a.k komentáře u knih
Velmi spletitý detektivní případ s nevyzpytatelným vyšetřovatelem, který je silně ovlivněn minulostí. V knize jsou velmi zdařilé pasáže plné napětí, ale i místa, kde se to vleče. Mohlo by se zdát, že kniha působí chaoticky, ale samotné rozluštění případu se mi nakonec líbilo. Autor to měl moc dobře promyšlené.
Postava Gereona s temnou atmosférou meziválečného Berlína je extra návyková a líbí se mi čím dál víc. Už se těším na pokračování.
Vůbec nechci rozebírat, čemu se kniha podobá nebo nepodobá. To už zde v komentářích řešili jiní. Já musím pouze konstatovat, že to je skvěle napsaný příběh, rychlý, akční, plný zvratů a čte se to samo.
Výborné vesmírné dobrodružství, které mohu jen doporučit.
Jedenáctiletý Marcus se musí vyrovnat s tragickou smrtí mámy. Vydává se vstříc novému životu do domu na ostrovní pláži, kde žije jeho jediná příbuzná, kterou nikdy osobně nepotkal. Na ostrově navštěvuje rozvaliny starého domu, který je opředen záhadnou silnou atmosférou. Před padesáti lety odtud zmizela při hurikánu celá rodina, čtrnáctiletý chlapec se svými rodiči. A právě zde se Marcusovi zjeví přízrak chlapce.
Kniha odhaluje Marcusovu duši, jeho smutek v srdci a především samotu. Pasáže okolo tajemného stavení nesou paranormální prvky, ale především je to příběh o malém klukovi, který se musel vypořádat s nepřízní osudu.
Mé první setkání s autorovou tvorbou. Ziburovy zápisky z cest mi zprvu přišly jako výčet alkoholových setkání, aneb jak přežít od sklenky ke sklence. Musím ale přiznat, že jsem knize velmi brzy přišla na chuť. A ano, některé hlášky mě opravdu dostaly. Takže nakonec musím uznat, že to nebylo vůbec špatné. Pohodové čtení.
Anitě se nedaří otěhotnět a její psychický stav se odráží i na manželství s Adamem. Jedinou jistotou se pro Anitu stává online sledování záhadného mladíka, kterého snímá v pravidelném čase kamera pražské tramvaje.
Jako oddechovka to bylo dobré, ale čekala jsem trochu víc.
Mladičký Rolf Troufalec je po zajetí Vikingy součástí pátrání po vrahovi slavného Ragnara Lodbroka. Kniha není jen zdařilým plnohodnotným historickým románem, ale i promyšlenou detektivkou. Zachycuje období let 866 až 867, kdy s Vikingy zažijeme bitvu o Eoforwic i povstání Gaelů v Dyflinu.
Mimořádně čtivá kniha, které jsem naprosto propadla. Doporučuji.
První díl série jsem přečetla s nadšením. Z tohoto románu mám rozporuplné pocity. Děj v nevyrovnaném tempu. Skutky neohrožené Marlene v mnoha případech neuvěřitelné. Knih s tématikou žen v odboji, postavení Židů a obecně válečnou tematikou je nespočet. Marlene k těm top mého žebříčku patřit bohužel nebude.
Gordianus Hledač je povolán, aby odhalil spiknutí proti samotnému Caesarovi.
Román zachycuje poslední Caesarovy dny i hektické období po jeho smrti. Zároveň se Gordianus stává součástí daleko rafinovanějšího případu, než je pro nás známá historie okolo vraždy Caesara.
Velmi pěkný historický román ze starověkého Říma, který nezapře autorův vypravěčský um.
Simon se zastane zbídačené dívky Nathalie, které nabídne u sebe azyl. Aniž by to tušil, stane se tak spolu s ní cílem pro nebezpečné zabijáky. Ani ona ale netuší, o co vlastně jde.
Knihy Charlotte Linkové mám moc ráda. Každá má neopakovatelnou zápletku, u žádné jsem se ještě nenudila. Ani tato není výjimkou. Výborné čtení, doporučuji.
Psycholožka Weronika opouští po rozvodu Varšavu a odchází do malé vesničky Lipowo. Zde se brzy po jejím příjezdu nalezne tělo jeptišky. Netrvá to dlouho a je zavražděna další osoba a to velmi brutálním způsobem.
Vlastní detektivní zápletka má kořeny v minulosti, takže příběh sledujeme ve dvou časových linkách.
Kniha není pouze o vyšetřování. Nabízí kompaktně vystavěný a ztvárněný život v malé polské vesnici, zaměřený na atmosféru, vztahy a charaktery obyvatel.
