Wajny komentáře u knih
Po přečtení Taju pro tebe jsem se na třetí díl hrozně moc těšila. Moje očekávání nebylo naplněno, hlavně kvůli hlavním postavám.
Hlavní postava Kimber mi neuvěřitelně lezla na nervy! Přišla mi hrozně vzteklá, sebestředná, útočná a plná předsudků, i když k nim vlastně vůbec neměla žádné opodstatnění. Taky mi vadilo, že se hrozně litovala, ale vůbec zde nebylo rozebráno, že tak dlouho neviděla svého otce, i přestože ho tak moc milovala....prostě sobec. Chápu, že jí toho život opravdu naložil hodně (i když to mi přišlo málo pravděpodobné, téměř nereálné), ale podle mě nikdo by neměl mít právo takhle se chovat.
Další postavou je Matteo Moretti (autorka umí ty jména), který na mě působil jako hrozný vošoust (celou dobu jsem myslela, že se říká obšoust). Vůbec jsem si nedokázala (po letištní scéně) vymazat představu toho jak vypadá - ulíznuté vlasy, knírek a lesklé boty. Za mě byl až moc vášnivý, místy až odporný a to, že se dožadoval polibků mi přišlo ubohé.
Romantická linka mě tedy moc nezaujala - chybělo mi i jiskření a poznávání mezi Kimber a Mattem. Vše přišlo až moc rychle. A rozhodně jsem začala být alergická na slovo děloha....v půlce knihy jsem měla chuť vrátit se a počítat.
Příběh se odehrává ve Florenci, takže jsem se těšila na takovou tu italskou atmosféru, které jsem se tedy nedočkala. Jediné, co zde bylo hodně vidět byla italská povaha - hlavně vznětlivost.
Co nemůžu příběhu odepřít je čtivost, takže knihu máte přečtenou během pár hodin. Děj má spád, ale neřeší se téměř nic jiného než ústřední dvojice. Kapitoly jsou psány z pohledu obou dvou - bohužel i tak byl (je) Matteo pro mě stále málo čitelný.
Nechci příběh úplně shazovat, protože určitě patří mezi ty povedené, co se tohoto žánru týče, ale na mě tam prostě všechno bylo až příliš.
:-) tak tahle kniha mě parádně pobavila - kniha hezky odsípá, zápletka je zajímavá, i když trochu připomíná telenovelu a bylo zde až moc "osudových" náhod, ale to nemění nic na tom, že kniha je prostě dobrá. Hlavní hrdinka je sebevědomá, chytrá a zábavná, ale občas (často) se chová jako typická hysterická ženská,ale to se mi na ní opravdu líbilo. 5* (P.S. První kniha roku 2017!)
Pozoruhodně bystrá stvoření“ mě naprosto dostalo . Obvykle čtu young adult, romantiku nebo fantasy, takže toto byl hodně velký skok do neznáma a opravdu se povedl. Rozhodla jsem, že častěji musí zařazovat knihy, které nespadají úplně do mé běžné četby .
Od první stránky mě příběh vtáhnul! Kniha je psaná mile, čtivě a je vyprávěna z více pohledů. Velká část příběhu se odehrává v akváriu a v menším městečku, kde se setkávají obyčejní lidé s nevšedními příběhy.
Hlavní postavou je sedmdesátiletá vdova Tova, která se smiřuje se životem i se smrtí. Další linku nám vypráví Cameron, mladík, kterého v dětství opustila máma a který se zatím hledá. Nejvíc mě ale bavil třetí vyprávěč, linka z pohledu Marcelluse – jeho myšlenky a postřehy byly svěží a vtipné, často jsem se přistihla, že se u čtení usmívám.
Příběh se postupně odkrývá, odhalují se další tajemství, takže jsem byla neustále napjatá. Celou dobu jsem doufala, že všechno dobře dopadne.
Kniha obsahuje lehce detektivní zápletku, která je spíš okrajová a není hlavním tahounem děje. Co však knihu činí výjimečnou, je propojení příběhů různých postav a ukazuje, jak se jejich osudy prolínají a ovlivňují.
Motiv naděje, náhody a osudovosti byl v celém příběhu hodně silný a dával mu zvláštní kouzlo. Konec byl nádherně pozitivní, hřejivý a zároveň nostalgický.
Pozoruhodně bystrá stvoření je nádherný příběh o nečekaném přátelství, smíření a naději. Doporučuji tuhle knížku všem, kteří hledají něco netradičního a zároveň milého. I když pro mě byla velká výzva vyjít ze své komfortní zóny, rozhodně nelituji.
Po přečtení prvního dílu série Boston Belles jsem se musela co nejdříve pustit i do druhého dílu. V Lovci jsme měli možnost lehce se seznámit s Cillianem a Persheponou, takže jsme měli nějakou představu o jejich charakterech.
Pershepona, která představuje světlo a temný antihrdina Cillian. Dvě naprosto rozdílné osobnosti, které se ale potřebují.
