Viviana-Mori Viviana-Mori komentáře u knih

Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí Hana Marie Körnerová (p)

Zvláštní. Zpočátku mi přišlo na mysl, že ač se přede mnou otevírá jistě silný životní příběh, je mi servírován příliš rychle a povrchně. Ale s počtem přečtených stránek jsem se s čím dál větším zaujetím nořila do Annina osudu. Zpočátku se vše jeví jako malebný, lehce romantický příběh a pak se osud hlavní hrdinky opět tak zvrtne, že mi z toho běhal mráz po zádech, hlavně ty scény s nemocným Pavlem, z toho mi opravdu bylo úzko.
Anna byla vždy statečná, nestíhala se topit v sebelítosti, vše dokázala vyřešit, ustát, i do stáří si zachovala nadhled, úsměv a veselou mysl.
Původně jsem chtěla dát knize "jen" čtyři hvězdy, ale s každou další stránkou jsem byla Anniným osudem víc a víc svázána a vyčerpána a vlastně mě to tak vzalo, že dávám pět.
V dnešní době se zdá neuvěřitelné, čím vším si lidé procházeli a co museli zvládnout. Jako by člověk četl příběh z jiného vesmíru, dnes, ač je nám vše naservírováno přímo pod nos, tak si toho nevážíme, trápíme se nesmysly, lidé jsou si tak blízko a přitom tak vzdálení, není tolik soudržnosti a ochoty si pomáhat.
Myslím, že toto je jedna z těch knih, která čtivě ukazuje, jak se žilo dřív a donutí se čtenáře zamyslet nad svým vlastním, nynějším životem.
Fakt mě to vzalo a to jsem to do půlky knihy brala spíše jako odpočinkovou četbu.

06.07.2023 5 z 5

Kroky vraha Kroky vraha Michaela Klevisová

Tato kniha byla velice příjemná. Moc se mi líbily postavy, krásně vykreslené, vilovou čtvrť na Babě jsem úplně viděla před sebou, kniha má krásnou ponurou atmosféru a navíc se odehrává v mém rodném městě. Nenajdeme zde žádné brutální popisy vražd, skoro bych i v určitých chvílích řekla, že ta první vražda tam ani není ze začátku úplně stěžejní, protože autorka nás seznámí docela dost barvitě s okolím, s problémy postav, které se většinou točí okolo peněz a chamtivosti a mě zajímalo, jak se jejich situace bude vyvíjet dál, vražda nevražda. Julie byla fajn, Veronika mi taky byla sympatická.
Bavilo mě to a těším se na další díly. Proč na vše dobré narážím tak pozdě? :)

05.07.2023 5 z 5

Penzion Penzion Robin Morgan-Bentley

Kniha se dobře čte, děj celkem odsýpá, téma jako takové není špatné. Ale trochu mi přijde, že tyhle psychothrillery (a že jsem jich za poslední dobu pár četla) začínají být na jedno brdo, stylem psaní jsou si podobné, skoro jako by všechny tyhle blázniviny psal jeden autor. Občas se i nějaké ty myšlenky hlavních postav točí a omílají pořád dokola.
Ale to by mi ani tak nevadilo, tady mi prostě nesedl děj ani rozuzlení. Začátek se jevil slibně, byla jsem zvědavá, co se z toho vyklube, ale moc spokojená jsem závěrem teda nebyla. Přišlo mi, že autor chce šokovat za každou cenu, ale nějak se mu to roztříštilo.
Ráda bych si po dočtení knihy takového žánru řekla, jo, to byla jízda, vše do sebe krásně zaklaplo. Tady mi nezaklaplo nic, celé mi to přišlo ujeté, postavy mi nebyly sympatické a zvraty mě nešokovaly, spíš štvaly. Prostě mi to jako celek nedává smysl.
Jak už jsem psala, nečte se to špatně, spád kniha má, ale jinak je to prostě trochu blbost.