Mně se kniha moc líbila.
Po nárazu do stromu uhoří v autě mladý řidič. Dle vyjádření patologa doktora Quirka musí policie přehodnotit své závěry o dopravní nehodě, nebo sebevraždě, a začít hledat vraha.
Možná víc než samotný detektivní případ mě bavilo sledovat osobnostní vývoj postav a jejich vztahů. Doktor Quirk, bývalý alkoholik, trpí halucinacemi a výpadky paměti. Velká část knihy se zabývá Quirkovými problémy, frustracemi, řeší vztah se svou dospělou dcerou, bilancuje život.
Měla jsem pocit, že mi chybí informace z předešlých knih. Asi by bylo i zajímavější sledovat vývoj osudů a charakterů postav od začátku. Každopádně mě autorův styl psaní oslovil.
Fiktivní příběh mladé Američanky Copper, která za pomocí slavného módního návrháře Diora získá přístup do světa módy a nastartuje svou úspěšnou kariéru reportérky z módního prostředí. Christiana Diora román zachycuje v období před a v okamžiku jeho zářného triumfu první velké módní přehlídky. Román velmi pěkně popisuje atmosféru doby, způsobu života poválečné Paříže v prominentních kruzích i obavy, které se mezi lidmi šířily.
Poutavé vyprávění o malém růžovém slůněti, které je produktem genetické laboratoře.
Detaily vztahující se k tomuto oblíbenému chobotnatci mě moc bavily. Samotné téma přitom vede k zamyšlení nad etickou stránkou experimentu a obecně nad genovými pokusy a výzkumem.
Zajímavý příběh s akčními prvky, který nenudí. A ten závěr, ten jsem nečekala.
Prožíváme zde vlastně dva nesouvisející příběhy. Quinn hledá svou spolubydlící Ester, která záhadně zmizela v noci přímo ze své postele. Když se Quinn pustí do pátrání na vlastní pěst, otevírá se jí více otázek než odpovědí. Zjistí, že vlastně vůbec netuší, kdo ve skutečnosti její drahá Ester je.
Příběh osmnáctiletého Alexe, který místo studií pracuje jako umývač nádobí, aby se mohl starat o otce alkoholika. Potká záhadnou dívku, která ho naprosto okouzlí.
Do poloviny knihy fádní příběh, u kterého jsem moc nevěřila, že se ještě může vyvinout v něco zajímavého. Naštěstí jsem se mýlila. Od poloviny získala kniha moji pozornost. Konec akční, zajímavý, překvapivý.
Další případ pro vyšetřovatele Slavomíra z Dolnogradu a věrného přítele vikinga Erika. Tentokrát na Moravu zavítá český kníže Bořivoj s manželkou Ludmilou. Bořivoj hledá u krále Svatopluka pomoc proti Frankům. Při lovu bude Bořivojův život ohrožen. Aby toho nebylo málo, je tu ještě neobjasněná vražda kupce.
Nenáročná detektivka, u které předevśím oceňuji snahu o zachycení atmosféry tehdejší doby.
Příběh dvou žen, archeoložky Rose a neandertálské dospívající Dívky. Historická linka mě určitě bavila víc. Zajímavě podaný život neandertálců v jeho čisté podobě, formou zahrnující jejich zvířecí instinkty a v souladu se zavedenými rituály a ve spojení s přírodou.
Kniha se mi líbila.
Skvělá celá trilogie. Co dodat. Krásně zpracovaný příběh, který dokáže překvapit, i když legendu znáte.
Mladý skirl Hal má tentokát se svými přáteli, členy bratrstva Volavek, zachránit malého císaře, kterého unesl bezlítostný pirát na svůj ostrov.
Čím více dílů série mám za sebou, tím jsou osudy mladých hrdinů návykovější. I když v tomto jsem postrádala větší prostor pro mého oblíbence Ingvara.
Čtivý, krásný příběh plný pirátů, přátelství, napětí a dobrodružství na moři i na souši, který potěší duši nejen náctiletých.
Kniha popisuje vyšetřování emeritního šéfa kriminálky Johanssona, který se po prodělané mozkové příhodě dostává k pětadvacet let staré vraždě devítileté divenky. Před detektiva se kupí mnoho problémů, a to nejen s pátranim, ale i s jeho neuspokojivým zdravotním stavem. Navíc se musí postarat, aby pachatel dostal zasloužený trest, i když je vražda už promlčená.
Knihu určitě ocení příznivci poctivých detektivek, kteří na úkor krvavých scén dávají přednost systematickému vyšetřování se zdařile propracovanými charaktery postav.