zuzi9 zuzi9 komentáře u knih

Tvůj příběh Tvůj příběh Ruta Sepetys

Tentokrát to není historický román, ale kniha pro začínající spisovatele.

Kniha je rozdělena do devíti kapitol, začínající zápletkou, přes prostředí, dialog a přepisování a připomínky. Kapitola je vždy doplněna o vzpomínky spisovatelky, nechybí shrnutí a náměty, které vybízejí k různým úkolům. Za každou kapitolou je mini kapitolka Ponoř se do příběhů, se kterými také můžeme pracovat.
Knížka se mi líbila, je taková svižná a přehledná, mně v ní nechybí lepíky, ke kterým se budu vracet :o)

Skoro každý by dnes chtěl napsat knihu, ale málokdo se k tomu odhodlá a dokončí jí do konce... i já patřím k těm, kteří by chtěli napsat svojí knížku. Zatím jen tak sbírám informace a materiály...

28.07.2024 5 z 5

Než odejdeš Než odejdeš Clare Swatman

Kniha mě zaujala obálkou a anotací v knihovně.

Zoe a Ed se milují, ale jednoho dne cestou do práce srazí Eda auto a on zemře... to ráno se zrovna pohádali. Pár týdnů po pohřbu Zoe uklouzne a uhodí se do hlavy... Když se probudí, zjistí, že se ocitla v minulosti a prožije daný den znovu. Takhle se vždy vzbudí v důležité dny mezi ní a Edem a něco málo na nich občas změní. Ale pomůže to, aby Ed nezemřel?

Knížka má jednoduchý styl psaní a čte se dobře. Ale trošku jsem od knihy čekala víc. Zoe zase tak moc v minulosti nezměnila a spíš šlo o to, přiblížit čtenářům jaký život spolu měli, než Ed zemřel. Konec, jak vše dopadne, jsem odhadla.

Po přečtení mě to přimělo se zamyslet, jestli bych chtěla, abych něco změnila v minulosti. Ale po pravdě nevím, protože bych asi nebyla tam, kde jsem teď. Určitě by se nějaké události našli, ale každá má svůj důvod a je to tak, jak má být. A možná, že osud nejde změnit...

26.07.2024 3 z 5

Jako hvězdy v temné noci Jako hvězdy v temné noci Jojo Moyes

Koňská knihovna mě vrátila do mladších let na základní školu, kdy jsem četla dívčí romány s koňmi. Jen tentokrát je to historický dramatický román pro dospělé.

Kniha se odehrává ve 30. letech 20. století, kdy ženy pokud chtěly prosazovat svůj názor a vybočovat z davu, tak se setkávaly s odporem lidí. A stále ještě panuje rozdělování lidí jiné pleti.
Na začátku jsem se trošku ztrácela ve jménech a chvilku mi trvalo, než jsem se do knihy začetla. Ale pak se kniha rozjela, pořád se něco dělo a byla čtivá. Líbilo se mi přátelství mezi hlavní hrdinkou a ostatními ženami z Koňské knihovny. Jejich odvaha a držení spolu jako jedna. A nechyběla ani romantická linka.

Amy Lowell: The Giver Of Stars (Jako hvězdy v temné noci) - našla jsem si originál, v knížce konec chyběl

Hold your soul open for my welcoming.
Let the quiet of your spirit bathe me
With its clear and rippled coolness,
That, loose-limbed and weary, I find rest,
Outstretched upon your peace, as on a bed of ivory.

Let the flickering flame of your soul play all about me,
That into my limbs may come the keenness of fire,
The life and joy of tongues of flame,
And, going out from you, tightly strung and in tune,
I may rouse the blear-eyed world,
And pour into in the beauty which you have begotten.

19.07.2024 4 z 5

Ztracené vzpomínky Ztracené vzpomínky Lin Rina

Od autorky jsem četla Kroniky prachu a chystám se na Kufr z nebe.

Knížka mě zaujala obálkou a anotací, tak jsem si jí půjčila v knihovně.

Žánr dystopický sci-fi YA román jsem zatím nečetla, ale překvapilo mě, že se mi knížka líbila a dobře se mi četla. I přes to, že to byla bichlička se skoro 550 stránkami.

Gemma ztratí část svých vzpomínek a snaží se zjistit, jak se to stalo. Kniha byla napínavá a chtěla jsem vědět, co bude dál. Mělo to trošku detektivní prvky a nechybí ani romantická linka.
Zajímavý námět pro knihu jako screening myšlenek. Já bych tedy na screening myšlenek nešla a co vy, chodili byste?

