Vojta
![Sirény z Titanu Sirény z Titanu](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21885/sireny-z-titanu-bZy-21885.jpg?v=1570726746)
Moje první a zatím nejoblíbenější knížka od Vonneguta. Na rozdíl od ostatních Vonnegutových knih je tato mnohem dobrodružnější a možná i pestřejší. Není to jen klasický součet Vonnegutových štěků, je to celistvý příběh, přestože trošku šílený.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Svět, který stvořil Jones Svět, který stvořil Jones](https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/8795/svet-ktery-stvoril-jones-8795.jpg?v=1235576479)
Kniha nedosahuje takové působivosti jaké jsem od Dicka čekal. Ale je pravda, že je to teprv jeho druhý román, takže nelze čekat to, co se nachází v pozdějších románech. Přesto jsem se při čtení víceméně bavil, ale že by mě příběh pohltil se zrovna říct nedá. Takže bych to viděl tak na 4 hvězdy, ovšem s odřenejma ušima.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Idiot Idiot](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40553/idiot-eKX-40553.jpg?v=1394968139)
Musím říct, že na čtení Idiota nebudu vzpomínat zrovna v dobrém. Kniha je napsána podle mě velmi nezáživně, její čtení bylo někdy až utrpením. Obzvláště, když jsem věděl, že ji musím přečíst v daném časovém limitu. A stránky pořád neubývaly a neubývaly…Idiotových 575 stran jsem četl zhruba měsíc a půl. Což je zhruba 12 a půl strany na den. To není úplně skvělý průměr, vzhledem k tomu, že jsem některé dny o prázdninách měl úplně volné a mohl jsem přečíst třeba 80 stran. Právě teď, když píšu tento komentář, mám rozečtený Chrám Matky Boží a už jsem překonal prvních sto stran.Údajně měl být začátek knihy nezáživný, ale oproti Idiotovi je to jako procházka růžovým sadem.
Ale abych pořád jen nekritizoval. Idiot je přes svou nezáživnost velmi zajímavou knihou. Ne při čtení, ale po přečtení. Konec románu je působivý a člověku se při něm leccos spojí dohromady. Navíc vede k silnému zamyšlení čtenáře a to o různých věcech. Například o tom, že každý upřímný člověk je považován za hlupáka nebo o věčné, ale stále neúspěšné touze některých lidí po originalitě.
Když se na Idiota podíváme jako na celek je to jistojistě výjimečný román., který má svou hloubku. Zkrátka román, o kterém člověk dlouho přemýšlí. Ale to utrpení jaké čtenář musí zažít! S nadsázkou lze říci, že je to skoro takové utrpení jako prožívají hlavní postavy románu.
Není sice příliš vidět, jelikož se skrývá hluboko v duši, ale je snad ještě horší než utrpení fyzické.
![Kráter Kráter](https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58766/krater-Jcr-58766.jpg?v=1641055707)
Tato kniha je ptákovina (i když tím možná urážím některé ptáky). Literárně víceméně chudá, co nejvíce přizpůsobená čtivosti. Nepřináší vůbec nic nového a není ani nijak zvlášť vtipná nebo zábavná. Vůbec nejhorší však na této knize jsou neskutečně otravné postavy – zejména bývalý agent CIA, který je správně tvrdý, ale zároveň sociálně cítící nebo pan prezident, který se jako vždy objeví ve chvíli, kdy je jeho země nejvíce v ohrožení. Jediná sympatická postava byla snad čínská vědkyně (kterou jsem si podle popisu představoval asi jako asijskou Claudii Schifferovou), ale pouze do té chvíle než se prokázala jako americká patriotka.
Četba této knihy = mírná ztráta času. Přečteno velice rychle, ale příliš mě to neobohatilo, snad jen o některé vědomosti z astronomie. Jinak v knize není skoro nic, co by nějak extra stálo za pozornost.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Gregerie aneb Co vykřikují věci Gregerie aneb Co vykřikují věci](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37386/gregerie-aneb-co-vyk-37386.jpg?v=1357718790)
Tato podivná kniha je rozdělena na dvě části. V jedné se autor snaží vysvětlit teorii gregerií, co to vlastně je, proč to vzniklo, jak to vzniklo, jak se pozná plagiát a jak moc geniální je on sám jako autor. V druhé části jsou vypsané všechny gregerie. Druhá část je podstatně lepší. Ještě si nejsem úplně jistý, co to vlastně gregerie je, ale líbí se mi její hravost, svoboda, vtip a elegance.