Příběh se točí kolem dohodnutého manželství mezi Cillianem a Persheponou. Cillian je zahalen tajemstvím a na první pohled působí krutě a bezcitně, zatímco Pershepona ze začátku působí naivně, ale brzy ukazuje, že v sobě má mnoho síly a odhodlání. Jejich vztah je plný emocí a napětí, ale také humoru a inteligentních dialogů. Erotické scény jsou psány s intenzitou a chemie mezi hlavními postavami je cítit na každé stránce.
Postavy procházejí vývojem a odhalují svá pravá já, přičemž především u Cilliana je toto odhalení velmi drastické. I přesto, že je na začátku příběhu považován za padoucha, vy se nakonec přikloní k jeho straně a odpustí mu téměř všechno.
Jedním z klíčových prvků knihy je originální a dobře zpracované tajemství Cilliana, které drží čtenáře v napětí až do konce. Tento „nevšední problém“ je velmi dobře zpracovaný, akorát si nejsem jistá, jestli lze opravdu něčeho takového docílit, ale já jsem nikdy nezkoumala tyto „problémy“, takže jsem s tím, jak to bylo pojato spokojena.
Autorka skvěle kombinuje temné a vážné témata s lehkými a humornými pasážemi, čímž vytváří zajímavý a poutavý příběh.
Celkově se jedná o skvěle napsanou knihu, která zaručuje čtenáři hodiny napětí, emocí a dobrodružství. Těším se na další díl série a věřím, že příběh Sama a Aisling bude stejně tak strhující jako první dva díly.
Dvory patří mezi mé oblíbené série a Rhysand je . Knihu jsem začala číst hned, co mi přišla, ale po 50 stranách jsem zjistila, že jsem hodně věcí (hlavně ze třetího dílu) zapomněla , tak jsem si dala #rereading Což bylo na jednu stranu super, protože jsem se ujistila, že Rhysand je pořád #1 a na druhou stranu zjistila, že Dvůr stříbrných plamenů nedosahuje ani náhodou takové úrovně.
Maas je snad jediná autorka, která dokáže napsat 720 stran o ničem, celá kniha by se dala zkrátit na polovinu. Děj se točí v kruzích - nasraná Nesta, sex, akce, nasraný oba, sex... Příběh je nevyrovnaný, některé pasáže jsou zdlouhavé a nudné a akce, kde se konečně něco děje jsou hrozně zrychlené a nedotažené.
V knize je taky hrozně nelogičností např. celý obřad krve - oni vítězky , proč zase přišla o moc? Mám takový pocit, že v posledním díle to už budou jen obyčejný lidi
Za co ale musím smeknout je, jak dokázala autorka obhájit neexistenci Klenotů
Nesta se mi hrozně líbila v trilogii, tady mi ale lezla na nervy. Ze začátku se mi líbila - zlomená žena, která neví co si počít a tak se devastuje o to víc. Těšila jsem se na postupné uvědomění a změny v chování...bohužel Nesta se 600 stran chová jako... a pak bum najednou světice, která vše chápe a je ochotná udělat cokoliv.
Cassiana jsem měla ráda pro jeho povahu, bezprostřednost a vtípky. Tady dost ze svého charisma ztratil a občas působil jak hrozný podpantoflák.
Mezi hlavními hrdiny je neuvěřitelná chemie, líbí se mi jejich rozepře a ze začátku i sex scény, ale pak jich bylo až moc a jejich vztah se dlouho nevyvíjel, tak začal i ten nudit.
Co se týče ostatních postav, tak nejvíc mě zaujal Eris, který má něco do sebe. Gwyn a Emerie mi přišli nudné. Linka Rhyse a Feyre mi nevadila, jen občas zastiňovala hlavní děj.
Takže asi tak...určitě si přečtu další díly, protože by mi to prostě nedalo, ale tohle teda za mě byla slabota a doufám, že další budou o dost lepší
Kniha vypráví příběh 25 českých žen, některé jsou hodně znamená a o některých jsem slyšela prvně. V knize jsou seřazeni podle oboru a sfér ve kterém působily.
Jednotlivé medailonky jsou napsány jednoduše a srozumitelně (vzadu je i rejstřík slov, které nejsou tolik známé). O jednotlivých ženách se dozvíme více o jejich práci a činech (i těch hrdinských). A nechybí ani zmínka o jejich soukromém životě a romantických vztazích. Je zajímavé, že většina žen bohužel neprožila úplně šťastný život, hlavně co se vztahů týče.
Líbilo se mi, že jednotlivé příběhy byli krátké 3-5 stran, takže opravdu jen to nejdůležitější. Jediná věc, která mi trochu vadila byli úryvky např. z dopisů či vzpomínky, které byli většinou napsané dost zastarale (s ohledem na dobu, kdy vznikly), trochu mě brzdily ve čtení a rušili tak celkový pohled na danou osobnost.
Také je dobré mít po ruce mobil a při čtení si rovnou vyhledávat věci, které vás zaujmou např. obrazy. V knize jsou krásné ilustrace - portréty jednotlivých osobností.
Občas čtu ráda #cervenaknihovna #erotickaknihovna. Příběhy v nich nejsou špatné, jen jsou ve většině případů na jedno brdo, jsou předvídatelné a vždy končí dobře tzn. osudovou láskou do konce života.
