verden verden komentáře u knih

Stručná historie času Stručná historie času Stephen W. Hawking (p)

Vesmír ma už od detstva priťahoval a fascinoval, (aj keď som sa mu nikdy bližšie nevenovala), možno aj preto ma Stručná história času pohltila natoľko, že som sa ňou prelúskala za dva dni. Kniha je (zväčša) písaná jazykom zrozumiteľným aj pre laika, no určite sa nejedná o oddychové čítanie pred spaním ;) Ku niektorým veciam som sa musela vrátiť dva- tri razy, kým som ich ako-tak pochopila a niektoré som nepochopila vôbec (napr. kvantová mechanika je úplne mimo mojich rozumových schopností, aj keď mi je útechou tvrdenie Richarda Feynmana, že ju nechápe nikto :D). Určite odporúčam podobným vesmírnym nadšencom, mnoho vecí objasní a doplní. Minimálne som konečne pochopila koncept závislosti času na priestore, lebo to mi doteraz nikdy nešlo do hlavy :D

09.07.2016 4 z 5

Jáma a kyvadlo a jiné povídky (34 povídek) Jáma a kyvadlo a jiné povídky (34 povídek) Edgar Allan Poe

Dlhú dobu som si hovorila, že si raz niečo od Poe-a prečítam, no po dočítaní tejto zbierky poviedok som ostala sklamaná. Niektoré síce mali "dobrú" atmosféru (Zánik domu Usherů, Jáma a kyvadlo, Sud vína amontilladského), niektoré ma zaujali dejom (Vraždy v ulici Morgue, Zlatý brouk) a pri niektorých som sa aj zasmiala (Tisíci druhý Šeherezádin příběh). No väčšina poviedok ma strašne nebavila a k čítaniu som sa musela vyslovene nútiť. Poe-ov štýl písania mi nevyhovuje, zrejme aj preto sa mi mnohé poviedky zdali strašne rozťahané a tie bizarné naozaj nahlodávali moje odhodlanie knihu dočítať.. :D Nebyť čtenářskej výzvy, asi by som to vzdala, no vďaka nej si môžem aspoň povedať, že okej, skúsila som a teraz viem, že Poe proste nie je pre mňa.

15.06.2016 2 z 5

Tisíc žiarivých sĺnk Tisíc žiarivých sĺnk Khaled Hosseini

Kniha, ktorá nevyhnutne núti k zamysleniu sa nad tým, aké malicherné sú niektoré naše tzv.problémy, keď niekde na svete nejaká Mariam alebo Laila podobný príbeh zažíva na vlastnej koži...

01.06.2016 5 z 5

Robin na stope Robin na stope Thomas Brezina

Prečítala som viaceré knihy z tejto série, ale práve Robin na stope je mojou najobľúbenejšou, možno preto, že to bol prvý príbeh o Penny a jej dvoch psoch, ktorý sa ku mne dostal. Pamätám si, aká som bola očarená prostredím, v ktorom Penny žila a ako veľmi som túžila mať takých skvelých psíkov. Vlastne by som sa tuším s Penny hneď aj vymenila, keby to bolo možné :))) Sú to ozaj pekné detské knihy plné priateľstva, odvahy a lásky ku zvieratám.

31.05.2016 5 z 5

Velký Gatsby Velký Gatsby Francis Scott Fitzgerald

Nemôžem povedať, že by tá kniha vo mne nič nevyvolala, no nezanechala vo mne nič príjemné. V podstate mi všetky postavy boli od začiatku do konca vrcholne nesympatické a jediný, pre ktorého som mala pochopenie, bol chudák Wilson.

23.05.2016 2 z 5

Tulák po hvězdách Tulák po hvězdách Jack London

"Odjakživa jsem věděl, že znám i jiné doby a jiná místa. Věděl jsem o jiných osobách, ktoré žijí ve mně. A věř mi, stejně jsi na tom byl i ty, můj čtenáři."

Neviem, či sa mi niekedy stalo, že by sa už prvé tri riadky knihy tak dotkli niečoho vo mne, až mi vyrazilo dych. Hneď som vedela, že budem Tuláka po hvězdách milovať :) A naozaj- je to jedna z najlepších kníh, aké sa mi kedy dostali do rúk. Dlho som rozmýšľala, čo napísať do komentára, nič sa mi nezdalo dostatočne výstižné. Tak snáď len toľko, že naozaj stojí za prečítanie. Názor nech si vytvorí každý sám ;)

21.05.2016 5 z 5

Priatelia aragonitu Priatelia aragonitu Betka Palacková

Knihu som čítala o niečo staršia ako je cieľová skupina čitateľov, napriek tomu ma však veľmi bavila. Príjemná atmosféra konca školského roku a prázdnin počas základnej školy sa miesi s neznámom a pátraním po tom, čo spája hlavných hrdinov a čo ich zároveň odlišuje od ostatných. Naozaj vydarená slovenská fantasy :)

Pan Mercedes Pan Mercedes Stephen King

Trochu iná detektívka, kde od začiatku viete, kto je vrah, no napriek tomu super vystavaný príbeh, napätie a tá kingovská esencia, ktorú tak milujem :)

To To Stephen King

Jedna z najlepších kníh, aké som čítala, je zároveň nepríjemná aj krásna. Smolaři sa mi stali strašne blízki (najradšej som mala Bena :) ) a ešte nejaký čas po dočítaní mi bolo smutno - z toho, že sa príbeh skončil a aj z toho, ako sa skončil.

