willy9203 komentáře u knih
Pokud jste jen viděli film, nenechte si knihu ujít. Je dokonalá. A je tam spousta vtipů, které se do filmu nedostaly. Styl je ovšem shodný, tedy dokonalý trochu černější humor.
Nejkomplexnější slovník postav antických mýtů. I tak se čte výborně.
Mě bavil nejen použitý humor, ale i styl psaní, který je poměrně neotřelý - žádný popis, jen dialogy chlapů, kteří se scházejí v sauně. Lehké čtení na dovolenou.
Milan Kundera je mistrovský vypravěč a čte se s nesmírnou lehkostí (ostatně název k tomu vybízí). V příběhu je vše - milostný příběh, napětí, popis komunistického bezpráví, psychologie člověka i vtip.
Jako všechno od Forsytha je příběh napínavý, psaný s maximální erudicí a orientací v problému a s přesahem. Zaujal mě termín "dva zhýčkané slabošské kontinenty", kterým autor očastoval Evropu a Severní Ameriku a který považuji za velice trefný. Ale nechci prozradit příliš. Přečtěte si to, je to prima.
Skvělé povídky. Ani mi nevadilo, když jsem u některých tušil rozuzlení předem. Rozhodně jim nechybí napětí a rozmanitost.
Zápletka poměrně netradiční a pasáže s inspektorem Linnou splňovaly, co od detektivky čekáte. Ale v polovině byla pasáž, která sice souvisela s případem, ale nějak mě nudila. Chvílemi mi také připadalo, že se postavy chovají nějak nesmyslně.
Roalda Dahla mám moc rád, ale z této knížky jsem poněkud rozpačitý. Měla by být určena pro děti a je psána i dětskou formou, ale obsah je pro děti hodně drsný. Pro dospělé je to zase moc dětinské.
Příběh Elišky Rejčky je velmi dramatický, ale podle mého z něj paní Vaňková udělala dívčí románek. A to je škoda. Moje žena ohodnotila, že dílo je dobré na to, aby si člověk zapamatoval historické postavy. S tím naprosto souhlasím. Ale vlastní zpracování příběhu bylo pro mě velkým zklamáním. Škoda promarněné šance.
Námět je vzdáleně podobný Orwellově 1984, ale nějak mě to chytlo o dost méně. Knížka je plná myšlenek, to nelze zapřít. Jen mi asi nesedla zcela alegorie se zákazem knih a jejich likvidací požárníky.
Autor samozřejmě napsal i lepší kusy, ale mně se líbilo i toto dílo. Chvílemi sice chyběl spád děje, ale napětí tam bylo. A klasický Crichtonův filosofický přesah tam bylo možno nalézt rovněž. Až mě skoro mrzí, že ostatní recenze jsou tak kritické.
V sérii knížek o Oldřichovi a jeho partě bych tento díl zařadil mezi ty nejlepší. Zápletka byla dobrá, rozluštění (při troše dobré vůle) také logické a děj měl spád i napětí. Postavy, na rozdíl od jiných dílů, nebyly tak vyhraněné, což bylo jednoznačně ku prospěchu.
Takové vyprávění o ničem. Trapasy byly málo trapné, humorné příběhy nebyly vtipné a situace, které zřejmě měly být dramatické, nebyly napínavé.
Obecně konspirace nemám rád a tato, ač se autor hodně snažil, mě nepřesvědčila. Navíc mi zní důvěryhodně, že současná technologie je schopna prokázat, že člověk po Měsíci již chodil. Takže to považuji trochu za zbytečnou knihu.
Tentokrát jsou v příběhu koně hodně v pozadí - skoro bych řekl, že jen formálně. Zápletka opět zajímavá a děj napínavý. Hlavní hrdina byl ale na můj vkus až moc nesmrtelný.
Čekal jsem, čekal, jestli se ta kniha rozjede, a pár náznaků tam bylo, ale pak to zase usnulo. Buď jsem nepochopil nějakou skrytou hloubku, nebo tam žádná nebyla, ale dost jsem se nudil.
Absolutní finále mohlo být trochu méně vyhrocené, ale jinak celý ten příběh byl skvělý.
Pár pasáží trochu nudnějších sice bylo, ale celkově vyzněla ta detektivka skvěle a jak motivy pachatelů, tak vyšetřování byly logické. Nechybělo ani napětí a chvílemi jsem se i zasmál.
Pan Petr Čornej psal původně články o husitství pro noviny, což je z knihy patrné. Jednotlivé kapitoly jsou svižné a zachovávají jednotnou formu. Skvěle se to čte. Dokonce tak, že sotva jsem začal, už jsem byl na konci.
Tuto báseň mám z těch Havlíčkových nejraději, i když král Lávra je také dobrý. Samozřejmě je zde hlubší smysl, což je na tom díle dokonalé.