willy9203 komentáře u knih
Od autora Saturnina jsem čekal více, proto jsem byl trochu zklamán. Ale nakonec to byla docela zábava.
Oproti prvním dvěma dílům trochu ztrácí "tah na bránu" a kniha již není tak nabitá vtipy. Ale jinak stále dobré.
Tohle by si měl přečíst každý. Za prvé je to absolutní Sci-Fi klasika, za druhé je to neskutečně vtipné a zábavné.
Povídky o lidských vztazích, které vám určitě náladu nezvednou. Některé mi připadaly dost o ničem, ale některé byly docela povedené. Jen si pak připravte míč na trudnomyslnost.
Trochu mě zarazilo, že autor na začátku prohlásil, že nesouhlasí s tím, že pro budoucnost existují převážně pesimistické scénáře, ale ty jeho zrovna optimismem neoplývaly. Jako materiál pro zamyšlení je ta knížka skvělá. Člověk nemusí se vším souhlasit, ale to neznamená, že problémy neexistují.
Kritika označuje dílo za největší román poslední doby a já v tom případě označuji poslední dobu jako opravdu velký úlet. Hlavní hrdina Oskar je divný, střídání ich-formy s třetí osobou je divné, styl psaní je divný a nakonec i doba, ve které se děj odehrává, byla také divná. Jedna z knih, u kterých jsem se hodně těšil na konec.
Miluji Čapkův smysl pro humor a jeho schopnost nadsázky. A toto dílko velmi příjemně pohladí. Když si budete chtít na jedno odpoledne odpočinout od světa, rozhodně správná volba.
Zápletka dobrá, zpracování napínavé, autorova klasika. Jen mi tam připadlo již moc Otova erotického života (nevím, jestli jsem na to starý moc, nebo málo :-)).
O autorovi jsem před časem viděl film, a tedy jsem věděl, o čem ta kniha je a jak dopadne. Ale přesto jsem byl celou dobu opravdu napjatý. Styl, jakým je to dílo napsáno, je dokonalý.
Ten název je rozhodně trefný, opravdu se zde člověk může inspirovat. A jak již napsala kap66, před revolucí tu skoro nic podobného nebylo. I já jsem odtud čerpal zdroje pro různá přání. A za tímto účelem lze to dílo používat stále, ač je asi aktuálně zválcováno internetem.
Krátké nápady jen tak zaznamenané, nebo zveršované, většinou ale trefné a vtipné. Humor je, pravda, trochu černější (jestli se to vůbec v této době smí napsat), ale není hrubý.
Je to spíše taková zajímavost. Neruda v ní odborně probírá, jak jsou některé nepříjemné nebo negativní prvky života zosobňovány starou ženou - babou. Zajímavě k tomu dává příklady z umění i lidové slovesnosti.
Tento díl série o hříšných lidech byl trochu netradiční, protože se v něm prolínal malinko cestopis, detektivka (samozřejmě), historie, ale i konspirace. Pan Vondruška asi nebude vysloveně milovník církve, protože křesťané zde vystupují spíše v negativním světle, a to včetně svaté Anežky. Příběh mi však nakonec připadl zajímavě zamotaný i uvěřitelný.
Kriminální zápletka i její řešení byly skvělé, přesto mi v tom doprovodném příběhu trochu něco vadilo, kvůli čemu jsem ubral jednu hvězdu. Ale pořád to bylo super čtivé.
Opět hezky vystavěný příběh, napínavý a příjemně čtivý. Ideální pro odpočinek. Bohužel, tentokrát o něco více předvídatelný, než jsem u pana Vondrušky zvyklý. A mezi námi, ta stopa duchařinky tam při troše dobré vůle také být nemusela.
Co jste kdy chtěli vědět o Beatles...
Skvěle popsané dobývání osmitisícovek. Napínavé a strhující.
Hrabal = sám život. Od něj se dá číst prakticky cokoli a vždy je to dokonalé.
Postavy byly dost černobílé a děj se dal poměrně předvídat, a to nemluvím o výsledku bitvy. Ale i tak mě autor udržel v určitém napětí, tak jsem mu to odpustil. Popisy reálií a historických souvislostí byl naproti tomu velmi dobrý a lépe zapamatovatelný než z učebnice.
Začátek nebyl příliš záživný, pak to trochu vygradovalo, ale protože je ta knížka opravdu hodně krátká, hned to skončilo. Ale zábava to byla.