valky valky komentáře u knih

Co život dal a vzal Co život dal a vzal Betty MacDonald

Opět velmi krásně popsaný příběh ze života spisovatelky, která svým neotřelým způsobem líčí zážitky z léčebny.

08.03.2019 5 z 5

Čarodějův učeň Čarodějův učeň Otfried Preussler

První kniha, kterou jsem kdy přečetla. Moje opravdu veliká srdeční záležitost. Knihu miluju a četla jsem ji nespočetněkrát. Byla jsem se dokonce v Lužickém Srbsku podívat na Černý mlýn. Určitě stojí za návštěvu.

Máj Máj Karel Hynek Mácha

Moje srdeční záležitost.... miluji tuto úžasnou báseň.

Skleněný trůn Skleněný trůn Sarah J. Maas

První kniha této autorky (pokud se nemýlím) a první kniha série. Ze začátku mi trochu lezlo na nervy, že vycvičená vražedkyně je taková "cíťa". Dlouho jsem se nemohla začíst a říkala jsem si "co na tom sakra všichni máte?"... Potom ale kniha nabrala spád a posledních cca 15 kapitol jsem přečetla na jeden zátah. :-D
Myslím, že citlivost a nerozvážnost hlavní hrdinky je způsobena životním příběhem, věkem a také tím, že je to přeci jen stále žena. Což se mi nakonec zalíbilo. Uvidíme, co nabídnou další díly.

02.01.2025 3.5 z 5

Květy zla Květy zla Charles Baudelaire

Květy zla a obecně prokleté básníky jsem četla "v pubertě". Absolutně jsem jim propadla, sama jsem se cítila v té době pohlcená temnotou a temnými myšlenkami. Hraju si s myšlenkou se k básnické sbírce vrátit a porovnat si v sobě pocity, které mám z knihy v sobě do dnes a to, jak na mě bude působit kniha nyní.

02.01.2025 5 z 5

Společenstvo Prstenu Společenstvo Prstenu J. R. R. Tolkien

Knihu jsem četla v dětství. Asi moje první fantasy, které jsem četla a uhranula mě. Filmy pro mě byly zklamáním.

Máj / Kytice Máj / Kytice Karel Jaromír Erben

Srdeční záležitost.

Továrna na sny Továrna na sny Anie Songe

Taková pohodová oddechovka, kterou má člověk hned přečtenou. Ale žádné větší stopy ve mně nezanechala.

07.03.2019 2 z 5

Jmenuju se Ozzy Jmenuju se Ozzy Ozzy Osbourne

Knihu jsem slyšela jako audioknihu. Poslouchali jsme jí spolu s manželem. Jen tedy, proč na knihu tohoto ražení byl vybraný zrovna pan Otokar Brousek - tomu nerozumím. A milovníka hudby nepotěší ani špatně čtená jména a názvy skupin... :-)

04.02.2025 4.5 z 5

Půlnoční koruna Půlnoční koruna Sarah J. Maas

(SPOILER) Do prvního dílu jsem se nemohla začíst a chytil mě až od poloviny - za to potom už mě nepustil.
V prvním díle jsem si nemohla zvyknout na představu, že takto jedná a přemýšlí nájemná vražedkyně, která je od dětství pro tyto účely cvičena.
Když pak pomalu odkrýváme její historii, začínáme chápat i ty důvody proč je tak křehká, proč je tak citlivá a zároveň tak chladná.
Druhý díl mě absolutně pohltil, přečetla jsem ho za 4 dny - kdy jsem chodila do práce a musela trochu fungovat. :-D Velice mě zabolela situace s Chaolem a Nehemií. Byla to taková světla ve tmě. Ale uvidíme, jaké tajemství a díly do skládačky odhalí další díl...

06.01.2025 5 z 5

Věž úsvitu Věž úsvitu Sarah J. Maas

Jako asi jedna z mála, jsem se na tento díl moc těšila. Protože Chaol se mi, jako postava, líbí už od prvního dílu. Mám ho opravdu ráda a moc mě baví.

Knihu jsem četla jako tandem read s Bouří a musím říct, že jsem se opravdu těšila na kapitoly, kdy přeskočím od bojů a stresu a začtu se do příběhu Chaola a Yrene.

K Nesryn jsem si hledala cestu a tato knížka mi jí pomohla najít. Konečně rozkvetla v nádhernou květinu a můžeme vidět, jak úžasná osobnost to je. :-)

18.03.2025 4.5 z 5

Říše bouří Říše bouří Sarah J. Maas

Knihu jsem četla jako tandem read společně s Věží úsvitu. Byla jsem ráda, že to čtu takto dohromady. Nicméně přeskakování mezi knihami a hlídání kapitol bylo trochu "na palici" a jsem ráda, že to mám za sebou.

Nicméně, co mě teda štve, od nástupu Rowana na scénu.. proč, do**ele prooooč někdo přeloží jméno Rowan jako Jeřáb...
Tolik překlepů a chyb v jedné knize jsem snad ještě neviděla... Editor měl dovolenou? Četla jsem jako e-knihu.

Jinak jsem z knihy byla nadšená, byla napínavá... Jen moc nemusím scény s boji, protože jsem v tom upřímně mnohdy ztrácím.

A ten konec? Nooo... jak jsem si chtěla dát pauzu, abych sérii nedočetla tak rychle... Nemůžu a jdu koupit další díl. :-)

18.03.2025 4 z 5

Pět holek na krku / Trest Pět holek na krku / Trest Iva Hercíková

Četla jsem to v pubertě. Knížku mi koupila na dovolené mamka s tím, že to četla v mém věku. Mě to v té době docela chytlo a líbilo se mi to. :-) Dnes nevím, jak bych hodnotila s odstupem času a v jiné životní fázi.

04.02.2025 4.5 z 5