ydnac ydnac komentáře u knih

Najdi Rebeccu Najdi Rebeccu Eoin Dempsey

Dojemný příběh o veliké lásce.
Christopher vstupuje dobrovolně do řad důstojníků SS, aby našel svojí milovanou Rebeccu.
Ocitá se v pekle koncentračního tábora.
Musí se tvářit, že slouží své říši a nesmí na sobě nechat znát odpor ke všemu co se tam děje.
Neví kde Rebecca je.
Neví jestli žije.
Neví co udělá až ji najde - pokud se tak stane...

SPOILER : Velmi mě dojalo, že se Christopher nevzdal ani po tom co viděl smrt Anky a myslel, že Rebecca už neužije.
S velkým odhodláním a empatií pomáhal vězňům a zachránil stovky dětí.
Tato kniha mě zasáhla u srdíčka.
DOPORUČUJI!

01.10.2021 5 z 5

Sestry z Titaniku Sestry z Titaniku Patricia Falvey

ODPOČINKOVÁ KNIHA :-)
Delia trávila v rodném domě většinu času s hodným a tichým otcem, matka ji neměla ráda.
Na straně druhé Noru zahrnovala péčí, ale vychovala z ní namyšlenou a povýšenou holku.
Cesta přes oceán do nového života změnila osud jim oběma.
Potopení Titaniku je postavilo před nečekané zvraty.
Našly dobrodružství, lásku, nové přátele, ale i zklamání.
Změnily se jim povahy i chování :-)
Děj byl trošku předvídatelný, ale někdy vůbec nevadí, když víte, že všechno dobře dopadne :-)
Kniha se mi líbila, je to nenáročné čtivo u kterého jsem si odpočinula :-)

28.09.2021 3 z 5

Po stopách Jacka Rozparovače Po stopách Jacka Rozparovače Kerri Maniscalco

Tato detektivka z roku 1888 se mi moc dobře četla :-)
K její tajemné atmosféře přispívá samozřejmě fakt, že vrahem není nikdo jiný než proslulý Jack Rozparovač .
Nechybí lehké napětí a romantika :-)
Audrey je dívka, která místo tlachání u čajových dýchánků raději drží skalpel a pomáhá svému strýci pitvat oběti zločinů.
Spolu s ním a jeho žákem Thomasem (drzý, chytrý a dle popisu hezký sympaťák :-) pátrají po Jackovi a i když jsem vraha tušila tak mě tato kniha moc bavila.
Na konci autorka popisuje co jsou fakta a co fikce, forenzní věda už byla na světě, ale také různé krevní testy a první použití otisků prstů k vyřešení zločinu.
Opravdu nádherná obálka dokresluje mojí představu Londýna té doby :-)

26.09.2021 4 z 5

Šedý muž Šedý muž Mark Greaney

JE LEGENDA.

Je silný, chytrý, rychlý, vytrvalý, trpělivý, skvěle vycvičený, nezlomný a samozřejmě téměř nesmrtelný :-)
Takový je ŠEDÝ MUŽ.
Musí být, protože jinak by nemohl přežít lov, který je na něj uspořádán...
Skupiny elitních zabijáků z různých zemí mu jdou po krku a on musí nejen přežít, ale také zachránit uvězněnou rodinu svého šéfa.
Akční, napínavé, neuvěřitelné a skvělé čtení :-)
Court je velký sympaťák i když je zabiják :-)
Moc se těším na další díly :-)

23.09.2021 4 z 5

Lovkyně Lovkyně Kate Quinn

VÝBORNÁ KNIHA :-)

Bývalá nacistka Lorelei Vogtová přezdívaná Lovkyně začíná nový život.
Vdá se a doufá, že její minulost zůstane minulostí.
Její činy ovšem rozhodně nejsou zapomenuty. Z lovkyně se stává kořist.
Po jejích stopách jde válečný korespondent Ian Graham se svým kolegou Tonym.
Přidává se k nim Grahamova manželka Nina (bývalá pilotka se spoustou tajemství), která jako jediná přežila setkání s Lovkyní a dokáže ji bezpečně poznat.
Do příběhu zasahuje i Jordan - mladá, chytrá dívka za jejíhož otce se Lovkyně provdala. Jejím velkým přáním je být profesionální fotografkou a jejímu bystrému oku dívajícímu se skrz foťák jen tak něco neunikne.
Dokáže zachytit různé výrazy tváře a také v nich číst...
Vyprávění se střídá z pohledu Iana, Niny a Jordan. Bavila mě jak minulost Niny, tak přítomnost Jordan a krásné propojení s Ianem a Tonym.
Zamilovala jsem si je všechny :-)
Kniha mě moc bavila, děj byl napínavý, zajímavý, velice čtivý a těch 600 stran bylo opravdu velice málo :-)
MOC DOPORUČUJI !!!

