Vivienca Vivienca komentáře u knih

Dům tajemných stínů Dům tajemných stínů Darcy Coates

Příběh na mě působil dost klaustrofobicky - v první polovině se neustále motáme v složitém pletenci chodeb starého domu, což nás zpočátku příjemně navnadí, jenže když už si nad spletitými chodbami Sofie zoufá po stopadesáté, začne si zoufat i čtenář. Kromě dvou hlavních postav (a tří vedlejších, které jsou načrtnuty jen hrubými obrysy) žádné další zajímavé charaktery nepotkáme, tudíž buď si čtenář oblíbí Josepha a Sophii nebo má po zbytek knihy smůlu, autorka mu žádnou další postavu nenabídne. V druhé části knihy se zase s hlavními protagonisty zavřeme v polorozpadlém sídle Kensingtonu a s lehce zdviženým obočím se brodíme jedním klišé za druhým: "Sofie věděla, že vydat se do útrob temného strašidelného domu, kde to je o kejhák, je velmi nebezpečné, ale přece nebude Josepha rušit od práce?!"
Jako oddychovka dobré, ale... přečteno a ve vteřině zapomenuto. Knížka putuje dál...

16.10.2023 2 z 5

Ztraceni Ztraceni Anita Frank

Milé překvapení! Knihu bych určitě nezařadila mezi horory, je to spíše klasická duchařinka ve stylu B. Erskinové. První polovina knihy se příjemně vleče, takže ji můžete kdykoli odložit - druhá půlka už takový "komfort" nenabízí... Každá kapitola končí šokujícím odhalením nebo se nadechuje k poodhalení některé ze záhad - prostě knížka už vás jen tak nepropustí a musíte číst dál a dál. Opět se mi velmi líbí prostředí a reálie staré aristokratické Anglie se vším, co k tomu patří - honosná sídla smetánky, intrikující služebnictvo, svázanost protokolem... Byla jsem zvědavá, jestli se autorka nenechá nakonec strhnout k nějakému kýčovitému happy endu stran Stelly a jejího "parťáka" a musím říct, že to ustála na výbornou. Knížku opravdu mohu doporučit.

25.08.2023 5 z 5

Tonička a pirát Jedno oko Tonička a pirát Jedno oko Dana Šianská

Výborná knížka pro malé čtenáře, která bude bavit i dospělé. Ideální délka kapitol na večerní čtení před spaním. Nám se moc líbila a určitě si od této autorky přečteme další.

12.06.2023 5 z 5

Nekonečná noc Nekonečná noc Agatha Christie

Tak toto bylo velké zklamání... První půlka rozvleklá a nudná avšak stále s nadějí, že až se "něco stane", pak to určitě začne a bude to nervy drásající jízda. Nicméně jakmile se tedy (konečně!) "něco stane" příběh si dál pokračuje vyhlídkovým tempem a žádný svižný spád se nekoná. Mnohokrát jsem chtěla odložit, ale z respektu k mé oblíbené autorce jsem nakonec dočetla. Moc mi přitom nepomáhali ani hlavní postavy, kdy Michael je od začátku silně nesympatický, Santonix špatně čitelný a tak trochu praštěný a Ellii celkem těžko uvěřitelná... Tohle se prostě nepovedlo...