Právě z toho důvodu jsem začala číst Sexy profesora a proto mě překvapilo, že se tu řeší i dost vážnější téma.
Hlavní postavy mi byli sympatické, ale opět žena - krásná, sexy, drzá, která si jde za svým a muž - alfasamec, drsnější a s ptákem až ke kolenům. Já vím, že kdyby ty postavy nebyli takový, tak knihy nemají úspěch...ale chce to občas změnu.
Romantická linka je rychlá a k erotice se dostaneme postupně, ale pak je ji tam docela dost, jsou hodně podobně popsané a tu číču si mohli odpustit.
Co mě zaujalo, byl obor, který profesor učí - hudba. Ty pasáže se mi líbily a i jak lze pomocí hudby terapeutovat. Opět škoda, že nebyl příběh více "napojen na hudbu".
V knize se objevuje téma - zneužívání, drogy a smrt. Když se to v příběhu objevilo, tak jsem měla radost. Bohužel je to ale celé povrchně zpracované a v knize by to vlastně nemuselo vůbec být. Přijde mi, že to sem autorka dala jen proto, aby ukázala, jak je jejich láska osudová a překoná vše.
A ten srdceryvný konec byl hrozně neuvěřitelný a dost jsem se u něj nasmála.
Instant karmy jsem se trochu bála, protože nemá úplně hvězdné hodnocení. Po přečtení to ale vůbec nechápu, je skvělá!
Příjemná oddechovka, milé prostředí přímořského městečka a karmická odplata. Trochu jsem se bála, jak autorka dokáže karmickou sílu zakomponovat do příběhu, ale bylo ji zde pomálu a hlavně se pak Prudence zamýšlela nad svým chováním a myslím, že právě ta moc nad ostatními, změnila její pohled na život.
Prudence byla ze začátku nepříjemná a přezdívka "Průďa" se na ní skvěle hodila! Postupně se ale začíná měnit, je hezky popsáno její vnímání ostatních a to, že ne vždy vše musí být podle ní.
Quint mi byl ihned sympatický a hrozně se mi líbilo jeho zapálení pro pomoc mořským živočichům a ochraně životního prostředí. Ty části, které se odehrávali v záchranné stanici, mě bavili nejvíce. Dozvěděla jsem se trochu něco nového a kniha není jen o předvídatelné romantické lince.
Líbí se mi, jak se vztah Pru a Quinta vyvíjí. Oba dva jsou úplně rozdílní a to jak se snaží pochopit a akceptovat chování toho druhého, je hrozně milé.
Kniha se čte dobře, stránky ubíhají a vůbec jsem se nenudila! A pokud si při čtení (nebo přečtení) pustíte Beatles, vůbec nic tím nezkazíte.
Vracet se do Green Valley je vždycky jako návrat do známého a milovaného místa, kde se ale vždy najde něco nového a zároveň se nezapomíná na postavy z minulých dílů.
Příběh Annie a Cole jsem si užila. Annie je skvělá, lehce paličatá, která si jde tvrdě za svým. Její návrat do běžného života nebyl úplně snadný, ale naštěstí má opravdu skvělého tátu, místní obyvatele a také novou přítelkyni v podobě Leny. Líbilo se mi její povolání, které bylo velmi nevšední, autorka tím boří stereotypy.
Cole se mi líbil už v Nových slibech, ale tady konečně ukázal svou pravou stránku. Jeho ego je sice enormní, co bychom taky mohli chtít od Netflixové hvězdy, ale mě to hrozně bavilo. Líbilo se mi jeho odhodlání ke změně a k tomu ukázat to Annie, i když to měl tedy velmi těžké, ale nevzdal se.
Jejich vztah se vyvíjí od prvotního odporu k přátelství a nakonec k něžné milé romantice. Autorčin přístup k romantické lince je přirozený a pozvolný, což mi velmi vyhovuje. Postupně se odhalují jejich minulé bolesti a trauma, což přidává hloubku jejich vztahu.
Styl psaní autorky je plynulý a snadno srozumitelný. Krátké kapitoly a svižný děj zaručují, že stránky knihy plynou rychlostí blesku. Konec byl trochu uspěchaný a lehce vyřešený, autorka je mohla ještě nechat chvilku trpět, ale jelikož si nelibuje v pseudodramatech, tak tam už nebylo moc prostoru na nějaké další věci, takže ve výsledku jsem s koncem spokojená.
Jsem nadšená a těším se na další díl série, protože na Sama jsem opravdu zvědavá. Autorka už tady nahlédla do jeho života, ale bylo to jen pár útržků, takže jsem hodně zvědavá.
Nové vyhlídky doporučuji všem, kteří hledají lehké a zábavné čtení s příjemnými postavami a krásným romantickým příběhem.
Nezkrotná říše je neuvěřitelně čtivá! Líbí se mi, že začala přesně tam, kde první díl skončil, autorka se ihned vrhá do nového příběhu a nepřibližuje minulé události. Autorčin styl psaní je skvělý, hodně mě baví dialogy, které jsou plné sarkasmu, vtipů a vůbec nenudí.
Děj hezky ubíhá a vlastně jedna akce střídá druhou.