20.09.2021 5 z 5

Za pět let Za pět let Rebecca Serle

Odpovědět na otázku:" Kde se vidíte za pět let?" nemusí být pro každého jednoduché, ovšem Dannie je to zcela jasné.
Hodně dřela, aby dosáhla všeho po čem touží, je cílevědomá, spolehlivá, vždy perfektně připravená, miluje řád a čísla.
Do jejího života zasáhne záblesk z budoucnosti (možná sen, předtucha nebo cesta v čase?), který jí ukazuje jiný čas s jiným mužem...
Podle anotace jsem očekávala úplně něco jiného, ale tento příběh o životě a velkém přátelství se mi moc líbil :-)
Celou dobu jsem byla zvědavá jak to dopadne a takový závěr jsem rozhodně nepředpokládala.

SPOILER: Napadlo mě, že Bellin nový přítel bude ten z budoucnosti Dannie a bylo mi líto, za jakých okolností se v "TÉ" situaci ocitne.
Dojalo mě, že Bella zrekonstruovala celý byt, vybavila a darovala Dannie :-)
Ke vztahu Dannie a jejího přítele bych řekla, že se stalo to, co se může stát, když jsou spolu lidé moc dlouho. Vezmou se a nebo rozejdou...

Hezky napsaná knížka :-)
Nádherná obálka :-)

06.09.2021 5 z 5

Krvavé sestry Krvavé sestry Graham Masterton

(SPOILER) Další skvělý díl :-)
Katie toho má opět hodně k vyřešení.
Zavražděné jeptišky, smrt několika dostihových koní, nález koster malých dětí, údajnou sebevraždu důležité svědkyně a obvinění ze šikanování bývalého nadřízeného...

SPOILER: Aby toho nebylo málo, přišla o dítě o jehož existenci řekla Johnovi těsně před policejní akcí pří níž potratila :-(

Napínavé a nabité akcí jako vždy, osobní život komisařky je stále zamotaný a konec si opět žádá další díl co nejdříve :-)

04.09.2021 5 z 5

Kameny a jak jim rozumět - Úvod do léčení krystaly Kameny a jak jim rozumět - Úvod do léčení krystaly Cassandra Eason

Lehký úvod do světa krystalů :-)
Od malička jsem měla ráda různé kamínky, hlavně třpytivé :-) a tak mě zaujala i tato knížečka o kamenech a jejich léčivých účincích.
Zajímalo mě co použít na bolesti hlavy a který kámen by se hodil k mému znamení :-)
Tak to pravé pro mě je tyrkys a křišťál :-)
Dozvěděla jsem se zajímavé informace.
Nejsem člověk, který by věřil jen na to, že problém vyřeší kámen, ale v kombinaci se zdravou stravou a pohybem určitě neuškodí :-)

02.09.2021 3 z 5

Lidé, kteří mě znali Lidé, kteří mě znali Kim Hooper

(SPOILER) Vdala bych se dřív než dokončím školu, když vím, že chci studovat a nemám práci ani peníze? - NE!
Odstrčila bych manžela kvůli tomu, že se musí postarat o svojí nemocnou maminku? - NE!
Hlavní hrdinka Emily to však udělala.
Možná, kdyby měla hezký vztah se svojí maminkou a jednalo by se o pomoc jí, měla by jiný názor.
Sobecká a zbabělá taková byla Emily a vrcholem jejích počinů byl útěk po 11.září...
Ve svém novém životě teprve zažívá CO JE OPRAVDOVÝ PROBLÉM.
Je jí diagnostikována rakovina.
Tady už je vidět velký posun, Emily konečně nemyslí jen na sebe, ale především na svou dceru.
Knihu hodnotím jako velmi dobrou a přesto, že se mi nelíbila rozhodnutí hlavní hrdinky v jejím "prvním životě" v druhé části, kdy už dospěla jsem jí fandila.
Moc dobře se četlo (1 den) a určitě se budu těšit na další autorčiny knihy :-)

