Wisha Online Wisha komentáře u knih

Kde jsem se tu vzala Kde jsem se tu vzala Pavlína Čikovská

Právě jsem dočetla a musím otřít slzu dojetí z oka, a to mě jen tak něco nerozbrečí :-) Vážně krásná knížka, člověk se hned vtáhne do děje a zajímá ho, jestli svou biologickou matku opravdu najde, nebo nenajde. Je tam i naprosto sladká romantická linka, což je pro mou čtenářskou zkušenost klíčové, takže jsem naprosto spokojená :-)
Moc pěkné oddychové čtení s hlubokým zamyšlením na závěr, donutí vás zapřemýšlet se o životě jako takovém a tak nějak pocítit vděčnost nad vlastními dětmi, pokud je máte (já mám dvě a hned jak jsem to dočetla, musela jsem je jít pomuchlat).
Krásné čtení!

09.12.2022 5 z 5

Koruna z kostí a zlata Koruna z kostí a zlata Jennifer L. Armentrout

Sice je to celkem snadno odhadnutelné, takže jsem při závěrečných odhaleních nebyla vůbec překvapená, a první polovina se trochu táhla, ale i tak dávám pět hvězdiček.
Protože příběh je skvěle propracovaný, zápletky jsou dobré, a co absolutně miluju? Slovní přestřelky mezi Casteelem, Poppy a Kieranem :-) U máločeho se směju nahlas, ale u téhle knížky jsem vyprskla smíchy snad stokrát, to mě vážně baví. Ten jejich smysl pro humor i ve chvílích, kdy jim teče do bot. Takže jestli si něco opravdu zaslouží 5 hvězd, je to autorčin smysl pro humor.
Mimochodem, jestli během téhle série nedojde ke spojení, budu fakt, fakt naštvaná! :-D

08.12.2022 5 z 5

Království těla a ohně Království těla a ohně Jennifer L. Armentrout

Právě dočteno a troufám si říct, že druhý díl byl ještě mnohem lepší než první. Vážně jsem si to užila. Na některých místech jsem cítila silnou kopírku Stmívání nebo Skleněného trůnu, ale kruci... Když to funguje, tak proč ne? Stmívání i Skleněný trůn miluju, tak proč z obojího neudělat něco nového, originálního? V tomhle případě je to opravdu hodně povedená kopírka :-) Příběh byl napínavý, vzrušující, vyvolal u mě hodně emocí, a to je přece ten důvod, proč čtu, takže nejde dát méně než 5 hvězdiček :-)

05.11.2022 5 z 5

Rod nebies a povetria Rod nebies a povetria Sarah J. Maas

Jak už to tak u SJM bývá, opět naprosto dechberoucí knížka plná zvratů, napětí a v poslední době i erotiky (nějak se nám Sarah rozjíždí :-)). Nedá se dát jinak než pět hvězdiček, její knížky jsou v absolutní špičce mojí čtenářské preference, a tahle není výjimkou.
Ten konec? Vydýchávala jsem to dlouho, ale na druhou stranu jsem to tak nějak čekala a doufala v to.
Jinak patřím do fanklubu Ruhna, už od první zmínky o něm v prvním dílu, takže jsem byla mooooc nadšená, že se tahle knížka věnovala z velké části jemu (a přiznávám, že celý koncept Day/Night byl fenomenální!!!). Jen tak dál!

01.11.2022 5 z 5

Coura Coura Jana Bernášková

Po všech těch fantasy jsem zase jednou sáhla po nějaké oddychovce v naději, že si odpočinu od promyšlených a složitých imaginárních světů... Rozhodně jsem ale nečekala, že mě to chytne až tak moc! Byla to vážně úžasná oddychovka, vtipná, veselá, ze života... Chvílemi mi připadalo, jako by spíš mluvila o mně, viděla do mojí hlavy, protože jsem nedávno řešila něco podobného... Neskutečně jsem to užila a musím říct, že nejen že knížka splnila důvod, proč jsem po ní sáhla, ale navíc mě velice příjemně překvapila. Moc ráda si od autorky přečtu i něco jiného, protože mě její styl psaní moc baví :-)

13.05.2022 5 z 5

Z krve a popela Z krve a popela Jennifer L. Armentrout

Právě jsem dočetla a musím říct, že jsem nadšená. Měla jsem od knihy velká očekávání, protože miluju tvorbu Sarah J Maas, a tuto autorku k ní hodně přirovnávají - a rozhodně jsem nebyla zklamaná. Kniha je moc dobře napsaná, postavy jsou sympatické a je tam cítit velká chemie.
Strhávám hvězdičku jen za jistou předvídatelnost, protože už ve čtvrtce knihy jsem tušila, jaká tajemství se odhalí na konci, a to bylo jediné zklamání. Jinak ale určitě hodnotím velmi kladně.

