Wajny Online Wajny komentáře u knih

Carrie Soto se vrací Carrie Soto se vrací Taylor Jenkins Reid

Taylor Jenkins Reid opět ukazuje, proč je jednou z mých oblíbených autorek – dokáže skvěle zachytit lidské emoce, ambice i to, co jsme ochotni obětovat, abychom dosáhli úspěchu.

Hlavní hrdinka Carrie Soto je postava, na kterou nezapomenete. Je ambiciózní, tvrdohlavá a ochotná pro vítězství obětovat vše. Pro ni není nic důležitějšího než vítězství. Celý život zasvětila tenisu, takže těžce nese, když její rekord překoná mladší soupeřka.

Příběh se odehrává v delším časovém období a postupně odhaluje, jaká Carrie opravdu je. Na začátku velmi chladná, uzavřená a neústupné, až postupně se ukazuje i její zranitelnější lidštější stránka, která je plná emocí, nepochopení a zmatku. Její cesta k osobnímu růstu a hledání rovnováhy mezi kariérou a osobním životem je velmi komplikovaná, ale zároveň uvěřitelná. Postupně jí dochází, že v životě jsou i jiné věci, které mají svou hodnotu. Tento proces hledání a vykoupení je jedním z nejsilnějších aspektů knihy.

Velkou roli zde zaujímá vztah Carrie s jejím otcem, který ji celý život trénoval. Je to emotivní a složitý vztah, který ale krásně ukazuje, jak silné může být rodinné pouto i mimo tenisové kurty.

Autorka vystihla prostředí profesionálního sportu. Detailní popisy zápasů, tréninků a sportovní atmosféry dodávají příběhu autentičnost a napětí. Kniha přináší i pohled do mysli sportovce, kdy musí čelit nejen fyzickým omezením, ale i vlastním pochybnostem.

Kniha Carrie Soto se vrací není jen příběh o sportu, ale i vnitřním boji člověka. Pokud máte rádi silné ženské hrdinky a příběhy o překonávání překážek, tato kniha by vám neměla uniknout.

09.10.2024 5 z 5

Reparát z lásky Reparát z lásky Sharon M. Peterson

Knihu Reparát z lásky jsem přečetla během pár dnů a opravdu jsem si ji užila! Podle anotace jsem očekávala klasickou romantickou komedii, zaměřenou především na vztah dvou hlavních postav. O to víc mě příjemně překvapilo, že romantická linka zde nebyla úplně v popředí. Místo toho byl kladen větší důraz na hlavní hrdinku Persi, její osobní růst a sebelásku.

Persi je velmi netradiční hrdinkou v žánru romcom – je plus-size, má nízké sebevědomí a toxickou rodinu. Líbilo se mi, jak se postupně mění, otevírá se novým možnostem a učí se přijímat sama sebe. Její cesta k tomu, aby se konečně postavila za sebe, byla silná a inspirativní, a já jsem jí moc fandila!

Samozřejmě na to není sama, má vedle sebe někoho, kdo jí pomáhá. Nate, její sexy soused a svobodný otec (Lilah byla neskutečně roztomilá), byl skvělou postavou. Ocenila jsem jeho zralost a promyšlený přístup ke všemu. Navíc jeho role falešného přítele působila uvěřitelně.

Závěrečné drama mi přišlo trochu zbytečné. Přestože chápu ten strach (sama jsem to zažila), nebylo nutné to řešit tímto způsobem. Stačilo by si prostě promluvit.

Reparát z lásky stojí určitě za přečtení! Kniha zaujme svou čtivostí, pohledem na mezilidské vztahy a citlivým zpracováním vážnějších témat. Nabízí skvělou kombinaci humoru, vážnějších témat a romantiky.

09.10.2024 5 z 5

Špína Špína Barbora Bernátová

Detektivky obvykle moc nečtu - tak jednu, dvě ročně. Když už se do nějaké pustím, sáhnu většinou po českém nebo slovenském autorovi. Kniha Špína mě zaujala už na první pohled svou mrazivou obálkou a následně i anotací.

Špína je druhý díl ze série Kapitán Dávid Meizner. Když jsem to zjistila, váhala jsem, jestli nezačít prvním dílem, ale jeho anotace mě příliš neoslovila. Navíc jsem měla pocit, že by na mě mohl být příběh až příliš děsivý (jsem totiž hrozný strašpytel).