05.07.2023 2 z 5

Houbařka Houbařka Viktorie Hanišová

Tato kniha se mi opravdu dostala pod kůži, moc se mi líbila.
Jsou mnohé příběhy, např. ráda čtu krimi literaturu, kde je plno akce a zvrat za zvratem.
A pak jsou knihy, kde především poklidně, plynule putujete s hlavní postavou po lesích a postupně odkrýváte její minulost, sdílíte s ní její trauma, strachy, myšlenky. Tam je život sám. Hlavní hrdince jsem přála, aby se se vším dokázala vyrovnat a nezahazovala šance na jiný, lepší život.
Moc dobře se to čte, Sářinu stezku a les vidíte před očima, cítíte houby, mokro v její chalupě. Ocenila jsem, že ty hodně ošklivé věci, které se hrdince staly, byly spíše načrtnuty, na děsivosti to neubralo, méně je mnohdy více.
Ani nevím, proč jsem se tak dlouho zdráhala více číst české autory, tato kniha byla opravdu příjemné překvapení, taková malá útlá perlička, která mě uvnitř zasáhla. Konec mi tolik otevřený nepřišel, jak tu mnozí píšou, řekla bych, že přinesl velkou naději.
Ráda dávám plný počet hvězd.

05.07.2023 5 z 5

V kleci V kleci Ellison Cooper

Tenhle žánr patří k mým nejoblíbenějším. Knihu jsem našla náhodou v knihovně a váhala, jestli ji zkusit nebo ne. Nakonec jsem byla velmi mile překvapená, kniha naprosto splnila má očekávání co se týče správného krimi příběhu.
Napětí, emoce, téměř dokonce jsem fakt nevěděla, kdo za těmi zvěrstvy stojí. Došlo mi to teda o malinko dřív, než vyšetřovatelce, ale to vůbec nevadí.
Opravdu moc dobře napsané, čtivé, napínavé, spousta nečekaných zvratů, žádná hluchá místa. Tak to má být, dávám tedy plný počet.

12.06.2023 5 z 5

Jako zabít ptáčka Jako zabít ptáčka Harper Lee

Tuto knihu jsem si dala za úkol přečíst, abych dohnala resty.
Ze začátku jsem si nebyla jistá, jestli se mi povede se do knihy správně začíst. Ale povedlo, vyprávění dětskýma očima dodává knize takový barevnější rozměr - vidění dětskýma očima, otázky jak a proč, dětská naivita i v mnohé nevědomosti větší spravedlnost a moudrost. To vše se mi na knize moc líbilo. Je to příběh o nespravedlnosti, rasismu, hašteření, společenských stereotypech i odlišnostech, to vše vyprávěné dítětem. Postavy jsou vykresleny moc hezky.
Z knihy mám pocit, že jsem tím dítětem asi zůstala napořád.

03.06.2023 5 z 5

Kruh Kruh Rona Halsall

Čtyři hvězdy za to, že jsem už četla silnější a propracovanější knihy, nicméně se jedná o dobře plynoucí, čtivý příběh, ideální na zpestření volných chvil, člověk se u čtení příliš "nenadře".
I když jsem tak nějak předem věděla, co a jak asi bude, i tak jsem obracela s chutí stránku za stránkou, abych se dozvěděla, jak se to celé vyřeší.
Nešťastní lidé bývají často zaslepení a dělají unáhlená rozhodnutí a pak to vede k neštěstí, ze kterého jde těžko vybruslit. O tom to celé je.

20.05.2023 4 z 5

Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Byla to nálož. Komunismus a církev nejsou zrovna témata, o kterých běžně čtu, tak jsem si četbou bohatě rozšířila obzory.
Asi hlavní to, co chci říct, je, že je vidět, že si s tím autorka dala strašně moc práce, příběh je velmi propracovaný, celá kniha je plná smutných životních tragédií, ale zároveň v tom všem vnímám velikou osobní sílu, se kterou se postavy se svým osudem perou.
Úřední listiny skvěle doplňují příběh, pravda je, že některé ty spisy se mi četly hůře, není to žádná odpočinková četba, ale pasáže Leny, Tobie, evangelia, i leckteré dopisy mně úplně pohltily, skoro až zahltily, ale příjemně. Ke konci knihy mi běhal mráz po zádech.
Velmi zdařilé silné dílo a jsem určitě pyšná na to, že jsem si takovou knihu mohla přečíst z pera české známé autorky.

