Vilma232 | Komentáře u knih | Databáze knih

Vilma232 Vilma232 komentáře u knih

Čekání na kocoura Čekání na kocoura Michaela Klevisová

Ač nejsem milovník koček ani vzdáleně, soubor povídek se mi moc líbil.

24.04.2024 4 z 5

Zatmění Zatmění Jo Nesbø

Opět spousta napínavých a drsných i překvapivých situací. Až si budete myslet, že víte..... je to úplně jinak. To se mi líbí a budu čekat na další díl.

21.12.2023 5 z 5

Dívka v ledu Dívka v ledu Robert Bryndza

Povedené, čtivé, napínavé.

19.06.2022 4 z 5

Šelma Šelma Andrew Mayne

Zajímavá hlavní postava, aplikace vědeckých poznatků a postupů při vyšetřování mimo policii, s blížícím se koncem se příběh dostává mimo uvěřitelnost.

17.05.2022 3 z 5

Žárlivost a jiné povídky Žárlivost a jiné povídky Jo Nesbø

Jo Nesbo umí! Umí i povídky. Zhruba polovinu knihy zabírá Žárlivost, která se odehrává na krásném ostrově Kalymnos. Všechny povídky jsou zajímavé a spojuje je motiv žárlivosti, nevěry, podezřívání, touhy po pomstě...

01.05.2022 4 z 5

Kanibal z Nine Elms Kanibal z Nine Elms Robert Bryndza

Naposloucháno. Napínavé, postavy zajímavé, milovníkům detektivek s drsnější zápletkou doporučuji.

10.12.2021 4 z 5

Nejhorší obavy Nejhorší obavy Michal Sýkora

Můj oblíbený a velmi sympatický autor tentokrát nechá Velkou Sovu vyšetřovat už jako "amatéra". Marie Výrová už není u policie, ale vyučuje na univerzitě. Ve třech samostatných příbězích vypomůže bývalým kolegům. Vynikající, uvěřitelné, srozumitelné, napínavé....

17.10.2021 5 z 5

Mizející dívky Mizející dívky Lisa Regan

Naposloucháno. Hodně dobrá detektivka. Zajímavý námět únosu dívek. Autorka pro mne zatím neznámá, ale určitě si časem přečtu i něco jiného.

29.09.2021 4 z 5

Jeden z nás Jeden z nás Shari Lapena

Prima dovolenková detektivka. Na moje gusto moc "americká". Sousedské a rodinné vztahy, kdy každý něco skrývá....

11.07.2021 4 z 5

Marta v roce vetřelce Marta v roce vetřelce Petra Soukupová

Deník zachycující jeden nepovedený rok v životě Marty. Nevím, jak bych soucítila s hlavní postavou, kdybych knihu četla v době, kdy mi bylo 15 - 25, ale teď mi místy přišla "napřesdržku" a chvílemi mi jí bylo líto. V každém případě autorka vytvořila hodně živou postavu. Každý student jistě zažil stav, kdy se nemůže přinutit jít do školy, kdy ho to tam zoufale nebaví a každé dítě má někdy pocit, že chce z té své rodiny utéct.... jenom to prostě zvládnou líp než Marta

17.01.2021 4 z 5

Mramor a plátno Mramor a plátno Stephanie Storey

Florencie je okouzlující i dnes, jenom ty davy turistů..... Na začátku 16.století vypadala samozřejmě jinak a vznikaly tam ta největší umělecká díla. Autorka použila historicky doložitelné události a vytvořila zajímavý příběh.
"Když Michelangelo začal pracovat na Ducciově kameni, rozvíjel svůj dětinský sen, že souboj s Leonardem z Vinci se zapíše do dlouhé historie města jako souboj dvou velkých rivalů. Florencie byla takovými bitvami proslulá."