Občas mi ale přišlo, že se trochu točí v kruhu, i když vtipy o výbuchách mě bavili. Taky mi vadilo, že autorka nedala postavám trochu oddechu, aby jsme se o nich dozvěděli více, hlavně u nových postav mi to vadilo, protože jich přibylo dost a o nikom nic pořádně nevíme.
V knize je velké množství nových informací, něco bylo zodpovězeno a na něco si musíme počkat do dalších dílů. Líbí se mi magické zapojení a že kniha sklouzává trochu více do fantasy.
Brex se začíná lehce měnit, už není tak poslušná a nesnaží se za každou cenu všem zavděčit. Musí se zamýšlet nad tím, kdo je vlastně ten dobrý a kdo zlý. Občas je ale dost ovlivnitelná, ale kdo by sakra odolal všem těm chlapům, vílakům a bůhví čemu
Warwick je pořád stejný bručoun, ale konečně se odhalují i jeho myšlenky a hlavně minulost, která ho utváří. A tím ochranářstvím na konci mě dostal .
Přibylo hodně nových postav, velká většina je zajímavá a i jejich zapojení do příběhu je důležité. Nejvíce diskutovanou postavou je Killian....a já jediné, co řeknu je, že ho tam bylo málo a nevím, co si o něm vlastně myslet
Nechybí ani "romantická" linka, jen občas jsem si říkala, že by na to měli konečně skočit I když Stacey říkala, že se už v 3 dočkáme!
Drsné prostředí Budapeště miluju! Hrozně mi sedí k celkovému příběhu a jména postav jsou už jen třešničkou.
Nezkrotná říše je skvěle promyšlený příběh s obrovským potenciálem a já jsem zvědavá, jak bude příběh pokračovat! Takže kdy bude třetí díl?
Instagram - Nikmakbooks
Píseň sirény mi dala hodně zabrat, četla jsem ji 4 měsíce a někdy jsem ji odložila i na 14 dní. Paradoxně jsem, ale s příběhem spokojená. Nové pojetí Mořské víly bylo originální a tajemné.
Příběh má velmi pomalé (místy trochu nudné) tempo, ale vše vylepší skvělé inteligentní dialogy, sarkastické poznámky a vtipné momenty. Nechybí zde ani akční momenty, ty jsou spíše až v závěru. Kniha se odehrává v novém světě, kde je nepřeberné množství nových států, které mají vždy něco ryze typického pro něj samotný. Škoda jen, že nebyly více využity, já bych se o nich rozhodně chtěla dozvědět více. Příběh má skvělou temnou atmosféru a vy si rozhodně nepředstavujete při scénách červenovlasou disney Ariel.
Příběh je vyprávěn z pohledu obou postav – sirény Liry a lovce sirén/Zlatého prince Eliana, i když se může zdát, že ty dva nemají nic společného, tak je dost věcí spojuje – očekávání rodiny, předurčenost, a nebo i samotné vzepření osudu. Kapitoly jsou krátké, neopakují se a přechod mezi nimi je dobře načasovaný.
Hlavní postavu Liru jsem si oblíbila hrozně snadno. Bavilo mě její sebevědomí, hlavně když si neuvědomovala, že už není taková badass hrdinka jako byla v moři. Její prořízlá pusa je skvělá. Mám hrozně ráda tyhle aktivní hrdinky, které se nebojí téměř ničeho. Líbí se mi, že Lira ušla dlouhou cestu a její proměna byla uvěřitelná a postupné uvědomování dobře popsané. A i když ta změna byla obrovská, pořád si ze sebe obrovský kus zachovala.
Mužská hlavní postava Elian je pro mě trochu záhadou. Chybělo mi zde větší ponoření do jeho nitra, některé jeho pohnutky jsem nechápala a taky jsem čekala větší využití jeho kompasu. Ten mi totiž přišel extra zajímavý a já se těšila na jeho využití.
Romantická linka je ze začátku okrajová, pozvolná a až na konci se více rozvíjí. Líbí se mi, že autorka netlačí na pilu a mermomocí je nikam netlačí. A možná i samotnou hvězdičku dávám za ten krásný polibek!
Píseň sirény doporučuji všem, kteří mají rádi drsnější a krvavější pohádky a nevadí jim pozvolnější tempo příběhu.
Instagram - Nikmakbooks
Na Třinácté znamení jsem se hrozně těšila, protože návrat éry vlkodlaků. Takže když mi Mak knihu půjčila, všechno jsem hodila za hlavu a hned se na ní vrhla. Kniha mě ale hodně zklamala...Nejlepší na knize je nápad, bohužel provedení značně pokulhává.
Největší plus knihy je její čtivost, příběh máte přečtený rychle, ubíhá a nejsou tu nudné pasáže, ale když pak nad knihou přemýšlíte, tak zjistíte, že celý příběh by se dal shrnout na max. 10 stránek. V knize chybí rozvinutý děj, vše je jednoduché a místy i hodně primitivní.
Dalším plusem vidím zapojení znamení zvěrokruhu rozdělení smeček dle nich a z toho i získané schopnosti. Dané schopnosti, ale byli zmíněny jen tak mezi řečí a nebyli více využity.
