Veju007 Veju007 komentáře u knih

Královna rebelů Královna rebelů Lynette Noni

Tohle bylo parádní! Naprosto epická jízda, místy až překvapivě temné, nenudila jsem se ani stránku, nebylo to překombinované nějakou high-fantasy a ten finiš? K postavám jsem si vytvořila upřímný vztah, takže jsem trnula s nima a nebudu lhát, v jednu chvíli mi i zaslzely oči.
Mou jedinou obavou do budoucna je, že další díl/y dopadnou stejně bídně jako Everless či Holubice a Had, kde první díl byl taky naprosto výjimečný a podařený a pak to šlo od 10 rovnou k 0.

01.06.2022 5 z 5

Svatba naoko Svatba naoko Jo Watson

Jako takhle, po knížce jsem sáhla hlavně kvůli čtenářské výzvě - africký autor a světě div se, bylo to fajn. Jasně, celej příběh se dá odvodit už podle obálky knížky a v podstatě to je film Zkus mě rozesmát naruby, ale bylo to fakt milý a roztomilý.
Lehká jednohubka do chmurného počasí, která zahřeje u srdíčka a já se fakt bavila až tak, že možná své krváky a horory a thrillery proložím příště další Jo Watsonovou.

28.01.2022 3 z 5

Den mrtvých Den mrtvých Mark Roberts

Třetí případ Evy Clayové se zabývá vraždami usvedčenývh pedofilů, kdy veřejnost vnímá vraha jako hrdinu.
Příběh je rozhodně zajímavý a rozplétání případu je často překvapivé, ale v týmu je asi 8 detektivů a já byla věčně zmatená, kdo je kdo.
Zároveň se celý případ vyřeší asi za den a půl včetně DNA analýz, krevních rozborů a super počítačových operací, takže to ne mě nepůsobí úplně reálně a měla jsem s tím problém už v předchozí knize.
A třetí můj problém je, že to bylo tak strašně průhledný, že jsem od první kapitoly přesně věděla, kdo je vrah, a že já jsem na tohle většinou tupá.

21.10.2021 3 z 5

Les sebevrahů Les sebevrahů Jeremy Bates

Aokigahara, aneb les sebevrahů je reálné místo v Japonsku, kam chodí lidé spáchat…co asi. A naše skupina hrdinu se rozhodně vydat se do tohoto lesa na výpravu, protože to bude přece strašná bžunda. No, tak úplně néé a hodně rychle se to zvrtne.
Knížka je strašná bichle, ale příběh překvapivě rychle plyne. Nemůžu ale napsat víc, abych nespoilerovala. S filmem s Margaery Tyrell to má ale společného tak maximálně místo.
Neurazí, nenadchne, průměr za 3 hvězdičky.

19.10.2021

Pacient Pacient Jasper DeWitt

Velmi zvláštní kniha o psychatrické léčebně a jednom speciálním pacientovi (překvapivě).
Zajímavý styl psaní, vše je podáno formou blogových zápisků a hlavní hrdina skrz ně promlouvá přímo k vám, ale jinak bohužel docela tuctovka, která se pokouší o příběh à la Stephen King.

31.07.2021 3 z 5

Kill Creek Kill Creek Scott Thomas

Tohle bylo povedený! Je to takový pomalý a utahaný, ale jenom v tom nejlepším slova smyslu.
Krásně vykreslené postavy, chápete, kdo, co a proč dělá, dává to všechno smysl a je to celý hezky konzistentní. Strašně oceňuju, že autor dokázal přijít v podobě 4 spisovatelů se 4 různými druhy hororu.
Ano, úplně jsem se nebála, ale to je můj problém, jen málo knížek mě dokázalo vyděsit.
Kill Creek je přirovnávaný k Osvícení a nějaký drobný nuance jsem tam viděla taky, ale není to na škodu.
Tuhle knížku si dokážu úplně bez problému představit na Netflixu.

