Vincenzoci komentáře u knih
Operace Anthropoid v celé své kráse, jinak to asi nelze popsat. Jsem velice rád, že tato kniha vznikla, osobně bych ji zařadil do povinné četby! Je velmi dobře napsaná, vtáhne do děje a človek ví, že se to stalo a možná chodí každý den kolem a ani už ho to nezajímá, což je škoda. Čtena již 2x s odstupem několika let a vím, že se k ní zase časem vrátím. Občas neuškodí připomenout si historii…
Zajímavý příběh, ale obávám se, že značně upravený na míru (klasická budovatelská literatura) - pochybuji, že by si hrdí Japonci nechali do něčeho mluvit a že "čistý a civilizovaný" Angličan by měl takovou osobnost a váhu, aby na něj ten "špinavý a tupý "Japonec dal. Věřím, že dílo bylo pro budování vlasti a posílení ducha důležité, ale až takhle to zahnat je zbytečné.
Sice mi to doplnilo nějaké věci z Panemu a kolem Hladových her (historie, souvislosti, okolnosti), ale čekal jsem od této knihy v mnoha ohledech podstatně víc. Kniha byla zbytečně zdlouhavá a ten narychlo udělaný konec opravdu nevypadá dobře. Možná by byla audiokniha lepší (na tu zdlouhavost), těžko říct.
Zklamání. To je jediné, co lze k tomu říct. Místy bylo něco i lehce vtipného, proto AŽ 2 hvězdičky! Je to další kniha, kterou si stačí přečíst pouze jednou a s klidným svědomím odložit. Jinak jde o okaté a sprosté vykrádání původního Saturnina (ostatně zde nebylo moc co vytvořit).
Bomba, s filmem nesrovnatelné (film klasicky očesaný a nemělo to toho správného "ducha"). Zklamání ale bylo, když jsem občas musel luštit a tápat, kdo je kdo. Zajímavé četní bylo i na samém, jak to vše vzniklo a probíhalo - tedy pár slov autora.
Musím říct, že k této knížce jsem se přilepil a četl jak o závod. Výborný námět (v dnešní době si to až dokáže člověk velice živě představit, jak je to jednoduché a jak málo občas stačí). Líbila se mi i nahlédnutí na tradice, u nás asi těžko pochopitelná i pro 21. století. Navíc ukázka, jak se svět malý a že když se opravdu někdo o něco snaží, může to dokázat, i v takovém rozsahu, jako u těchto prolínajících se příběhů, mě velice zaskočilo. Byly pasáže, kde jsem si říkal, že snad ani není možné, aby to vyšlo, ale ve válce, s agenty, v oblasti terorismu a podobných záležitostech je možné opravdu všechno. Za mě knihu doporučuji!
Pozor, spojler - Geniální! Místy až zamrazilo, ale dokonce jsem se i zasmál (dochází tam k opakovanému pokusu o nejednu brutální vraždu a najednou ze dveří vykoukne chlap v masce upíra a pochválí večírek). Knihu vřele doporučuji!
Zajímavé hlášky, dobrý příběh, samá akce a solidní řežby! Jen si člověk musí zvyknout, že se vše odehrává v Praze (až na pár drobností) a to je trochu nezvyk, zejména pro takovou menší pekelnou apokalypsu. Knihu doporučuji a těším se na pokračování! Jinak knihu jsem dostal jako dárek k narozeninám i s podpisem autora, děkuji!
Postapo svět, člověk dělá vše pro přežití, potká různé lidi a ledacos zažije. Dobře se to četlo, příběh mohl mít místy víc šťávu, ale zase není to Hollywood. Film jsem neviděl, nemohu srovnat. Kniha na doporučení.