Nejvíce mi vadila nerozvinutost hlavních postav, jak mužská i ženská postava mě ničím nijak extra neupoutala. Ayla se chová spíše na 15 než na svůj věk, řeší nepodstatné věci a hodně mi vadilo, jak se autorka za každou cenu snažila, abychom ji litovali (na mě to mělo spíše opačný pohled a štvala mě). Kaden je nevýrazný a ani jeho zádumčivost a výrazy v obličeji vám neukážou, jaký opravdu je a co si o něm máme myslet. V příběhu nedojde k žádnému posunu ve vývoji postav.
Hrozně moc mě štval ten jejich „vztah“, který mezi sebou mají. Ona mi přišla hodně uštěkaná a on jakože alfasamec, ji samozřejmě nic nedaruje, ale zároveň ji v hodně věcech ustupuje. Romantická linka neexistuje, prostě tam chybí. Není tu téměř žádné jiskření (možná až na to, že ho tam Ayla vidí).
Jelikož kniha v anotaci slibuje „Erotikou nabitá vlčí romance“ čekala jsem od ní tedy v tomto ohledu více. V knize jsou pouze dvě „akce“, které jsou ale docela otřesné, hlavně ty popisy např. ocas a to fakt u vlkodlaka číst nechcete. Já jsem u toho chytala záchvaty smíchu! Nejvíc mi, ale vadilo, že téměř vše erotické se týkalo říje tzn. něčeho pudového, co vlastně s láskou nemá nic společného, ale postavy hned z toho samozřejmě vyvozují epickou lásku. Cely koncept říje mi přišel, jako obšlehnutý z Bratrstva černé dýky.
Jak vidíte, tak z knihy nejsem vlastně vůbec nadšená, ale prostě ta čtivost knihy vás přesvědčí k tomu, že si přečtete i další díl..a hlavně občas chcete číst tyhle „blbosti“, které vám totálně vypnou hlavu!
2,5*
Nikmakbooks
Na Štvanou zvěř jsem narazila v knihovně, po zkontrolování hodnocení jsem zjistila, že kniha má spíše průměrné hodnocení. Nakonec jsem ji ale donesla doma a jsem za to ráda, protože kniha mě příjemně překvapila.
Chvíli mi trvalo začíst se a v průběhu čtení jsem narazila na pasáže, které byly zbytečné a opakující se. Líbilo se mi, že je kniha rozdělena do několika částí, sledujete její gradaci a postupné odhalování fungování školy a Středověkých. Zjistíte, jaké jsou jejich cíle a proč tolik nenávidí vše moderní.
Středověká atmosféra na vás dýchá na každém kroku a s jejími postavami, který tolik lpí na tradicích, se občas opravdu ocitnete v hodně dávné minulosti. Celková atmosféra knihy je tajemná, ale nečekejte žádný dechberoucí a napínavý
thriller.
Vše kazí postavy, hlavně hlavní postava Greer, která je neuvěřitelně naivní, zmanipulovaná a místy až hloupá. Její odkazy na filmy byly ze začátku hezkým zpestřením, ale postupně mě už štvali, působilo to jako kdyby nic jiného v hlavě neměla. Ani ostatní postavy nebyly o poznání lepší, všechny byly příliš ploché a bez většího vývoje, takže není překvapením, že jsem si nenašla žádného oblíbence.
Ocenila jsem však koncept víkendového lovu, který mě zaujal (očekávala jsem něco úplně jiného). Jen mi chybělo trochu více zvrácenosti a brutality, až na konečné dramatické momenty, ke to takové poklidné.
V knize se setkáváme také se zajímavými tématy, jako je šikana, moderní technologie a závislost na sociálních sítích.
Po přečtení jsem zjistila, že se jedná o první díl pětidílné série. Doufám, že u nás budou vydány i další díly, protože i když je první díl vcelku uzavřený, věřím, že nás čeká ještě mnoho zajímavého. Chci se totiž dozvědět více o tom, co se skrývá za touto staletou tradicí a kam nás to v dalších dílech zavede.
Štvaná zvěř je skvělým čtením, pokud si chcete odpočinout od náročnějších thrilleru. Námět knihy je zajímavý, ale bohužel samotné provedení je spíše odpočinkového rázu, ale i tak se zde setkáme se spoustou originálních momentů a tří dnů krvavých šlechtických radovánek: honu střelby a rybolovu.
Instagram - Nikmakbooks
Holka přes palubu mě okamžitě zaujala svým názvem, který mi připomínal skvělý film Přes palubu z roku 1987 (Pokud ho ještě neznáte, rozhodně ho doporučuji. Nemohu také opomenout zmínit novou adaptaci, která je trochu odlišná - "Manžel na zkoušku"). Takže jsem do čtení šla s tím, že to bude něco hodně podobného, ale dostala jsem úplně jiný příběh. Na jednu stranu jsem byla nadšená, ale zároveň trochu zklamaná, protože jsem očekávala novou verzi příběhu Overboard s motivem ztráty paměti a následnou nucenou blízkostí. Kdo by nemiloval toto klišé? (Možná bych si měla začít číst názvy knih v originále ....proč tedy tento překlad?)