30.08.2021 4 z 5

Vzpurná dcera Vzpurná dcera Lori Banov Kaufmann

Nejdříve jsem se nemohla začíst, ale pak mě děj chytil a já měla za pár hodin přečteno.
Příběh se odehrává v době válek mezi Římany a židy.
Hlavní hrdinka Ester je dcerou, pak manželkou a časem i otrokyní.
Zjišťuje, že všechno není tak jak to vypadá a mezi nepřáteli nachází pomoc a lásku :-)
Líbilo se mi, že něco byla fikce a něco skutečnost a že ústřední postavy opravdu existovaly.
Hezký historický román, jehož obsah je popsán jednodušeji než jsem zvyklá třeba u R. Gablé, ale určitě stojí za přečtení :-)

29.08.2021 4 z 5

Babička Babička Irena Obermannová

ÚŽASNÁ KNIHA :-)

Pro mě opravdu skvost.
Příběh o životě a smrti, napsaný lidsky, upřímně a čtivě.
Novodobá Babička je opravdu jedinečná.
Xénie se věkem blíží k šedesátce a hodně už toho prožila. Vypráví o práci, lásce, o dětech, vnoučatech a především o zesnulé mamince z jejíhož deníku se dozvídá plno překvapivých a nečekaných informací.
Ve vzpomínkách na maminku jsem se viděla a to mě úplně dojímalo.
Několikrát jsem si při čtení říkala: " Přesně, to sedí."
MOC DOPORUČUJI !!!

SMYSLEM ŽIVOTA JE ŽÍT!

MĚJ SLUNCE V DUŠI,
JARO V TĚLE
A VŠECHNY TRABLE POŠLI DO PRDELE :-)

27.08.2021 5 z 5

Okouzlená nocí Okouzlená nocí Amy Plum

Nejdříve chci říct, že kniha je označena jako pro děti a mládež, tomu přesně odpovídá a s tím jsem počítala :-)
Šestnáctiletá Kate má za sebou smrt rodičů, bydlí se sestrou u babičky a dědy a do jejího života vstupuje první opravdová láska.
Není to ovšem jen obyčejný hezký kluk, není totiž tak úplně živý...
Kdyby se ke mně kniha dostala v mých šestnácti, byla bych nadšená :-)
Pro mladé čtenářky je to hezky napsané, děj je jednoduchý, přečetla jsem ji za chviličku :-)
Na závěr chci pochválit obálku, ta se mi líbí moc :-)

26.08.2021 3 z 5

Druhé království Druhé království Rebecca Gablé

NÁDHERNÝ HISTORICKÝ ROMÁN :-)
Kniha má 700 stran, ale děj mi ubíhal pod rukama jako vítr :-)
Hlavní hrdina Caedmon je najat králem Vilémem jako tlumočník.
Jeho pozice není jednoduchá a mnohokrát se ocitá v těžké až život ohrožující situaci.
Má před sebou hodně bojů, plno intrik, přátelství, lásku.
Romány od Gablé jsou velice čtivé a umí čtenáře zaujmout :-)
Těším se na další její knihy :-)
DOPORUČUJI :-)

24.08.2021 5 z 5

488 pravidel pro život 488 pravidel pro život Kitty Flanagan

Chtěla jsem něco na pobavení a byla mi doporučena tato kniha.
Jedná se o vtipně podaná pravidla do života, přičemž s některými souhlasím (cestování letadlem :-) a s některými ne.
Myslím, že není ani důvod ke kritice toho s čím se neztotožňuji, prostě jsem se usmála při popisu situací mně blízkých a je jasné, že co člověk, to názor :-)
Jen ještě dodám, že to úplně není kniha při které se budete válet smíchy, jsou to pravidla, ne vtipy :-) a víc než jednou bych je nečetla takže tři hvězdy budou akorát :-)

23.08.2021 3 z 5

Tesáky Tesáky Sarah Andersen

Komiks se mi nedostal do ruky už hoooodně dlouho a tento se mi líbil :-)
Vtipné a hezky nakreslené, ale tááák moc kraťoučké.
Přečetla jsem tuto útlou knížečku během čekání na autobus :-)
Musela jsem se usmívat, hlavně fotky z mládí upírky a vlkodlaka mě hodně pobavily :-)