Sdílím v podstatě stejný názor jako uživatel VA_Krtek (až na to, že Armadu jsem nečetl, od tohoto autora je to moje prvotina a druhý díl už čtu) . Jen za sebe doplním, že prvně jsem viděl film a až pak jsem se dostal ke knize (v té době byla tato kniha trochu těžce sehnatelný artikl). Film a knihu nelze ani v tomto případě vůbec srovnávat, jak je to hodně odlišné, nicméně oboje mě docela slušně zaujalo - teda až na ten brutální "nedomyšlený" kontrast reality, v jakém to má vše fungovat.
Je vidět, že kniha je určena pro čtenáře "děti a mládež". Na jednu stranu je to napsané tak, aby děti neztratily růžové brýle o světě, nebály se smrti a měly klidné spaní. Na stranu druhou jsou tam lidi koseni hromadně plamenometem, pistolemi, sekerou, mačetou a čekal jsem i napalm, takže to spíš připomínalo jatka - asi pro mládež :-) . Bylo to zajímavé čtení, místy trochu napínavé, ale občas táhlé a nudné. Líbilo se mi proložení děje zápisem z deníků smrtek.
Stejné nadšení jako u Naslouchače, prostě bomba! Jen jednu věc postrádám a tou je mapa. V prvním díle bylo méně cestování, to se ještě dalo stíhat a orientovat se, ale tady už to bylo horší. Ale to je detail! :-)
Tahle kniha se mi opravdu moc líbila! Týpek, samotář a trochu psychopat/ magor/ fanatik, který je nenápadný, splyne s davem, má jednu obyčejnou a druhou nudnou práci, je chytrý, vypočítavý a má přehled o tom, co dělá a ví přesně, za čím si jde a jak to bude. Nevadilo mi ani, že od začátku znám vraha, spíš jsem čekal, co ještě vymyslí a co se bude dít dál. Toto byla moje první kniha z této série, časem se snad dostanu na další. A jsem také velice zvědav na seriál! :-)
Líbilo se mi, že TURNUS některé věci vysvětluje, jinde děj dokresluje a má to aspoň správný spád. Občas nějaký ten nečekaný zvrat. Byla místa, kde to šlo "blbě do huby" - nevím, zda je to překladem, ale je to děs! Jinak doporučuji a šup na další díl. :-)
Upřímně musím říct, že tuhle knihu bych si asi sám od sebe nevybral ke koupi a nebo půjčení, i když je to velmi zajímavá kniha a na velmi zvláštní téma (dostal jsem ji jako dárek). Jen doufám, že se tohle nestane realitou, tím by šla naše veškerá "lidskost" do kytek. Závěr mohl skončit v podstatě jen 2 způsoby a skončil tím více očekávaným, což krásně uzavřelo děj a tak nějak i hlavní téma/myšlenku knihy. PS: nic pro slabší povahy, těhotné, rodící, kojící a některé rodiče!
Velice zajímavá knížka, doporučení / donucení ke čtení - potřebné k výchově našich 2 synů. Líbí se mi, že autoři nechodí kolem horké kaše a daný problém neřeší ze 100 různých pohledů, představitelů psychologie / sociologie a jiných. Prostě je dána situace a problém, víme proč, tohle je řešení a hotovo! Jen je škoda, že se člověk nedozví úplně tu prvotní příčinu. Za mě doporučuji přečíst, velmi zajímavé a poučné! PS: doufám, že se mi podaří dostat se někdy na aspoň 1 přednášku! :-)
Čtenář je hozen do děje, informace a souvislosti se dozvídá s postupem času a za běhu. Místy jsem se v tom docela ztrácel. Začátek trochu chaotický a místy nudný, pak se to pěkně rozjede.
Musím říct, že jsem se dost nasmál. Bylo vidět, že je něco přikrášlené a něco absurdní, ale jinak dobrý. Bral jsem to jako oddechovku a také to tak posloužilo. Jen těžko říct, kolik toho bylo reálného...
Přiznám se, že jsem zklamán. Po zdlouhavém a lehce nudném začátku je pak slušná akce, závěr předvídatelný a psán trochu jako pro ty, co to doteď nepochopili. Škoda. :-(