Vidlička komentáře u knih
Nemůžu si pomoct, ale tenhle díl mi připadal stylově hodně nevyvážený. Měli-li jsme vážně nahlédnout do vysoké politiky a do vývoje mysli puberťačky, pak se tam absolutně nehodily žertovné pasáže, kdy Geralt měl lepší dny a zrovna někde v ústraní melancholicky nedumal. Jasně, že příběh potřebuje odlehčit, ale v tomhle případě se to tlouklo nějak moc... Paradoxně jsem se u spratka Everetta a ogara Yerpena ale bavila nejvíc. Asi jsem už fakt stará a fantasy potřebuju prošpikované humorem od začátku do konce. Holt namlsaná Kulhánkem. Ale abych jen nekritizovala, oceňuju krásně promyšlený příběh i tamější svět a přece jen jsem zvědavá, jak to dopadne. Jen mi prozatím přečtené tři knihy přišly stylově hodně rozkolísané. Snad si dál užiju i víc Geralta, protože tolik Ciri jako zde by mi asi vypilo krev až do dna... Uvidíme, jedu dál.
(SPOILER) Scificko ze 30. let z pera basnika predklada zase jiny nahled na pravo menit beh casu na rozdil od vetsiny "dnesnich nazoru". Poeticka prochazka Oestendem po pricinach a nasledcich ctenari prijemne provetra jeho vlastni nazory na cestovani casem. A me neprestane vrtat hlavou, kdoze to teda vlastne v "nasem svete" vyhral u toho Watterloo...
Pověsti jsou inspirovány hodně buddhistickou filosofií, takže většina hrdinů není hnána nějakou sobeckou touhou, ba právě naopak, a tím jsou pro mě tyto pověsti moc krásné a příjemné. Knížka je navíc nádherně ilustrována a má i netradiční formát. A juknout někam, kde to tak moc zase neznáme, je určitě vždycky moc zajímavé!
Škoda jen tiskového šotka, když se tam několik stran opakuje, ale lepší než kdyby chyběly, že jo... (tohle mi nikdy nebylo jasné, jak to, že když si dá vydavatel s knihou takovou práci, přehlídne se takováhle hrubajzna - navíc ve stostránkové knížce... ale pokud to není na překážku čtení, neřeším, jsme jen lidi)
Z maglajzu v mý hlavě se stal trochu utříděnější maglajz. Sáhnu ještě po dalších titulech, aby se z utříděnějšího maglajzu stalo něco jako znalost.
Mimochodem, všimli jste si, že téměř všechny hroby, o kterých byla řeč, byly dříve či později vykradeny? Né, že by mě to překvapilo...
Pro trochu te inspirace urcite super. Jen bych uvitala mapky a geograficke razeni misto abecedniho...
Inspirativni, nechybi data hlavnich pouti konanych k vybranym poutnim mistum. Co ale chybi jsou mapky. A razeni bych uprednostnila spis geograficke nez abecedni. Ale krasne fotky zvou k vyletu ci pouti bez debaty.
Prakticke, inspirativni, nechybi oteviraci doby, adresy atd. Chybi ale mapky, coz bych u pruvodce pro zakladni orientaci cekala, a take bych razeni volila spise geograficke nez abecedni... Ale fotky a i tematicky vhodne zvolena hneda barva knizky me lakaji k vyletum hned!
Atmosféru mají všechny tři povídky bezesporu. Ale co se snese u Pickwicka díky humoru, mi tady bohužel pije krev - pitoreskní postavičky hodňoučkých pánků (slovo pán se sem prostě nehodí) a cudné přesvaté přehodné dcérečky s myslí čistou jak ten sníh, co se k vánočním povídkám alespoň hodí. Ale třetí hvězdičku přidám Charliemu za altruismum, kvůli kterému psal tak, jak psal, a za výchovný efekt, který podle doslovu jeho dílo mělo.
Masterpiece!