12.06.2023 2 z 5

Šepot z lesa Šepot z lesa Kateřina Surmanová

Číst Šepot z lesa bylo jako lovit v přeplněném omáčníku šťavnaté kousky libového masa... :-) Přiznám se, že jsem přeskakovala pasáže, kde autorka popisuje všednodenní život hlavního hrdiny či dobových reálií atd. Prokousat se jimi bylo nad mé síly a asi bych knížku i odložila. Nedivím se autorce, že se o hlavním hrdinovi Petrovi tak rozepisovala - i mě byl velmi sympatický! Ale té omáčky bylo přece jen "cu fíl". Autorka vládne slovu, má vybroušený styl psaní, její postavy jsou tak uvěřitelné, že určitě nějakého Mílu, Hanku, Petra...možná dokonce i Květu alias Lilianu ze svého okolí znáte. Konec příběhu - samotný závěr knihy na mě působil, že jej autorka neměla čas dopsat. Jakoby jí někdo "vytrhl list z pod ruky", protože knížka už musí jít do tisku... Useknutý závěr "však on už si to každý domyslí" velmi kontrastuje s rozvleklým příběhem. Přitom jistě by bylo zajímavé se dozvědět, jak se dovršení události odrazilo na životech našich hrdinů - dokázal Petr zůstat ve vsi, splnila Hanka své hrozby, jakým způsobem se proměnil kraj a chování místních po takové události? Téma ztracených dětí je velice silné a těžké a vždy velmi proměňuje společnost a její vztahy. Bylo by proto zajímavé dopřát příběhu nějaký epilog. Zároveň (a to je spíše můj osobní zájem, který knížce nijak nepřidá ani neubere) zajímalo by mě, zda má autorka děti... Já bych řekla, že ne... :-)

24.02.2023 5 z 5

Klíč od světa pohádek Klíč od světa pohádek Lucie Kaletová

Hezká knížka, pěkné ilustrace. Líbila se.

24.02.2023 5 z 5

Vynálezce Alva Vynálezce Alva Klára Smolíková

Synovi se knížka docela líbila, ale mě se nečetla dobře. Na čtení pro děti jsou to hodně dlouhé a krkolomné věty (pokud děti se čtením teprve začínají). Příběhy bláznivé až překombinované, kdy jedna katastrofa přebíjí druhou. Jiné knížky jsme četli s větší chutí.

24.02.2023 4 z 5

Záhada domu Marwicků Záhada domu Marwicků Darcy Coates

Máte rádi duchařské příběhy, u kterých vás mrazí v zádech a bojíte se zajít si pro jogurt do vlastní kuchyně? Tak to vás Záhada domu Marwicků hodně zklame... Příběh nijak negraduje, "duchařské" výjevy pročtete se stejným klidem jako svůj nákupní seznam a dvě hlavní hrdinky jsou tak ploché a nezajímavé, že je vám celkem jedno, jak to s nimi vlastně dopadne. Za mě velké zklamání, ale protože jsem dostala celou sérii jako dárek, asi mě ještě pár výprav do strašidelných domů čeká... :-)

27.01.2023 3 z 5

Pentagram Pentagram Jo Nesbø

Protože jde o světový bestseller, budu v hodnocení trochu přísnější. Navíc chvály je tu dost, takže moje "troška do mlýna" je spíše pohledem z té druhé strany.
Ano, překombinované - to rozhodně je, ale mám dojem, že určitá "rozmanitost" děje už je jakousi autorovou značkou a evidentně na většinu čtenářů funguje dobře. Pachatelovo doznání - vysvětlení motivu, popis provedení atd. - podané formou monologu přes čtyři strany, beru jako menší zradu na čtenáře i hlavního hrdinu. Ale budiž... S čím mám ale větší problém je 1. uvěřitelnost charakterů postav 2. reálná proveditelnost některých skutků zejména s ohledem na udávané časy.
POZOR SPOILERY
Třeba sympatický chlapec jménem Oleg... Malý kluk který nikdy ale fakt NIKDY neremcá, vždycky je pro každou taškařici a zachovává stoický klid i v momentě, kdy ho ve výtahové šachtě za vlasy drží dlaň, která se zároveň ve stejném momentě odtrhává od zbytku těla... Na Harryho nikdy není naštvaný, vždycky je to "parťák do nepohody" a jakkoli traumatizujícími zážitky prochází zůstává zcela bez duševní poskvrny. Jestli navzdory strýčkovi Harrymu přežije své dětství, bude to novodobý Robocop.
Ráchel - Olegova matka... Nějak mě autor nedokáže přesvědčit, že žena jejích kvalit tak zoufale prahne po muži, který je na kilometr cítit chlastem a cigaretami, je bez peněz, věčně ožralej s nateklýma žilnatýma bulvama a červeným opileckým nosem...
Ono i to Harryho - těžký alkoholik - občas jako nepije - a někde v tomto mezičase je geniální polda, který má promyšleno dvacet tahů dopředu a neujde mu ani sebemenší detail...je velmi těžko uvěřitelné a přijatelné vzhledem k tomu, jak běžný alkáč funguje (kdo má zkušenost, ví o čem mluvím).
Abych jen nekritizovala: Co se mi líbí moc, to je autorova hra na kočku a na myš. Občas čtenáři něco prozradí dopředu a čtenář se pak baví nad lopotou Harryho, který si k tomu musí dojít sám. Jindy nám naopak dá autor pocit, že víme něco navíc, že zase tak trochu předbíháme a víme co se stane....abychom zjistili, že nás tak trochu napálil a ono je to vlastně trochu jinak. To byly momenty, které mě na knížce bavily nejvíc. Ačkoli mám k Pentagramu výhrady, celkově hodnotím kladně a určitě si od J.N. přečtu další kouosek.