30.10.2021 4 z 5

Truly Truly Ava Reed (p)

Mám stejný názor jako slečna/paní hned pode mnou. Čekala jsem od toho druhou Monu Kasten a místo toho jsem se dočkala nudného a nerealistického příběhu, kde se hlavní hrdinka chová a vyjadřuje jako malé dítě (ty krátké věty a zvolání mi pily krev!!!), hlavní hrdina jedná naprosto nepochopitelně a neracionálně a celkový děj je pouze vykrádačka. Nevadí mi, když se v knihách opakuje podobný dej, pokud to zaujme. Tohle bohužel nezaujalo.
Jediné, co chválím, je obálka, ta je překrásná.

10.09.2021 2 z 5

Rozetmění Rozetmění Jay Kristoff

(SPOILER) Právě jsem dočetla a mám rozpolcené pocity. Není to zdaleka nejlepší série, jakou jsem kdy četla, ale dá se říct, že mě to bavilo. Jen tedy ten poslední díl... Já ani nevím, co bych řekla. Umřely postavy, které jsem nechtěla, aby umřely, a zůstaly tam postavy, které jsem moc nemusela. Nejvíc mi vadilo, že Mia zběhla od Trica k Ashlinn. Nejsem sice odpůrce lesbických vztahů, ale tady se to prostě tak nějak... Nehodilo.
Co se týče děje, bylo to hodně předvídatelné, tudíž to nebylo moc napínavé. Dalo se to, nenudilo mě to, ale většinou jsem odhadla, jak to bude, což automaticky pro mě ubírá hvězdičku. První díl byl jednoznačně nejlepší.

22.06.2021 3 z 5

Nikdynoc Nikdynoc Jay Kristoff

Právě jsem dočetla a jsem ještě plná dojmů. Ze začátku jsem se nemohla začíst, ale tenhle problém mám s každým novým fantasy - nový svět, nové postavy, nová politika, to všechno mi trvá trochu déle, než si na to zvyknu a začtu se. Nicméně kolem stránky 100 se stalo a já zjistila, že tahle knížka obsahuje všechno, co na každém fantasy naprosto miluju - zaprvé, něco na způsob soutěže, kde jsou různé disciplíny a zkoušky a postupně se vyřazují jednotliví účastníci. Zadruhé skvělou hrdinku, která má úžasně zvrácený smysl pro humor. A zatřetí, ach ano, trochu té peprné romantiky :-) Co se týče děje, vážně mě to bavilo. Něco jsem předvídala, něco zase vůbec, u něčeho jsem uhodla polovinu a nakonec to dopadlo trochu jinak. Jsem naprosto spokojená a vážně, vážně doufám, že série nebude mít klesající tendenci a bude se to jen vylepšovat.

31.05.2021 4 z 5

Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

Právě jsem dočetla...a trochu jsem se zděsila, že to má ještě pokračování. Pokusím se být objektivní, jelikož nejsem věková skupina, pro kterou je knížka určená (ačkoli čtu i jiné YA fantasy a ty si užít dovedu).
Co se týče příběhu, je vlastně celkem dobrý. Postavy jsou uvěřitelné, jejich chování dává smysl, jsou všichni sympatičtí... Mně tam ale prostě něco nesedlo. Nevím, jestli to je styl psaní této autorky, nebo něco jiného, ale nedokázala mě vtáhnout. Stejně jako Griša předtím - příběh dobrý, ale nedokázal mě pohltit, vtáhnout, ovlivnit natolik, abych se o hlavní postavy bála nebo to s nimi prožívala. Určitě to bylo o level výš než Griša samotná, ale... V blízké době si další díl číst nebudu.