Nevěděla jsem, že to ostatní vnímají přesně jako já! Úleva? Jistě, nejsem aspoň takový magor... ale zase taky nejsem tak výjimečná, jak jsem si myslela... Ale jsi, neboj, říká Ta, která...
Kdy ja uz se konecne poucim, ze kdyz se okolo knizky ochomyta sluvko "laskavy", ze to nebude nic pro me... Rikala jsem si: je to z Anglie a o kocicce, snad to takova prujma nebude. A hadejte co - byla!
Anglická sranda jak má bejt, jen mě by víc bavilo, kdyby to bylo především o zmatené univerzitě a ne o zmateném sexu... Ale další díl si dám určitě.
Kdyz reknu "fyzikalni Herriot", budete se mnou souhlasit? Jen trochu vic ztresteny, proste American. Sam sebe zkraje vykresluje jako zapaleneho ale prece jen joudu, zacatecnika a amatera, ale ne z falesne skromnosti. On se tak proste videl. Postupne samozrejme za zaclonou humoru cim dal vic vysvita neuveritelne moudry (inteligentni a vzdelany samozrejme, ale moudry u me znamena to hlavni) chlapek. Byl tak uzasny fyzik, protoze chapal zivot a umel si ho uzit nebo naopak? Oboji, protoze vsechno souvisi se vsim. Ja vim, hrozne patetickej komentar, ale nemuzu si pomoct, byl to fakt moooc chytrej pan. Natolik chytrej, aby cela knizka krom toho byla i neuveritelne vtipna! Opravdu doporucuju.
Nasmála jsem se sama sobě, když jsem vysvětlovala bráchovi o čem kniha je, a snažila se vyžvejknout správně, abych mu vysvětlila, jak mravenčí hrdinové mluvili, mysleli atd., aby to nevypadalo jako knížka pro děti Pavouček Provazníček (což je ale mimochodem pecka... když je vám 7...). Klobouček před autorem, protože podle mě dokázal perfektně zakomponovat vědecká fakta do beletristické čtivosti. "Mravenčí" část knihy mě móóóc bavila! Doufám, že mají u nás v knihovně všechny TŘI díly, víte jak to chodí... já jouda si to předem neověřila.
Otevřená huba po celou dobu čtení. Obdivem. K panu Ouředníkovi. Ne k lidem a dvacátému století...
Málo koní, málo Anglie, proto jedna dolů, ale opět mnoho Dicka, jeho fantastického vykreslení postav a hlavního hrdiny, a jeho úžasně charakteristicky úsporného stylu.
Shakespeare pro začátečníky. Rozhodně užitečná forma, kterou jsem jako děcko začínala.
Z knížky si pamatuju už jen to, jak si kluci na záchodcích porovnávali délku... ale no tak!... chlupů na přirození, takže jednoznačně pecka mého dětství.
Chcete se zasmát na úkor lidí a obzvláště Židů, aniž by vás někdo osočil z antisemitismu? PAN Kishon vám k tomu dopomůže nemalou měrou. Tentokrát na téma Desatero (Devatero? Jedenáctero?) přikázání.
"ŘÍKEJTE MI VILÍK."
Smrť suspendován, pročež nákupní vozíky terorizují Ankh-Morpork! Další Pratchettovská jízda obrazně i doslova, když má dokonalá a opět maximálně zmatená grupa mágů snahu dát vše do pořádku!! Absolutně doporučuju!!! Krleš!!!!
Víte, proč mají bizoni hrb, proč urzoni papají tepláky, k čemu se v 17. století používala holubí řiť nebo co je lví ekvivalent stařeckých chlupů v nose? Tohle všechno a spoustu dalších vtipných i nevtipných a samozřejmě i smutných faktů se dozvíte v téhle úžasné knížce doplněné ilustracemi, které i nemechanikovi osvětlí jak funguje mechanika různých zvířecích "součástek". Vřele doporučuju!
A k tomu si pusťe na Youtube britskou zábavnou soutěž QI se Stephenem Fryem a Alanem Daviesem, jejichž jména už sama o sobě jsou zárukou srandy, a která s knížkou souvisí.