Příběh je velmi čtivý. Autorka píše dynamickým, svižným stylem a krátké kapitoly tomu ještě dodávají na tempu. Skvěle se jí podařilo vykreslit nejen hlavní, ale i vedlejší postavy, a prostředí, ve kterém se děj odehrává. Nejsou zde žádné hluché momenty ani přehnané akční scény jako z Kobry 11. Oceňuji i to, že se autorka věnuje i osobnímu životu postav, což příběhu dodává lidskost. Všechny situace jsou uvěřitelné, což podporují realistické dialogy, které dokonale odrážejí problémy dnešní doby.

Kapitoly jsou psané v ich-formě a vypravěčem je kapitán Meizner. Tenhle chlap buď okamžitě padne do oka, nebo ho nesnášíte. Mně naštěstí sedl. Líbilo se mi, že to není žádný slušňák, je mu spousta věcí jedno, ale právě to dělá jeho charakter trefně vykresleným a hodícím se k práci kriminalisty.

Průběh vyšetřování je výborně zpracovaný – od výslechů učitelek, studentů…. …až po dedukci samotných vyšetřovatelů. Autorka postupně předkládá střípky informací, a tak si můžete zkusit sami tipnout, kdo je vrah.

Pokud máte rádi detektivky s promyšleným vyšetřováním a realistickým dějem bez přehnané akce, Špína vás rozhodně zaujme.

30.09.2024 5 z 5

Rty s příchutí vína Rty s příchutí vína Aleš Novotný

Od autora Aleše Novotného jsem si už hodně dlouho chtěla nějakou knihu přečíst a hodně mě zaujala právě tato. Bohužel nějak mi nesedla. Kniha je čtivá, i když mě příběh chvílemi nudil, ale i tak jsem ji přečetla velmi rychle.

Největší problém jsem měla s hlavní hrdinkou Elenou, které na mě byla až moc „vyhraněná“. Nedokázala dělat kompromisy a myslela si, že zná všechno nejlépe. Situace, které se týkali sexismu, byli na jednu stranu velmi dobré, protože si myslím, že knihy čtou spíše mladší čtenáři, takže alespoň dostanou nějaký pohled na tento problém. Na druhou stranu mi to přišlo spíše úsměvné a trochu na sílu.
Ano, její bratr byl hrozný … a otec, který ho kryl taky za moc nestál a ani se mi nelíbil jeho dvojí pohled na tuto problematiku. Ale myslím, že to mohlo být trochu jinak zpracované.

Romantická linka mě neoslovila a zklamalo mě, že v knize nebylo více prostředí vinic, na které jsem se těšila.

Celkově to pro mě bylo spíše průměrné, ale určitě dám šanci i dalším knihám od tohoto autora, které jsou žánrově jiné.

2,5*

24.09.2024 3 z 5

Vila v Itálii Vila v Itálii Julie Caplin

Tohle bylo naprosto skvělé! Slunná Itálie, moře, umění, a hlavně krásná romantická linka. S klidným srdcem můžu říct, že asi nejlepší Romantický útěk, který jsem četla a dokonce pokořil i můj oblíbený díl Pláž v Chorvatsku.

Nejvíc na knihách Julie Caplin oceňuji atmosféru, kterou dokáže vytvořit. Dokonale zachytila kouzlo italského prostředí - pohodu, rodinnou pospolitost a italské speciality.

Popisy přípravy jídla byly tak detailní, že jsem okamžitě dostala chuť uvařit něco typicky italského. Teď na podzim se opravdu takto slunný příběh hodil

Hlavní hrdinka Lia je výtvarnice, líbilo se mi, jak vidí typické italské scenérie okem umělkyně. A i přes všechny životní změny si drží své jistoty a jde si za svými sny.

Vztah mezi Liou a Raphaelem je od začátku pěkně napjatý a plný sarkastických poznámek, což přináší příběhu skvělou dynamiku. Líbilo se mi jejich dohadování, poznávání a i následné romantické momenty. Ocenila jsem také střídání pohledů, které nám umožnilo nahlédnout do myšlenek obou hlavních postav.

Trochu jsem se bála, jak autorka zvládne zápletku týkající se jejího biologického otce, ale vše bylo zpracováno s citem a bez zbytečných dramat. Velká rodina byla skvěle vykreslená, plná života, se všemi svými dohadováními a i dohazováním, které mě pobavilo.

Jedinou „chybou“ knihy je, že už jsem ji přečetla a nikdy nebudu mít ten samý pocit jako při prvním čtení. Ale už teď se těším, až si ji znovu přečtu, možná tentokrát na italské pláži!