Ale pojďme k samotné knize! Je to příjemné odpočinkové čtení, ideální pro letní relaxaci u vody (ano, četla jsem ji u vody... jen tak pro informaci). Kniha se čte rychle a je psaná ve formě er. V knize najdete mnoho vtipných pasáží, které dodávají příběhu na dynamice, jsou protkány romantickými scénami, ze kterých příští jiskření mezi Piper a Brendanem. Vše je skvěle vyvážené a atmosféra přívětivého městečka u moře přidává knize další příjemný rozměr.
Ráda bych zdůraznila perfektní rozvoj hlavních postav. Je patrné, že autorka si na jejich vývoji dala záležet. Mě se líbilo, že proměna Piper probíhala postupně a i přes svou změnu se občas vrátila ke svému původnímu životnímu stylu, což přidávalo na autentičnosti, ale pořád si zachovávala svou milou a laskavou povahu. Brendan představuje typického zamyšleného hrdinu, kterého by měla mít každá romantická kniha. Bohužel mě však příliš nezaujal. Byl sice čestný a zodpovědný, ale občas mi přišel příliš důkladný a zahořklý. Navzdory tomu, že jsou oba hlavní hrdinové odlišní, jejich vztah v knize skvěle funguje. Líbí se mi, že oba jsou ochotni obětovat něco ze svého života pro vztah.
Překvapily mě erotické scény, nečekala jsem je v takovém množství. Některé mi přišly přehnané a nehodily se k příběhu. Mám raději erotiku v jiných typech knih. Také jsem měl pocit, že se děj neposouval vpřed a občas jsem si říkal, jestli jim jde vůbec o něco jiného. To trochu snižovalo vážnost a autentičnost.
Holka přes palubu stojí za přečtení. Nabízí rychlý a příjemný příběh plný vtipných situací, romantiky a sebepoznání. A já už netrpělivě vyhlížím druhá díl o Hannah.
Instagram - Nikmakbooks
Tábor zavržených mě neskutečně překvapil! Anotace slibuje YA thriller ve stylu Hunger games, ale já jsem byla zpočátku hodně skeptická. Nakonec se to vyplnilo, protože
s HG nemá nic společného, ale i tak si mě dokázala získat. Je totiž perfektní!
Příběh se odehrává v táboře, kde jsou shromážděni delikventi, kteří jsou cvičeni na dokonalé vrahy. Jejich prvním úkolem je zbavit se těla, aby ho nikdo nenašel. Možná to zní nechutně, ale styl psaní je spíše "dětský", takže se nemusíte bát brutálních a zvrácených scén. Občas mi chyběla akčnost, napětí a souboje, a v některých psychologických "hrách" by autorka mohla jít více do hloubky. Kniha se zaměřuje na pocity postav a soudržnost skupiny. Celková atmosféra knihy mi ale velmi vyhovovala a připomínala mi starší young adult fantasy jako Vampýrská akademie, Delirium nebo Matched.
Nechybí zde originální postavy - mladí sociopatičtí zabijáci, takže se setkáte s různorodou paletou charakterů, ale mají společné to, že jsou to pořád malé vystrašené děti. Přestože bych s nimi neměla soucítit, postupně se odhalují jejich tajemství a vy se snažíte zjistit, kým skutečně jsou. Hlavní postava Signal mě zaujala, i když občas působila naivně a příliš optimisticky. Líbilo se mi, že jde za svým a její pátrání po vrahovi bylo perfektní, to se ukázala její chladnokrevná a logická část.
V příběhu se objevuje i romantická linka, která by však klidně mohla být méně výrazná. Milostný trojúhelník byl zajímavý, mě dlouho trvalo vybrat si svého favorita.
Skvělým prvkem v knize je klasifikace postav na základě jejich potenciálu stát se vrahem, sériovým vrahem, psychopatem atd. Tato klasifikace je vytvořena na základě shromážděných dat (e-maily, chaty, webové stránky...) a přidává příběhu na rozměru, který se neomezuje pouze na tábor. Existuje určitý přesah do celé lidské existence.
Ačkoli Tábor zavržených nemá tolik akčních scén, nabízí zajímavé prostředí, originální postavy a atmosféru, která připomíná klasickou young adult fantasy/dystopii. Pokud vás zajímají pocity postav a soudržnost skupiny, určitě si tuto knihu užijete. Povinně přečíst!
Instagram - Nikmakbooks
Léto mezi řádky je krásný citlivý příběh, který je napsaný neskutečně krásně! Autorka dokázala vytvořit příběh plný originálních myšlenek, které jsou vyjádřeny rozumným a poutavým způsobem a je už jen na vás, co si za každou frází představíte.
Nenudila jsem se ani na chvilku, protože se pořád něco děje, ačkoliv nikdy to není žádné obří drama, takže příběh působí pořád optimisticky. Příběh je sice předvídatelný, ale to vůbec nevadí, protože přestože víte, jak to skončí, chcete to číst až do konce. Už jen pro tu jistotu, jak to dopadne.
Hlavní postavy pracují přes léto jako animátoři hotelu ve Španělsku. I když tu jsou zmíněny jen drobnosti z jejich práce, tak hezky doplňují celý příběh a přidávají příjemnou atmosféru.
