvíle jsem tak nevěděla, jak děj vlastně skončí. Co se mi ale na knize nelíbí je ta nereálnost. Zpočátku se nad některé věci dá povznést, ale poté už jsou určité situace za hranou uvěřitelnosti. Bratranec, skrytá vesnice... Nechci prozrazovat víc. Ale Přijde mi, jak kdyby se autorka u tohoto tématu už vyčerpala, a nevěděla co vymyslet, aby děj odlišila od první knihy. I tak se ale ráda pustím do jejího dalšího díla.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Paní smrt: Vzpomínky Stalinovy odstřelovačky Paní smrt: Vzpomínky Stalinovy odstřelovačky](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418532/pani-smrt-vzpominky-stalinovy-odstr-xSZ-418532.jpg?v=1566570910)
Vojenská literatura je mi velice blízká a Ljudmilu Pavličenko nesmírně obdivuji za to, jak dokázala obstát (a nejen to) v převážně mužské profesi. Ljudmila knihu pojala jako vyprávění o svém životě a líbí se mi, že většinu knihy věnovala svým vojenským zážitkům. Je až neuvěřitelné, co lidé, ať už vojáci nebo obyčejný lid museli zažívat. Životnost vojenského odstřelovače na frontě je průměrně 3 týdny. Tato žena dokázala mnohem víc. Kniha se čte lehce a je napínavá.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Madisonské mosty Madisonské mosty](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/1906/madisonske-mosty-madisonske-mosty.jpg?v=1732616680)
Krátký příběh o lásce, který asi nic nepřekoná. Občas atmosféru kazí jazyk - nevím, jestli to není jen překlad. Člověk v díle nesmí hledat realitu - aby se člověk během pár minut zamiloval na celý život a i za X let bolestně vzpomínal se asi nestane.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Věř mi Věř mi](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387996/ver-mi-dhv-387996.jpg?v=1537558725)
Začátek byl takový rozpačitý, nicméně pak se děj rozjede. Líbí se mi zápletka, chvíli je z toho člověka až zmatený. Konec vše vyjasní.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Petr a Lucie Petr a Lucie](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/1584/petr-a-lucie-oMP-1584.jpg?v=1583076546)
Četla jsem knihu jednou na gymplu a pak až teď po deseti letech. Pamatovala jsem si to jako krásnou knihu, ke které se chci někdy vrátit. Nyní jsem trochu pozměnila názor. Dějově je kniha opravdu zajímavá. Ale na mě až moc filosofická a občas jsem se až nudila.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/355873/uz-nikdy-pesky-po-armenii-a-gruzii-3IQ-355873.jpg?v=1506447139)
Knihu jsem nečetla, ale poslouchala jako audio knihu. Zpětně jsem za to ráda. Kniha nebyla špatná, ale mám asi raději dějové knihy s vývojem. Proto jsem ráda, že mi tato kniha vyplnila chvilky, kdy jsem se nemohla na 100% soustředit (běh, uklízení atd.), protože je nenáročná a když se při poslouchání na chvíli zamyslíte nad něčím jiným, nic vám neuteče.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![V pasti lží V pasti lží](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/368180/v-pasti-lzi-5jt-368180.png?v=1650450236)
B. A. Paris se zařadila mezi moje oblíbené autorky thrillerů. Kniha byla promyšlená, napínavá a děj měl spád.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386927/aristokratka-a-vlna-zlocinnosti-na--NxO-386927.jpg?v=1534277209)
První knihu jsem milovala. Druhá se mi líbila. Třetí už mě hodně nebavila a tohle je podle mě odpad. Mám ráda autorův smysl pro humor, ale tady už opravdu vymýšlí nereálné scénáře za každou cenu. Za mě odpad, který měl zůstat navždy jen v poznámkovém bloku v počítači.