23.09.2024 5 z 5

Zakázané uvolnění Zakázané uvolnění Bal Khabra

Zakázané uvolnění bylo opravdu skvělé! Možná to bude i trochu tím, že jsem v něm viděla prvky stejné jako v mé oblíbené sérii Off Campus, dokonce i ta atmosféra mi přišla hodně podobná!

Nejvíce mě na knize bavila samozřejmě ústřední dvojice – Aiden a Summer, kteří měli mezi sebou neuvěřitelnou chemii, která táhla celý příběh! Jiskření, škádlení, vtípky a romantické scény byly opravdu povedené. A nechybí ani erotické scény, které jsou velmi dobře napsané (rozhodně se nemusíte bát divných slovních výrazů).

Summer je velmi ambiciózní, jde si za svým a nerada dělá kompromisy. V knize je velmi dobře popsána, i její vysněné povolání tu má prostor. Hlavně na začátku, pak už je to jen okrajově a přišlo mi, že tu je jen proto, aby zde bylo vyvoláno nějaké drama .

Aiden působí jako hrozný floutek, který miluje hokej a párty…a nic víc. Samozřejmě je z něj nakonec takový ten zlatý hošík, který dělá vše dobře – je milý, starostlivý a ví, co chce. Já to prostě miluju!

Příběh je opravdu velmi čtivý, i když ke konci mi přišel trochu natahovaný, tak mi to vlastně nevadilo, protože alespoň jsem si příběh užila delší dobu!

Pokud tedy milujete hokej (vlastně ho ani nemusíte mít rádi), tohle si určitě přečtete!

20.09.2024 5 z 5

Vinice ve Francii Vinice ve Francii Julie Caplin

Julie Caplin to prostě umí! Všechny její knížky jsou opravdu velmi povedené. Vinice ve Francii nebyly vyjímkou – skvělé oddechové čtení z krásného prostředí francouzských vinic.

Hlavní dvojici Hattie a Luca jsem si ihned oblíbila, jsou velmi aktivní, činorodí a jdou si za svým. Jejich konverzace mě bavili a celá romantická linka byla velmi povedená – rozhovory, škádlení a postupné poznávání. Samozřejmě hned na začátku víte, jak to dopadne, ale někdy je důležitá ta cesta než samotný konec. V knize mě bavili i vedlejší postavy, hlavně vše, co se týkalo Fliss a Alfonsa.

Ústředním tématem všech knih Julie Caplin je cestování – tady se většina odehrává na francouzském venkově - v zámečku a rozlehlých vinicích, ale nebojte, autorka nás na pár stránek vzala i do Paříže, kde se dokonce objevila i Nina z dílu Cukrárna v Paříži. Napínavý konec zpestřil celou knihu.

Nejvíce mě ale kniha dostala svou atmosférou – kniha má všechno, co je typické pro Francii – dobré jídlo, dobré víno a okouzlující muže.

V nejbližší době si chci přečíst Vilu v Itálii a už se nemůžu dočkat ani knihy z prostředí Česka, jen jsem zvědavá, jaké to bude, když bude hlavní postava mužská.

Odkaz Odkaz Elle Kennedy

Miluji sérii Off Campus a vlastně většinu knihy od Elle Kennedy či knih, které píše v duu se Sarina Bowen. Ale Off Campus byly první knížky, které jsem četla a hlavně Návrh naprosto miluju! Mám ráda série, které mají vždy v díle nové hlavní postavy, ale zároveň se všechny postavy objevují všude.

Odkaz jsem si tedy musela rozhodně přečíst, i přestože nemá už tak dobré hodnocení. Ale já jsem spokojená, je to taková jednohubka na jeden večer. Jak anotace slibuje, tak tu máme jednu svatbu, zásnuby, svatební cestu a zjištění těhotenství! Baví mě, že jsem netušila, co který pár bude zažívat, i když svatební cestu jsem uhodla. Všechny příběhy se mi líbily a nedokáže vypíchnout jede - bavila mě scéna v zasněženém autě, „trénování“ Deana, smůla Tucker a vyhrocené momenty Garretta. A upřímně trochu doufám, že se dočkáme nějakého pokračování ve stylu – Off Campus – Nová generace, no řekněte, nechtěli byste si přečíst o dětech Garretta či Deana?

Tak jak je zvykem u Elle Kennedy, kniha je vtipná, ale zároveň se tu objevují i vážnější témata. Všichni musí jednou dospět, každý pár má nějaké překážky, které musí překonat a každý si to řeší podle svého.