Postavy v knize jsou krásně a perfektně zpracované. Hlavní postava Denis je sympatický, ačkoliv občas působí jako morous, který má rád pouze knihy. Jeho příběh
zahrnuje objevování sebe sama a zápas s vlastní sexualitou. V situacích, kdy je vyděšený a zmatený, jsem měla silnou chuť ho obejmout.
Vincent mě okamžitě zaujal svým sebevědomým a rozhodností. Líbí se mi, že má skoro všechno v sobě srovnané. Oba hlavní hrdinové jsou vášniví čtenáři, avšak knihy jsou do příběhu vkusně začleněny a nepůsobí násilně.
Vztah mezi Denisem a Vincentem, který postupně přerůstá z nenávisti v lásku, je uvěřitelný a postupný, přesně jako když postupně poznáváte někoho nového. Jejich dialogy jsou plné vtipů, ironie, ale nechybí ani vážnější rozhovory. Chemie mezi nimi je cítit na každé stránce a jejich polibek byl kouzelný.
Ještě musím vyzdvihnout Filipa, protože takového kamaráda by měl mít každý! Jeho postava je skvělá!
Jsem nadšená, že vychází knihy s touto tématikou a to o víc, ještě když jsou tak krásné jako Léto mezi řádky. Nádherná atmosféra příběhu vám přináší krásný pocit ze čtení. Navíc v knize najdete ještě mnohem více, než byste čekali.
A já už netrpělivě vyhlížím další autorčiny knihy, protože od ní asi budu číst cokoliv!
"Nebraň se věcem jen proto, že je neznáš." - a já si z knihy beru tohle!
Instagram - Nikmakbooks
Deník Anne Frankové jsem se snažila číst několikrát, bohužel jsem se do něj nedokázala ponořit. Po pár stránkách jsem ho vždy odložila, i když jsem si hrozně moc chtěla Annin příběh přečíst. Proto jsem byla nadšená, když jsem narazila na komiksovou verzi v knihovně! Vůbec jsem netušila, že existuje komiksová adaptace. A zdá se, že v současnosti vychází docela dost komiksů zaměřených na historické události nebo osobnosti. Máte nějaký tip na nějaký provedený, který stojí určitě za přečtení?
Myslím, že není nikdo, kdo by neznal Anne Frankovou - tu malou holčičku... mladou dívku, která byla během druhé světové války zavražděna v koncentračním táboře. Předtím se skrývala spolu se svou rodinou a známými v zadním traktu budovy ve firmě v Amsterdamu.
Komiksová verze zpracovává celý její život - od seznámení jejích rodičů, jejího narození, dětství, útěku před nacisty, pobytu v úkrytu a jejího "života" v koncentračním táboře. Líbilo se mi, že se nejedná o každodenní rozsáhlé zápisky, které si Anne psala, ale spíše o zkrácené a vybrané pasáže, které však i tak dokážou zachytit atmosféru Anině života.
Životní příběh Anne je doplňen historickými vsuvkami - informace o vzniku druhé světové války a jejím průběhu a o tom, jak došlo k postupnému omezování svobod židovských obyvatel. V knize nechybí ani bližší informace o Norimberských zákonech, Křišťálové noci, koncentračních táborech a "konečném řešení" .
Ilustrace v knize jsou krásné a skvěle doplňují atmosféru té doby.
Krásný příběh Anne Frankové, která zůstane malou dívkou navždy. Rozhodně doporučuji!
Instagram - Nikmakbooks
Na Náhradníka, životopis prince Harryho, jsem se těšila. Ráda se dozvídám nové informace, a když jde o tak kontroverzní osobnost, kterou polovina lidí miluje a druhá polovina odsuzuje, bylo pro mě důležité udělat si vlastní názor.
Velmi se mi líbila úvodní pasáž knihy, ve které je vysvětleno, proč byla tato kniha napsána. Tato část působí citlivě a zanechává dojem autenticity.
Kniha je rozdělena do tří částí, ve kterých jsou představovány různé etapy Harryho života. Nejvíce se mi líbila první, která se zaměřuje na jeho dětství a dospívání. Oceňuji, že jsou zde popsány velmi výrazné, vypjaté a emocionální okamžiky, které dále utvářely jeho život. Tyto pasáže jsou silné a vyvolávají mnoho emocí, některé z nich mě opravdu pohltily a běhal mi z nich mráz po zádech.
Autor se snaží vyprávět chronologicky, avšak občas mi chyběl větší kontext a hlubší porozumění daným událostem. Kniha je hodně detailní, obsahuje příliš mnoho popisů a místy mi přišla zdlouhavá. Obzvláště v prostřední části z prostředí armády jsem měla dojem, že některé informace jsou příliš interní a pro příběh nepodstatné.
Jedním z hlavních témat knihy je nenávist prince Harryho vůči novinářům a jejich práci. Opakovaně se zmiňuje o dopadech zavádějících článků a nepravdivých informací na sebe a svou rodinu. Snaží se čtenářům přiblížit skutečné události a upozornit na to, že pravda je často mnohem komplexnější než zjednodušené titulky v novinách. Přesto, že se na jednu stranu snaží obhájit svůj pohled, je na čtenáři, aby sám určil, co je "skutečná" pravda.
