zelena_zabicka zelena_zabicka komentáře u knih

Hana Hana Alena Mornštajnová

silný příběh, který zvládne přečíst i citlivější čtenář, kterého hrůzy války a holokaustu dostávají k slzám. Děj je velmi dobře promyšlen a strukturován. Čtyři hvězdy dávám jen proto, že se těmto tématům vyhýbám (jsem z toho vždy dost "rozstřelená" a už jsem si válečná témata zakázala) - po knize jsem sáhla po vřelém doporučování mojí kamarádky a nelituju.

15.07.2020 4 z 5

Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

Pribeh, ktery donuti premyslet a alespon zkusit pochopit, co je v nasi spolecnisti vnimano jako odporne, zavrzenihodne, nebezpecne...Nikdy me nenapadlo zabyvat se myslenkou,ze tihle lidi za to mozna nemuzou uplne stejne jako jini za jine (akceptovatelnejsi) "orientace"...a jak nestastni mohou byt, kdyz si to na plne care o sobe uvedomi....Zajimavy byl i pohled "pod poklicku" cirkve a postu kneze.

01.04.2023 5 z 5

Hvězdy na cestě Hvězdy na cestě Karin Krajčo Babinská

Jako fakt pěkný! :-) A náramně čtivé. Není to žadný veleliterární kus, ale krásně napsaná oddychovka. Určitě se pustím do dalších knih této autorky, ke které jsem, přiznám se, přistupovala poněkud s předsudky.

05.01.2024 4 z 5

Městečko na dlani Městečko na dlani Jan Drda

Kniha, k jejíž četbě jsem přistoupila v duchu: "když už to mám doma, tak si to teda přečtu a pak to kdyžtak dám do veřejné bibliotéky." Ale už druhá kapitola mě začala utvrzovat v tom, že tenhle příběh - vlastně propletenec veselých, smutných, tragických i šťastných příběhů a osudů - si v knihovně rozhodně ponechám. Nádherná čeština, obzvlášť se mi líbily úvodní odstavce u každé kapitoly. Jen škoda, že kniha končí tak nenadějně a dramaticky, čtenář ji uzavírá s pocitem hořkosti a s tím, že ty poslední dvě kapitoly tam být snad ani neměly. Kvůli tomuto dávám "jen" 4 hvězdičky.

08.01.2020 4 z 5

Paní jezera Paní jezera Andrzej Sapkowski

Jedni jsou tu z posledního dílu nadšeni, druzí o moc méně - bohužel patřím do druhé skupiny. Souhlasím se vším, co tu bylo řečeno: spousta "vaty", zbytečných postav i dějových linek, upozaděný hl. příběh, béčkový závěr... I já už dočítala na, jen abych dočetla. Přitom kdyby se celá série stáhla tak na 3 knihy, byl by to fantastický příběh! Jo a taky: lituju, že jsem neuposlechla rady některého čtenáře tady a nenechala si první dvě povídkové knihy až po přečtení románu. Snad můj dojem z celé ságy vylepší závěrečná Bouřková sezóna.

03.08.2021 2 z 5

Tulák po hvězdách Tulák po hvězdách Jack London

Ani já se nezařadím mezi nadšené čtenáře této knihy. 2/3 knihy jsem nedávala (násilí, utrpení, nespravedlnost, hloupost... celková nízkost lidského společenství. A taky zima a hlad.) Poslední 1/3 to trochu vytáhla. Nic však nemění na tom, že je mi hl. hrdina nesympatický (i v každém ze svých životů), příliš sebestředný, vždy "výjimečný". Už to tu též zaznělo: vadí mi přílišná černobílost postav, chybělo mi bližší vysvětlení toho, jak se spolu vězni dorozumívají klepáním (jak to vymysleli a hl. jak se to dokázali na dálku naučit), takové příliš vykonstruované nosné zápletky, hl. 3 postavy jsou vzdělanci, ostatní hrubí tupci,... Knihu jsem četla na doporučení, ale nemyslím, že bych se k ní někdy chtěla vrátit.

