zuzad komentáře u knih
Škoda, že román zůstal nedokončený. Absurdnost z něj přímo čiší. Poslechnuto v rámci Českého rozhlasu, bylo to fajn.
Mě tedy tato kniha nijak neuchvátila. Plus dávám za barvitý popis Barmy, jinak příběh sám mi připadal docela unylý, o divném konci nemluvě.
Pro mě mají Barmské dny svoje zvláštní kouzlo, nejprve jsem je slyšela na českém rozhlase a nyní přečetla. Někomu možná mohou připadat povrchní, nezáživné, ale já a orient jdeme k sobě.
Opravdový znalec lidské duše... To je Dostojevskij. Kniha to není na jeden večer a určitě je potřeba, aby ji četl životem trochu znalejší člověk.
Upřímně jsem na prvních stránkách nevěděla, co čekat. Trochu mě, pravda, ovlivnilo, že jde údajně o fantasy a tu já nemusím. Nicméně mé obavy se posléze rozptýlily a já se nechala unášet dějem až k samému konci,kdy mi bylo líto, že kniha již nepokračuje. I přes neustálé krvavé zteče je to totiž kniha dobře čtivá, poučná a i když většina hrdinů je zde záhy zabita, pár jich zůstává delší dobu a můžeme tak sledovat jejich osudy. Že nebyl přiložen slovníček vysvětlivek, mi nevadilo. Autor něco vysvětlí, něco si lze domyslet.
Tohle není román na jeden večer, četla jsem dlouho, ale i přesto jsem tomu ráda.
Klára zde opět vystupuje jako středověká (tentokrát těhotná) Xena :-)
Vím, že to je spíš pohádka, ale pěkná a historicky podklad to má. Ono, co by se taky mělo na pouti Kláry dít, aby příběh nebyl nudný. Za mě ano.
Výborná kniha, pojednávající o osaměle žijící ženě bez dětí formou krátkých povídek.
Mě to prostě nebavilo, i když je to klasika. Zdlouhavé, zdlouhavé a zase zdlouhavé. Námět také nic moc. Takové uspávadlo.
Tohle fakt nepotřebuju číst, zibura a jeho Česko bylo v pohodě, ale tohle fakt ne. Žádná úcta k polské víře, jeho rádoby humor je fakt v tomto kontextu ubohý.
Mě se kniha líbila. Ani s jmény problém nebyl, zas až tak moc jich tam nebylo. Dobře vykreslené charaktery hlavních postav.
Celá série překvapila, má to kromě klasické romantiky i napětí a přidanou historickou a místopisnou hodnotu.
Váhala jsem mezi 4 a 5 hvězdiček. Ale vzhledem k tomu, že je to PAN Spisovatel mu těch 5 prostě musím dát. Občas může příběh nudit, jindy zase překotně pádí, ale je zde mnoho pravdivých slov ze života. Na mě - jako křesťana - pak velmi zapůsobil rozhovor hlavního hrdiny s jeho nevlastním otcem.
Přiznám se že z knihy mám hodně rozporuplné pocity. Moc jsem se na ni těšila, ale měla jsem truchu (dost) jiné představy o tom, o čem bude pojednávat. Autorka si opravdu nevybrala lehké téma a údajně věnovala studiu dané problematiky velké množství času. Dále velmi kvituji její místy až básnicky vybroušené pasáže, které je prostě radost číst. Tím ale mé nadšení poněkud uvadá. Když pominu velmi zvláštní příběh mladší hrdinky knihy, tak ještě více mi připadá problematické tajné svěcení žen, které je zde i nadále uplatňováno a prakticky využíváno. Dalším problémem je velká míra fantazie, se kterou byla kniha sepsána. Obávám se, že už nemám chuť si knihu přečíst opakovaně, neboť mi nemá co dát.
Velmi zajímavé a poučné pojednání o našich dějinách, na jejímž základě je možno si opravit mylné představy o životě našich předků. Nelze než doporučit všem zájemcům o historii.
Osobitý humor a pěkné povídání o navštívených českých luzích a hájích. Povedená kniha!
Co dodat? Velmi čtivé, i když místy velmi kruté, tak jako byl jistě středověk. Velmi se těším na další díly série.
V některých momentech jsem se v Eleanor poznala... asi jsem taky trochu netypická. Ale přesně tohle mě na knize bavilo. Nehledě na ten úžasný vývoj, na konci kterého vstane Eli jako Fénix z popela.
Od té doby, co Malin přestala chlastat, se srovnala a je to znát. Tahle série je moje srdcovka, takže jen tak dál pane Kallentoft.