Vlaštovky se narodily z šátků dávajících sbohem na přístavních hrázích.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Golem Golem](https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61876/golem-ul9-61876.jpg?v=1408135416)
O této knize jsem se dozvěděl ve škole, učitel nám tehdy řekl, že jde o těžko čitelnou i pochopitelnou knihu. Měl pravdu... Každopádně mystika a neznámo je ve staré Praze jako doma a Meyrink to takřka dokonalým způsobem popsal. Zároveň má román i morální hodnotu, neboť popisuje zkaženost židovského ghetta. Fakt, že celé generace vyrůstají na stejném omšelém místě, má fatální důsledky - dojde k celkové degeneraci. V uličkách židovského města je tento úpadek silně cítit, natolik, že ho vycítí i čtenář. V tom je asi největší síla románu, v těžké, nedýchatelné atmosféře plné záhad a nenávisti, v atmosféře, která je zcela neopakovatelná. Zároveň však román mírně irituje svou nejednoznačností, čtenář si musí spoustu věcí domýšlet sám, i když, pravda, to asi není úplně chyba... No, ale pět hvězdiček tomu prostě nedám, možná jsem zaslepený, ale přišlo mi to v lecčems jaksi odfláklé. Třeba později změním názor.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Den draka Den draka](https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72948/den-draka-Lml-72948.jpg?v=1496998164)
Celý příběh bohatě stačí pro účely počítačové hry, ale jako samostatná kniha to není nic moc extra. Je to sice všechno celkem umně sepsáno, ale vůbec nic nového to nepřináší, naopak vykrádá všechno možné, jak už je u fantasy zvykem. Kdyby tam nebyl ten velký nápis Warcraft® tak si to nikdo nekoupí ani nepřečte. I já jsem si to přečetl jenom z toho důvodu, že tam byl ten nápis a taky proto, že jsem si chtěl přečíst nějakou oddychovku. Účel byl splněn, já jsem si čtenářsky oddychl a teď hurá na Nietscheho a Dostojevského :-).
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Kraken Kraken](https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56104/kraken-b5Y-56104.jpg?v=1560525824)
V obrazotvornosti se tento román občas vyrovná i legendárnímu Nádraží Perdido. Příkladem toho je mimo jiné i hrůzostrašná dvojice povětšinou nazývaná Goss a Subby , kterou jsem si zamiloval hned napoprvé. A Teťák nebo Grisamentum mají taky své kouzlo. Takovéto postavy zkrátka jen tak neuvidíte, trpaslíci a elfové ať se jdou zahrabat. :-) Problém románu tedy rozhodně není v originalitě postav, spíš v originalitě zápletky. Rozhodně není špatná, ale že by mi to vyrazilo dech... A ten konec taky nebyl zrovna šokující, prostě lepší normál, nic převratného. Pěkné počtení, o tom žádná, ale čekal jsem teda větší bombu, už proto, že mám odjakživa rád obří hlavonožce.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Ani sami bohové Ani sami bohové](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33122/ani-sami-bohove-JEd-33122.jpg?v=1571591447)
První dvě části jsou skvělé, ta třetí mě už tolik nezaujala. Přesto celkově hodnotím velmi kladně. Asimov si tentokrát vybral dost netypická témata, snad aby zavřel ústa svým kritikům. Sex, mimozemšťané, mimozemšťanský sex... !SPOILER! Jen je škoda, že román skončil dobře, špatný konec by seděl víc a možná by byl působivější a varovnější.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Obchodníci s vesmírem Obchodníci s vesmírem](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14634/obchodnici-s-vesmirem-Euk-14634.jpg?v=1558954044)
Mravoučná kniha, která odhaluje intriky velkých obchodních koncernů. Chvílemi jsem byl až znechucen, přestože zlo bylo pácháno na hlavním hrdinovi, který si ho do jisté míry zasloužil. Nemám rád když mě někdo poučuje, ale u této knihy jsem to snesl, jelikož téma je poměrně aktuální. V současném světě moc obřích společností nesahá do takových výšin jako v tomhle románu, ale jen zatím.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Star Wars - Hvězdné války - Číslo 1 Star Wars - Hvězdné války - Číslo 1](https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/7023/hvezdne-valky-7023.jpg?v=1298139551)
Je to v podstatě úplně stejné jako film, akorát, že je to v komiksu. Ale když jsem byl malý a na filmovou verzi jsem se nemohl mockrát koukat, splnilo to svůj účel.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nebe mu padá na hlavu Nebe mu padá na hlavu](https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/7638/asterixova-dobrodruzstvi-nebe-mu-pada-na-hlavu-7638.jpg?v=1234383962)
Asterix a mimozemťani? To nejde k sobě. Už ta cesta do Ameriky mi přišla trošku na pováženou, ale to se dalo ještě přežít, protože u toho byl René Goscinny. Kdežto u tohoto díla byl jenom kreslíř Alberto Uderzo, což se dost projevilo.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Asterix v Helvetii Asterix v Helvetii](https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/7647/asterix-v-helvetii-vsm-7647.jpg?v=1550760841)
Můj nejoblíbenější Asterix ze všech. Je v něm všechno: akce, napětí, vtip, panenská příroda, orgie(něco podobného s fondue se pokusím někdy uspořádat) a správný konec, když ten zlej dostane na držku.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Největší spiknutí v dějinách lidstva Největší spiknutí v dějinách lidstva](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28351/nejvetsi-spiknuti-v-dejinach-lidstv-D2H-28351.jpg?v=1619364619)
Pokud nemáte co dělat tato kniha vás zaručeně zabaví. Na otázky ohledně "největších spiknutí v dějinách lidstva" dostanete neslýchaně bulvární a nepřesvědčivé odpovědi, což někoho může rozčílit, ale mě to spíš pobavilo.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Trainspotting Trainspotting](https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/8328/trainspotting-660bcbc3449cb.jpg?v=1712049091)
Tato kniha je někdy vtipná, někdy děsivá a někdy až nechutná(obvzláště povídka Co si nadrobíte to si také sníte). Ale každopádně je to podle mě velmi přesné zachycení skotské kultury. Doufám, však, že zase až tak přesné není, to by totiž znamenalo, že Skotsko je plné násilníků, feťáků a nezletilých dívek s velkými sexuálními zkušenostmi.