Zemlja Zemlja komentáře u knih

Tajný deník čínské císařovny Tajný deník čínské císařovny Johan Fabricius

Čtivé, zajímavé - jiná kultura. Četla jsem ji zaujatě.

Rozhovory s útěkem Rozhovory s útěkem Bára Basiková

Četla jsem ji zamlada, čerstvě vydanou, protože Bára Basiková mě s Precedens i se Stromboli naprosto okouzlila. Knížku bych považovala spíš za takové psychoterapeutické cvičení než za literaturu. Ale myslím, že jsem rozuměla autorčině potřebě psát.

Pohádky (27 pohádek) Pohádky (27 pohádek) Hans Christian Andersen

Klasika, některé jsem milovala, ale ty s neživými věcmi jako hlavními postavami se mi jako děcku nelíbily a ani teď mě nijak neuvádějí v úžas.

Poklad na Kunětické hoře Poklad na Kunětické hoře Lubomír Macháček

Pro někoho, kdo žije kousek od Kuňky i Opatovic, je to jako povinná četba. Je to ale nepříliš čtivé, takové kostrbaté.

14.04.2024 2 z 5

Král Lávra Král Lávra Karel Havlíček Borovský

Je to vtipné, ať už je to Lávra, nebo Midas.

14.04.2024 4 z 5

Na vlnách TSF Na vlnách TSF Jaroslav Seifert

Na básně moc nejsem, dost jim nerozumím. Ale něco od klasika bych přečíst měla, takže ano. Mě oslovila grafická krása tohoto vydání.

Ptáci a jiné povídky Ptáci a jiné povídky Daphne du Maurier

Skvělé napětí, autorka umí psát příběhy s atmosférou.

14.04.2024 5 z 5

Dobrodružství tajného agenta Pankráce Tangenta Dobrodružství tajného agenta Pankráce Tangenta Vojtěch Steklač

Parádní švanda, vtipné čtení. Potěšilo mě, že autor umí a jen svými Boříky a dalšími tak trochu divně nekopíruje Mikuláše.

Kolos: rukopis Braga Bragessona Kolos: rukopis Braga Bragessona Finn Alnæs

Nemohla jsem se odtrhnout od čtení, i když jsem byla na lyžáku a o zábavu nebyla nouze. Silný příběh o nezdolnosti ducha.

Miluj svůj život Miluj svůj život Louise L. Hay

Tahle kniha vám opravdu může pomoct změnit život k lepšímu.

Bílá velryba Bílá velryba Herman Melville

Krása a zároveň odpor. Krásný příběh a jazyk, odpor k zabíjení a pomalému umírání. Fandila jsem velrybám, nechápala mužskou loveckou umanutost. Díky popisům jsem si s nechutí představovala a snad i cítila všechen ten smrad, který musel na velrybářských lodích být. Nesmrtelný román.

03.04.2024 5 z 5

Panenka Panenka Ed McBain

Napínavá detektivka. Sympatický policajt.

03.04.2024 5 z 5

Hodina čarodějnic I. Hodina čarodějnic I. Anne Rice (p)

Bavilo mě to. Bála jsem se. Přečetla jsem všechny díly.

03.04.2024 4 z 5

České horoskopy České horoskopy Olga Krumlovská

Používám stále. Trefný popis ascendentů v jednotlivých znameních a hlavně charakteristiky dní narození. Většinou velmi trefné.

01.04.2024 5 z 5

Jméno je váš osud Jméno je váš osud Camila Karolinss

Po přečtení bych už určitě nedala dítěti jméno jen proto, že se mi líbí.

01.04.2024 4 z 5

Cyklus vlkodlaka Cyklus vlkodlaka Stephen King

Koupila jsem si ji s nadšením. Krásně vypadá - hladká, pevná obálka, malý formát, krásné ilustrace. Příběh je jednoduchý, ale i v jedné krátké kapitole dokáže Mistr vytvořit bohatou představu o místě, postavách, atmosféře. Potvrdil mi i vlastní zkušenost - rodiče často dětem nestačí, je třeba mít chápající tety nebo strýce. Jen škoda, že rytmus prvních kapitol nevydržel v celé knize.

31.03.2024 5 z 5

Tarantino o Quentinovi Tarantino o Quentinovi Amazing Améziane

Tak jsem se radovala, když jsem ji dostala! Jen titulní stranu jsem "luštila" asi půl hodiny - co na co odkazuje. Mám ráda filmy QT, takže bylo pošušňáním číst a prohlížet si o nich další informace. Krásná grafika, hezké písmo, bohužel i několik pravopisných chyb proniklo, ale to zážitek nezkazilo. Při sledování, opětovném, Tarantinových filmů budu dávat ještě větší pozor, abych zachytila vše, co dalšího kniha prozradila. Nádhera, doporučuji!

21.03.2024 5 z 5

Tajné společenství Tajné společenství Philip Pullman

Líbila. Lyra na prahu dospělosti řeší vážné věci. Všude hrozí nesvoboda, Magisterium po likvidaci nejvyšší autority nijak nezesláblo, což vlastně nepřekvapuje. Jsem zvědavá, jestli a jak se vyvine vztak k Malcolmovi. Budu vyhlížet další díl.

08.03.2024 4 z 5

Nejlepší pro všechny Nejlepší pro všechny Petra Soukupová

Na čtení jsem se těšila. Líbí se mi jak P. Soukupová píše. O úplně obyčejných každodenních věcech. Dokáže vystihnout pocity, trefně popsat jednání, v dialozích odhalovat povahy postav. Její novou knížku si vždycky jdu koupit.

28.02.2024 4 z 5

Mluví písmo. Proč, kdy, jak a ke komu Mluví písmo. Proč, kdy, jak a ke komu Miloslav Kučera

Dost si z knihy pamatuju. Někdy se hodí vidět do písma ostatních.

24.02.2024 4 z 5