V knize najdeme i playlist 20 písniček. Všechny jsem si našla a poslechla, ale žádnou jsem neznala. Nejvíc se mi líbila The Lonely od Christini Perri.

09.07.2024 4 z 5

Obchůdek s knihami Obchůdek s knihami Rebecca Raisin

Moje druhá knížka od autorky. Jako první jsem četla Pojízdnou čajovnu snů (moje hodnocení a komentář mám tady na profilu v příspěvcích).

Kamarádky Sarah z Ashfordu a Sophie z Paříže si na půl roku vymění knihkupectví a netušící Sarah přijede do jednoho velkého chaosu a neorganizovaného obchodu, který nemá řád.
Kniha se mi líbila, popisy Paříže byly pěkné. Jediné, co mě rozčilovalo byla hlavní hrdinka, která dlouho otálela se zavedením pořádku v knihkupectví v Paříži. Vše začala řešit až ke konci knížky, já bych to udělala dříve.
Trochu jsem doufala v předvídatelný konec, který se nabízel, ale vše dopadlo trošku jinak, a to se mi na tom líbilo.

Kniha byla o kousek lepší než čajovna, ale i tak hodnotím 4 hvězdičkami.
Těším se na pokračování Obchůdek s poklady s Anouk.

01.07.2024 4 z 5

Věk přízraků Věk přízraků Lenka Poláčková

České autory moc nečtu a asi bych to měla změnit...

Knihu jsem si koupila s krásnou ořízkou a v boxu (pokud chcete vidět jeho obsah, mrkněte ke mně na Instagram - odkaz mám tady na profilu).

Příběh se mi moc líbil, téma duchů a záhad mám ráda. A i když je kniha určená pro young adult, tak si jí klidně můžou přečíst i starší. Já se k YA už dávno neřadím (jsem v kategorii 30+) a kniha byla super :o) Určitě doporučuji.

Knížka má krásné zpracování a ilustrace, uvnitř nechybí mapy, dobové výstřižky z novin, slovníček s dobovými slovy, která jsou použita v příběhu, a poznámka autorky.

Už se těším na volné pokračování Hodina hromu.

23.06.2024 5 z 5

Výživná kniha o jídle Výživná kniha o jídle Karolína Fourová

Pokud Vás zaujala první kniha (Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete), tak se Vám bude líbit i další díl.
Je zde detailnější popis a o mnoho více informací. Nechybí zde rady při pečení, informace o spoustě potravin, ovoci, zelenině, trvanlivost potravin, éčka a další. Součástí jsou i recepty.
Já jsem zatím vyzkoušela fazolové brownies a pečená rajčata s balkánským sýrem a chutnalo mi.

19.06.2024 5 z 5

Vila v Itálii Vila v Itálii Julie Caplin

Rychle dočítám rozečtenou knihu a ihned se pouštím do dalšího romantického útěku, tentokrát z Itálie...
A kniha mě nezklamala! Krásné prostředí Itálie, výroba těstovin, rajčata, bazalka, citrony... hned bych se tam vydala taky. Miluju tyhle oddychové knížky.
A moc se těším na další díl, konečně z Prahy...

17.06.2024 5 z 5

Syn času Syn času Deborah Harkness

Pokračování trilogie Čas čarodějnic, (A Discovery of Witches), kterou jsem nečetla, ale viděla jsem seriál a moc se mi líbil, takže ten určitě doporučuju.
Chtěla jsem pokračování, tak jsem si knihu Syn času půjčila v knihovně.
Je to volné pokračování o příběhu upíra Marcuse a jeho cesty a Phoebe, ze které se stane upírka, aby mohli být s Marcusem navždy spolu. Knížka se mi líbila a dobře se mi četla.
Pro ty, kdo viděli seriál a chtějí pokračování, tak doporučuju.

07.06.2024 4 z 5

Strom čarodějnic Strom čarodějnic Elena Collins (p)

Tak tohle bylo boží! Přesně kniha pro mě!
Příběhy dvou žen, jeden z minulosti a druhý z přítomnosti, a jejich propojení; nechybějí bylinky, léčitelství,... Autorka čerpala z informací o polovině 17. století, a i když příběh nebyl podle skutečných událostí, tak by mohl být, bylo to uvěřitelné.
Kniha se mi moc líbila a určitě doporučuji :o)

23.05.2024 5 z 5

Trable s láskou Trable s láskou Jules Wake (p)

Další krásná obálka ze série S láskou...
Jak už psali ostatní v komentářích, je to trošku jiný styl než jsme u Jules Wake zvyklí a určitě je vhodná i pro mladší čtenáře, i když hlavním hrdinům je lehce před třicítkou.
Kniha mě tentokrát tolik nepohltila jako jiné knihy, ale líbilo se mi zmínění tématu azylového domu.

