Witchann
![Oba na konci zemřou Oba na konci zemřou](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386095/oba-na-konci-zemrou-5OL-386095.png?v=1627396211)
(SPOILER) Zatraceně, tohle čtení mě skoro fyzicky BOLELO. Já vím, řeknete mi: Máš to přece přímo v názvu, ty kozo, tak co jsi jako čekala? Jenže... Stejně jsem do poslední možné chvilky doufala, že se ti dva milí kluci vejdou do nějaké té vzácné výjimky.
Je to těžký příběh nutící k zamyšlení nad tím, jak moc mrháme časem, který máme. A přece se tam našly pasáže, u kterých jsem nemohla jinak, než se usmívat. Tahle krásná a zároveň krutá knížka se zařadila na seznam těch, u kterých pročtených hodin rozhodně nelituju.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![O psaní: Memoáry o řemesle O psaní: Memoáry o řemesle](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/430811/o-psani-tNM-430811.jpg?v=1578942762)
Mistr King má u mne nějakých 50 zářezů, takže tohle okénko do jeho soukromí a tvorby jsem si rozhodně vychutnala. I když z části, kde popisuje neblaze známou autonehodu, mě až mrazilo... Moje pisatelská duše taky zaplesala - ještě v žádné knížce se mi netřepotalo tolik samolepicích značkovačů. A ke svému překvapení jsem zjistila, že velkou částí jeho rad se už dávno řídím, aniž by mě to kdo učil. Neuvěřitelně mě to povzbudilo. Perfektní jednohubka nejen pro fanoušky nebo aspirující spisovatele.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Outsider Outsider](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403472/outsider-W6f-403472.jpg?v=1554721736)
První dvě třetiny paráda, pak se to lehce zvrhlo do míst, které se mi úplně nezamlouvaly, ač nebyly přehnaně nechutné nebo překombinované. Ale dočetla jsem a nelituju. Celkově spokojenost.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Spasitel Duny Spasitel Duny](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/473515/spasitel-duny-rXr-473515.jpg?v=1622096788)
Nechci zbytečně brblat, ale za mne bylo toto útlé pokračování Duny písečná deprese na třetí... Pořád mě to bavilo, i když má druhý díl úplně jiný styl, a líbilo se mi číst o dalších osudech mých oblíbených postav, ale nečekala jsem, že se to bude celé utápět ve chmurných předzvěstech a korunu tomu nasadí Madam s ostrou kosou... Před trojkou si dám hezky dlouhou pauzu.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Chřestýš Callahan Chřestýš Callahan](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/172396/chrestys-callahan-172396.jpg?v=1385926660)
Pro westerny mám slabost. Fantasy knížky tvoří většinu mojí stále se rozšiřující knihovny. A tohle byl naprosto dokonalý mix. Doporučuju.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Takové maličkosti Takové maličkosti](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510971/takove-malickosti-Vo5-510971.jpg?v=1677582765)
Atmosférické, pocitové, vtáhlo mě to, i přes absenci běžné "dějovosti". Ačkoliv při celkovém pohledu je tohle ponuré vyprávění lehce deptající, konec to vyvažuje. Ale měla jsem tendenci hledat další stránky; ráda bych se dozvěděla víc o tom, jaké dopady mělo Furlongovo rozhodnutí.
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
![Vejce a já Vejce a já](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24434/vejce-a-ja-MKB-24434.jpg?v=1466341116)
Vypůjčeno na vehementní doporučení, ale měla jsem lehké tušení, že to nebude moc pro mě. Dalo by se říct, že mě to "udolalo". Příjemný, ale stereotypní humor, zastaralá ich-forma, která mi nesedla, nadlehčování věcí, u kterých mi to vadilo. Zvládla jsem to pouze do třetiny, než jsem si řekla, že nebudu hanobit jinak pěknou knížku tím, že budu přeskakovat celé odstavce nebo stránky. Třeba tomu někdy jindy za lepší konstelace hvězd dám druhý pokus.
Nedočteno, nehodnotím.
![Geraldova hra Geraldova hra](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29690/geraldova-hra-8ZF-29690.jpg?v=1636051316)
Realistický a mrazivý zážitek, ale podruhé už fakt ne, děkuju pěkně.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kafka na pobřeží Kafka na pobřeží](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/1751/kafka-na-pobrezi-OIk-1751.jpg?v=1536357028)
Čteno v angličtině.
Naprosto jsem Murakamiho stylu psaní propadla.
Fascinující zážitek a už se těším na další knihu od něj.