26.04.2021 3 z 5

Duna Duna Frank Herbert

Dílo je obdivuhodně propletené, promyšlené, chytlavé (i když věřím, že kdybych před tím neviděla film, měla bych též určitě problém se v ději zpočátku zorientovat). Co mě trochu mrzí, je to, že mnohé ne tak podstatné situace jsou především v první polovině knihy zbytečně košatě popsány a závěrečné vrcholné scény jsou poněkud odbity. Tu závěrečnou bitvu a jednání bych si ráda vychutnala i podrobněji. Do dalších dílu se (zatím) pouštět neplánuji.

01.07.2024 4 z 5

Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

Předvídatelná, avšak svižně a zábavně psaná oddychovka ze zajímavého prostředí.

30.05.2024 3 z 5

Daleká cesta za domovem Daleká cesta za domovem Richard Adams

Mně se na téhle knize líbilo nejvíc to, že ačkoli se svým zp. jedná o podobenství na lidskou společnost, že se tu králíci stále chovají jako králíci: bojí se, jsou opatrní, bobkují, hrabou,... I jejich přístup k ramlicím je ryze králičí (rodit mladé a hrabat nory). Též bylo příjemné, že tu nevystupoval jeden hl. hrdina, ale o tuto roli se děli hned víc adeptů. Nikdo tu nebyl vylíčen jako neporazitelný, neohrožený, který všechno vyřeší,... ale naopak se všemi králičími slabostmi. Za mě super čtení!

21.03.2021 5 z 5

Tvrdohlavá Marie Tvrdohlavá Marie Antonín Zhoř

Životopisný román o Marie Currie Sklodovské, ne vše v knize se skutečně událo tak, jak je v ní popsáno (např. dle wikipedie ji její otec od studií spíš zrazoval, než podporoval, navíc měl problémy s alkoholem - nebyl to tedy ten tatínek, jaký je popsán v románu). Každopádně ten příběh mě uchvátil - Marie byla žena dvou obdivuhodných rovin: vynikající vědkyně a zároveň žena s až neženskou zarputilostí. To zapálení, kterým hořela pro svoji práci, to obrovské nasazení, odříkání si, hnaní sebe až na pokraj svých sil, stačilo málo a nejednou by snad až zemřela vyčerpáním, podvýživou, bídou a přesto dokázala vytrvat ve své píli a zásadách. Asi málokterý člověk by toto dokázal, navíc byla nesobecká, ochotna se obětovat pro druhé - svůj život i své sny. I přes obrovskou bídu, ve které žila a žili nakonec s manželem Petrem svorně odmítli obrovské bohatství za prodej patentu na získání radia a postup darovali světu zadarmo. Naprosto výjimeční lidé - nejen po stránce vědecké, ale i lidské.

07.08.2019 4 z 5

Muž, který sázel stromy Muž, který sázel stromy Jean Giono

Toto ilustrované vydání je kouzelné. Poselství příběhu i když jen v tak kratičkém rozsahu velice silné (Vytrvalý jednotlivec dokáže neskutečně velké věci), právě ten minimalismus napomáhá tomu, že tato ústřední myšlenka pěkně vynikne. I když pro mě by to přece jen o kapku víc jít do hloubky a víc to nechat čtenáře prožít mohlo.

25.11.2018 3 z 5

Velká samota Velká samota Kristin Hannah

Já jsem za šťastný konec ráda. Příběh je skvělý a k autorce se určitě ráda vrátím. Hvězdičku méně dávám proto, že ca 2/3 knihy jsou takové obsáhlé, výpravné, ale ten konec pak nabere už poměrně rychlý spád – příběh tak působí trochu nevyváženě („ať už je to dopsaný“) a je to škoda. Závěr knihy by se dal jistě čtenáři nechat prožít mnohem hlouběji.

22.08.2024 4 z 5

Věž vlaštovky Věž vlaštovky Andrzej Sapkowski

Nejlepší díl z celého románu. Napínavé, mnoho dějových linií, mnoho vypravěčů, všude se něco děje, příběh má spád... Super.

