Vrbická1999

Moje druhá nejlepší kniha roku 2023. Dokážu si představit, že bych si ji zabalila na opuštěný ostrov a četla stále dokola. Vždy bych v ní našla útěchu, radu, povzbuzení a chuť do života.

Na knihách miluju, jak nás dokážou přenést do úplně jiného světa, do jiné doby. Jsou to takové malé cesty časem během našich všedních dní. Tentokrát mě román Co zpívá Sojka zavedl do 9. století na Velkou Moravu. Opět jsem o trochu bohatší co se týče vědomostí o naší historii. Za to jsem velice vděčná.

Příjemné vyprávění dívenky, která nade vše miluje přírodu a svoji maminku. Jenže jim do života vstoupí zákeřná nemoc. Pohodové čtení, které pohladí po duši, ale taky je malinko bolavé.

Příjemná milá detektivka. Oddechovka trochu (!) ve style Agathy Christie. Ale obávám se, že za měsíc nebudu vědět, o čem příběh byl.

Moje první setkání s držitelem Nobelovy ceny Kazuem Ishigurem. V mnoha recenzích na jeho román Neopouštěj mě jsem četla, jak lidé nemohli přes slzy ani otáčet stránky. To se u mě sice nekonalo, ale během čtení jsem měla husí kůži, protože kniha je psaná tak, že vám neřekne všechno naplno a hned, ale napíná vás. A vy se bojíte (a doufáte), co přijde (nebo nepřijde).

Kniha, do které jsem se pustila díky předchozí knize autorky Dcera sněhu. Ta mě naprosto uchvátila. Krajina ledu je bezpochyby také skvělé dílo. Vezme vás do srdce aljašské přírody, ale taky vám poodkryje smutek a zlomené srdce jedné ženy, která teskní po manželovi, jež se vydal na roční expedici právě na Aljašku. Moc se mi líbily prvky nadpřirozena a magie, které příběh lehce poodkrývá.
Bohužel na mě byla ale kniha zbytečně moc dlouhá a natahovaná. Kdyby měla dvě stě stran místo čtyř set, příběhu by to prospělo.

Hezký příběh o smrti a mnoha pohledech na ni. Knížku si asi dlouho pamatovat nebudu, ale na pomalý adventní čas je to moc dobré čtení.

Skvělá kniha pro uvědomění, co pro nás zima v našich životech znamená. Neměli bychom přeskakovat žádné období a koloběh roku si vychutnat se vším všudy.

Kniha se zajímavým námětem, který mě zaujal. Těšila jsem se na odkrývání rodinného tajemství z minulosti. Bohužel mi ale příběh nenabídl nic originálního a extra zajímavého. Takové oddychové čtení, které si ale za pár měsíců již nebudu pamatovat.

Kniha mě zaujala nádhernou obálkou, z obsahu knihy jsem bohužel již tak nadšená nebyla. Příběhy čtyř žen se hezky četly, ale jejich obsah mi nepřišel nijak extra zajímavý.

Bohužel tato kniha mi nesedla. Asi mě nebaví, když jsou hlavními hrdiny dospívající. Líbila se mi postava dědy a babičky (Nany), ale musela jsem se nutit knihu dočíst.

Velice zajímavá kniha, která mapuje historii jedné rodiny, která to vůbec neměla jednoduché. Musím se přiznat, že k nákupu mě nalákala ta nádherná obálka. Příběh rozhodně nebyl špatný, čtení mě bavilo, pouze mně nesedlo střídání minulosti a přítomnosti, bylo to na mě rychlé a občas jsem se ve vyprávění ztrácela. Kdyby bylo vyprávění chronologické, knize by to prospělo.

Velice bolavá kniha o tom, jak je snadné manipulovat s dětmi. Při čtení mě opravdu mrazilo. Ale je správné, aby se tyto příběhy vyprávěly a šířily dál.

Kniha se zajímavými myšlenkami. Bohužel styl psaní mi nesedl, do čtení jsem se musela nutit.