23.08.2021 3 z 5

Netopýr Netopýr Jo Nesbø

J. Nesbo, Netopýr: První bestseller, který vás bude nudit... Nějak takto by mohla začínat anotace knihy :-) Na dojmu moc nepřidává otřesný překlad do češtiny. Hned v prvních dvou kapitolkách se nám tři různé postavy "perlivě" zasmějí.... Redaktor by si měl aspoň pro začátek pořídit slovník synonym!

12.11.2020 3 z 5

Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Celkem zklamání
(Pozor může být vnímáno jako spoiler)

Hned na začátku si třikrát zaskáčeme v čase i místě, což - spolu s těžko zapamatovatelnými jmény - vedlo k tomu, že jsem listovala zpět, abych se utvrdila, že "aha, tohle je někdo jiný... Jiný příběh..." Na začátek tedy trochu těžkopádné klopýtání.

Vata - nezáživná a nudná. Kdybych do ní hodila trochu cukru, můžu si na Matějský pouti otevřít stánek. Nutila mě občas pár řádků přeskočit. Vykreslení i těch nej-vedlejších postav do barvitých detailů spíše příběhu ubíralo, než že by přidalo na plastičnosti (což byl asi původní záměr).

Absurdita některých scén u mě zcela přehlušovala zážitek ze čtení. (SPOILER) Ku příkladu: Pachatel s krvácivým poraněním tepny(!!) dokáže v těžko přístupném terénu vystopovat a dostihnout unikající oběť. Následně ji setnout hlavu, tělo precizně odklidit - odnést do auta, postavit obrovského sněhuláka - v gumových rukavicích(!!), doběhnout zpět do stavení, zamést po sobě stopy a z místa činu odjet - toto vše, prosím pěkně, bez zanechání jediné stopy během cca dvou hodinek... Klobouk dolů před takovým supermanem, jemuž během takové šichty například ani jednou nezakrvácela proseknutá tepna... Prostě žádná stopa! O svědcích, kteří by ho v některém úkonu vyrušili, ani nemluvě... Podobných absurditek je tam vícero.

Několikeré dopadnutí pachatele provází natolik nekomplexní a chabé indicie, že by se s takovým závěrem vyšetřování nespokojila ani Jessica Fletcherová, natož bystrý čtenář, který jen útrpně čeká, kdy komisař zjistí, že má zase toho nepravého.

Celá ta "záhada" kolem kolegyně Katrine, začne být už někdy v půlce průhledná jak půlnoční přízrak...

Na to, že se jedná o bestseller a fenomén jsem měla hodně vysoká očekávání. Bohužel nebyla naplněna.

01.11.2020 3 z 5

Jak byl Fiškus malý a ztratil se Jak byl Fiškus malý a ztratil se Sven Nordqvist

U nás se bohužel moc nechytila.

