valky
![Jmenuju se Ozzy Jmenuju se Ozzy](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466377/jmenuju-se-ozzy-F2H-466377.jpg?v=1613580381)
Knihu jsem slyšela jako audioknihu. Poslouchali jsme jí spolu s manželem. Jen tedy, proč na knihu tohoto ražení byl vybraný zrovna pan Otokar Brousek - tomu nerozumím. A milovníka hudby nepotěší ani špatně čtená jména a názvy skupin... :-)
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
![Pět holek na krku / Trest Pět holek na krku / Trest](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/217920/pet-holek-na-krku-trest-217920.jpg?v=1407231989)
Četla jsem to v pubertě. Knížku mi koupila na dovolené mamka s tím, že to četla v mém věku. Mě to v té době docela chytlo a líbilo se mi to. :-) Dnes nevím, jak bych hodnotila s odstupem času a v jiné životní fázi.
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
![Královna stínů Královna stínů](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/289317/kralovna-stinu-CO8-289317.jpg?v=1621366298)
Do tohoto dílu jsem se nějak nemohla začíst. Trvalo mi zhruba polovinu knihy, než jsem knize absolutně propadla. Přiznám se, že pasáže s Manon mě už od předchozího dílu mírně nudily a rozčilovaly. A to ačkoliv jsem cítila, že to v nitru není taková potvora, jakou by z ní její babička chtěla mít.
To vše se změnilo v závěru knihy, kdy jsem opravdu hltala každou stranu textu.
Co se mi líbí na autorčině stylu psaní je proplétání příběhů a vyprávění, kdy stejnou situaci vnímáme skrze jinou postavu. Těším se na další díl.
Co je ale strašný - proč se v českém překladu Rowan jmenuje Jeřáb?
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
![Půlnoční koruna Půlnoční koruna](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/259919/pulnocni-koruna-CO7-259919.jpg?v=1621365863)
(SPOILER) Do prvního dílu jsem se nemohla začíst a chytil mě až od poloviny - za to potom už mě nepustil.
V prvním díle jsem si nemohla zvyknout na představu, že takto jedná a přemýšlí nájemná vražedkyně, která je od dětství pro tyto účely cvičena.
Když pak pomalu odkrýváme její historii, začínáme chápat i ty důvody proč je tak křehká, proč je tak citlivá a zároveň tak chladná.
Druhý díl mě absolutně pohltil, přečetla jsem ho za 4 dny - kdy jsem chodila do práce a musela trochu fungovat. :-D Velice mě zabolela situace s Chaolem a Nehemií. Byla to taková světla ve tmě. Ale uvidíme, jaké tajemství a díly do skládačky odhalí další díl...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Květy zla Květy zla](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/3673/kvety-zla-3673.jpg?v=1255632807)
Květy zla a obecně prokleté básníky jsem četla "v pubertě". Absolutně jsem jim propadla, sama jsem se cítila v té době pohlcená temnotou a temnými myšlenkami. Hraju si s myšlenkou se k básnické sbírce vrátit a porovnat si v sobě pocity, které mám z knihy v sobě do dnes a to, jak na mě bude působit kniha nyní.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531510/s-kouzelnickou-hulkou-magicke-dospi-65c206077bdd6.png?v=1707214343)
Kniha se mi moc líbila. Tom je sympaťák od pohledu a pokud by vám přeci jen sympatický nebyl, nevěřím, že se do něj po přečtení jeho příběhu nezamilujete. :-)
Na tomto příběhu je jasně vidět, že role ve filmu neodráží osobnost herce. Velmi citlivý a jemný kluk, který je v době dospívání celebritou. Kniha je plná humoru ale také neskutečné sebereflexe a řekla bych až pokory.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Skleněný trůn Skleněný trůn](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262381/skleneny-trun-rYA-262381.jpg?v=1621365629)
První kniha této autorky (pokud se nemýlím) a první kniha série. Ze začátku mi trochu lezlo na nervy, že vycvičená vražedkyně je taková "cíťa". Dlouho jsem se nemohla začíst a říkala jsem si "co na tom sakra všichni máte?"... Potom ale kniha nabrala spád a posledních cca 15 kapitol jsem přečetla na jeden zátah. :-D
Myslím, že citlivost a nerozvážnost hlavní hrdinky je způsobena životním příběhem, věkem a také tím, že je to přeci jen stále žena. Což se mi nakonec zalíbilo. Uvidíme, co nabídnou další díly.
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
![Kde zpívají raci Kde zpívají raci](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447981/kde-zpivaji-raci-blU-447981.jpg?v=1598943617)
Jemný příběh, který je ta silný a plný emocí, že vás nenechá chladnými.