A otázka nakonec – už někdo tuhle skvělou sérii vydá s novými obálkami? Já totiž mám Off Campus pouze jako eknihy a pořád čekám, až někdo přijde s povedenou obálkou, abych si ji mohla konečně koupit!

Na ledě Na ledě Hannah Grace

Na knihu Na ledě jsem se opravdu těšila, protože hokejové prostředí mám moc ráda. Bohužel tahle kniha mě hrozně naštvala! Četla jsem ji ve štafetě a ani kvůli tomu jsem ji nedočetla, takže tohle je "recenze" pouze na asi 3/4 knihy.

S knihou jsem měla dva problémy - Anastasia a nepřesvědčivá hate-to-love linka.

Už dlouho se mi nestalo, že bych nějakou kladnou postavu tak nesnášela, ale Anastasia je asi nejhorší hrdinka vůbec! Vadilo mi její chování, její předsudky, to jak se chovala a že pořád tvrdila jaký je sportovec a čeho všeho chce dosáhnout.... a na druhou stranu na můj vkus dost nasávala a vůbec si tedy nedovedu představit, že opravdu nějaký takový vrcholový sportovec funguje. Ani ostatní postavy mě nezaujaly - všichni mi přišli hodně nevyspělé.

Hate to love linku mám velmi ráda, ale tady mě nepřesvědčila. Anastasia najednou nesnášela hlavního hrdinu, i přestože ho neznala. Celkově mi tu přišlo až moc pseudodramat, nedořešených věcí, řešili se tu nepodstatné věci a dost věcí se zde opakovalo.

Nedokázali to ani zachránit humorné pasáže a kluci z hokeje, které mi tedy přišli zajímavější než celá ústřední dvojka.

Teď už vím, že se autorce vyhnu.

15.09.2024 2 z 5

Úsvit Onyxu Úsvit Onyxu Kate Golden

Do šutru! Tohle bylo skvělý! Po delší době fantasy, které mě opravdu chytla . Knihu jsem si půjčila z knihovny online, ale teď vím, že si ji určitě pořídím i v papírové formě! A už teď se nemůžu dočkat druhého dílu – doufám, že bude stejně skvělý jako ten první.

Úsvit Onyxu nabízí přesně to, co od dobrého příběhu očekávám – sympatické hlavní i vedlejší postavy, originální svět, válku, tajemství, zradu a navíc hate-to-love romantiku. Děj je napínavý od začátku do konce a nebudete se nudit ani na vteřinu. Postupně odhalujete, že nic není tak, jak se na první pohled zdá. Některé věci jsem sice předvídala, takže pro zkušenější čtenáře může být příběh v pár momentech méně překvapivý, ale to vůbec neubírá na jeho kvalitě.

Hlavní hrdinka Arwen je výborně napsaná – realistická, na nic si nehrajeví, kde má svá slabá místa a zároveň dokáže být i dost nepříjemná a tvrdohlavá. Hlavního hrdinu Kana si rozhodně zamilujete! Je neuvěřitelný, i když se snaží ukázat v tom nejhorším světle, postupně zjistíte, jak je ohleduplný, citlivý…(jo, trochu klišé, ale já to miluju!). Romantická linka je propracovaná a pozvolná. Užívala jsem si jejich přitažlivost, popírání a slovní potyčky, které jsou skvěle napsané.

Svět je úžasně vykreslený, všechno je dobře promyšlené a propojené. Nechybí ani různí tvorové, magie a záhadní fae. Z vedlejších postav jsem si nejvíc oblíbila Gryfa, který je hrozný mrzout, a Mari, jejíž energie je neuvěřitelně nakažlivá.

Takže pokud váháte, jestli se do knihy pustit, tak rozhodně neváhejte!

Letní sázka Letní sázka Emily Henry

Kniha mě překvapila hloubavým obsahem, plným myšlenek a pocitů. Hlavní hrdinové, Gus a January, procházeli složitými životními situacemi, které byly skvěle vykreslené a působily velmi reálně. Oba se museli vyrovnávat se svými vlastními problémy – každý s něčím jiným. Bylo neuvěřitelné, jak se jejich cesty opět protnuly, což do příběhu vneslo určitou osudovost.