"Já jsem vás, bando, totiž měl moc rád.
Měl jsem vás moc rád."

18.05.2016 5 z 5

Harry Potter a relikvie smrti Harry Potter a relikvie smrti J. K. Rowling (p)

Harry Potter bol a navždy ostane súčasťou môjho dospievania :) Som akurát ten ročník, ktorý rástol spolu s hlavnými postavami a každé Vianoce pod našim stromčekom nesmelo chýbať ďalšie pokračovanie tejto pútavej a skvelo napísanej série. Pri Harrym som sa smiala aj plakala, každú postavu som mala svojim spôsobom rada a hrozne som chcela byť súčasťou ich sveta :)) Každý z dielov som prečítala minimálne 5-krát a teraz to po rokoch čítam opäť od začiatku a ten príbeh nestratil nič zo svojho čara. HP má v mojom srdci špeciálne miesto a je to jeden z mála príbehov, pri ktorých ľutujem, že som ich už čítala a ak by to bolo nejakým spôsobom možné, neváhala by som si vymazať spomienky len preto, aby som si všetky knihy mohla prečítať opäť ako prvýkrát :)))

Hry o život (trilógia) Hry o život (trilógia) Suzanne Collins

Jediná vec, ktorá mi naozaj prekážala, bolo rozprávanie v prítomnom čase, cez to som sa nevedela preniesť :D Ale inak príjemná (miestami menej príjemná) young adult postapokalyptická scifi, ktorá z hlavnej hrdinky nerobí dokonalú superženu. Naopak, ukazuje nám dievča s chybami, ktoré má rovnako krehkú psychiku ako my ostatní :) Napínavý a zaujímavý dej, čítalo sa to takmer samo. A po celý čas som bola strašne zvedavá ako to nakoniec dopadne s tým "milostným" trojuholníkom :D

18.05.2016 4 z 5

Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Mala som tú smolu, že som pred čítaním Millennia videla všetky tri filmy, prvý dokonca viackrát. Už filmové spracovanie ma fakt bavilo (mám na mysli Muži, ktorí nenávidia ženy, ďalšie dva filmy mi začali dávať zmysel až po prečítaní kníh), preto ma vôbec neprekvapilo, že ma kniha bavila ešte viac :)) Rozhodne najlepšie severské krimi aké som čítala

Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Ja som sa stotožnila s Elizabeth (ktorá je, mimochodom, jedna z mojich obľúbených knižných postáv) - zo začiatku som nijak raz nevedela prísť Darcymu na chuť, ale nakoniec som mu úúúplne podľahla :)

Jana Eyrová Jana Eyrová Charlotte Brontë

Jana Eyrová je jedna z kníh, ktoré mi mamka mnohokrát odporúčala, lebo to sama zamlada viackrát čítala, ale mňa tieto klasické diela chytili až po 20-tke. A práve táto kniha je jedna z mojich obľúbených a pán Rochester patrí medzi mojich najobľúbenejších knižných hrdinov :) Doteraz si pamätám pocity po dočítaní, ale nebudem spoilovať ;)

Třináctý příběh Třináctý příběh Diane Setterfield

Veľmi sa mi páči štýl, ktorým je kniha napísaná, aj tá ponurá atmosféra a miestami trošku úchylný dej. Mám rada príbehy, v ktorých je hlavná postava určitým spôsobom v izolácii, všetko ostatné ustupuje do úzadia a jej existencia a sústredenie sa zúžia len na jedinú vec/úlohu.

Tarzan z rodu Opů Tarzan z rodu Opů Edgar Rice Burroughs

Jedna z mojich vôbec najobľúbenejších kníh, x-krát prečítaná za mojich mladých liet :) Keď som sa k nej po rokoch opäť dostala, neskutočným spôsobom ma preniesla do minulosti a cítila som sa, akoby som mala opäť pätnásť :)

18.05.2016

Lovci hlav Lovci hlav Jo Nesbø

Prvá Nesbø-ovka, ktorá sa ku mne dostala a hoci už viem, že to nie je tak úplne "on", musím sa priznať, že ma odradila natoľko, že som po žiadnej ďalšej jeho knihe zatiaľ nesiahla.

18.05.2016 2 z 5

Dívka, která si hrála s ohněm Dívka, která si hrála s ohněm Stieg Larsson

Áno, áno!! ĎAKUJEM za možnosť nahliadnuť do Lisbethinej hlavy a tiež do jej minulosti :)

18.05.2016 5 z 5

Dievča, ktoré uviazlo v pavúčej sieti Dievča, ktoré uviazlo v pavúčej sieti David Lagercrantz

Neviem, či to bolo tým, že som pôvodnú trilógiu čítala po česky a tento štvrtý diel po slovensky, či tým, že to písal iný autor alebo jednoducho tým, že som vedela, že to písal iný autor :), tak či tak som sa párkrát pozastavila nad tým, že toto alebo toto by táto postava neurobila/nepomyslela si/nepovedala. Pre mňa to postrádalo taký ten "millenniovský" nádych, vnímala som to len ako jednu z mnohých škandinávskych kriminálok

18.05.2016 3 z 5