20.05.2023 5 z 5

Galerie mrtvých Galerie mrtvých Chris Carter

Dočteno před pár dny, knihu jsem si vzala na poznávací zájezd a tak jsem s Robertem Hunterem a jeho parťákem trávila všechny jízdy autobusem. Musím na jednu stranu přiznat, že mi mnohé jeho předchozí knihy přišly o něco zábavnější a napínavější, ale Carter je fakt třída, takže vlastně i knize, která mě oslovila o něco méně, než jeho předchozí, dávám plný počet. Je to poutavé, stále se něco řeší, děje, vrahovy pohnutky jsou zajímavé. Důvod, proč dávám plný počet je i to, že ke konci knihy jsem si málem vytrhala vlasy a okousala nehty, jaký to byly nervy, fakt jsem se bála, že to celý skončí strašně špatně. No, však happy end to opravdu nebyl a ten úplný závěr? Jakože cože? Teď si budu muset v brzké době přečíst další díl, protože mě to strašně zajímá a zároveň se strašně bojím, že to napětí nevydýchám. Fakt dobrý, palec nahoru.

13.05.2023 5 z 5

Vzorná chůva Vzorná chůva Sheryl Browne

Mě to vlastně celkem bavilo. Dostala jsem od knihy asi zhruba to, co jsem očekávala.
Ze začátku se mi kniha četla hůře, ale pak už to jelo v pohodě.
Nicméně se jedná o otřepaný příběh s hloupými hlavními hrdiny - detektiv a všechno zbaští i s navijákem? Matka, která podezírá všechny okolo, ale jedinou Jade ne? Nikomu nedojde, že se jim vše začalo bortit po jejím příchodu? Ta psychopatka a Lisa tam měly snad jako jediné mozek.
Prostě dokonalá (psychopatka) chůva, které všechno do poslední chvíle prochází - jak prvoplánové.
Ale když to holt člověk bere jako takový přemrštěný thriller, kterých teď vychází hromady, s tématem, o kterém je toho napsáno i zfilmováno dávno hafo, nic nečeká a má rád tohle věčné téma, tak to zase taková hrůza podle mě není.
Za mě takový lepší průměr, vzhledem k tomu, že mě kniha nenudila, i přes všechny nedostatky dávám tři hvězdy.
Ale jsem ráda, že už to mám za sebou, neboť to co se v knize děje, je opravdu děs.

15.04.2023 3 z 5

Vlaštovčí kopec Vlaštovčí kopec Donna Everhart

Pěkný, barvitě popsaný příběh, se sympatickými hlavními hrdiny, o tom žádná. Přesto mám z knihy trochu rozporuplné dojmy. Začátek a obecně první půlka knihy z pracovního tábora se výborně četla, zajímalo mě, co bude dál a jak se hrdinové vypořádají se svým nelehkým osudem a tím mizerou Vránou.
Jenže pak, po té půlce, jsem najednou měla pocit, že čtu spíš odpočinkovou červenou knihovnu. Hrdinové mě příliš brzy přestali zajímat. Měla jsem co dělat, abych knihu dočetla. Dávám čtyři hvězdy, určitě to není špatná kniha a první půlka je skvělá. Hvězdu ubírám za tu nudu potom. Ale příběh je to každopádně silný, takže nelituji čtení.

09.04.2023 4 z 5

Hovor se smrtí Hovor se smrtí Chris Carter

Inu, když nevím, co bych zrovna četla, tak sáhnu po další "Carterovce" a vím, že mě nezklame. Tuto sérii už považuju za jednu ze svých nejoblíbenějších. Pořád se něco děje, kapitoly jsou celkem krátké a úderné a už jsem si zvykla na to, že jsou běžně zakončené nějakým udiveným, leckdy sprostým výkřikem, např. No ty vole, A kur..., To si děláš pr... Je to úsměvné, ale ono to totiž funguje, co mi ovšem nefunguje je to, že si řeknu - přečtu jednu, dvě kapitoly a půjdu spát. Ani prd. Většinou je jich tak šest, ne-li víc.
Sice jsem tušila, mezi jakými lidmi se asi skrývá vrah, ale to vůbec nevadí. Prostě skvěle napsaná a propracovaná, děsivá detektivka. Když jsem večer byla sama doma, tak jsem se u čtení i trochu bála a chodila kontrolovat dveře, jestli jsem zamčená. Uff.
Zkrátka další super díl.

