zelenoockaa
![Světové krimipovídky Světové krimipovídky](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/167584/svetove-krimipovidky-X0k-167584.png?v=1675512670)
Skvělá povídková kniha třeba do vlaku nebo do autobusu. Povídky nejsou příliš dlouhé a jsou poutavé. Jediné co mi na knize chybí je elektronický obsah s odkazy - četla jsem ji jako eknihu a bylo těžké se dostat zrovna na povídku kterou jsem chtěla číst.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Húrinovy děti Húrinovy děti](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426/hurinovy-deti-l0x-426.png?v=1483197864)
Další z krásných příběhů středozemě jsem dočetla jedním dechem. Kniha je čtivá a dobře napsaná. Občas jsem se ztratila ve jménech a názvech které se v knize občas mění ale nakonec jsem se vždy zase "našla" a mohla jsem pokračovat. Příběh Húrinovy děti je velmi poutavý ale poměrně depresivní a smutný.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jesenické pohádky a pověsti Jesenické pohádky a pověsti](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/110099/jesenicke-pohadky-a-povesti-110099.jpg?v=1328872088)
Knihu čtu na pokračování seniorům v práci. Vzhledem k tomu že jsme v Šumperku tak je tématická a také většinu z míst o kterých kniha je znají a dokáží si je velmi dobře představit.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zabijáci Zabijáci](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/118817/pripady-oddeleni-q-zabijaci.jpg?v=1730529911)
Kniha je kouzelná především v tom, že již od začátku vím kdo je vrah a přesto mě dokáže překvapit. Kniha mě však vtáhla do děje natolik, že jsem se od ní nemohla odtrhnout. Carl Morck je mi čím dál více sympatický a "padouši" jsou ukázkou zla v současném světě.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Šest žen Jindřicha VIII. Šest žen Jindřicha VIII.](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12714/sest-zen-jindricha-viii-TKf-12714.jpg?v=1511802806)
Velmi dobře napsaná kniha která je přeplněna zajímavými informacemi. Je vhodná spíše pro čtenáře kteří se orientují v historii, popřípadě se aspoň trochu zajímají o Tudorovskou éru. Je poměrně náročná na čtení - kvůli množství informací ale když se do ní člověk zakousne tak stojí za tu námahu.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Poklady klasické české kuchyně aneb Jak to ta babička tenkrát vařila Poklady klasické české kuchyně aneb Jak to ta babička tenkrát vařila](https://www.databazeknih.cz/img/books/98_/98239/poklady-klasicke-ceske-kuchyne-aneb-65e824194c25e.png?v=1709712409)
Vařím podle ní poměrně často, v podstatě používám jen ještě jednu další kuchařku. Tahle kuchařka je opravdu skvěle napsaná, není těžké podle ní něco uvařit, i když jste to ještě nikdy nevařili nebo nejedli. Recepty jsou výborně popsané a nádherné fotky jídel vás na jídla perfektně nalákají. Prostě nedá se jí odolat. A úplně nejlepší je, že se jedná především o Česká jídla - suroviny se dají poměrně snadno sehnat a většinou nejsou ani tolik drahé! Takže doporučuji.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Mort Mort](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455/mort-S4D-455.jpg?v=1546695313)
Skvělá vtipná kniha u které jsem se občas opravdu pobavila. Hlášky typu "nechal si to projít dutinou" mě opravdu dostávaly na kolena. Knihu jsem přečetla jedním dechem, a v podstatě i během jednoho dne. Smrť mi teď přijde nečekaně sympatický a křeček, kterého si chci brzy pořídit se bude zaručeně jmenovat Truhlík!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knihu jsem četla již několikrát a vím že se k ní ještě minimálně jednou vrátím. Na vysoké škole jsme měli celou čtyřhodinovou přednášku o psychologii Viktora Frankla a jeho život mě nikdy nepřestane fascinovat. Frankl v této knize popisuje především své emoce a pocity což oceňuji. Málokdo dokáže takhle barvitě popsat to, co cítí. V této knize ukazuje že altruismus ve svojí čisté podobě může a vlastně musí existovat. Jsme ještě pořád lidé, i když občas mi to tak nepřipadá. Tuto knihu bych doporučila každému kdo se zajímá o problematiku koncentračních táborů a které zajímají lidské pocity a emoce.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29752/hobit-aneb-cesta-tam-a-zase-zpatky-Wad-29752.png?v=1635250516)
Hobit mě zavedl do říše nadpřirozených bytostí i obyčejných "lidí", kteří však dělají neobyčejné skutky. Kniha mě dokázala rychle vtáhnout do děje a vzhledem k tomu jak je kniha psaná jsem se od knihy nemohla odtrhnout. Příběh je nádherně propracovaný a není těžké si představit jak by to v takové Středozemi mohlo vypadat. Kniha se mi velmi líbila a tím pádem jsem se šla podívat i na film do kina. Honbou za tržbou byla kniha natočena rovnou ve třech asi dvouhodinových filmech. Příběh ve filmu je zbytečně natažený a nemá spád, a jediné co na filmech oceňuji je nádherná hudba. Takže kniha super ale nedívat se na filmy.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134069/padesat-odstinu-sedi-5ZJ-134069.jpg?v=1635013432)
Po pár stránkách jsem musela knihu vzdát protože se prostě nedá číst. Nevadil by mi asi ani tak ten příběh, ale spíš to, jakým způsobem je kniha napsána.
![Aristokratka ve varu Aristokratka ve varu](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/177395/aristokratka-ve-varu-Yxg-177395.jpg?v=1582876493)
Knihu jsem četla převážně ve vlaku po cestě do práce, popřípadě z práce. Kniha mě nejen zaujala ale především skvěle pobavila, a myslím si že já zase ostatní spolucestující. Perfektní odpočinková kniha.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![To To](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/267/to-i6S-267.jpg?v=1483305163)
King je prostě klasika. Poprvé když jsem tuto knížku viděla v knihkupectví tak jsem se zhrozila. Docela hodně cestuji a tahat s sebou knihu o 1000 stranách je docela mazec. Nakonec jsem zvolila pro mě jednodušší možnost a koupila si elektronickou verzi. Celou knihu jsem četla před státnicemi což byla obrovská chyba. Nemohla jsem se od ní odtrhnout a jít se učit... Kniha mě vtáhla do děje takovým způsobem že jsem se v noci bála jít dokonce i na toaletu.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Skrýš Skrýš](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/153231/skrys-K5S-153231.jpg?v=1566491024)
Knihu jsem přečetla jedním dechem a už teď vím že se k ní budu ráda vracet.