![Hotýlek Hotýlek](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/235353/hotylek-blc-235353.jpg?v=1462435939)
Za mě třetí nejlepší dílo (ze čtyř) od autorky. Nebylo to špatné, četlo se to hezky, ale chyběl mi tam trochu náboj, jiskra, nějaká pointa. Klidné čtení na podzimní večery.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Tiché roky Tiché roky](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402756/tiche-roky-yGd-402756.jpg?v=1601732075)
Za mě tedy nejslabší kniha autorky. Žádná postava mi nebyla sympatická, nemohla jsem se do postav nějak vcítit. Četlo se to hezky, ale už tak od půlky knihy bylo jasné, jak kniha dopadne a kde je zakopaný pes. Chybělo mi takové to překvapení na konci, jako bylo u Hany.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Znamení osudu Znamení osudu](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/336043/znameni-osudu-ZrK-336043.jpg?v=1583480275)
SPOILER
Mladá Němka přijede na Nový Zéland a během pár dnů sbalí 3 chlapy. Všichni ji hrozně milují a se všema se hned líbá. Dočetla jsem to jen proto, že mě zajímalo, jak se spojí dvě hlavní dějové linie. Musím dát aspoň jednu hvězdičku…
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/341619/za-zavrenymi-dvermi-EZ6-341619.jpg?v=1492608171)
Těchto thrilleru a malinko detektivek se v poslední době vyrojilo hodně. Právě proto je těžké najít dílo, které opravdu stojí za přečtení. Spousta z toho jsou braky a Rychlokvašky. Za zavřenými dveřmi mě mile překvapilo. Do děje jsem se rychle vžila a soucítila z hlavní postavou. Ano, dílo je trochu neuvěřitelné, protože v reaálu by některé věci jen těžko prošly, ale o to je to napínavější. Spíš je mi divné, že si nikdo z ostatních postav nevšiml konce a neřešil to. Ale je to jen kniha :-)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Postel, hospoda, kostel Postel, hospoda, kostel](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/308902/postel-hospoda-kostel-CrA-308902.jpg?v=1476311048)
Ke knize mě přivedl jeden kolega, který si čtení velice chválil. Pana Czendlika jsem neznala. Ale jsem mile překvapena, jak otevřené má názory a nebojí se je vyslovit nahlas. Nedivím se, že je miláčkem nejen našeho národa, jelikož dělá církev lidštější.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Poslední aristokratka Poslední aristokratka](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134832/posledni-aristokratka-uqy-134832.jpg?v=1462617396)
Perfektní kniha, občas jsem se smála i nahlas. Něco nového ve světě knih.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Eugenie: Příběh české hoteliérky Eugenie: Příběh české hoteliérky](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421919/eugenie-Gwj-421919.jpg?v=1569532851)
Libi se mi vypravny styl autorky, dej me bavil, ackoliv nektere pasaze mi prisly trosku pretazene mimo realitu. Za me hezka kniha.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Osm hor Osm hor](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/349488/osm-hor-ihJ-349488.jpg?v=1503425325)
Tohle me moc bavilo. Italii mam moc rada a zejmena hory. Je to takovy holcici sen, zkusit si rok zit v horach a starat se sama o sebe.
Moc me bavil jak pribeh, tak jazyk. Kniha v sobe nese spoustu zamysleni, aniz by slozite filosofovala a strhavala od deje. Urcite si autora jeste vyhledam.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Tři přání Tři přání](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/299069/tri-prani-xj8-299069.jpg?v=1474034171)
Schválně píšu recenzi až po pár měsících. Chtěla jsem otestovat, zda mi z knih zůstane něco v paměti. Z většiny ano, z této bohužel. Moriarty píše jednoduché, zábavné ženské knihy a tak by to mělo být. Perfektně si u nich odpočinu a nepřemýšlím nad složitým dějem, a navzdory oblibě "těžkého" čtení je mám ráda. Ale děj už po půl roce bohužel komentovat nemohu :)