09.05.2021 4 z 5

Devátý spolek Devátý spolek Leigh Bardugo

Tak tohle bylo úplně mega úžasný, boží, skvělý a wow!
Prostředí elitní univerzity a spolků, okultismus, temná magie, duchové, čáry a skvělé postavy! Chvílemi mi to strašně připomínalo filmového Constantina.
Jednalo se o mé první setkání s Leigh Bardugo, Šest vran ani Grišu ani nemám v plánu číst, ale tohle prostě nemělo chybu, celou dobu jsem nevěděla, co si o čem/kom myslet, komu věřit, prostě skvělý literární zážitek a okamžitě mi dejte další díl!!!

09.02.2021 5 z 5

Rozetmění Rozetmění Jay Kristoff

Další trilogie úspěšně dočtena. Třetí díl Nikdynoci pokračuje na vlně prvních dvou dílů a je stejně popisný, vulgární, drsný, krvavý a nemilosrdný.
Některé zvraty naprosto nečekané (cca v půlce knihy mi fakt padala brada!), některé jasné, jak facka. Styl psaní Jaye Kristoffa se mi líbí, poznámky pod čarou mě bavily.
Je to horší, než jednička a dvojka? Já byla spokojená a to je hlavní. Tleskám, že vytvořený svět je konzisntní, dává smysl a nestalo se to, co například u Everlessu.
Takže za mě dobrý a těším se na autorovu novinku Empire of the Vampire, protože kdo jako nezbožňuje upírský ságy!

29.01.2021 4 z 5

Navždycky Navždycky Nofreeusernames (p)

Navždycky je teen romanťárna s popkulturními narážkami, lehce nesympatickou hlavní postavou a zajímavými vedlejšími postavami (nejvíc mě bavila Ava a Liam).
Nejzajímavější a nejzábavnější mi přišly messengerové konverzace, překvapivě tam jsem cítila nejvíc emocí.
Když jsem se ale dozvěděla, proč se knížka jmenuje Navždycky, mé srdce zaplesalo a skóre se ze dvou hvězd změnilo na tři.
Co je fakt průs*r je vazba knihy, ještě teď mě bolí zápěstí a v palci levé ruky mám vytlačený důlek. Přitom je knížka fakt krásně graficky zpracovaná, ale pokud si nechcete zlomit hřbet tohoto paperbacku, tak se vám bude číst (a držet) fakt blbě.
A trošku mě mrzí, že je to zasazený do prostředí americký střední, trošku mi to kazilo zážitek, nějak jsem se nedokázala pořádně vcítit. Anebo jsem na teen knížku už prostě stará. A hlavně teda jestli ještě jednou uvidím spojení “feel good romance”, tak se fakt picnu.

01.11.2020 3 z 5

Noci běsů Noci běsů Kateřina Šardická

Noci běsů se odehrávají na dědině, která je protkaná pověrami, uctíváním božstva a zajímavými tradicemi. Nářečí vesnice krásně dokresluje atmosféru. Pronášené kouzelné formulky taktéž (komu se vybavily Čarodějky?!).
Kniha má zajímavý příběh, ale nepřijde mi až tak zajímavě zpracován. První půlku knihy se jen dozvídáme informace, které se často opakují, je to zdlouhavý a děj se téměř neposouvá kupředu, druhá půlka pak najednou mrknutím oka uteče a přišlo mi to občas až moc uspěchaný, hlavně samotný závěr, nedozvěděla jsem se vše, co jsem chtěla.
Je to škoda, je to zajímavé a autorka mě strašně baví a rozhodně po ní sáhnu i s další knihou.
A pozor, opravdu to není horor. Nebo už jsem otrlá, ale Sára mi přišla strašidelnější. A asi se mi i líbila víc. Ale kudos za to, že tam není žádná milostná linka!