21.08.2021 4 z 5

Černá a purpurová Černá a purpurová Wojciech Dutka

Příběh židovské dívky Mileny a příslušníka SS Franze mě opravdu hluboce zasáhl.
Milena musela bojovat o svůj život v koncentračním táboře a autor zde popisuje všechny hrůznosti, které se zde odehrály.
Franz na straně druhé se dopustil ohavných vražd a časem bojoval o zbytky svojí lidskosti.
Láska k Mileně mu pomohla otevřít oči a najít v sobě ten malý kousek citu, kdy mu opět začalo záležet i na druhé osobě.
Nemohl už zvrátit co zde spáchal, ale snažil se Mileně (a nejen jí) pomáhat přežít.
Neumím si ani představit jak mohl člověk na člověku spáchat tolik příšerností.
Trnula jsem s lítostí a strachem nad osudy všech uvězněných lidí :-(
Jejich smutek, strach, bolest, hlad, ponížení a beznaděj nesmí být zapomenuto a já na tuto knížku budu ještě dlouho vzpomínat...
DOPORUČUJI !!!

19.08.2021 5 z 5

Čtyři mrtvé královny Čtyři mrtvé královny Astrid Scholte

Název knihy ukazuje, kam se bude příběh ubírat, což by ani nevadilo, kdyby byl děj více dopodrobna rozepsán.
Rozdělení království na 4 kvadranty z nichž každý se věnuje něčemu jinému bylo zajímavé, nikoli však originální.
Přišlo mi, že se autorka dostatečně nevěnovala každému z nich, moc jsem se nedozvěděla.
Stejně tak život královen byl okrajově popsán.
Možná je to tím, že jejich osud je celkem daný a tak mě více zajimaly části z pohledu Keralie-mladé zlodějky.
Tam se našlo hodně zvratů, překvapení a bylo to více napínavé :-)
Celkově se kniha dobře četla, zajímalo mě jak to dopadne.
Určitě stojí za přečtení, ale není to ten typ knihy u které bych si řekla wow to je pecka.
Trochu jsem asi ještě ovlivněna knihou Devátý spolek, ta se mi líbila o hodně víc.
Takže tentokrát dávám 3 hvězdy.

18.08.2021 3 z 5

Ztracené střípky Ztracené střípky Tim Weaver

NAPROSTO FANTASTICKÉ !!!

Pro mě zatím nejlepší kniha od Weavera a možná i nejnapínavější co jsem letos četla :-)
Hlavní hrdinka Rebeka zůstává po nečekaných okolnostech uvězněna sama na odlehlém ostrově.
Zde musí přežít pět měsíců než se k němu na jaře opět vrátí trajekt
Přemýšlí proč se to všechno stalo, čelí divokému počasí, samotě a strachu z lidí, kteří se ji snaží zabít...
Opravdu strhující thriller, nechtěla jsem ho ani odkládat, abych už věděla jak to dopadne :-)
Doporučuji !!!

15.08.2021 5 z 5

Město knih Město knih Akram El-Bahay

Pohádková fantasy z prostředí knihovny určitě potěší každého knihomola :-)
Moc dobře se četla (za jeden den) i když rozjezd byl trošku pomalejší.
Hlavním hrdinou je zlodějíček Sam, který se stává strážcem brány v knihovně a neočekává od této práce nic vzrušujícího.
Opak je pravdou, zažije plno překvapení, bojů, nečekaných setkání a objevuje, že i knihy mají svá tajemství :-)
Lehká, oddechová a přesto napínavá fantasy :-)
Další díl určitě přečtu :-)

13.08.2021 4 z 5

Devátý spolek Devátý spolek Leigh Bardugo

Moje oblíbené čtení jsou fantasy a detektivky a v této knize se mi dostalo obojího :-)
Alex Sternová dostává díky své schopnosti vidět duchy nabídku pracovat a studovat na univerzitě Yale .
Jejím úkolem je dohlížet na činnost 8 spolků, které praktikují různé druhy magie a nejen to.
Prioritou se stane vyřešení vraždy dívky, která nepochází z kolejí.
K tomu ještě zmizel její mentor Darlington a duchové, kteří nemají být celkem nebezpeční (za jistých okolností) se mohou Alex dotknout a napadnout ji.
Autorka opět nezklamala, kniha mě moc bavila.
Prostředí univerzity a elitářských spolků přidávalo knize tajemný nádech.
Těším se na další díl :-)

12.08.2021 5 z 5