14.05.2024 3.5 z 5

Aury: Váš osobní průvodce Aury: Váš osobní průvodce Joylina Goodings

Kdo se zajímá o toto téma, tak by mu tahle kniha neměla chybět v knihovně.
Krásné zpracování a ilustrace, kde nechybí významy barev aury, čakry, aura a vztahy, léčení aury, pomůcky jako krystaly, esence a další. Jsou zde i různá cvičení.
Kniha se mi moc líbila a budu si v ní dál listovat.
Součástí je i plakát s barvami aury a čakrami v obálce na konci knihy.

06.05.2024 5 z 5

Dávný odkaz Dávný odkaz Wilbur Smith

9.díl ze série Řeka bohů. Za mě je celá série povedená. Některé díly se mi líbily více (Řeka bohů, Bůh pouště, Faraon, Nové království, Kola osudu) a některé míň (Sedmý pergamen, Čaroděj a Vnitřní oko) a i tento díl je na stejné úrovni jako dva předchozí, kde je autorem i Mark Chadbourn. Líbilo se mi téma knihy - hledání řešení Imhotepovy Hádanky hvězd.
A já se ptám, bude nějaký další díl? Vůbec bych se nebránila... :o)

02.05.2024 4 z 5

S láskou z Riviéry S láskou z Riviéry Jules Wake (p)

Knížka mě bavila a dobře se mi četla.
Je to pohodové romantické čtení na jaro / léto nebo dovolenou.

15.04.2024 4.5 z 5

Pojízdná čajovna splněných snů Pojízdná čajovna splněných snů Rebecca Raisin

Moje první knížka od této autorky.
Knížka se mi líbila, ale čekala jsem trochu víc o čaji, když se to jmenuje Pojízdná čajovna. Určitě by se dalo téma čaje víc rozepsat, což je škoda, že tomu tak nebylo.
I tak mě kniha nezklamala a těším se na pokračování s kamarádkou Rosie Arií.

05.04.2024 4 z 5

Pekárna svatebních koláčků Pekárna svatebních koláčků Ruth Kvarnström-Jones

Poslední díl ze série z městečka Halleholm.
Kniha se mi líbila, byl tam zvrat i šťastný konec, jak se na pravou romantickou knížku patří.

26.03.2024 3.5 z 5

Moderní sebeobrana Moderní sebeobrana Pavel Houdek

Kniha, kterou je dobré si přečíst, abychom předešli nejen fyzickému napadení, ale i slovnímu obtěžování, násilí, ...
Vše je pěkně popsáno a vysvětleno od samotného začátku, kdy si agresor vyhlíží svojí oběť až po samotné napadení, a jak tomu předejít, ještě než k něčemu vůbec dojde.
Nechybí ani co dělat po napadení, jak si vybrat školu sebeobrany a odkazy na organizace, které se můžou hodit.

21.03.2024 5 z 5

Vinařova žena Vinařova žena Kristin Harmel

Mám ráda knihy, které se odehrávají ve dvou časových obdobích, které se vzájemně propojí nebo je něco spojuje. V této knize je to období války a současnosti, a také lásky a zrady.
Kniha se mi moc líbila a měla jsem takové tušení, jak by to mohlo být, a to se mi potvrdilo.
A na konci knihy někomu možná ukápnou i slzy, jako mně ...

13.03.2024 5 z 5

Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete Karolína Fourová

Kniha je srozumitelně vysvětlená a vyvrací mýty, které se objevují různě na internetu a sociálních sítích a nemusí se zakládat na pravdě.
Tuto knihu by si měl přečíst každý, kdo se alespoň trochu zajímá o to, co jí.

Kniha je doplněná recepty a já už se těším až nějaký vyzkouším.

11.03.2024 5 z 5

Pekárna plná života Pekárna plná života Ruth Kvarnström-Jones

(SPOILER) Oproti první knize, kde jsem se ztrácela v postavách a chyběl mi tam jejich přehled, tak tady už jejich přehled byl na začátku knihy. A nechyběla ani mapka města.

Hádku mezi Lovisou a Axelem bych postavila na něčem jiném, než na mamografu, to mi přišlo takové zvláštní, vzhledem k mladému věku Lovisy.

Jinak se mi kniha líbila, hlavně prostředí kavárny a městečka Halleholm.

03.03.2024 3 z 5