I když jsem očekávala více humoru a letní romantiky, příběh mě zaujal svým vážným podtónem a vtipnými momenty, které byly dobře vyvážené. Bavilo mě sledovat soutěžení a dokazování si něčeho mezi Gusem a January, ačkoliv jsem možná čekala trochu větší vyhrocení. Nechyběla mezi nimi chemie a vývoj romantické linky působil přirozeně a reálně. Líbilo se mi, že oba dva byly spisovatelé a ten proces tvoření jejich příběhů byl zajímavý.

Ke konci knihy jsem měla pocit, že se děj trochu táhne, a těšila jsem se, až zjistím, jak vše dopadne. Některé scény se mírně opakovaly, což by šlo možná lehce zkrátit, ale i přesto jsem si čtení užila. Kniha ve mně zanechala velmi dobrý pocit a rozhodně se podívám i po dalších dílech této autorky.

Letní sázka mě příjemně překvapila svou hloubkou a reálností postav. Pokud hledáte knihu, která vás donutí zamyslet se nad životem a zároveň vás pobaví, určitě po ní sáhněte.

4,5/5

25.08.2024 5 z 5

Uvidíme se včera Uvidíme se včera Rachel Lynn Solomon

Tohle byla láska na první pohled! Do knihy jsem se ihned začetla, i přestože kniha plyne trochu pomalu, tak jsem se vůbec nenudila, protože je tu tolik myšlenek a scén, které si zamilujete.

Téma časové smyčky je zajímavě a originalně zpracované. I přestože se dny a události opakují stále dokola, tak i tak je to vždy trochu jiné. A nejlepší na celé knize je stejně to poznávání hlavních hrdinů.

Barrett mi byla velmi sympatická – je obyčejná, má skvělý smysl pro humor a umí být i pěkně sarkastická. V Barett se i trochu vidím – holka, která dřív mluví, než myslí
Co se týče Milese, tak ten mi přišel lehce „ztracený“, ale takový tím dobrým způsobem…prostě takové štěně .

Vzájemné poznávání, oťukávání, ale vytahovaní i minulých křivd (šikana, rodinné problémy) ozvláštní celý příběh. Romantická linka je postupná, pomalá a opravdu uvěřitelná. Nejvíce se mi líbilo, jak k sobě ti dva přilnuly. A u konce jsem nedýchala .

Pokud milujete slow-burn a netradiční prvky v knize, tak určitě tuhle nesmíte minout.

17.08.2024 5 z 5

Pozoruhodně bystrá stvoření Pozoruhodně bystrá stvoření Shelby Van Pelt

Pozoruhodně bystrá stvoření“ mě naprosto dostalo . Obvykle čtu young adult, romantiku nebo fantasy, takže toto byl hodně velký skok do neznáma a opravdu se povedl. Rozhodla jsem, že častěji musí zařazovat knihy, které nespadají úplně do mé běžné četby .

Od první stránky mě příběh vtáhnul! Kniha je psaná mile, čtivě a je vyprávěna z více pohledů. Velká část příběhu se odehrává v akváriu a v menším městečku, kde se setkávají obyčejní lidé s nevšedními příběhy.

Hlavní postavou je sedmdesátiletá vdova Tova, která se smiřuje se životem i se smrtí. Další linku nám vypráví Cameron, mladík, kterého v dětství opustila máma a který se zatím hledá. Nejvíc mě ale bavil třetí vyprávěč, linka z pohledu Marcelluse – jeho myšlenky a postřehy byly svěží a vtipné, často jsem se přistihla, že se u čtení usmívám.

Příběh se postupně odkrývá, odhalují se další tajemství, takže jsem byla neustále napjatá. Celou dobu jsem doufala, že všechno dobře dopadne.

Kniha obsahuje lehce detektivní zápletku, která je spíš okrajová a není hlavním tahounem děje. Co však knihu činí výjimečnou, je propojení příběhů různých postav a ukazuje, jak se jejich osudy prolínají a ovlivňují.
Motiv naděje, náhody a osudovosti byl v celém příběhu hodně silný a dával mu zvláštní kouzlo. Konec byl nádherně pozitivní, hřejivý a zároveň nostalgický.

Pozoruhodně bystrá stvoření je nádherný příběh o nečekaném přátelství, smíření a naději. Doporučuji tuhle knížku všem, kteří hledají něco netradičního a zároveň milého. I když pro mě byla velká výzva vyjít ze své komfortní zóny, rozhodně nelituji.

17.08.2024 5 z 5

Anatomie srdce Anatomie srdce Jenn Bennett

Nedávno jsem přečetla knihu Anatomie srdce od Jenn Bennett a fakt mě dostala. Příběh je velmi čtivý a plný emocí.