02.10.2020 3 z 5

Drž mě pevně, miluj mě zlehka: Příběhy z tančírny Century Drž mě pevně, miluj mě zlehka: Příběhy z tančírny Century Robert Fulghum

Bohužel knížka mě neoslovila. Dostala jsem ji jako dárek a posílám dál. Nevím... Možná je to tím, že nejsem žádná velká tanečnice, nic moc mi neříká prostředí a tradice tančíren. Příběhy a postavy nejdou nijak do hloubky, nezaujmou. Za rok už si ani nevzpomenu, o čem to vlastně bylo.

02.10.2020 3 z 5

V Caracasu bude nejspíš stále tma V Caracasu bude nejspíš stále tma Karina Sainz Borgo

Z knížky mám rozporuplný pocit. Na jednu stranu mě příběh zaujal, ale úplně mi nesedl styl, hlavní hrdinka mi nepřipadá moc uvěřitelná, její motivace a "vývoj" není moc dobře popsaný. Celé takové nereálné. Nevím, čekala jsem asi víc.

29.05.2020 3 z 5

Narodili se, aby přežili Narodili se, aby přežili Wendy Holden

Protože jde o skutečný příběh, přijde mi divné hodnotit dílo jako "knížku", pro mě je to poselství s nesmrtelnou hodnotou. Jen jednu věc zmíním, při čtení mě napadlo, že mateřství je (a má být) pro každou ženu především nekonečný zdroj obrovské síly, odvahy a duševního zrání. My v dnešní době máme všechno (a mnohdy ještě víc) a pořád jen kolem sebe slyším ufňukané mámy, které si chudinky "ani v klidu nevypijou kafe..."

13.02.2020 5 z 5

Hana Hana Alena Mornštajnová

Moje první knížka od této autorky a jsem trochu na rozpacích. Podle oslavných recenzí jsem čekala vybroušený literární styl, brilantní vykreslení postav, do hloubky do výše i do široka propracovanou atmosféru... Nedočkala jsem se. Mám pocit, že pokud se jakýkoli autor pustí do "politicky korektního tématu" (tedy holocaust, zločiny komunismu apod.) dočká se potlesku a je jedno, jestli samotné zpracování poskytne literární zážitek. Očekávání byla vysoká, proto převládlo zklamání a hodnotím jen 3 hvězdami.

18.01.2020 3 z 5

Hedvika Hedvika Hana Rebeka Šiander

Nesedlo mi to, nereálný příběh, nezajímavé postavy, ke kterým jsem si neutvořila žádný vztah.

11.12.2019 2 z 5

Marta v roce vetřelce Marta v roce vetřelce Petra Soukupová

Zajímavý příběh, skvělý námět, pěkně napsáno. Bohužel mi úplně nesedí styl "deníku" a ani hlavní hrdinka mi nebyla vůbec sympatická, což četbu značně znepříjemní.

30.10.2019 3 z 5

A hory odpověděly A hory odpověděly Khaled Hosseini

Po "Sluncích" a "Lovci" jsem měla obavy, zda se autorovi podaří alespoň dosáhnout k vysoko posazené laťce. Nějak se to ovšem nepovedlo. Pro mě nejslabší knížka tohoto autora, kterou jsem četla. Příliš mnoho dlouze rozepsaných vedlejších postav, přesuny v čase...ale především jakoby se již studnice zoufalých osudů Afghánců literárně nějak vyčerpala nebo již vyčpěla. Přesto hodnotím relativně vysoko, protože autorův styl vyprávění je naprosto nepřekonatelný.

27.10.2019 4 z 5

Zlatá klec Zlatá klec Camilla Läckberg

Psychopatická slabošská hlavní hrdinka si moje sympatie nezískala. Kniha napsaná dobře, čtivá, líbí se mi autorčin styl, ale postavy ani příběh nezaujal.

27.10.2019 2 z 5