20.10.2020 4 z 5

Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Do fantasy literatury se moc často nepouštím, ale tohle byl tak trochu "úkol" a velmi příjemné překvapení. Moc dobře se mi kniha četla a příběh probudil mou zvědavost natolik, že si přečtu i pokračování.

14.06.2020 4 z 5

Tanečník Tanečník Jeffery Deaver

Naposloucháno. Velké nadšení nejen z příběhu, ale tentokrát i z podání pana Vondráčka. První díl série znám z filmu a do dalších se časem určitě pustím taky. Excelentní mozek Lincolna Rhyma a jeho statečná kolegyně Amélie proti nebezpečnému zabijákovi. Mají na to 45 hodin.

05.04.2020 5 z 5

Mengeleho děvče Mengeleho děvče Viola Stern Fischerová

Kniha, která se čte hodně těžce - ne pro styl, ale pro ten příběh. Jak hrozný musel být návrat po všem utrpení "domů" a uslyšet (citace): "Vy jste odsud odešli a už jste se neměli vrátit!"

26.08.2019 5 z 5

Hodiny z olova Hodiny z olova Radka Denemarková

Velmi rozsáhlé dílo, o němž sama autorka v poznámce uvádí, že : Román je inspirován osobními a celoživotními zkušenostmi, což platí hlavně o jednotlivých konkrétních motivech". Velmi mě mrzí, že na besedě s paní Denemarkovou jsem byla před tím, než jsem tuto knihu přečetla. Asi bych měla hodně dotazů.
Román se dotýká nejen čínské současnosti, ale také spousty srovnání z jiných dob a míst. Nedařilo se mi ho číst takovým tím "hltavým" způsobem, kdy polykám desítky a desítky stran bez přestávky. Tohle bylo náročné sousto, které budu trávit ještě hodně dlouho. Zrovna dnes jsem viděla kratičkou reportáž Milana Šímy z Pekingu - a hned se to všechno spojuje.
Nedá mi to, abych trochu nepoodhalila pár zajímavých myšlenek.
"olympijské hry měly nejdůležitější politický úkol: ukázaly Číňanům, že svět považuje komunistickou stranu za zákonnou vládu, a světu, že Čína má podporu obyvatelstva"
"Lidé mizí a jejich těla končí v utajených zařízeních. Komunistická strana potřebuje čistý štít pro zahraniční investice. Proto je všechno víc než přísně tajné. Funkcionáři a běžné kádry se prostě jednoho dne vypaří. Nikdo se neptá kam a proč."

03.06.2019 5 z 5

Policie Policie Jo Nesbø

Pro mě - sázka na jistotu. Zase mě párkrát nachytal. Ale co je hlavní - Harry přežil, série může pokračovat.

18.04.2019 4 z 5

Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Další z příběhů o tom, jak válka zasahuje do životů civilního obyvatelstva. Zvláštní způsob vyprávění, zajímavé postavy... Teď už se můžu podívat na film.

12.02.2019 5 z 5

Hadrový panák Hadrový panák Daniel Cole

Jedna z mnoha krimi. Není špatná, ale zase světový bestseller? Nicméně Loutkáře si přečtu taky.

13.11.2018 3 z 5

Nejlepší pro všechny Nejlepší pro všechny Petra Soukupová

Příběh mě natolik "dostal", že nějaké chybějící uvozovky jsem nevnímala. Všechny tři postavy mě velice zaujaly a snažila jsem se vcítit do jejich chování, do toho, jak se asi cítily a co vedlo k jednotlivým událostem. Nikdo z nich to neměl jednoduché, všechny situace jsem si dokázala představit v reálu. Možná by si příběh zasloužil i nějaké vizuální zpracování.

30.09.2018 5 z 5

Kafka na pobřeží Kafka na pobřeží Haruki Murakami

Zpočátku jsem se nemohla začíst a ke konci zase odtrhnout. Hlavní i vedlejší postavy jsou kouzelné. Silný zážitek, který jen tak nevyprchá....

12.09.2024 4 z 5