Hlavní hrdinka, Beatrix (Bex), je svérázná holka, která se chce dostat na uměleckou školu a specializuje se na anatomické kresby. Hned jsem si ji oblíbila kvůli její originalitě a odhodlání. Jack, druhý hlavní hrdina, má také netradiční koníček, který ale neprozradím. Oba dva koníčky jsou velmi dobře a detailně popsané, a hlavně když zjistíte, proč tohle právě Jack dělá .

Jednou z věcí, která se mi na knize opravdu líbila, je realistické zpracování těžších témat. Autorka se nebála zabývat rodinnými problémy a životními těžkostmi, ale udělala to citlivě a uvěřitelně, takže jsem se při čtení necítila sklíčeně.

Chemie mezi Bex a Jackem byla uvěřitelná a jejich vztah se vyvíjel přirozeně, bez zbytečných klišé. Obvykle nemám ráda lásku na první pohled, ale tady to bylo napsané tak skvěle, že jsem si jejich vztah fakt užívala .

Kniha také řeší téma sexu, které bylo napsáno vhodně pro mladší čtenáře. Byla tam dokonce jedna trochu odvážnější scéna, která byla příjemná a nepůsobila vulgárně.

Vedlejší postavy, včetně dospělých, jsou dobře vykreslené a nic není černobílé. Každá postava má svůj příběh a své vlastní starosti.

Po dočtení téhle knihy jsem se utvrdila v tom, že Jenn Bennett je jednou z mých oblíbených autorek a těším se na další její knihy. Navíc má kniha nádhernou obálku, která sama o sobě láká k přečtení.

Anatomie srdce je příběh plný lásky a emocí Je to přesně ta kniha, kterou bych jednou ráda dala přečíst své dceři

01.08.2024 5 z 5

Navždy buď mou vévodkyní Navždy buď mou vévodkyní Amalie Howard

Po zhlédnutí 3. série Bridgertonů jsem měla chuť pustit se do dílu o Francesce, ale jelikož mě konec naštval! Michaela?! Hledala jsem něco jiného a narazila na knihu "Navždy buď mou vévodkyní". Hned na začátku říkám, že tohle nejsou Bridgertonovi, ale čtení to nebylo špatné!

Máme tu Genevieve, chudou dívku s neobvyklým zaměstnáním baletky, a na druhé straně bohatého, bezcitného a mrzutého vévodu Lysandera. Fake zasnoubení už jen vše završuje.

Od první kapitoly je jasné, kam příběh směřuje. Mně to nevadí, protože já tento typ knih čtu právě z toho důvodu, že mě nic moc nepřekvapí, nic mě emočně neoddělá a já si u nich skvěle odpočinu a vypustím všechny starosti.

Kniha mohla být o pár stran kratší, protože se děj často točil v kruhu a opakovaly se stejné situace. Na druhou stranu, konec byl z mého pohledu příliš osekaný; pár kapitol navíc, kde by vévoda žadonil, by mi nevadilo. Trochu mě štvaly nevěrohodné situace, které se asi opravdu nemohly stát, a působily tak lacině a hrozně uměle. Potěšili mě erotické scény, které byly dobře napsané.

I když "Navždy buď mou vévodkyní" není na úrovni Bridgertonů, je to příjemné čtení, které nabízí romantiku, napětí a vášeň. Pokud hledáte romantickou knihu s dobře napsanými erotickými scénami, rozhodně stojí za to si ji přečíst.

3,5*

25.07.2024 4 z 5

Lásky čas Lásky čas Adéla Rosípalová

Kniha Lásky čas je milá queer romance od autorek Aleny Štraubové a Adély Rosípalové (Já doufám, že se brzo dočkáme další vaší knihy!). Autorky se zde věnují příběhu dvou hlavních hrdinů, Tea a Villyho, jejichž vztah se postupně rozvíjí a prohlubuje. Líbí se mi, že i přestože je kniha prezentována jako hate-to-love, kde je velká rivalita mezi hlavními postavami, není tu nic vyhroceného ani toxického. Přechod z nenávisti na přátelství je velmi dobře zpracován.

Příběh je vyprávěn z pohledu obou hlavních postav, což umožňuje nahlédnout do jejich myšlenek a pocitů. Tento styl dodává příběhu hloubku a umožňuje lépe porozumět motivacím a jednání postav.

Tea jsem si zamilovala ihned, je velmi sympatický (ono kdo není v téhle knize sympatický ), působí mile a uvolněně. Líbí se mi, jak se vyrovnává s novým prostředím, novými lidmi a také s tím, co se mu stalo v Praze.