Je důležité uvědomit si, že kniha Náhradník není zaměřena na špinění královské rodiny. Princ Harry si v ní nestěžuje ani nevykresluje sebe jako oběť. Místo toho kniha přináší subjektivní pohled na část jeho života, a to je samozřejmě spojené s jeho vlastními emocemi a interpretacemi událostí. Cílem je ukázat nám autentickou stránku prince Harryho, jeho soukromí a jeho osobní zkušenosti.
Za knihu moc děkuji @nakladatelstvi_rosier @nakladatelstvi_prah #spoluprace
Instagram - Nikmakbooks
Autorčinu Co se stane na Twitteru....jsem si zamilovala a tak jsem netrpělivě očekávala překlad další knihy. Dej tomu šanci vás vtáhne do příběhu a nedá vám příležitost knihu odložit.
Autorka dokázala skvěle a výstižně popsat Millie, takže si ji okamžitě oblíbíte. Je velmi živá, ztřeštěná, ale zároveň milá postava, která je umělecky založená a plná ambicí. Někdy, ale působí velmi nejistě a plaše, přesně jako si holka v 16/17 letech připadá. Můžete se těšit na vtipné momenty a její teatrální projevy jsou skvělé!
Příběh se odehrává rychle a plynule, bez zbytečných zádrhelů a zdlouhavých pasáží. Autorka se soustředí na to nejdůležitější - Millie a její cestu při hledání matky a taky i sebe samé, ale to ona zatím neví. Objeví se i menší rodinná dramata, ale vše je v příjemné rovině a nic není přehnané. Odhalení matky mě překvapilo a opravdu se mi líbilo, jak to autorka originálně pojala.
I přes některé smutné momenty je kniha optimistická. Autorka se zaměřuje na to hezké, dobré, soustředí se na radostné okamžiky a výzvy, které Millie čelí. To dává knize lehký a nadějný nádech.
Další hlavní postava Oliver mi byl hned sympatický, jeho osobnost a charakter se postupně odhalují. V knize je spousta vedlejších postav, které mezi sebou řeší problémy a různorodé vztahy.
Romantická linka je krásným doplňkem k hlavnímu ději - milá, postupná a jde do hloubky. Nepřátelství Millie a Oliver se mění na pošťuchování a postupně se vyvíjí ve vzájemnou přitažlivost a hlubší city. Líbí se mi, že autorka zdůrazňuje, že první dojem nemusí být vždy správný.
Konec knihy je možná až příliš pohádkový, ale vlastně proč ne? Nemusí vždy být vše dramatické a vyhrocené.
Dej tomu šanci je milé oddechové čtení s nádechem humoru a s krásnou romantickou linkou, kterou zvládnete přečíst za jeden večer.
Instagram - Nikmakbooks
Korunní princezny předčily všechna má očekávání, ačkoli bývám k Humbook tipům hodně skeptická. Na začátku se zdálo, že má příběh pomalejší tempo, ale i přes svých 500 stran je kniha velmi čtivá. Děj je plný akce, vtipných momentů a přináší sympatické postavy, i když se v něm objevují předvídatelné události a pár klišé.
Příběh sice není zcela originální, i přestože se odehrává v novém magickém světě, má jistou podobnost s jinými příběhy tohoto žánru zakázaná magie, lži, intriky, tajemství, obr hajzl a hrdinky, které mají moc změnit celý svět. Nicméně to nevadí, protože způsob, jakým je kniha napsaná, ji dělá skvělou.
Hlavní hrdinky, dvě sestry, jsou napsány každá jinou autorkou, což přidává na zajímavosti. Každá sestra má svůj vlastní styl a osobnost, což se promítá i do atmosféry jejich dějových linií. Ke konci knihy se obě linky spojí a přináší nám tak komplexní příběh, kde figurují všechny postavy.
Každá ze sester je jiná. Rose je dokonalou princeznou, která teprve začíná poznávat svět. Je naivní, důvěřivá, ale zároveň odvážná a laskavá. Wren je drsná a na svou roli je připravována od mala. Je nedůvěřivá, prostořeká, divoká, občas trochu lehkovážná a odvážná.
Jelikož jsou dvě hlavní postavy, tak jsou i dvě romantické linky, které skvěle doplňovaly příběh a krásně zapadají do pohádkového světa knihy. Obě dvě jsou uvěřitelné a mezi postavami to jiskří. Autorky si daly práci s jejich postupným rozvojem a prozkoumáváním emocí do hloubky. U Rose mě bavilo objevování něčeho nového a vzrušení, které zažívala. Wrenin vztah je napjatější, ale o to víc zajímavý.
Konec knihy byl překvapivý a otevřel mnoho možností pro druhý díl. Já už se nemůžu dočkat a jsem zvědavá, jak ho autorky zpracují.
Korunní princezny jsou krásnou odpočinkovou pohádkovou YA fantasy. Navzdory tomu, že by si autorky mohly s příběhem více pohrát, je kniha opravdu skvělá.