Ačkoliv... Dám si předtím dlouhou pauzu.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Holčička, která měla ráda Toma Gordona Holčička, která měla ráda Toma Gordona](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/1135/holcicka-ktera-mela-rada-toma-gordo-nCz-1135.png?v=1634115310)
Nedlouhé vyprávění (na obvyklý rozsah pana Kinga rozhodně) o ztracené holčičce je děsivě realistické a pěkně mrazivé. Trishe nejde jinak než držet všechny palce. Jo, i ty na nohou. Celou knihu jsem slupla pomalu na jeden zátah. V porovnání s ostatními nezvyklé, ale i o to lepší autorovo dílo.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Město zrcadel Město zrcadel](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356840/mesto-zrcadel-lsb-356840.png?v=1507282879)
Na počátku třetího dílu jsem sice váhala, jestli se závěr dokáže vyrovnat originalitě prvního, nebo svižnosti druhého, ale s každou další stránkou mě tenhle příběh zase vtahoval čím dál víc do sebe, až jsem se vážně nemohla dočkat toho, jak celá tahle patálie s viráky dopadne. A stálo to za to. Rozhodne nelituju, že mám celou trilogii ve své knihovně.
![Lev, čarodějnice a skříň Lev, čarodějnice a skříň](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/2270/letopisy-narnie-lev-carodejnice-a-s-dQN-2270.jpg?v=1434793499)
Taková pohádková jednohubka s líbivými popisy, sympatickými zvířátky a očekávanými zvraty. Asi jsem od toho díky popularitě a komentářům čekala víc. Přečteno kvůli výzvě, na další díly se nechystám.
![2.5 z 5 2.5 z 5](img/content/ratings/25.png)
![Zrádný labyrint Zrádný labyrint](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388698/zradny-labyrint-pyy-388698.jpg?v=1536312811)
Nejspíš jsem si až příliš zvykla na to, že se u knížek pana Riordana ze srdce směju. Takže ta lavina i úplně opačných emocí byl trochu šok... Každopádně, za mne zatím nejlepší díl série. Apollón jako postava se (očekávatelně) vyvíjí směrem, díky kterému nemůžu jinak, než mu držet palce, na Meg už jsem si zvykla a camea nám už známých postav mě pořád baví. Jen teď trnu, co se ještě chystá...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Krev polobohů Krev polobohů](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231182/krev-polobohu-y1Q-231182.jpg?v=1610443637)
Parádní polobožská jízda od začátku do konce, kterou jsem si krásně vychutnala - za 3 dny. Části z pohledu Nica a Reyny mě doslova nadchly. Už bylo vážně třeba, aby Hádovu synovi někdo ´vytáhl palici z toho temného mraku´. :D
Za mne naprostá spokojenost s celou sérií. Po nějaké lehké pauzičce si to určitě namířím i k Apollónovi.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Koláčky a spiklenci Koláčky a spiklenci](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/399183/kolacky-a-spiklenci-Nl1-399183.jpg?v=1553328571)
Ač se nejedná o nic přelomového, oba díly jsem doslova zhltla. Hrozně čtivé a velmi příjemně pozitivní. Kit i Dani jsou zlatíčka. Takových příběhů bych prosila víc, jsou potřeba. Oba palce nahoru.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Rozetmění Rozetmění](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434119/rozetmeni-iDH-434119.jpg?v=1623787683)
(SPOILER) U Tlaminých zubů, já věděla, že to bude jízda, ale tohle mi při čtení téměř kradlo dech z plic! Stálo to za to. Jsem opravdu ráda, že mě zlákal obal a já se do téhle hutné trilogie pustila. A ačkoliv se rozhodně řadím do týmu Tric, tak mi ten konec vlastně ani nevadil...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Svědectví Svědectví](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29673/svedectvi-zkracene-vydani-O2k-29673.jpg?v=1588957499)
Jedna z mála knih od mistra Kinga, které si někdy v budoucnu chci přečíst znovu a to nejen z důvodu propojenosti s Temnou Věží.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pán much Pán much](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30446/pan-much-Cwo-30446.jpg?v=1567895677)
Tentokrát to vezmu hezky stručně - z téhle "povinné školní četby" mám dodnes lehké trauma z pustých ostrovů a toho, jak dokážou působit na charakter člověka.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Gemina Gemina](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/446966/gemina-K09-446966.jpg?v=1593682898)
Jelikož už jsem věděla, do čeho zhruba jdu, postrádala pro mě dvojka ten předešlý WOW efekt, kdy jsem vážně nestačila zírat, co všechno se na těch prapodivných stránkách vlastně děje. Taky mi mnohem déle trvalo, než jsem si oblíbila ústřední dvojici. Nik byl v pohodě, ale s Hannou jsem měla trochu potíž. Navíc se na začátku na můj vkus až příliš zdlouhavě řešily různé hormonální výlevy, i když uznávám - zároveň mi to jednotlivé postavy dokázalo dobře představit. Dějové zvraty byly pořád neskutečný mazec, ale vzhledem k tomu, že se drží v prakticky stejném stylu jako u prvního dílu, nejsou zase až tak nečekané.
Každopádně, i přes tyhle výtky je to pořád čtivé jako blázen a jsem vážně zvědavá na finále, jen si předtím zase chvilku vydechnu.