Věrulička komentáře u knih
(SPOILER) Tragické osudy postav na mne nezapůsobily ani z poloviny tak silně jako smrt oslíka. Zvláštní.
Mám ráda historii. Knížka byla poutavá a rychle se četla, ale spoustu věcí jsem tak nějak... nepochopila. Jednak jsem se začala zamotávat do jmen a do toho, kdo je vlastně s kým spolčený, jednak mi později mnohdy nedocházely ani jednotlivé scény, obsahy rozhovorů postav a důvody jejich chování, což mě trošinku štvalo. Snad to bylo tím, že dost věcí bylo napsáno jen tak "mezi řádky" a já to z toho prostě nedokázala vyzobat.
Depresivní díl... Samozřejmě je dobré, aby si děti uvědomily, jaké hrůzy se děly za 2. světové, ale mladším dětem a slabším povahám raději doporučuji tento díl vynechat a vrátit se k němu později, protože ta atmosféra v celé knize je vážně dost skličující.
Jestliže se minulý díl viktoriánské tetralogie věnoval Albertovi, tento díl je z velké části o Alexandře Dánské, což je celkem podstatná informace, o které se popis nezmiňuje. Nicméně kniha se čte dobře a pomáhá v orientaci ve složitých rodinných vztazích panovnických dvorů 19. století. Myslím, že je to dobrý odrazový můstek pro četbu dalších - odbornějších - knih. ☺
Knížka se mi líbila. Hezky se četla a přitom obsahovala spoustu historických faktů. Akorát ta obálka mi přijde nevhodná. Kvůli ní kniha vypadá jako nějaký romantický brak.
Počkat, nebyl to spíš osudový tjost? :-D
Po přečtení knihy Měla jsem být císařovnou (od Štěpánky - jeho ženy) mi byl tento člověk neuvěřitelně nesympatický a... vlastně pořád je. Kniha je čtivá a obsahuje zajímavé informace. Líbí se mi foto na obálce, na kterém je patrný kontrast mezi rakouským následníkem trůnu (jeho sestřih se mi bude ještě dlouho zjevovat v nočních můrách) a pruským princem Vilémem.
Teprve po přečtení této knížky mi došlo, jak je pohádka o Krásce a zvířeti geniální. Hrozně mě bavilo sledovat, jak se ten vztah mezi těmi dvěma pomalu mění, a i vedlejší dějové linky a celková atmosféra knihy mě bavily.
Vhodná pro 1. ročník na středních školách. Knížka je velmi dobře napsaná a všechno se dá hezky pochopit. Doporučuju. :-)
To, jak se vztah hlavní hrdinky a jejího muže rozpadal, aniž by Helena udělala cokoli špatně, mě děsilo mnohem víc, než Větrná hůrka od Emily. Myslím, že je to dost nadčasové.
Asi jsem čekala něco jiného. Tenhle nepraktický podivín mi lezl na nervy.
Bylo tam dost politiky a popisování intrik všech těch chlápků na tom dvoře, což mě zrovna moc nebavilo. Na druhou stranu to bylo prokládáno fakt zajímavými historkami.
Občas mě štvalo, že jsem nevěděla k čemu patří ty obrázky a co na nich vlastně je. :-(
Doporučená četba na loňskou Dějepisnou olympiádu... Uměla jsem ji skoro nazpaměť.
Heathcliffa nemusím. To už i Kateřinin bratr mi připadal jako větší romantický hrdina. Zajímalo by mě, co by se dělo, kdyby H. na Vichrné návrší nikdy nepřišel. Ale jinak fajn knížka.