Jídlo a pití v pravěku a ve středověku přehled
Magdalena Beranová
Od vzniku pračlověka uplynulo několik milionů let, od vzniku zemědělství asi deset tisíc let. Až neuvěřitelně dlouhé období sběračství a lovu na jedné straně a období záměrné výroby potravin na straně druhé, to vše má svá specifika a rozdílné druhy a množství pramenů. Pouhá specializace na archeologii a historii však ke zpracování tohoto tématu nestačí, je potřeba pracovat také s materiálem paleobotanických a osteologickým a zároveň vycházet ze znalostí získaných při etnografickém výzkumu. Tato kniha je už čtvrtou autorčinou knihou o dějinách výživy, a dovršuje tak cyklus poznávání výživy a vaření od počátku lidstva po období národního obrození.... celý text
Můj komentář
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Přihlašte se a napište ho.
Nové komentáře (12)
Plynutí textu bych popsala jako telegrafické a pokud by měla kniha existovat v audio-podobě, nechtěla bych být jejím interpretem. Souhlasím s názorem některých komentujících, že autorka nemá zrovna dar slova a je to škoda, mohlo vzniknout dílo na úplně jiné úrovni.
Informačně mi kniha vyhovovala, i rozdělení po jednotlivých skupinách potravin je uspořádání, které mým účelům posloužilo dobře. Zajímala jsem se především o pravěk (odkdy u nás byla která poživatina dostupná a jak připravovaná) a předem počítala s tím, že poznání je v této oblasti spíš omezené, doplněné mnohdy z etnografických analogií.
Kniha je to výborná, obsáhlá, skvěle napsaná, mnohdy zbytečně stručná, ale plná překvapivých informací a receptů. Těším se na vyzkoušení několika opsaných receptů ze závěru knihy.
Související novinky (0)
Zatím zde není žádná související novinka.
Citáty z knihy (0)
Zatím zde není žádný citát z knihy.
Kniha Jídlo a pití v pravěku a ve středověku v seznamech
v Právě čtených | 4x |
v Přečtených | 58x |
ve Čtenářské výzvě | 8x |
v Doporučených | 6x |
v Knihotéce | 53x |
v Chystám se číst | 65x |
v Chci si koupit | 30x |
v dalších seznamech | 2x |
Autorovy další knížky
2011 | Jídlo a pití v pravěku a ve středověku |
1988 | Slované |
2000 | Jak se jedlo ve starověku - Římská kuchařka |
2009 | Slované v Čechách: Archeologie 6. - 12. století |
1997 | Jídlo a pití za Rudolfa II. |
Velice zajímavá odborná práce Magdaleny Beranové na téma Jídla a pití, a stravy celkově, v pravěku, starověku a středověku. Tato její neortodoxní kniha nabízí jak dějiny asi všech základních potravin pro přežití člověka v jakékoli historickém údobí, tak popisuje i způsoby zpracování jednotlivých typů základních potravin a jejich zušlechtění v potravu výživově bohatší. A nakonec upozorňuje i na jednotlivé tradice a postupy servírování a jedení v pravěku a středověku. Skvostná a poučná kniha,, který nikdy nezklame.