24.10.2020 3 z 5

Inspekce Inspekce Josh Malerman

Tak se mi konečně podařilo dočíst Inspekci a teda...hmm...asi jsem docela zklamaná.
Nápad na knížku skvělý! Dvě oddělené věže, v jedné se vychovávají dívky, v druhé chlapci, protože opačné pohlaví přece rozptyluje. Ale zpracované to mohlo být jinak. Některá místa zdlouhavá, nudná, až k nepochopení (kdo to celé financuje?), ale třeba posledních 50 stránek až moc k neuvěření, byť asi nejzajímavější.
Takže za mě bohužel spíš ne.

11.06.2020 3 z 5

Holubice a had Holubice a had Shelby Mahurin

*Magic always comes with a price.*
To už mě naučil Rampelník v seriálu On e Upon a Time a teda tady to platí dvojnásob.
Holubice a had je skvělá, fakt skvělá knížka a nálepku #humbooktip si opravdu zaslouží. Naprosto bravurně vykreslený magický svět s jasnými pravidly, tomu opravdu tleskám.
Vztah dvou hlavních hrdinů je tady tak skvěle vykreslený, dlouho jsem něco takhle krásnýho a neuvěřitelně vtipnými nečetla. Tolik sarkasmu a sprostých slov jsem naposledy viděla u Jaye Kristoffa a jeho série Nikdynoc, a Lou mi na začátku Miu hodně připomínala.
Fakt, fakt skvělá knížka! Já se teď jen můžu modlit ke všem knižním bohům, aby druhý díl byl minimálně stejně dobrý, jako první! Protože první Everless byla taky top stop a dvojka to celý úplně pohřbila.

06.05.2020 4 z 5

Pozvaní Pozvaní Jennifer McMahon

Teda, tak tohle bylo velký dobrý! ????????
Duchařský příběh je napínavý hned od první stránky, ale je to tak příjemně strašidelný. Není to úplně děsivý horor, u kterého byste se hrůzou nemohli nadechnout, ale i tak je to dechberoucí počtení. Chování postav dává hlavu, zvraty jsem zase nečekala a byl to opravdu strhující příběh. Prostě naprostá spokojenost!
Rozhodně se jedná o nejlepší autorčinu knížku!

13.04.2020 5 z 5

Vražedný rozsudek Vražedný rozsudek Andreas Gruber

Tohle bylo super! Pěkně nechuťácký, to já můžu. Někdy uprostřed mi to přišlo zbytečně natahovaný, ale pak se to zase parádně rozjelo a já pomalu nestačila otáčet stránky!
Je to zvrácený a tak strašně moc brutálně zamotaný, ale byl vážně skvělej pocit, jak se to pomalu rozplétalo a začalo to dávat smysl. Fakt skvělý, dokonce se mi to líbilo o fous víc, než první díl Vražedná lhůta.

09.03.2020 4 z 5

Konec Konec Mats Strandberg

Mně se právě podařilo dočíst ještě tuhle knížku. Je o konci světa. O tom, jak se s tím lidé vyrovnávají, jak hledají “útěk z reality”, například v podobě řešení vraždy kamarádky. Autor to popisuje naprosto bravurně, při několika pasážích jsem měla slzy v očích a posledních 15 stránek jsem právě hystericky probrečela.
Protože si chtě-nechtě představujete, co byste dělali vy.
P.S. Pokud jste viděli film Melancholia, tak přesně něco takovýho budete při čtení zažívat.

01.03.2020 4 z 5

Rez & záře hvězd Rez & záře hvězd Tammy Greenwood

Rez a záře hvězd je na doporučení od @kate_valter . Psychologický román podle skutečných událostí o únosu Sally Hornerové a její dvouletém psychickém a fyzickém trýznění. Příběh o naivitě, bolesti, zradě, bezmoci, nevinnosti. To vše a mnohem víc dostanete při čtení tohoto příběhu.
Nevzpomínám si, kdy naposledy se mi podařilo přečíst za jeden den 300 stránek. Je to děsivý a já chci doufat, že v dnešní době se snad něco takového stát nemůže, prosím.
Nejde napsat, že je to skvělá knížka, že se čte dobře a že je to zajímavý příběh. Teda vlastně jde, pokud všude použijete uvozovky. Uff...
Ruth ????