22.07.2021 5 z 5

Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Syrové,neosobně psané, ale přesto velmi čtivé. Je mi po této knize "divně". Po další tvorbě této autorky již nesáhnu,nemám na to náturu. Ten příběh je takový zvráceně chytlavý.

24.07.2024 3 z 5

40 dní pěšky do Jeruzaléma 40 dní pěšky do Jeruzaléma Ladislav Zibura

Já se bohužel řadím mezi menšinu, kterou kniha nenadchla. Na jeho přednášce řval celý sál smíchy. A věřím, že live představení Ziburovi sedí mnohem víc než psané slovo. Kniha se celým svým rozsahem veze na stejné vlně: optimistické putování od jednoho člověka ke k druhému, od šálku čaje k šálku kávy, vedro, puchýře, žízeň, hledání noclehu, hledání cesty. Zpočátku vtipné, pak už to ztrácí šmrnc. Ocenila bych, kdyby nám autor dovolil s ním prožít i nějakou tu špatnou náladu, zlost, patálii... Aby kniha nebyla tak emočně stejnorodá. Není tam ani taková ta gradace v historkách, možná by bylo fajn přidat i fotky. O místech jako takových se nedozvíte téměř nic.

05.09.2024 2 z 5

Do tmy Do tmy Anna Bolavá (p)

Sonda do duše podivínské, nemocné sběratelky bylin. Na této knize je divné a "jiné" úplně všechno a nemůžu říct, že bych to dokázala ocenit. Vlastně jsem se donutila ji dočíst. Ani jedna postava, která by mi byla sympatická. Každopádně se příběh svým pojetím i tématem originálně vyjímá většinové beletrii.

13.07.2024 2 z 5

Láska online Láska online Penelope Ward

a já si to užila :-) Dostala jsem přesně to, na co jsem v daný okamžik měla náladu: romantiku podbarvenou sexem a erotikou, originální i když jednoduchý a vcelku předvídatelný děj... Dobrá oddychovka ;-)

03.04.2022 3 z 5

Poslední dopis od tvé lásky Poslední dopis od tvé lásky Jojo Moyes

Romantika každým coulem. Ale čtivá, nepřeslazená, se zajímavou zápletkou... Kniha se mi líbila a určitě zkusím Jojo Moyesovou zkusím ještě znovu.

15.09.2021 4 z 5

Bouřková sezóna Bouřková sezóna Andrzej Sapkowski

Kdyby tahle kniha už napsaná nebyla, nic by se nestalo. Bylo tak trošičku mlácení skoro prázdné slámy. (On to Sapkowski psal i s letitým odstupem a je to na tom znát)... Ale líbil se mi ten závěr (setkání s liščicí a pak epilog s Nimue), ten závěr to trochu vyšvihl.

26.08.2021 3 z 5

Pán much Pán much William Golding

Příběh se mi nelíbil - 2/3 knihy o ničem, resp. o nekončícím "hrocení vztahů": spory o vůdcovství a poradní sněmy a lastura. Poslední třetina náhle vygraduje - odpudivým a zároveň těžko uvěřitelným způsobem. Hodně mi tam chybělo rozvinutí příběhu jako takového: co se stalo s letadlem, se kterým chlapci havarovali, proč ho nevyužili na stavbu přístřešků, jak dlouho vlastně na tom ostrově byli, kolik jich bylo, jak mohli přežít prakticky jen na ovoci (a tu a tam pečené maso), jak si co vyráběli... apod. (chyběl mi tam zkrátka takový ten "duch robinsonky"). Zarážela mě i téměř úplná absence stesku po rodičích. I to, že ač tam dětí hodně, ale vše se točí jen kolem několika hl. postav - ostatní jsou v naprosté anonymitě. Ani jedna z postav mi navíc nebyla sympatická ... Kdyby to bylo rozsáhlejší, nedočtu. Závěrem: odmítám přijmout ústřední myšlenku knihy, že by děti dokázaly být tak nechutně a rafinovaně kruté.

20.06.2021 1 z 5