zuzad zuzad komentáře u knih

Čajová dívka z Kolibříkové ulice Čajová dívka z Kolibříkové ulice Lisa See

Opět výborná kniha této autorky. Nejen že jsem se dozvěděla zajímavé informace o menšině Akhů, ale také jsem byla nucena koupit si onen slavný čaj Pu-erh.

07.02.2022 4 z 5

Ostrov žen moře Ostrov žen moře Lisa See

Velmi zajímavý náhled na tradiční korejské henjo a jejich nelehký život v rytmu historických událostí ostrova Čedžu. Mám ráda tyto knihy s tzv. "přidanou hodnotou", kdy se kromě příběhu můžu dozvědět i něco nového.

07.02.2022 4 z 5

Jmenuji se Maryte Jmenuji se Maryte Alvydas Šlepikas

Tohle je naprosto šílená kniha, šílená ve smyslu toho, co je v ní popsáno za hrůzy. Zlý sen, ze kterého se ti lidé nemohou probudit. Asi nikdy mě nepřestane překvapovat brutalita, které jsou lidé vůči lidem schopni.

07.02.2022 5 z 5

Dlouhý stín Dlouhý stín Cynthia Harrod-Eagles

Co dodat k Annunciatě? Neštítila se ničeho, většinou se chovala jako sobec. Tato postava se autorce teda "povedla".

10.12.2021 4 z 5

Jaká je cena člověka Jaká je cena člověka Jevfrosinija Kersnovskaja

Zcela neuvěřitelná životní pouť ženy, která na rozdíl od mnoha ostatních měla to štěstí, že přežila.

28.02.2021 5 z 5

Hordubal Hordubal Karel Čapek

Čapek skvěle vystihuje mučivé procesy lidského nitra, kdy člověk, aby nezešílel, odmítá si přiznat krutou pravdu.

09.02.2021 4 z 5

Chladnokrevně Chladnokrevně Truman Capote

Velmi působivě beletristicky zpracovaný příběh vraždy, včetně portrétů obou vrahů.

09.02.2021 5 z 5

Děti Volhy Děti Volhy Guzel Jachina

Ve výsledku hodnotím vysoce, ale to neznamená, že z knihy nemám rozporuplné pocity. Na jedné straně úžasná schopnost fantazie opisu a malebosti slov, na straně druhé tam něco chybí, děj prostě nemá takový drive jako u Zulejky. Přiznám se, že kapitoly s vůdcem jsem později přeskakovala.

06.02.2021 5 z 5

Longinovo kopí Longinovo kopí Louis de Wohl

Autor mistrně zakomponoval do příběhu o setníku Longinovi Kristovo svědectví, ukřižování a zmrtvýchvstání.

01.01.2021 4 z 5

Vystěhovalci II. Vystěhovalci II. Vilhelm Moberg

Již dlouho se mi nestalo, abych po přečtení nějaké knihy nebyla schopná číst hned další. Tato tetralogie mě zasáhla hluboko do srdce.

20.03.2020 5 z 5

Vystěhovalci I. Vystěhovalci I. Vilhelm Moberg

Téměř ohromující kniha svým rozsahem a tématem. Díky tomu se nedá přečíst za jeden večer, ale pokud ji čtete, do tohoto celkem unikátního tématu se velmi snadno ponoříte s díky, že je takový letopočet, jaký je. Člověk opravdu vydrží všechno...

05.03.2020 5 z 5

Devátá oběť Devátá oběť Dana Stabenow

Pro mě slabá detektivka. Velmi brzy se můžete dovtípit, kdo je vrahem a tím pádem zhruba polovina knihy postrádá patřičné napětí. Plus dávám za popis drsné aljašské přírody.

08.12.2019 3 z 5

Hora mezi námi Hora mezi námi Charles Martin

Moc pěkný příběh o síle lásky a o boji za přežití.

07.11.2019 4 z 5

Gump – pes, který naučil lidi žít Gump – pes, který naučil lidi žít Filip Rožek

Krásná kniha nejen pro ty, co mají rádi psy.

07.11.2019 5 z 5

Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Mark Manson

Normálně motivační knihy nečtu, protože mě nebaví, ale tohle je fakt něco! Můžu ji číst pořád dokola a stejně nemám dost. Našla jsem se v ní.

26.10.2019 5 z 5

Otec vyhoštěných Otec vyhoštěných Wilhelm Hünermann

Krásný příběh křesťanského sebeobětování až do krajnosti.

05.10.2019 5 z 5

Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Zajímavá fikce, kniha se dobře čte a určitě si přečtu i pokračování.

09.09.2019 4 z 5

Narodili se, aby přežili Narodili se, aby přežili Wendy Holden

Mimořádně silná kniha.

09.09.2019 5 z 5

Dětské zoubky Dětské zoubky Zoje Stage

Knížka se mi velmi dobře četla, i když to nebylo zrovna lehké čtení... Škoda toho otevřeného konce.

03.08.2019 3 z 5

Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři Aleš Palán

Zajímavá kniha o lidech, kteří nežijí jako většina populace. Rozhodně doporučuji k přečtení, ač s některými hrdiny jsem měla trošku problém.

03.08.2019 4 z 5