WEIL WEIL komentáře u knih

Zápisky z cest Zápisky z cest Václav Klaus

Prezident cestuje. Hodně. Rád. To se ví. Takže co dělat ve chvilkách kdy se nudí? Zapsat co zažil. A je to tady. Kniha jeho cest je zde.

Srdce štít Srdce štít Jiří Wolker

Přestože Wolker zemřel mlád, tak toho stihl napsat víc, než řada jiných literátů s delším životem.

A mládeží je stále přijímán, hodně generací se s ním aspoň na čas ztotožnilo, texty J. Wolkera kdekoho přiměly k zamyšlení, a to není málo.

Luční harfa Luční harfa Truman Capote

Autobiografická kniha, která nám ozřejmuje v jakém prostředí a pod jakými lidskými vlivy autor vyrůstal.

31.08.2011 4 z 5

Paní Bovaryová Paní Bovaryová Gustave Flaubert

O ženě, která jde proti společenským konvencím, a trpí za to depresemi, kdy jí ze zoufalství nepomůže ani bezmocný farář.

Čapí hnízdo Čapí hnízdo Jan Kozák

Kniha o hledání nějaké perspektivy, o vztahu mezi mužem a ženou.

31.08.2011 3 z 5

Akordy života Akordy života Ladislav Fuks

Tři novely, od L. Fukse je zde "Pan Teodor Munstoch", ta kniha je snívá, fantaskní, o muži židovského původu v době II. SV., kdy si doma již trénuje jak bude žít v koncentračním táboře, ale jak do něj odchází, tak je na ulici sražený bryčkou či autem, takže zemře dříve než tu tušenou hrůzu začne prožívat.

31.08.2011 4 z 5

Něžná rebelka Něžná rebelka Luděk Stínil

Zamilovaný Viktor a jeho láska k Ireně, to je opravdu sousto na román.

Jak může muž bojovat o lásku ženy, která plodí nenávist? To je vyloučené. To je možné jen ve špatných románech.

Veselé paničky windsorské Veselé paničky windsorské William Shakespeare

Jde zjevně o snahu, aby se tato divadelní hra hlavně líbila královně Alžbětě, není náročná, samé převleky, tendence dělat z žen chytřejší než jsou a z mužů takové blbečky, přívěsky těch "chytrých" žen.

Hamlet Hamlet William Shakespeare

Hamlet nestráne, a zajímavé je, že na něho chodí i lidi, co mu nerozumí, a dříve se jim říkalo snobové, dneska nevím.

Prakticky každá postava v tomhle divadelním kuse je šílená, ale copak tomu není tak i v dnešním životě? Jediný rozdíl je ten, že postavy v Hamletovi jsou aktivní, v životě většina lidí pasivních.

Bílý tesák Bílý tesák Jack London

Jako dítě jsem se na to nejdříve díval v televizi, pak si to i četl, ale to mě zajímalo méně.

29.08.2011 3 z 5

V nejvyšších sférách V nejvyšších sférách Arthur Hailey

No tak jsou určitě i lepší knížky na tahle témata.

Hollywoodské děti Hollywoodské děti Jackie Collins

Hollywood ala Collins.
Tak tomu se dá věřit.
Ale proč by nezpeněžila něco, co umí?

Pomsta Lucky Pomsta Lucky Jackie Collins

Lucka se mstít umí? Má proč.

Nebezpečná žena Nebezpečná žena Jackie Collins

U každé ženy se muž necítí bezpečně. A obráceně to platí podobně, jak jinak.

Na plovárně 3 Na plovárně 3 Jiří Janoušek

Zajímavá kniha, jejíž obsah koresponduje s pořady České televize, kdy je možno se díky otázkám M. Ebena něco dozvědět o zajímavých lidech.

Jak zalichotit tlusté ženě Jak zalichotit tlusté ženě Marian Palla

Mě to nesedělo. Ale tehdy mě to zajímalo, co je možné a co kdo dělá, tak jsem si to pročetl.

28.08.2011 1 z 5

Rok Rok Otokar Fischer

Tak to chodí, v mládí velká témata a v dospělosti je člověk rád, že se může pitvat i v jevech, které jsou kolem nás a nezávislé na nás, ale my na nich.

27.08.2011

Prokletí básníci sv. 1 – Villon Prokletí básníci sv. 1 – Villon François Villon

Proletí básníci byli od počátku lidstva, ale v dnešní době je asi pro nás tím největším rebelem v novodobých dějinách lidstva stále Villon.

27.08.2011

Kytice / Máj Kytice / Máj Karel Jaromír Erben

I po tolika letech od vzniku těchto dvou klíčových děl české literatury jsou znovu vydávána, a taky nedávno nově zfilmovaná - jak Kytice, ta Máj.

26.08.2011

Milá sedmi loupežníků Milá sedmi loupežníků Viktor Dyk

Láska a zrada, jak časté téma pro básníky.

24.08.2011