16.03.2021 3 z 5

Věž úsvitu Věž úsvitu Sarah J. Maas

Z celé série jsem tento díl zatím četla nejdéle, asi 14 dní. Předchozí Říši bouří jsem zvládla za 6 dní, ale tohle vážně dřív nešlo, aniž by člověku něco neuniklo. Příliš mnoho nových postav, trvalo dlouho, než jsem se v nich zorientovala, ale nakonec se zadařilo a knihu jsem přelouskala. Nebyla špatná, ale moje hrdinka (a čí ne??) je prostě Aelin, a její absence v tomto dílu způsobila, že jsem to četla o něco déle. V každém případě už držím v ruce Království popela a jsem napnutá, jak to celé dopadne :-)

04.11.2020 3 z 5

Aréna smrti / Vražedná pomsta / Síla vzdoru Aréna smrti / Vražedná pomsta / Síla vzdoru Suzanne Collins

Jsem bohužel jedna z těch, kteří nejprve viděli filmy, ale přesto jsem nadšená. Jediné, co se mi nelíbilo, je styl vyprávění - moc mi nesedí knihy v přítomném čase, a taky Katnissina nezaujatost prakticky pro cokoli byla trochu frustrující a depresivní, ale i tak jsem si knížky užila. Perfektně tam vysvětlí to, co běžný divák nepochopí.

08.05.2020 4 z 5

Rod plamene a stínu Rod plamene a stínu Sarah J. Maas

(SPOILER) Přečetla jsem s obrovským očekáváním už v angličtině hned po vydání... a je to asi první knížka od Maasové (kromě Dvoru hvězd a mrazu), které dávám menší než čtyř- nebo pětihvězdičkové hodnocení.
Do čtení jsem se musela často nutit, šlo to pomalu, půlku času hrdinové strávili jen blouděním v tunelech, dělo se toho minimum, z mého milovaného Ruhna mi SJM udělala ufňukanou a ubrečenou holčičku a závěrečná bitva s ultrahustodrsnými Asteri nakonec zabrala jen pár stránek, přičemž porazit nejmocnější bytost ve vesmíru nakonec zvládli s prstem v nose a s minimálními ztrátami. Nevím, vážně jsem čekala víc, větší rozuzlení...
Co ale miluju, je konečně černě na bílém potvrzené propojení se Skleněným trůnem, hurá! V to jsem moc doufala.
Celkově vzato to byla vážně jedna z nejslabších knížek od SJM a já budu moc doufat, že v další knížce naváže na svou genialitu, kterou tady trochu vynechala (asi 30 mistrovsky předpřipravených témat, na které jaksi zapomněla nebo o nich najednou nechtěla psát).

22.10.2024 3 z 5

Všechny naše Vánoce Všechny naše Vánoce Martina Dacková

Tohle byl tak pěkný příběh, že jsem ho po dočtení ještě několik dní měla v hlavě a bylo mi úplně líto, že už je konec. U téhle knížky do poslední chvíle člověk netušil, jestli to skončí dobře, nebo špatně, a i když už bylo dočteno, pořád zůstával jakýsi hořkosladký pocit. Moc a moc se mi líbilo, že kromě příběhu hlavní hrdinky je ještě knížka protkaná retrospektivními scénami z pohledu dědečka, a právě to mu dodalo tu hořkosladkou příchuť.
Obvykle knížku dočtu, napíšu recenzi a můžu jít číst něco jiného, ale tady jsem měla opravdu ještě několik dní v hlavě jen Všechny naše Vánoce. Moc doporučuju :-)

18.10.2024 5 z 5

Krev Pradávných Krev Pradávných Jana Beranová

Krev Pradávných mě moc bavila, Jessie musí snad každému okamžitě přirůst k srdci. Líbilo se mi, že je taková prostě "správná", a přesto si umí vybudovat vlastní osobnost a leckoho pěkně setřít. Slovní přestřelky mezi ní a Kiernanem byly vážně boží, nejednou jsem se smála nahlas. Hláška "Zlý vlček!" mě doslova rozsekala :-D
Autorka umí moc krásně psát, rozvíjet osobnosti, emoce, chemie se jí taky daří na jedničku, stejně tak zápletky. V knize nebyla žádná hluchá místa, kde by se člověk nudil, naopak se čím dál víc zamilovával jak do hlavních postav, tak do těch vedlejších - mě osobně moc zajímá příběh outsiderky Ayly a vážně doufám, že se o ní ještě v budoucnu něco dozvím.
Kiernan byl ze začátku sice trochu otravný s tím svým "miluju tě, přestože tě vůbec neznám", ale časem se ho člověk tak nějak naučil mít rád - stejně jako to udělala Jessie :-)
Moc pěkný příběh. Vážně jsem nadšená autorčiným stylem vyprávění, je vidět, že to má v hlavě skvěle srovnané a dokáže čtenáře perfektně chytit, a ačkoli se mi to nestává často, jsem doslova natěšená na každou její další tvorbu, a to mě máloco uchvátí. Doporučuju všemi deseti!!!