K Vilémovi jsem si musela chvilku hledat cestu. Na začátku mi přišel až příliš ofenzivní a některé jeho nepřátelské výbuchy mi připomínaly chování malého zlobivého dítěte. Postupně se ale uklidňuje, urovnává si věci v sobě a začíná působit spokojeně. Líbí se mi jeho vztah se sestrami, a trouchu mě štvali jeho rodiče (i když to bylo na konci vysvětleno, stále nevím, jestli vše bylo tak jednoduché).

Autorky se nebojí zabývat i vážnějšími tématy, jako jsou toxické vztahy a otázky sexuality, což dodává knize hloubku. V knize ale zároveň nechybí ani humorné situace a roztomilé prvky, jako je kocour Tuňák, které dodávají příběhu příjemnou atmosféru. Romantické prvky jsou dobře zpracované a příběh je plný dojemných momentů. Vše je dobře vyvážené, hezky do sebe zapadá a působí uceleně.

Kniha je určená spíše pro nenáročné čtenáře, občas mi děj přišel předvídatelný. To ale neznamená, že jsem si knihu neužila! Doporučuju ji všem milovníkům roztomilých příběhů o lásce, dospívání a hledání sebe sama.

4,5/5

26.06.2024 4 z 5

Mechanika lásky Mechanika lásky Alexene Farol Follmuth

Mechanika lásky zaujme svým originálním tématem robotiky a techniky, což je v YA literatuře méně obvyklé. I když mohou být některé technické pasáže pro laiky těžko pochopitelné, je jich minimum.

Příběh klade důraz na zobrazení dívek v technických oborech a zaměřuje se na hledání sebe sama, volbu kariéry a rodinné problémy, přičemž se vše odehrává na střední škole.

Kniha je vyprávěna z pohledů Bel a Tea, takže se dozvíme dostatek informací o nich i jejich zázemí. Krásná romantická linka vše završuje – je jednoduchá, postupná a hlavně uvěřitelná, a konec není přehnaně sladký.

Za mě skvělé milé čtení, ideální na léto!

25.06.2024 4 z 5

Lepší než ve filmu Lepší než ve filmu Lynn Painter

Tohle byla pecka! Roztomilá oddechovka, kterou si prostě musíte přečíst. Přesně takový typ knih, které chci, aby jednou četla moje dcera!

Příběh plyne rychle, bavily mě narážky na filmy (většinu znám, ale některé jsem si už stihla pustit znovu), knihy a písničky. Kniha je plná vtipných pasáží, dialogů a trapasů.

Romantická linka je úžasná. Miluju přesně tohle poštuchování a narážky. Wes je neuvěřitelné zlatíčko a u Liz se mi líbilo, že je svá, ale zároveň lehce nejistá a nechá se ovlivňovat okolnostmi. Její romantická duše, která vidí v každém malém činu něco obrovského a osudového, je prostě kouzelná. Dojalo mě, jak se Liz snaží vyrovnat se ztrátou maminky, která pro ni tolik znamenala.

I když kniha obsahuje klasickou zápletku, která se objevuje v mnoha knihách, tady je velmi dobře zpracována a nepůsobí okoukaně. Líbilo se mi, že od začátku víte, že ti dva mají být spolu, ne proto, že to tak bývá, ale kvůli jejich rozhovorům a situacím. A vy se jen se modlíte, aby to hlavní postavě došlo, co nejdříve (spoiler – nedojde)

Lepší než ve filmu je kniha, která vás rozesměje, odpočinete si u ní a dokáže vás i dojmout! Miluju ji a mám pocit, že jsem ji nečetla naposledy!

15.06.2024 5 z 5

Šach a mat Šach a mat Ali Hazelwood

Kniha Šach a mat nevypráví pouze o kouzlu šachových partií, ale také přináší krásný příběh Mallory a Nolana.

Autorka detailně popisuje šachové partie a turnaje, což dodává příběhu autenticitu. Tento aspekt knihy určitě ocení milovníci šachů, ale i laik jako já. Tohle prostředí bylo velmi povedené. Líbilo se mi napětí před každou hrou, myšlenky Mallory při hře a to, že jsou hráči do hry opravdu tolik zapálení.