01.04.2023 5 z 5

Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Opravdu moc pěkné. Člověk se leccos dozví z dějin v podobě ne zrovna veselého osudu postav. Tento díl na mě zapůsobil ještě více, než ten první. Kniha se čte moc dobře, je poutavá, však ne zrovna veselá, ale takový je život.
Nevím, co bych víc psala za omáčku okolo, prostě skvělá kniha a tentokrát dávám plný počet hvězd.

01.04.2023 5 z 5

Vidořád Vidořád Samantha Shannon

První díl mě bavil, byl to pro mě nový svět a děj svištěl, i přes nějaké nedostatky jsem si čtení užívala. Oproti tomu tento díl mě vůbec nevtáhl, ani po půlce této tlusté knihy se nic závratného nestalo, musela jsem se ke čtení nutit a čím dál méně se mi chtělo pokračovat. Nakonec jsem knihu odložila na neurčito. Prostě teď to nedávám, časem se k této sérii určitě vrátím, do té doby možná vyjdou další díly.

01.04.2023

Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Kniha je to každopádně povedená a pěkná, dobře se čte, je napsána poutavě. Obvykle čtu jiný typ knih, bylo pro mě zajímavé sledovat osudy hlavních postav. A trochu se stydím, když napíšu, že jsem od tohoto bestselleru čekala trochu víc. Nemyslím to špatně, kniha je opravdu čtivá a autorka si zaslouží smeknout klobouk, ale zkrátka některé pasáže mě bavily, u jiných se mi zavírala víčka.
Kdybych měla vypíchnout nějakou postavu, tak je to Julka. Její osobnost a životní síla byla obdivuhodná, tato postava se mi fakt líbila. Ostatní v druhé polovině knihy spíš jen tak nějak pro mne vlály prostorem.
Každopádně si ráda přečtu další díl.

26.01.2023 4 z 5

Život po tobě Život po tobě Jojo Moyes

První slavný díl (který je vynikající), jsem četla už před nějakou dobou a do druhého se mi hned jít nechtělo. Říkala jsem si, že možná někdy, pokud vůbec.
No, nakonec, když byla potřeba číst něco odpočinkovějšího, jsem po knize sáhla. Není nutné si vše do detailu pamatovat z předchozího dílu, chytíte se.
Vlastně si myslím, že díky tomu, že jsem od knihy vůbec nic nečekala, tak jsem byla velmi příjemně překvapena. Děj mě chytil hned, je to roztomilé pokračování a vůbec mi nevadí, že se hlavní hrdinka ve všem tak babrá, po ztrátě milovaného člověka to není nic neobvyklého.
První díl byl citová bomba, nemůžeme čekat to samé od této knihy, ale dle mě se jedná o zábavné a důstojné pokračování Louisina nevšedního života, které mě bavilo a mnohdy rozesmálo. Brzy se pustím do knihy třetí.

26.12.2022 5 z 5

Chladné stopy Chladné stopy Sharon Dempsey

Krimi žánr mám moc ráda, skoro bych řekla, že je to jeden z mých nejoblíbenějších. Ale tato kniha mě dost zklamala. První stránky vypadaly celkem zajímavě, ale pak se z toho stala nekonečně zdlouhavá nuda. Mnohé opakující se pasáže, neustálé omílání těch stejných věcí a pocitů hlavních hrdinů dokola, skoro mi přišlo, že se v tom jen tak plácají, neustále řeší svá vlastní vnitřní traumata a případ je na vedlejší koleji. Děj nemá spád, do posledních stránek se nic závratného nestane a ani konec není nic, z čeho by se člověk posadil na zadek. Hodně mě zajímalo, co se stalo s Eden, ale konečný výsledek mě vůbec neuspokojil.
Knihu jsem četla dost dlouho, doslova jsem se s ní mořila, musím i podotknout, že jsem mezitím ještě rozečetla románek od Jojo Moyes a ač jde o úplně jiný žánr, v knize jsem toho našla daleko víc, než v tomto rádoby thrilleru.
A obávám se, že mé malé, či skoro vůbec žádné nadšení z této knihy není jen kvůli tomu, že jsem odkojená na úplně jiných kalibrech, jako je Jeffrey Deaver, Chris Carter, Adler Olsen, Angela Marsons a jiné. Prostě to celé bylo strašně slabé a bez náboje. Velká škoda.