20.09.2024 5 z 5

Trhliny v kameni Trhliny v kameni Nela Mičková

Velice, velice povedená knížka. Autorka na svůj mladičký věk píše vážně fantasticky, její slovní zásoba je úžasná, a pokud bude takto pokračovat, naprosto věřím tomu, že za pár let (nebo i dřív) z ní bude královna českého fantasy. :-) Opravdu chválím. A na to, že LGBT literaturu moc nemusím, tady jsem hlavním hrdinům fandila tak moc, až jsem se sama divila, kde se to ve mně bere - což je známka toho, že je to prostě dobře napsané :-)
Doporučuji všem, kdo mají rádi fantasy, romantiku a zajímavé, originální zápletky.

09.09.2024 5 z 5

Někdo nový Někdo nový Laura Kneidl

Kdybych tušila, že půjde o "duhovou" knížku, nesáhla bych po ní - a to by byla obrovská škoda, protože byla vlastně vážně pěkná! Laura Kneidl už mě překvapila jednou, a to u Nedotýkej se mě. Tehdy jsem prostě chtěla jen nenáročnou romantiku, a nakonec mě příběh tak pohltil, že jsem ho slupla jako malinu, no a tady to bylo dost podobně. Zhruba v půlce už jsem začínala tušit, o co půjde, takže jsem nebyla až tolik překvapená, ale toto téma jsem v knize četla poprvé a musím říct, že mě to tak jako čistě vědecky velice zajímalo, jak bude probíhat jejich milostný život :-) Sice u mě Julian už nevyvolává takové testosteronové návaly jako zpočátku, ale i tak jdu pokračovat dalším dílem. :-)

15.10.2023

Děsy Leigh Harkerové Děsy Leigh Harkerové Darcy Coates

Po první kapitole jsem si říkala, že se Darcy vrátila "do sedla" a opět se u její knížky zase jednou budu bát. Po dočtení nějaké páté, šesté už jsem se začala nudit, a se zbytkem jsem se prala takovým způsobem, jakým ještě u jejích knížek nikdy.
Zatímco Folcrofty, kteří měli s dětmi jako hlavními hrdiny obrovský potenciál, odbyla necelými dvěma sty stránkami, Leigh nás trápila více než třema sty a z toho jsem se zhruba dvě stě stránek nudila a neustále jsem knihu odkládala.
Promiň, Darcy, ale tohle se nepovedlo... Neustále se opakující děj, nic nového, ploché rozhovory, ze kterých se nic nedozvíme... Prostě ne. Bohužel. Dávám dvě hvězdičky asi jen z loajality a za nápad zkusit to "trochu jinak".

01.10.2023 2 z 5

Potrhané duše Potrhané duše Jana Jordanová

Právě jsem dočetla. Je pravda, že jsem se začítala o chvilku déle než u prvního dílu, ten mě chytil hned od začátku, ale pak to nabralo tempo a opět to bylo skvělé čtení :-) Ten konec mě tedy dostal, už aby vyšel třetí díl, jsem zvědavá, jak to s Ellie dopadne dál.

23.11.2022 4 z 5

Strašení v Rookwardu Strašení v Rookwardu Darcy Coates

Určitě změna k lepšímu oproti Folcroftům, Marwickům a Blackwoodu, ale ne tak dobré jako Ashburn, Craven Manor nebo Carrow, přičemž Carrow od autorky považuji za úplný TOP.
Rookward byl mrazivý, strašidelný a měl skvělý námět. Jak jsem psala, oproti předchozím třem byl opravdu skvělý, ale na první tři prostě nemá. Darcy ten konec vždycky hrozně utne bez nějakého lepšího vysvětlení a zanechá mě pak v takové jako frustraci, že to sice dopadlo dobře, ale vlastně ani nevím, jak se to pořádně stalo, a to je podle mého celkem škoda.
Trochu mě iritovaly drobné nedostatky - v jednu chvíli řekne, že ani neví, jestli se jeho bývalce už dítě narodilo, ale že se mělo narodit někdy teď, a hned na další stránce je psané, že mu jakýsi jeho kamarád prozradil, že se jí narodila holčička. To je trochu rušivé.
Taky si nejsem moc jistá, že v roce 1965 už "frčely" dětské chůvičky na baterie, ale budiž - možné to je. Jen to působilo lehce nevěryhodně . Dávám 4 hvězdičky, protože mě to bavilo a mělo to nápad, spád... a velké zlepšení.

16.04.2022 4 z 5