18.02.2020 5 z 5

Panství krve a kovu Panství krve a kovu Sara Holland

Bože, tohle bylo dobrý! Až jsem si z toho poprskala telefon.
Panství krve a kovu, kde se platí časem - vaší krví, která se pomocí magie mění na mince. Super nápad! Do toho se zamotává obyčejná dívka, princezna, lordi, královna a pověsti o Čarodějce a Alchymystovi.
Tohle mě opravdu bavilo, hltala jsem každou stránku, fakt fakt fakt je to dobrý!! Prostě okamžitě někdo zařiďte druhý díl!!
Everless vám dá všechno, co vám ve Furyborn chybělo. Opravdu jsem si při čtení uvědomovala, jak skvělý mohl Furyborn být a jak propracovaná Everless je.
P.S. Od začátku mi bylo jasný, že to s Liamem dopadne přesně takhle!!

27.10.2019 5 z 5

Letní děti Letní děti Dot Hutchison

Já tuhle sérii naprosto zbožňuju!
Třetí díl opět naprosto vtahuje do děje brutálním způsobem, neboť “pomsta nebyla ještě nikdy tak krutá”!
Po druhém dílu, který byl po fenomenální jedničce trošku zklamáním, se Letní děti dokázaly vyšvihnout zpět na vrchol, já hltala každou stránku, bylo to napínavý, děsivý, nepředvídatelný, no prostě boží!!
Sběratel motýlů je pořád tou nejlepší knížkou série, byla to naprostá revoluce a nikdy jsem nic podobného nečetla, ale Letní děti jsou super!!
Jsem ráda, že jsem se z přebalu dozvěděla, že autorka již napsala čtvrtou knížku a už teď se nemůžu dočkat!

18.09.2019 5 z 5

Familiár Familiár Leigh Bardugo

Tohle je velmi zvláštní kniha. Zasazení do historického Španělska v době řádění inkvizice je zajímavá volba a je mi vlastně líto, že tato část příběhu nebyla hlouběji probádána. Hlavním námětem příběhu je totiž turnaj (opět) o královu přízeň, kdežto všechny intriky, zrady, prokletí a zoufalství by byly mnohem zajímavější, ale nedostává se jim tolik prostoru.

Knihu bych rozhodně označila jako čtení pro dospělé, některé krvavé scény byly popsány velmi explicitně!Zároveň mě to ale donutilo znovu si nastudovat historii Španělska - nejen inkvizici, ale také například perzekuci Židů.

Kniha má vcelku pomalé tempo, hlavní prim hrají postavy, jejich minulost a motivace k lepšímu životu. Konec byl možná trošku zrychlený, ale přesto jsem z něho byla zděšená a dojatá zároveň.

Tento příběh je velmi podmanivý a dostane se vám pod kůži! Jen to klidně mohlo být celé delší…

30.12.2024 3 z 5

Den po dni Den po dni Nofreeusernames (p)

Takhle…v téhle knížce vlastně nejde ani tak o příběh, jako o ten zážitek z “rozbalování kapitol. Vždy vidíme Addiin úkol, dostaneme doporůčo na vánoční film a písničku a také nějaký citát. Graficky se knize nedá vůbec nic upřít a muselo to dát naprosto neuvěřitelnou práci!

Že je příběh jednoduchý, mi vůbec nevadilo, je to asi i na úkor formátu. Od Oly jsem četla jen Navždycky a tak jsem věděla, že já nejsem cílovka…ale tady šlo o tu vánoční atmošku a tu mi to navodilo maximálně!

A nejlepší postava? Rozhodne babička!

26.12.2024 3 z 5