Konec mě překvapil. Určitě stojí za přečtení.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481101/pycha-a-predsudek-Ti9-481101.jpg?v=1632301930)
Kniha se mi líbila. Ačkoliv čtu naprosto jiný žánr, chtěla jsem si tak nějak zkusit odpočinout u klasiky. Ze začátku se na mě dej trochu táhl.. Ovšem humor, kterým oplývá otec pan Bennet mě nepřestával bavit do konce knihy. :-)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kaštánek Kaštánek](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406585/kastanek-LIP-406585.png?v=1627917232)
Kniha vás okamžite vtáhne do děje a do krutostí, které se staly... A od první věty nedokážete odtrhnout oči. Brilantně napsané. :-)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zlodějka knih Zlodějka knih](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26831/zlodejka-knih-43M-26831.jpg?v=1417423706)
Velmi silná kniha. Zasáhla mě zasáhla natolik, že se mi o ní stále zdálo... už jsem se tedy opravdu těšila, až jí dočtu. Zároveň se mi pak stýskalo po Liesel. Rozhodně stojí za přečtení.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Paganiniho smlouva Paganiniho smlouva](https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86548/paganiniho-smlouva-iWW-86548.jpg?v=1564728155)
Super. Oproti prvotině Hypnotizér má kniha spád a stále stejné tempo. Skvělý příběh, napínavé čtení.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Muž, který hledal svůj stín Muž, který hledal svůj stín](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342724/muz-ktery-hledal-svuj-stin-dOc-342724.jpg?v=1493739715)
Krásné zakončení série o Lisbeth Salanderové. Bude mi chybět. Děkuji za opravdu důstojné dopsání Milénia. Autor neměl vůbec lehký úkol. Ujal se neskutečně těžké práce. Zaslouží si opravdu respekt.
Jediné chyby obou pokračování - měly málo stran. :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dívka v pavoučí síti Dívka v pavoučí síti](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248256/divka-v-pavouci-siti-KPA-248256.jpg?v=1462869472)
Bála jsem se pokračování. Ano, na Stiega Larssona nemá opravdu asi nikdo. Nicméně toto je opravdu velmi důstojné pokračování. Bylo mi jen líto, že má tak málo stran.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dívka, která kopla do vosího hnízda Dívka, která kopla do vosího hnízda](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36497/divka-ktera-kopla-do-vosiho-hnizda-zSO-36497.jpg?v=1573558583)
Nejlepší kniha z celé série. A řekla bych, že asi nejlepší kniha vůbec. Dokonalé, mistrovské dílo. Jen těžko se mi smiřovalo s tím, že už nebudu číst o Lishbeth....
Larsson byl mistrný spisovatel, a je ho opravdu neskutečná škoda. To, s jakou lehkostí dokázal vyprávět příběh Lisbeth, jak do sebe zapadal každičký dílek...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dívka, která si hrála s ohněm Dívka, která si hrála s ohněm](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21456/divka-ktera-si-hrala-s-ohnem-KLi-21456.jpg?v=1573558496)
Druhý díl, nádherný, napínavý... než jsem knihu dočetla, říkala jsem si, že si dám od Lisbeth a Mika na chvíli pauzu a otevřu něco jiného. Ovšem, konec knihy skončil v tom největším napětí, že jsem okamžitě po přečtení letěla do knihovny a začala hltat třetí díl. Fantastická trilogie.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Pro mě - nejlepší knihy vůbec. Měla jsem trochu problém se začíst do první knihy, ale zhruba od poloviny jsem četla už jedním dechem a nemohla jsem se odtrhnout. Druhá kniha byla svižná, ale ten konec... Nemohla jsem jít ani spát a musela jsem otevřít třetí díl, u kterého jsem bez dechu od první stránky. Třetí díl je určitě nejlepší z celé série. Komplikovaný příběh, do kterého Vás ale autor od prvního dílu vtáhne tak, že se v nitkách příběhu vůbec neztrácíte. Naopak. Po přečtení Milénia mám opravdu pocit, že tyto knihy nic nepřekoná.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Co život dal a vzal Co život dal a vzal](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113139/co-zivot-dal-a-vzal-lzx-113139.jpg?v=1606859445)
Opět velmi krásně popsaný příběh ze života spisovatelky, která svým neotřelým způsobem líčí zážitky z léčebny.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vejce a já Vejce a já](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/3690/vejce-a-ja.png?v=1734378949)
Velmi krásně popsaný život ženy v Americe v předválečném období. Ženy, která je zvyklá na městský život a má ráda společnost lidí. A ženy, která se najednou se svým manželem ocitne na, v podstatě, opuštěné farmě mimo "civilizaci".
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Čarodějův učeň Čarodějův učeň](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21234/carodejuv-ucen-uor-21234.jpg?v=1543153856)
První kniha, kterou jsem kdy přečetla. Moje opravdu veliká srdeční záležitost. Knihu miluju a četla jsem ji nespočetněkrát. Byla jsem se dokonce v Lužickém Srbsku podívat na Černý mlýn. Určitě stojí za návštěvu.