19.11.2022 1 z 5

Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Obvinění z vraždy zde není stěžejní. Celou dobu se spíše s hlavní hrdinkou proplétáme přírodou, bažinami a mokřady a krmíme racky a sdílíme její poněkud smutný a velmi osamělý osud. Ale co jí život sebral v rodině a na majetku, tak jí vynahradil sounáležitostí s přírodou, schopností poradit si za každých okolností a vnímavostí.
Kniha je dojemná, malebná, jedná se o moc pěkný román, přesto jsem knihu četla déle, než jsem zamýšlela. Na mě tam té romantiky, dojetí a krásy byly skoro až moc. Ale to není úplně problém knihy, to je tím, že běžně čtu poněkud zběsilejší literaturu.
Ačkoli nemám moc ráda zdlouhavé popisy přírody v knihách, tady mi to nevadilo, je vidět, že autorka má přírodovědnou stránku opravdu zmáknutou.
Konec se dal předpokládat, vlastně mě vůbec nepřekvapil, ale nevadí, i tak to bylo dojemné a na samém konci knihy se mi chtělo brečet.
Dávám přes jakákoli škobrtnutí plný počet.

20.10.2022 5 z 5

Kostičas Kostičas Samantha Shannon

Na začátku byla má myšlenka taková, že se s tím autorka teda nese... nemazlí. Spousta neznámých výrazů, nespočet druhů jasnovidců, příběh promlouval tak, jako kdybych v jeho světě měla být už ryba ve vodě, ale já teprve začínala a poněkud tápala. Myslím, že čtenáři by mohli knihu brzy vzdát právě kvůli tomu, ocenila bych možná trochu více pozvolného seznámení s novým světem, ale dobře, nestalo se. Jak jsem četla dál, začala jsem si na styl psaní zvykat. Kniha má výhodu, že se v ní stále něco děje a řeší, až na desítky všemožných nových slov (lze naštěstí vyhledat ve slovníčku na konci knihy) se jedná o pohodovou, nenáročnou četbu.
Autorka tento díl napsala velmi mladá, je to vlastně její prvotina... když k tomu přihlédnu, tak si myslím, že se s tím poprala s velkou ctí. Jasně, byly tam nějaké časové nepřesnosti, resp. jsem celou dobu měla dojem, že sleduji hrdinku den po dni a pak najednou je mi sděleno, že hrdinka je u Strážce už několik měsíců. Ha! A co se za takovou dobu stalo? S tréninkem se tam Refájci taky moc nepřetrhli, hlavní hrdinka se vše naučí za pár lekcí... No budiž, je to "pohádka". Vztah v knize je tak prvoplánový, až to je roztomilé, ale prozatím mi to vůbec nevadilo, snad se to nezvrtne a nezačnou mě postavy štvát, to bych nerada, protože se těším na další díly a jsem zvědavá, co se dál bude dít.

20.10.2022 4 z 5

Úniková hra Úniková hra Megan Goldin

Kniha byla čtivá a zábavná, ačkoliv prostředí bankéřů a jejich smýšlení o životě je mi opravdu zcela cizí. Se Sarou jsem sympatizovala a byla jsem zvědavá, co se teda vlastně stalo a jak to dopadne. Ke konci mi to již začínalo docházet a možná ten konec mě donutil ubrat jednu hvězdu. Možná jsem čekala nějaké větší zadostiučinění, možná bych se klidně i ráda patlala v té tragédii o něco víc.
Ale to nevadí, četba to byla dobrá.

20.09.2022 4 z 5