Hlavní postavy, Mallory a Nolan, jsou velmi dobře vykresleny. Mallory je silná hrdnika se složitou minulostí, která se stará o rodinu a upřednostňuje jejich potřeby před svým vlastním štěstím. Je obdařena obřím talentem a geniálním mozkem, přesto se vzdává svých snů kvůli pocitu viny. Mallory je občas sebelítostivá a řeší své problémy útěkem a odtažitostí, což ukazuje její obavu z citových vazeb. Je velmi komplikovaná, ale ke konci si hodně věcí uvědomí a změní se.

Nolan je sympatický, soutěživý a nesmírně talentovaný. Jde si tvrdě za svým, ale dělá to takovým hrozně milým způsobem. V minulosti měl problémy se svou vlastní rodinou, ale není tolik zatížený problémy jako Mallory, díky tomu je Nolan hodně otevřený všemu. Líbilo se mi, jak podporoval Mallory, i přestože byla jeho rivalem.

Mallory a Nolan jsou pro sebe stvořeni. Nolan je snad jediný, kdo skutečně Mallory rozumí. Jejich vztah a interakce jsou velmi dobře napsané. Mezi nimi je chemie, hodně jiskření, ale vše je postupné, takže romantická linka působí uvěřitelně

Kniha se zabývá i vážnými tématy – budoucnost, nemoc Malloryny matky, rodinné vztahy a tajemství, které dodávají příběhu hloubku a emotivní náboj. Není to tedy příběh jen o romantice, ale také o životních výzvách a překážkách, které musí postavy překonat.

Autorčin styl psaní je lehký, detailní, zábavný a udrží vaši pozornost během celého čtení. Já si tuhle knížku hrozně užila, stejně jako i další autorčiny knihy.

Jediným slabším bodem je rychlý konec. Já trochu doufala ve finální zápas, ale teď s odstupem času se mi možná i víc líbilo, jak to autorka zakončila.

Šach a mat je skvělou volbou pro všechny, kdo hledají kombinaci napětí, emocí a šachové strategie v jedné knize.

11.06.2024 5 z 5

Havraní spolek Havraní spolek Maggie Stiefvater

Kniha mi byla zaslána díky @humbook_blogeri Mockrát děkuji @humbook

Havraní spolek propojuje originální prvky – jasnovidectví, duchy a další magické jevy odehrávající se v reálném světě. Právě toto spojení magického a reálného světa byla velmi dobře zpracované a vybalancované.

Samotný děj má velmi originální témata - vyšetřování, paranormální jevy, které se mezi sebou slévají mezi světem mrtvých a živých. Tento koncept je velmi zajímavý, ale bohužel jeho zpracování je nedotažené. Hlavně mi vadilo, že autorka na nás chrlí tolik informací, které jsem nedokázala zpracovat a občas jsem se musela o pár stránek vrátit.

Kniha je dlouhá a některé pasáže mi přišly zmatené. V knize je i velké množství postav, ale žádná z nich mě tolik nezaujala, abych se díky ní nemusela nutit do čtení.

Příběh je vyprávěn z více pohledů a často přeskakuje z jednoho na druhý, což bylo matoucí.

Hlavní postava Blue, snažící se vyhýbat lásce kvůli osudové předpovědi, je odvážná, nezávislá a i skeptická. Líbí se mi, že ji pohání touha po něčem novém, hledá smysl svého života mimo jasnovidectví a svou rodinu.
Hlavní mužská postava Gansey je charismatický a inteligentní, avšak někdy působil jako podivín. Je velmi zapálený, a když se pro něco rozhodne, nikdo mu to nevymluví.
Vztah Blue a Gansey je jedním z hlavních zápletek knihy. Na začátku se mi líbilo, jak je jejich vztah komplikovaný a tajemný, ale pak mi přišlo, že se pořád točí v kruhu.

Navzdory tomu, že děj knihy mi přišel celkem dobrý, měla jsem velký problém se stylem psaní, především s překladem a korekturou. Velké množství frází je nesmyslných, jsou tu krkolomné slovní spojení, divné výrazy, opakující se slova a překlepy. Jelikož se ale jednalo u reading copy, tak doufám, že finální verze bude lepší, protože tohle mi přišlo úplně bez úprav, jen pouhý překlad. I tak jsem ale naštvaná, protože ať tohle je jen reading copy, tak i ta by dle mého měla být už nějak upravená.

Jelikož se jedná o sérii, příběh není ukončený a zanechává mnoho nezodpovědných otázek. Nevím, jestli se někdy pustím do druhého dílu, ale určitě kouknu na finální verzi, jak se právě celý text upravil.

2,5/5

26.05.2024